wieczerzy. Doskonale wpływa on na trawienie po obfitej kolacji. Ze względu na dodatek miodu, taki kompot można podać dzieciom, które skończyły rok. Pieczony schab – na obiad i do chleba Zapomnijcie o sklepowych wędlinach z mnóstwem soli i wątpliwych dodatków! Upieczony w domu schab bije je wszystkie na głowę. Schab upieczony według tego przepisu jest idealny do jedzenia na zimno
Dieta bez mlekajakiegoś czasu i każdy zachwyca się tymże prostym deserem, więc i ja postanowiłam wypróbować. Najlepiej jest zmiksować awokado i banana, a następnie sypać do łyżce kakao, próbując czy smak nam odpowiada, bo wiadomo, że każdy lubi inaczej :). I to samo dotyczy miodu ;). Osobiście byłam oczarowana tą nutellą <3. Nadaje się na chleb, do naleśników, omletów, gofrów a najlepiej smakuje
Gotuj z Agneswigilijna pod gwiazdami z dorsza. Zupa jest prosta i szybka do zrobienia. Z chrupiącymi grzankami na pewno będzie rodzinie smakować. 2 marchewki 1/3 selera korzeń 1 por biała część 30 dkg dorsza filet sól, pieprz, papryka czerwona 2 ziela angielskie 1 litr bulionu warzywnego 1 cebula 2 liście laurowe 3 kromki chleba natka pietruszki lubczyk 1/3 szklanki śmietany 30 % masło
wesoła kuchniadomu będzie tak proste i szybkie, dlatego stwierdziłam, że zrobię zdjęcia i podzielę się przepisem z Wami na blogu. Domowy zakwas na żurek Składniki: 1 szkl mąki żytniej 2000 3 szkl przegotowanej wody 3 ząbki czosnku 5 ziaren pieprzu 2 listki laurowe 2 kulki ziela angielskiego kromka chleba razowego Dodatkowo będzie potrzebny litrowy słój
wegujemyClick To Tweet A to już bardzo prosty i szybki przepis na sałatkę zimową z białej kapusty i roszponki. Potrzebne nam będą: roszponka, poszatkowana cebulka, biała kapusta starta na tarce, drobno starta marchewka, ser kozi pokrojony w kosteczkę, pietruszka i grzanki chlebowe. Przygotowanie: Grzanki chlebowe przygotowujemy podmażając na maśle kromeczki starego chleba. Na tarce ścieramy białą kapustę i marchewkę. Drobno
MODA NA BIOzmieniłam i voila! Chałka jest mięciutka, delikatna, prosta w przygotowaniu i bardzo długo zachowuje świeżość - robiłam ją 5 dni temu, a do tej pory jest tak samo miękka, nie czerstwieje ani się nie psuje (!! Ważne aby po całkowitym wystudzeniu, przechowywać ją w foliówce i w całości - nie pokrojoną na kawałki jak chleb, który można kupić "żeby było szybciej i łatwiej
JedzeniomaniaWitam Kochani Dziś chciałabym przedstawić Wam przepis na bardzo pyszny chleb. Ogólnie wyznaję filozofię, że jeśli możemy zrobić coś sami, to róbmy to. W sklepach faszerują nas niesamowitymi ilościami chemii, więc jeśli możemy np. sami przygotować dżemy, powidła, pieczywo, wędliny czy nawet alkohole, RÓBMY TO. Takie swojskie wyroby są o niebo lepsze, zdrowsze i smaczniejsze, no i dają(...)niesamowitą satysfakcję. Ale dość wstępu :-) Chlebek z przepisu, który chcę Wam przedstawić, jest niezwykle prosty, i bardzo puszysty, delikatny i smaczny. Jest to proste ciasto drożdżowe, ale z dodatkiem maślanki, łuskanego słonecznika. Maślanka nadaje fajny smak i miękkość. SKŁADNIKI: *keksówka o wymiarach ok 12x25cm -500g mąki pszennej (ja używałam tortową) -5 dag drożdży świeżych
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku1 małe jajko200 ml mleka8g świeżych drożdży lub 2-3 g suchych1 łyżeczka cukru50 g masła340 g białej mąki7 g soliSkładniki mieszamy i wstawiamy do maszyny
