Przystawki na gruzińskim stoleKuchnia gruzińska kojarzyła mi się tylko z tłustym mięsem zagryzanym chaczapuri oraz uroczymi pierożkami chinkali. To i tak dużo, bo jeszcze kilka lat
Poezja smakuM ieliśmy okazję pojawić się na premierze najnowszego Wiedźmina w M1 Poznań i bezpośrednio zapytaliśmy twórców o kwestie jedzenia w tej części. Wskazano nam przede wszystkim
Nerds Kitchenkiełbaskę, pierś z kurczaka czy parówki ( bo są i tacy co jadają leczo z parówką), ugotować ryż, kaszę, makaron a nawet nie gotować i zjeść po prostu leczo z chlebem. W lato, leczo ma u mnie nieco inną konsystencję, jest bardziej gęste. Takie do słoika, robię bardziej rzadkie, tak aby po przełożeniu do garnka, dodaniu kiełbaski i wspólnym duszeniu(...)wolne ręce, żeby to wszystko naznosić do domu, to biorę również białą i pomarańczową. Leczo z przepisu nie zawiera mięska, które dodaję tuż przed jedzeniem. Z prostej przyczyny, łatwiej uniknąć zepsucia. Ogólnie boję się trochę robienia słoików z mięskiem czy przy użyciu masła, bo tyle się o tym nasłuchałam…Z drugiej strony są osoby, które nie przejmują się, robią
Mieszam w GarnkuCzeka Was intensywny dzień czy raczej spędzony w gronie rodzinnym, spokojny i miły? Ja co roku bije się z myślami, nie lubię odwiedzać cmentarzy w ogóle
Dzieje kuchennej WiewióryTo kolejna propozycja z myślą bardziej o Córci i jej diecie. Na rozpisce od Pani Dr napisano, ze kefir jest dozwolony. Wiedząc to postanowiłam upiec jej
Dzieje kuchennej WiewióryDzisiejszy dzień był bardzo intensywny! podróżowałam w te i z powrotem autobusami, raz z Synciem, raz z baletnicami. Nie było czasu na Środowe Rybki. Zaległości nadrobię
Dzieje kuchennej Wiewióryprzyznać, że kombinacja orzechów włoskich i świeżego rozmarynu sprawdza się wyśmienicie. Robiłem już ten chleb z orzechami i rozmarynem kilka razy – zawsze wychodzi piękny i smaczny. Zapraszam. Chleb z orzechami i rozmarynem – składniki:450 g mąki pszennej chlebowej*1 łyżeczka soli3 łyżki oliwy z oliwek (plus ze 2 łyżki do smarowania)3-4 łyżeczki suchych drożdży1 łyżeczka(...)zimnej)170 g pokruszonych orzechów włoskich2-3 łyżki drobno pokrojonego rozmarynu (najlepjej świeżego)*mąka chlebowa to taka z dużą zawartością protein – zobacz przykład w przepisie na Proste i szybkie bułeczki z makiem Odrobinę (50-100 ml) ciepłej wody wlewamy do kubka, dodajemy cukier i drożdże. Odstawiamy na 5-10 minut aż drożdże zaczną pracować i „wyłazić
UgotujmyTo.plgotowanie poprzedził krótki wykład Pani Agnieszki Wierzbickiej - Profesor SGGW na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. Spytacie czemu QMP to znak dobrej wołowiny? Odpowiedź jest dość prosta. QMP jest systemem certyfikacji, opracowanym przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego uznanym za oficjalny krajowy system jakości żywności. Wymagania QMP są kontrolowane zarówno pod kątem wyboru rasy bydła, poprzez optymalne(...)dekoracje zachwycające, nieprawdaż? sztuczne czy prawdziwe????? Dania powstały szybko i sprawie i były naprawdę zaskakujące! Smaki intrygowały podobnie jak sposób podania! Zapraszam na wzrokową degustację :) Rostbef z sokiem jabłkowym, chlebem z ogniska i sałatką z musztardowca Bulion estragonowo-wołowy z oliwą ziołową Tacos z rwaną wołowiną, salsą pomidorową i guacamole kolejne spotkanie pod ścianą :) Stek z antrykotu, puree ziemniaczane
Dzieje kuchennej WiewióryPrzepis jest bardzo prosty, a znalazłam go na blogu AniaGotuje.pl . Gorąco polecam i życzę smacznego. Na blogu polecam poniższe przepisy na wypieki drożdżowe: Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna II Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna Ensaimada Szneka z glancem Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką Jagodzianki puszyste jak bawełna Rogale drożdżowe z mlekiem w proszku Nocny chleb pieczony w garnku rzymskim
mojewypiekiinietylkorazem. Prosta i smaczna sałatka, warunki dwa: dobre pomidory, pachnące i soczyste, najlepsza oliwa z oliwek i jesteś już prawie w niebie ;-) To czego potrzebujemy to: - 1-2 czerwone pomidory malinowe - 4-5 sztuk żółtych pomidorów typu "jajo" - 2-3 łyżki oliwek hiszpańskich (zielonych) - oliwa z oliwek ( ja używam włoskiej) - ser mozzarella - kromkę chleba żytniego na prawdziwym zakwasie
SMYKWKUCHNIżytnio-orkiszowy lub chleb żytni , na to plasterek sera koziego i trzymamy uszy, żeby nam się za bardzo nie trzęsły podczas jedzenia :) To od Was zależy, do czego jej użyjecie. Pasuje naprawdę do wszystkiego, chyba :) Jeśli będziecie robić rybę na święta, np. halibuta lub łososia, to koniecznie zróbcie do nich również tę salsę. Przepis bardzo prosty i do wykorzystania, jako
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comProste smaczne śniadanie, które kojarzy mi się ze smakami z dzieciństwa. Mama zawsze dodawała jeszcze cukier, ale jeśli lubicie można dodać łyżeczkę cukru. Są czasami takie dania, które kojarzą nam się z domem, dzieciństwem. Ciekawa jestem czy kiedyś moje dzieci będą wspominały smaki z domu i co to będzie? Składniki 5 kromek chleba tostowego 1 łyżka serka śmietankowego 2 jajka
O kuchni z uczuciempieczenia chleba Muszę przyznać, że poluję na taki od dawna. Świetny dla amatorów domowego pieczywa. Lidl do 7 września Garnek z kamionki Ładny, niedrogi. Świetnie się sprawdza w pieczeniu. Kaufland do 31 sierpnia Nakłuwacz do mięsa Nakłuwanie mięsa wydobywa najlepszy smak z przygotowywanych potraw mięsnych. Netto do 4 września Deska do krojenia ryb Prosty, ale za to jaki
Tradycyjna Kuchniajest dziecinnie proste, ważne tylko żeby było świeże i wszystko pójdzie gładko, zapraszam:) Scroll down for recipe in English Tosty z awokado i jajkiem w koszulce (2 porcje) Składniki: 1 awokado, obranei bez pestki 1 limonka, przekrojona na pół sól 2 jajka 1 łyżka octu z białego wina olej roślinny do smażenia 2 kromki chleba na tosty zmielony czarny pieprz
karmelowyZakwas jest bardzo prosty w przygotowaniu, wymaga tylko trochę czasu. Z nim żurek i barszcz biały jest bardzo smaczny i zdrowy. Składniki: 0,5 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000 0,5 szklanki mąki pszennej razowej typ 1800 1 litr przegotowanej letniej wody 3 ząbki czosnku 4-5 ziela angielskiego 3 listki laurowe kawałek skórki chleba razowego na zakwasie Sposób
Bajeczna Kuchnia