się czy Twój chleb się upiekł czy nie. Dzieją się różne rzeczy ostatnio i aż trudno mi w to uwierzyć. Ilość przeróżnych sytuacji powoduje, że aż trudno zebrać myśli. Jedynie dobre jedzenie jest tak samo niezmiennie dobre. I tutaj kłaniają się figi. Z grillowanym pieczywem. Z kruszoną fetą. Z balsamico i ziołami. Kolejna tak prosta propozycja ale urzekająca
Mango Papajawyszedł rewelacyjnie! Jest mega prosty i co najważniejsze fajnie chłodzi co przy tak ciepłych dniach się przydaje. Zastanawialiśmy się jak go nazwać, w smaku trochę mi przypomina takie serki homogenizowane jakie 25 lat temu mi kupowała mama, w takich kwadratowych opakowaniach. Jeździłem po wierzchu tak długo łyżeczką aż zrobiła się dziura a potem wcinałem z chlebem Okazało się, że wszystkie
PaleoLifeefekcie wyszedł mi prosty i szybki obiad dla całej rodzinki. Polecam również ten przepis: Klopsiki w sosie Teriyaki Składniki: 1/2 kg mielonego mięsa wołowego 1 jajko kromka suchego pieczywa 1/2 ebuli 2 łyżki musztardy dijon 1 szklanka bulionu 120 ml słodkiej śmietany 1 łyżka sosu worcesterschire 2 łyżki mąki łyżeczka masla (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chleb namaczamy w wodzie
Delusional Trinewielkanocnego stołu, banalnie prosty do wykonania , przy czym bardzo zdrowy. Polecam wykonać go z czerwonej soczewicy , której nie trzeba wcześniej namaczać i bardzo szybko się gotuje. Samo zdrowie :-) Przepis znaleziony a w archiwalnych " Wysokich Obcasach " wg Agnieszki Kręglickiej , oczywiście nieco zmieniony przeze mnie. Od kiedy pamiętam uwielbiam wszelkiego rodzaju smarowidła i domowe wyroby do chleba :) Pasztet z soczewicy
Aromatyczne Podróżekrakersów:D Z prostych i łatwo dostępnych składników można wyczarować rewelacyjne danie, które oczaruje Waszą rodzinę i przyjaciół :) Tak jest i w tym wypadku, gdzie genialny efekt można uzyskać w ekspresowy sposób. Z dwóch rodzajów Pasztetu firmy Profi oraz domowej pasty jajecznej, a także suszonych pomidorów i ogórków kiszonych, którymi to przełożyłam kilka warstw chleba orkiszowego, przygotowałam
Słodko-Słony Świat Ilonyświeżym pieczywem... Chleb prosto z piekarni jest cieplutki i o niebo smaczniejszy - niż ten z dnia poprzedniego. Co prawda da się zjeść, ale taki cieplutki smakuje lepiej. Prawda? Jeśli chcecie sami się o tym przekonać i spróbować kawy, która zostanie dla Was wypalona bezpośrednio przed wysyłką - zapraszam do wspólnej zabawy! Zadanie jest niezwykle proste. Wystarczy dokończyć zdanie: "Piję kawę
Di gotujeNależało by powiedzieć "Zupa z przygodami". Robiąc ją w ubiegłym tygodniu byłam pełna zapału a potem... było już tylko gorzej... miała być intensywnie pomarańczowa, nie była
Dzieje kuchennej WiewióryDzięki wołowinie QMP w prosty i szybki sposób można przyrządzić dania, które zagwarantują nam sukces kulinarny i nie obciążą domowego budżetu! O czym mogliśmy przekonać się podczas warsztatów przekonać się, przygotowując następne dania, do wykonania których, użyliśmy różnych elementów wołowiny. - stek z antrykotu, puree ziemniaczane, portobello, szpinak, sos holenderski z miso - rostbef z sokiem jabłkowym, chlebem z ogniska, sałatką
królestwo garówsię w pięć prostych liter - PIZZA. Majowa, puszysta, ze szparagami i świeżą bryndzą. Dla smaku kilka plasterków suszonej szynki. "Myję ręce i wycieram je w fartuch. Myślę sobie, że takiego właśnie połączenia pragnęłam. Opartego na prostocie. To moje właściwe dziedzictwo. Gotuję i piekę. Taką rolę dostałam w spadku po tych, którzy przede mną rozdawali chleb, podtrzymywali ogień i dzielili
