smakowały, ale żeby powalić na kolana- to chyba nie bardzo. Cóż, ze względu na dzieci będę je robiła dość często. Są bardzo proste w przygotowaniu. Wręcz banalnie proste. Możecie zrobić bułeczki wieczorem i wstawić do lodówki, aby rano mieć pyszne, ciepłe pieczywo na śniadanie. Przepis na 9 bułek. 450 g mąki pszennej chlebowej 9 g soli(...)ciepłej (nie gorącej wody) 2 łyżki mleka - do posmarowania bułek Wymieszać drożdże z mąką. Dodać sól, mleko, wodę, zagnieść miękkie i sprężyste ciasto (można w maszynie do chleba). Wyrabiać około 10 minut. Odstawić do podwojenia objętości na około 1 godzinę. Przenieść ciasto na stolnice. Podzielić na 9 równych części i uformować bułeczki. Każdą rozpłaszczyć dłonią i odstawić
Piekarz-Kucharz-GarkotłukEdipresse . Premiera marca 2016! "W mojej szczęśliwej kuchni zawsze gra miła, pozytywna muzyka albo cisza, w której śpiewają ptaki. Gotuję z radością szybkie, zdrowe i pyszne dania z prostych, naturalnych składników. Wiem z doświadczenia, że w takiej szczęśliwej kuchni i w szczęśliwych garnkach powstaje dobre, szczęśliwe jedzenie, które pysznie karmi ciało i duszę. Oto prawie 200 przepisów na moje(...)Książka zawiera 183 przepisów , które podzielone są na każdą porę roku oraz święta (Boże Narodzenie i Wielkanoc). Dodatkowo można w niej znaleźć wskazówki - jak wykonać zdrowe ciastka i ulubione chleby Pani Beaty. Spis treści: Filozofia pięciu przemian Działy: Wiosna Lato Jesień Zima Boże Narodzenie Wielkanoc Ciastka Chleb Krótka alfabetyczna lista produktów żywnościowych z podziałem na żywioły, czyli
Di gotujeżytniej razowej 1 litr wody 4 duże ząbki czosnku 100 g zakwasu chlebowego Na wstępie wspomnę, że ja użyłem mąki żytniej pełnoprzemiałowej grubomielonej z natusfera.pl . A generalnie sprawa jest prosta: dobrze jakbyśmy mieli jakieś kamionkowe naczynie. Od biedy jakiś bardzo duży słój (ze 3 litrowy) też się nada. Wrzucamy wszystko do środka, mieszamy łyżką i przykrywamy ściereczką. Czosnek zgniatamy bokiem(...)zacznie śmierdzieć to znaczy, że jest gotowe :) A jak nie mamy zakwasu chlebowego (chociaż jednak polecam zrobienie, przepis tutaj ) to możemy wrzucić do środka skórkę z kilku kromek chleba razowego). A jak tylko się zrobi to od razu robię żur i podaję na blogu przepis :) Jeśli nie chcemy od razu robić żuru to możemy przelać zakwas do słoika i trzymać
Marder&Marder ManufacturePasta z pieczonych warzyw – ZERO WASTE Patrzę na stół a tu leży lekko przyklapły kalafior, papryka czerwona .. i tak powstał pomysł na ten przepis. Pasta
Kuchnia na wzgórzu" Dziś prosto i szybko, bo taki jest ten przepis. Chodził za mną od wakacji, ale jakoś zawsze coś było nie tak, zawsze coś innego wymyślałam do
Słodkie Przyjemnościwszystkich... Na wielkich imprezach podaje się chleb ze smalcem i ogórkami kiszonymi i każdy, kto jadł to choć raz w życiu wie, o co chodzi... :) My też lubiliśmy kiedyś chleb ze smalcem ale oczywiście przestaliśmy. Generalnie nie lubimy i nie szukamy zamienników tradycyjnych potraw mięsnych, wręcz odrzucają nas wszelkie udawane kotlety, kebaby, udka, itd. Jednak smalec to było coś(...)żadnej - nie uznaję w swojej kuchni i nigdy do niczego nie używam jakoś do mnie nie przemawiało... Aż pewnego razu w sieci... ;) znalazłam to: http://wegetarianka.blox.pl/2012/01/PASTA-Z-FASOLI-NIBY-SMALEC.html Objawienie! Prosty ale genialny sposób na "smalec" nie ze słoniny... Za pierwszym razem zrobiłam tak jak w przepisie, zapominając o jabłku i nie wiem, do czego ono tam potrzebne... Robiąc tę pastę
