prosty chleb - 3416 przepisów (strona:134/228)

Kanapka z łososiem, szparagami i jajkiem w koszulce 142

przeróżnymi kanapkami. Tym razem prosta ale bardzo smaczna. Z wędzonym łososiem, efektownym jajkiem w koszulce i szparagami. Koniecznie musisz wypróbować w sezonie szparagowym! Składniki (2 porcje): 2 kromki ulubionego pieczywa 2 jajka 1 łyżka octu 8-9 szparagów zielonych 50 gram wędzonego łososia 3 łyżki kremowego serka 1 łyżka posiekanego szczypiorku świeżo zmielony pieprz Chleb tostuję. W dużym garnku gotuję

Mango Papaja
Chlebek "pizza" 118

Dziś przypada Międzynarodowy Dzień Chleba. W związku z tą okazją postanowiłyśmy wraz z Mirabelką , Mopsikiem , Gin , Lejdi i Emilią upiec chlebki. Rzadko zajmuję się wypiekami, ponieważ zwyczajnie mi się nie udają. Chciałabym to jednak zmienić, a żeby to zrobić trzeba ćwiczyć i próbować. Dlatego postanowiłam upiec łatwy chlebek a la pizza. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i muszę przyznać

Codzienne Gotowanie
Zakwas na żurek 183

Prosty do przygotowania tradycyjny zakwas na żurek – w przeciwieństwie do tego ze sklepu możemy go w pełni dopasować do indywidualnych upodobań. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na ok. 1,5 litra zakwasu) 125g (10-12 łyżek) mąki typ 1850 lub 2000, najlepiej żytniej 1,2 litra chłodnej przegotowanej wody pół kromki chleba razowego ze skórką 2 duże lub 4 małe ząbki

Kulinarna Pokusa
Fasolka po bretońsku 123

Niby dobrze znana i prosta w przygotowaniu, a jednak każdy ma swój ulubiony sposób jej przyrządzania. Ja lubię ją na tyle, żeby raz na jakiś czas zrobić i cieszyć się jej smakiem ale nie na tyle, żeby przygotowywać ją raz w tygodniu… Miseczka fasolki po bretońsku, doprawionej na ostro a do tego kawałek świeżego chleba i rozgrzewające, sycące danie

UgotujmyTo.pl
Zakwas - jak zrobić? 133

sposób zliczyć wszystkich. Jak to się mówi: co kraj to obyczaj :) Ja podam wam najprostszy z prostych. Bo przecież po co komplikować coś, co z natury rzeczy ma być proste? Otóż zajmie nam to 4 dni. Niestety nie posiadam zdjęć poszczególnych etapów produkcji, ale postaram się wszystko ładnie opisać. Dzień 1: Bierzemy słoik, taki konkretny jakiś, minimum 1 litr(...)Zakwas przechowuje i "konserwuje" się łatwo. Ale tak samo ile sposobów na produkcję, tyle sposobów na przechowywanie. Więc przedstawię ten, którego ja używam :) Jeśli masz w planach codziennie piec chleby na zakwasie to po prostu ustaw sobie zakwas gdzieś w kuchni i co 24 godziny dodawaj do niego 100 g mąki i 100 ml wody. I mieszaj. A jeśli jednak

Marder&Marder Manufacture
Grillowana figa z fetą 105

się czy Twój chleb się upiekł czy nie.  Dzieją się różne rzeczy ostatnio i aż trudno mi w to uwierzyć. Ilość przeróżnych sytuacji powoduje, że aż trudno zebrać myśli. Jedynie dobre jedzenie jest tak samo niezmiennie dobre.  I tutaj kłaniają się figi. Z grillowanym pieczywem. Z kruszoną fetą. Z balsamico i ziołami. Kolejna tak prosta propozycja ale urzekająca

Mango Papaja
Truskawkowa chmurka a`la ptasie mleczko 273

wyszedł rewelacyjnie! Jest mega prosty i co najważniejsze fajnie chłodzi co przy tak ciepłych dniach się przydaje. Zastanawialiśmy się jak go nazwać, w smaku trochę mi przypomina takie serki homogenizowane jakie 25 lat temu mi kupowała mama, w takich kwadratowych opakowaniach. Jeździłem po wierzchu tak długo łyżeczką aż zrobiła się dziura a potem wcinałem z chlebem Okazało się, że wszystkie