KUCHARNIAChciałam przyrządzić dla Córci i dla nas danie pełne smaku i bez zakazanych produktów. Udało mi się choć przyznam, że jeden składnik z tych mniej wskazanych
Dzieje kuchennej WiewióryPrzystawki na gruzińskim stoleKuchnia gruzińska kojarzyła mi się tylko z tłustym mięsem zagryzanym chaczapuri oraz uroczymi pierożkami chinkali. To i tak dużo, bo jeszcze kilka lat
Poezja smakuM ieliśmy okazję pojawić się na premierze najnowszego Wiedźmina w M1 Poznań i bezpośrednio zapytaliśmy twórców o kwestie jedzenia w tej części. Wskazano nam przede wszystkim
Nerds Kitchenkiełbaskę, pierś z kurczaka czy parówki ( bo są i tacy co jadają leczo z parówką), ugotować ryż, kaszę, makaron a nawet nie gotować i zjeść po prostu leczo z chlebem. W lato, leczo ma u mnie nieco inną konsystencję, jest bardziej gęste. Takie do słoika, robię bardziej rzadkie, tak aby po przełożeniu do garnka, dodaniu kiełbaski i wspólnym duszeniu(...)wolne ręce, żeby to wszystko naznosić do domu, to biorę również białą i pomarańczową. Leczo z przepisu nie zawiera mięska, które dodaję tuż przed jedzeniem. Z prostej przyczyny, łatwiej uniknąć zepsucia. Ogólnie boję się trochę robienia słoików z mięskiem czy przy użyciu masła, bo tyle się o tym nasłuchałam…Z drugiej strony są osoby, które nie przejmują się, robią
Mieszam w GarnkuCzeka Was intensywny dzień czy raczej spędzony w gronie rodzinnym, spokojny i miły? Ja co roku bije się z myślami, nie lubię odwiedzać cmentarzy w ogóle
Dzieje kuchennej WiewióryTo kolejna propozycja z myślą bardziej o Córci i jej diecie. Na rozpisce od Pani Dr napisano, ze kefir jest dozwolony. Wiedząc to postanowiłam upiec jej
Dzieje kuchennej WiewióryDzisiejszy dzień był bardzo intensywny! podróżowałam w te i z powrotem autobusami, raz z Synciem, raz z baletnicami. Nie było czasu na Środowe Rybki. Zaległości nadrobię
Dzieje kuchennej Wiewióryprzyznać, że kombinacja orzechów włoskich i świeżego rozmarynu sprawdza się wyśmienicie. Robiłem już ten chleb z orzechami i rozmarynem kilka razy – zawsze wychodzi piękny i smaczny. Zapraszam. Chleb z orzechami i rozmarynem – składniki:450 g mąki pszennej chlebowej*1 łyżeczka soli3 łyżki oliwy z oliwek (plus ze 2 łyżki do smarowania)3-4 łyżeczki suchych drożdży1 łyżeczka(...)zimnej)170 g pokruszonych orzechów włoskich2-3 łyżki drobno pokrojonego rozmarynu (najlepjej świeżego)*mąka chlebowa to taka z dużą zawartością protein – zobacz przykład w przepisie na Proste i szybkie bułeczki z makiem Odrobinę (50-100 ml) ciepłej wody wlewamy do kubka, dodajemy cukier i drożdże. Odstawiamy na 5-10 minut aż drożdże zaczną pracować i „wyłazić
UgotujmyTo.plgotowanie poprzedził krótki wykład Pani Agnieszki Wierzbickiej - Profesor SGGW na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. Spytacie czemu QMP to znak dobrej wołowiny? Odpowiedź jest dość prosta. QMP jest systemem certyfikacji, opracowanym przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego uznanym za oficjalny krajowy system jakości żywności. Wymagania QMP są kontrolowane zarówno pod kątem wyboru rasy bydła, poprzez optymalne(...)dekoracje zachwycające, nieprawdaż? sztuczne czy prawdziwe????? Dania powstały szybko i sprawie i były naprawdę zaskakujące! Smaki intrygowały podobnie jak sposób podania! Zapraszam na wzrokową degustację :) Rostbef z sokiem jabłkowym, chlebem z ogniska i sałatką z musztardowca Bulion estragonowo-wołowy z oliwą ziołową Tacos z rwaną wołowiną, salsą pomidorową i guacamole kolejne spotkanie pod ścianą :) Stek z antrykotu, puree ziemniaczane