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEPyszny chlebek,prosty do zrobienia,bardzo długo zachowuje świeżość(myślę,że przez dużą ilość ziaren)i nie sypie się i nie kruszy,a najlepsze jest to ,że nie trzeba czekać aż wyrośnie,jedyne na co czekamy to ok 10 min na drożdże,potem mieszamy wszystko i do zimnego piekarnika wkładamy i chlebek sobie rośnie i piecze się przez godzinkę(...)jednej porcji wychodzą dwa chlebki (w formie do keksówek)często piekę chleby i to różne różniste ale ten zdecydowanie jest w mojej czołówce-jak raz upieczecie to będziecie piec cały czas-polecam gorąco :) Składniki; 1 kg mąki pszennej (najlepiej typ 650 lub 500) 10 dag drożdży(cała kostka) 1 łyżka cukru 1 łyżka soli 1 litr ciepłej wody
Swojskie jedzonkoPyszny i bardzo prosty chlebek domowy. Przepis dostałam przy okazji kupna miski Tupperware Składniki (na blaszkę keksówkę o długości około 40 cm i szerokości 11 cm) : 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej (akurat miałam tortową) 1 szklanka płatków owsianych po 3 łyżki ziaren dyni, słonecznika i sezamu 2 łyżeczki soli 500 ml ciepłej wody(...)drożdży 1 łyżeczka cukru 1 jajko i odrobina 1/3 szklanki ziaren jak wyżej (wierzch chleba) Wykonannie : Z wody, drożdży i cukru przygotowuję rozczyn. Wszystkie suche składniki mieszam w misce. Na koniec robię wgłębienie w które wlema rozczyn. Po 15 minutach wszystko dokładnie mieszam do połączenia składników i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto przekładamy
cucinareUwielbiam wszelkiego rodzaj kluski drożdżowe. XD Czeski knedlik znajduje się w czołówce moich ulubionych drożdżowych dodatków. Jest dość prosty w wykonaniu, a z mięsnym sosem tworzy duet wprost idealny. Najczęściej zaraz po ugotowaniu kroję go w plastry i podaję polany obficie sosem mięsnym. Jeśli zostanie Wam kilka kawałków (u mnie zdarza się naprawdę rzadko ) możecie obsmażyć go z obu stron(...)jest równie pyszny. Taki knedlik to świetne rozwiązanie na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Ja w przepisie użyłam jednej bułki, ale śmiało możecie użyć dwóch lub zamienić je na chleb czy wekę. Czeski knedlik Składniki: 300 g mąki pszennej około 200 ml ciepłego mleka 10 g świeżych drożdży jajko 1 łyżka oleju 1 bułka (np. kajzerka) łyżeczka cukru sól Bułkę kroimy
PatiGotujetowarzystwie i podkręcać własny metabolizm? Wszystko. Baron kisi botwinę, dynię, jarmuż, cukinię, czosnek, borkuły, rzodkiewki, buraki, gruszki i porzeczki. Do tego robi octy z jabłek i wiśni, zakwasy z chleba i kaszy gryczanej. A jakby tego wszystkiego było mało, to zdradza też przepisy, jak to wszystko potem jeść, do czego dodawać, jakie z tego przygotowywać dania. I tak dostajemy kiszone(...)kiszonymi kurkami, krem z dyni kiszonej w maślance, gulasz wołowy z kimchi a na deser kiszone wiśnie z miętą, werbeną cytrynową i twarogiem. Przede wszystkim tłumaczy w jasny i prosty sposób, czym jest proces fermentacji, co dzieje się w nastawionych słoikach, jakie bakterie biorą udział w tym procesie i ostrzega przed tym, co może pójść nie tak. Radzi, jak dobierać
GRUBY WAŁEKDziurkowska, autorka bloga, to dość zwariowana osoba - w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Ona sama o swoim blogu pisze tak: Dieta to sposób odżywiania, a nie czarny chleb i czarna kawa. Jako kulinarny i dietetyczny amator staram się tego trzymać. Obalam mity i stereotypy, które przez lata przywarły do niektórych produktów. Dlatego moja kuchnia czasem bywa eklektyczna, żeby(...)przepisów znajdziecie dowcipne teksty na ciekawe tematy. U Eli jest smacznie i po prostu fajnie :) Z kuchni do kuchni Mieszanka włoskiej i polskiej kuchni podana w sposób lekki i prosty. Można chcieć więcej? U Kasi znajdziecie prawdziwe włoskie specjały, które poznała mieszkając wiele lat we Włoszech. Dla mnie jest autorytetem i kiedy szukam jakiegoś włoskiego przepisu, to najpierw zaglądam