PaleoLife
Klopsiki w sosie musztardowym 140

efekcie wyszedł mi prosty i szybki obiad dla całej rodzinki. Polecam również ten przepis: Klopsiki w sosie Teriyaki Składniki: 1/2 kg mielonego mięsa wołowego 1 jajko kromka suchego pieczywa 1/2 ebuli 2 łyżki musztardy dijon 1 szklanka bulionu  120 ml słodkiej śmietany 1 łyżka sosu worcesterschire 2 łyżki mąki łyżeczka masla (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chleb namaczamy w wodzie

Delusional Trine
Pasztet z soczewicy 135

wielkanocnego stołu, banalnie prosty do wykonania , przy czym bardzo zdrowy. Polecam wykonać go z czerwonej soczewicy , której nie trzeba wcześniej namaczać i bardzo szybko się gotuje. Samo zdrowie :-)  Przepis znaleziony a w archiwalnych " Wysokich Obcasach " wg Agnieszki Kręglickiej , oczywiście nieco zmieniony przeze mnie. Od kiedy pamiętam uwielbiam wszelkiego rodzaju smarowidła i domowe wyroby do chleba :)  Pasztet z soczewicy

Aromatyczne Podróże
TORT KANAPKOWY Z PASZTETEM 305

krakersów:D Z prostych i łatwo dostępnych składników można wyczarować rewelacyjne danie, które oczaruje Waszą rodzinę i przyjaciół :) Tak jest i w tym wypadku, gdzie genialny efekt można uzyskać w ekspresowy sposób. Z dwóch rodzajów Pasztetu firmy Profi oraz domowej pasty jajecznej, a także suszonych pomidorów i ogórków kiszonych, którymi to przełożyłam kilka warstw chleba orkiszowego, przygotowałam

Słodko-Słony Świat Ilony
Świeża kawa proto z palarni - KONKURS z Single Orgin 98

świeżym pieczywem... Chleb prosto z piekarni jest cieplutki i o niebo smaczniejszy - niż ten z dnia poprzedniego. Co prawda da się zjeść, ale taki cieplutki smakuje lepiej. Prawda?   Jeśli chcecie sami się o tym przekonać i spróbować kawy, która zostanie dla Was wypalona bezpośrednio przed wysyłką - zapraszam do wspólnej zabawy! Zadanie jest niezwykle proste. Wystarczy dokończyć zdanie: "Piję kawę

Di gotuje
Zupa jarzynowa z mlodych warzyw czyli Zupowy Wtorek odc.80 156

Należało by powiedzieć "Zupa z przygodami". Robiąc ją w ubiegłym tygodniu byłam pełna zapału a potem... było już tylko gorzej... miała być intensywnie pomarańczowa, nie była

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bekon burger truflowy z jajkiem przepiórczym 151

Dzięki wołowinie QMP w prosty i szybki sposób można przyrządzić dania, które zagwarantują nam sukces kulinarny i nie obciążą domowego budżetu! O czym mogliśmy przekonać się podczas warsztatów przekonać się, przygotowując następne dania, do wykonania których, użyliśmy różnych elementów wołowiny. - stek z antrykotu, puree ziemniaczane, portobello, szpinak, sos holenderski z miso - rostbef z sokiem jabłkowym, chlebem z ogniska, sałatką

królestwo garów
Szybko-wolno. Maj, pizza i szparagi. 157

się w pięć prostych liter - PIZZA. Majowa, puszysta, ze szparagami i świeżą bryndzą. Dla smaku kilka plasterków suszonej szynki.  "Myję ręce i wycieram je w fartuch. Myślę sobie, że takiego właśnie połączenia pragnęłam. Opartego na prostocie. To moje właściwe dziedzictwo. Gotuję i piekę. Taką rolę dostałam w spadku po tych, którzy przede mną rozdawali chleb, podtrzymywali ogień i dzielili

KUCHARNIA
Lekkie Curry Kalafiorowe z Indykiem, bezmleczne 181

Chciałam przyrządzić dla Córci i dla nas danie pełne smaku i bez zakazanych produktów. Udało mi się choć przyznam, że jeden składnik z tych mniej wskazanych

Dzieje kuchennej Wiewióry