Dzieje kuchennej WiewióryPrzepis jest bardzo prosty, a znalazłam go na blogu AniaGotuje.pl . Gorąco polecam i życzę smacznego. Na blogu polecam poniższe przepisy na wypieki drożdżowe: Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna II Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna Ensaimada Szneka z glancem Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką Jagodzianki puszyste jak bawełna Rogale drożdżowe z mlekiem w proszku Nocny chleb pieczony w garnku rzymskim
mojewypiekiinietylkorazem. Prosta i smaczna sałatka, warunki dwa: dobre pomidory, pachnące i soczyste, najlepsza oliwa z oliwek i jesteś już prawie w niebie ;-) To czego potrzebujemy to: - 1-2 czerwone pomidory malinowe - 4-5 sztuk żółtych pomidorów typu "jajo" - 2-3 łyżki oliwek hiszpańskich (zielonych) - oliwa z oliwek ( ja używam włoskiej) - ser mozzarella - kromkę chleba żytniego na prawdziwym zakwasie
SMYKWKUCHNIżytnio-orkiszowy lub chleb żytni , na to plasterek sera koziego i trzymamy uszy, żeby nam się za bardzo nie trzęsły podczas jedzenia :) To od Was zależy, do czego jej użyjecie. Pasuje naprawdę do wszystkiego, chyba :) Jeśli będziecie robić rybę na święta, np. halibuta lub łososia, to koniecznie zróbcie do nich również tę salsę. Przepis bardzo prosty i do wykorzystania, jako
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comProste smaczne śniadanie, które kojarzy mi się ze smakami z dzieciństwa. Mama zawsze dodawała jeszcze cukier, ale jeśli lubicie można dodać łyżeczkę cukru. Są czasami takie dania, które kojarzą nam się z domem, dzieciństwem. Ciekawa jestem czy kiedyś moje dzieci będą wspominały smaki z domu i co to będzie? Składniki 5 kromek chleba tostowego 1 łyżka serka śmietankowego 2 jajka
O kuchni z uczuciempieczenia chleba Muszę przyznać, że poluję na taki od dawna. Świetny dla amatorów domowego pieczywa. Lidl do 7 września Garnek z kamionki Ładny, niedrogi. Świetnie się sprawdza w pieczeniu. Kaufland do 31 sierpnia Nakłuwacz do mięsa Nakłuwanie mięsa wydobywa najlepszy smak z przygotowywanych potraw mięsnych. Netto do 4 września Deska do krojenia ryb Prosty, ale za to jaki
Tradycyjna Kuchniajest dziecinnie proste, ważne tylko żeby było świeże i wszystko pójdzie gładko, zapraszam:) Scroll down for recipe in English Tosty z awokado i jajkiem w koszulce (2 porcje) Składniki: 1 awokado, obranei bez pestki 1 limonka, przekrojona na pół sól 2 jajka 1 łyżka octu z białego wina olej roślinny do smażenia 2 kromki chleba na tosty zmielony czarny pieprz
karmelowyZakwas jest bardzo prosty w przygotowaniu, wymaga tylko trochę czasu. Z nim żurek i barszcz biały jest bardzo smaczny i zdrowy. Składniki: 0,5 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000 0,5 szklanki mąki pszennej razowej typ 1800 1 litr przegotowanej letniej wody 3 ząbki czosnku 4-5 ziela angielskiego 3 listki laurowe kawałek skórki chleba razowego na zakwasie Sposób
Bajeczna Kuchniasamo smaczne, proste do zrobienia i niedrogie. 4-6 porcji, dobrych zarówno na obfite śniadanie przed ciężkim dniem, jak i na niedrogi obiad. Składniki: 4 jajka kilka zwykłych kiełbas (np. Śląska) 1 duża cebula 1 zielona papryka 1 pomidort 2 ostre papryczki (moc wedle uznania) 2 ząbki czosnku 1 szklanka mleka 4-5 kromek chleba tarty ser tabasco, sól
Gotuj z Rumcajsem