Z butelką mleczka w tleniewiele czasu pozostało do najpiękniejszych świąt w roku, Boże Narodzenie już powoli nadchodzi:-) Kocham te święta, ale chyba jak każdy. Dziś chciałabym przedstawić Wam przepis na bardzo pyszny chleb. Ogólnie wyznaję filozofię, że jeśli możemy zrobić coś sami, to róbmy to. W sklepach faszerują nas niesamowitymi ilościami chemii, więc jeśli możemy np. sami przygotować dżemy, powidła, pieczywo, wędliny(...)Takie swojskie wyroby są o niebo lepsze, zdrowsze i smaczniejsze, no i dają niesamowitą satysfakcję. Ale dość wstępu :-) Chlebek z przepisu, który chcę Wam przedstawić, jest niezwykle prosty, i bardzo puszysty, delikatny i smaczny. Jest to proste ciasto drożdżowe, ale z dodatkiem maślanki, łuskanego słonecznika. Maślanka nadaje fajny smak i miękkość. Z podanych składników wyszedł mi jeden spory chlebek
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuOdrywane bułeczki czosnkowo-ziołowe Mięciutkie, puszyste i niesamowicie aromatyczne pieczywo, które świetnie pasuje do grilla albo jako przekąska na przyjęcie lub do rodzinnej kolacji. Bułeczki są
Blog z Apetytemjeśli takich nie lubisz przygotuj samemu , krojąc chleb w kostkę i podsmażając z każdej strony na patelni bez tłuszczu. Sałatkę polej sosem jogurtowym (najlepiej gdyby nie było go za wiele) i wymieszaj . Posyp sałatkę startym parmezanem. Gotowe! Sałatka z pomidorami i grzankami To sałatka typu: szybciej już się nie da . Kilka składników, prosta, a do przekąszenia przy kiełbasce i karkówce
RozdomowionaZnam ich zwolenników ale i zagorzałych przeciwników. Te małe rybki mają w sobie tyle smaku, że aż trudno w to uwierzyć. Poniższy przepis znalazłam w książce
Dzieje kuchennej WiewióryTrzy rodzaje mąki w odpowiednich proporcjach, ciasto chlebowe bez wyrabiania, odpoczywające przez noc. Na drugi dzień – złota chrupiąca skórka, orzechowy, wytrawny miąższ o drobnych oczach. Pieczenie
Karo in the KitchenPracujemy nad prostymi daniami, które można podać na co dzień i od święta. Znakomita jagnięcina w chrupiącej ziołowej panierce to nasz faworyt. Można ją podać bezpośrednio z piekarnika z dodatkiem pieczonych ziemniaków, warzyw lub ryżu a pozostałą cześć serwować po przestudzeniu w formie zimnych przystawek lub pajdy chleba wiejskiego z plastrem pieczystego. Do posypki dodaliśmy orzeźwiającą skórkę otartą z pigwy
SzczyptaSmaQBruschetty chyba wszyscy znają, ale zapewne nie wszyscy robili. Są to przepyszne włoskie grzanki z pomidorową salsą, które idealnie nadają się na leniwe śniadanie, przekąskę czy
Ostra na Słodkobyle jaka zaleta. Jeżeli musimy mieć chleb, a czasu mamy mało to jest naprawdę idealny wybór. 300 g mąki pszennej 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej 475 ml mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko I teraz sprawa jest już naprawdę prosta: najpierw do miski lecą składniki suche, potem mokre
Marder&Marder Manufacturewieku moich dzieci. Ja, wychowana na prostym, naturalnym jedzeniu i bez zbędnego cudowania, otwierałam oczy ze zdumienia widząc, co babcia (razem z mamą) podaje tamtym dzieciom. Zupy niedoprawione , najczęściej przecierane , żeby dzieciom nic na żołądkach nie stanęło. Mięso tylko i wyłącznie gotowane, bez soli, o innych przyprawach nawet nie wspomnę. Z chleba wykrawana skórka, bo za twarda. Dzieci były
Codzienna kuchnia niecodziennajego książki „Jajka” na proste, aczkolwiek bardzo satysfakcjonujące i smaczne śniadanie. Zachęcona jego przepyszną klasyczną jajecznicą , postanowiłam wypróbować kolejną jej wersję. Tak też powstała delikatna jajecznica z dodatkiem ziół, musztardy i sera Gruyere, chociaż przyznam się, że często zastępuję go starym dobrym parmezanem:) Podana na smażonych na maśle kromkach chleba smakuje obłędnie. Polecam na leniwe weekendowe śniadanie. Scroll
karmelowyTo był szybki obiad dla mnie, Cioci K. i dzieciaków. Córcia wpierw zrobiła awanturę, że groszku jeść nie będzie. Gdy nie miała wyboru zaczęła jeść i
Dzieje kuchennej Wiewióry