Codzienna kuchnia niecodziennaPyszny i bardzo prosty chlebek domowy. Przepis dostałam przy okazji kupna miski Tupperware Składniki (na blaszkę keksówkę o długości około 40 cm i szerokości 11 cm) : 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej (akurat miałam tortową) 1 szklanka płatków owsianych po 3 łyżki ziaren dyni, słonecznika i sezamu 2 łyżeczki soli 500 ml ciepłej wody(...)drożdży 1 łyżeczka cukru 1 jajko i odrobina 1/3 szklanki ziaren jak wyżej (wierzch chleba) Wykonannie : Z wody, drożdży i cukru przygotowuję rozczyn. Wszystkie suche składniki mieszam w misce. Na koniec robię wgłębienie w które wlema rozczyn. Po 15 minutach wszystko dokładnie mieszam do połączenia składników i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto przekładamy
cucinareJak już opisałem tutaj , Małżonka Ma Aleksandra miewa czasem szalone pomysły, ale tym razem przeszła samą siebie. Poprosiła, a raczej kazała mi stworzyć przepis na
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataŻur na zakwasie owsianym Żur na domowym zakwasie owsianym - prosty w przygotowaniu, pyszny i delikatny żur - dla wszystkich, którzy wolą jego łagodniejszą wersję. Zakwas owsiany jest gotowy do użycia po 3-4 dniach od przygotowania i żaden sklepowy nie może się z nim równać. Ponadto przygotowanie domowego zakwasu to koszt mniejszy niż złotówka, warto więc przygotowywać go samemu. Po odstaniu(...)wystarczy przelać go do butelki, zakręcić i przechowywać w lodówce. Zobacz również przepis na ----> Świąteczny żurek chrzanem w chlebie , żurek na wywarze z wędzonego boczku , żurek , żytni zakwas na żur Żur na zakwasie owsianym - przepis: Składniki: 0,5 litra zakwasu owsianego ----> z tego przepisu 3-4 średniej wielkości ziemniaki 1-2 marchewki 1 pietruszka kawałek białej części
Moje Qulinariadyni na ostro, pysznym kremie z dyni, chlebie dyniowym przyszedł czas na… ciasto z dyni ;)!Wiem, wiem… ciągle tylko dynia i dynia… ale nic nie poradzę… jest tyyyyle przepisów do wypróbowania… i tak staram się jak mogę powstrzymać, żeby każdy przepis nie był z dynią w tle;)! Jak mówiłam dynia to miłość a wiadomo(...)początki każdej miłości bywają trudne dla otoczenia proszę więc o wybaczenie.Muszę powiedzieć, że z dużej ilości przepisów zdecydowałam się na proste, szybkie i wyglądająco baaardzo kusząco ciasto z dyni znalezione u Pauli na www.justmydelicious.com. Dla mnie to ciasto to połączenie piernika z babką… Można podawać z dżemem lub śmietaną ale mi odpowiadała taka wersja bez dodatków…Ciasto
UgotujmyTo.plProsta domowa pizza z salami Pizza to danie na każda okazje . Świetne w porze obiadu , na kolację , a nawet na śniadanie . Pizza wszędzie tam gdzie dopada nas głód , będzie zawsze doskonałym pomysłem . Sprawdzi się na imprezie , urodzinach lub przy nie planowanym najeździe gości . Może właśnie ze względu na jej elastyczne dopasowanie do naszego życia tak ją kochamy Kuchnia włoska , taka(...)tarty ser żółty Passata pomidorowa 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru sól do smaku Składniki na ciasto umieszczamy w maszynie do wyrabiania chleba lub w misce . Wyrabiamy ugniatając na gładka masę . Ciasto musi być sprężyste ale nie twarde . Odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia i ponownie wyrabiamy . Dzielimy na porcje jeśli chcecie
Ogrodnik w podróży