Blog, który na fejsie "NARUSZA NASZE STANDARDY SPOŁECZNOŚCI" tzn. czyje? Czy społeczność o tym wie? Co na to prokurator mówi? Jak na to reagują niezawisłe
chleba naszegoKaczka pieczona w ziołach i nadziewana jabłkami, aromatyczne, niemal wykwintne danie, dobre zarówno na rodzinny obiad, jak i wystawne przyjęcie. Pieczona na parze jest idealnie miękka
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapizza nadziana samymi dobrociami. Ciasto na tę pizzę znajdziecie TUTAJ Tym razem do ciasta wykorzystałam mąkę pszenną 500 MŁYN KOPYTOWA i ciasto zrobiłam w automacie do pieczenia chleba. Nadzienie -mrożony szpinak -ser koryciński swojski Czesławy Zarzeckiej u mnie suszone pomidory, bazylia i czosnek -sos pomidorowy lub pomidory krojone w puszce -czosnek -sól , u mnie różowa himalajska -bazylia(...)nadzienie. Skrapiamy oliwą z oliwek. Kładziemy drugi, rozwałkowany płat ciasta.... I zlepiamy brzegi sekretnym „ściegiem”. Co dom sycylijski to inne zamknięcie pizzy , każdy ma swój styl. Nie powiem, proste to nie jest. Trzeba ją zamknąć trzy razy dookoła. Teraz dziurawimy pizzę mocno widelcem. Lejemy na wierzch oliwę z oliwek.Od serca. Na Sycylii oliwa z oliwek to podstawa
Z Kuchni Do Kuchnimusicie koniecznie jechać do Szwecji aby taką kanapkę przyrządzić. Wystarczy, że maciew domu trochę buraczków i klopsiki czy po prostu małe mielone, no i oczywiście miękki chlebek jak szwedzki chleb z żurawiną . Te kanapki produkowałam jak kiedyś pracowałam w restauracji. Teraz serwuję je przy okazji świątecznych przygotowań. Szwedzka sałatka z buraków Składniki: ½ kg buraków 2 łyżki octu balsamicznego, czerwonego sól
codojedzeniamoich przodków. Takie pradawne receptury mają w sobie więcej uroku niż kuchnia nam współczesna. Czuć w nich smak historii. Dlatego dzisiaj proponuję Wam podróż do czasów sprzed epoki pulchnego chleba. Upieczemy podpłomyki. O tych okrągłych dyskach rozprawiał często mój dziadek. Te zwykłe placki, przyrządzone z mąki i wody, stanowiły jeden z największych przysmaków jego dzieciństwa. Wypiekane w piecu opalanym(...)wiekami. Właśnie teraz, kiedy zachwycając się potrawami z dalekich krain, zapominamy o naszych rodzimych recepturach. W mojej kuchni często gości meksykańska tortilla, czy indyjskie chlebki naan, a te proste placki przygotowywane wyłącznie z mąki, wody i soli jakoś odeszły w niepamięć, a przecież przed wiekami stanowiły podstawowy rodzaj pieczywa na naszych ziemiach. Początkowo wypiekane na rozżarzonych kamieniach, później
Food SquareLubię ruchanki. Krótkie i proste stwierdzenie, a potrafi zrobić duże wrażenie ;) Nazwa "ruchanki" słyszana po raz pierwszy zazwyczaj wywołuje przynajmniej uśmiech na twarzach (dlatego ruchanki biją rekordy sprzedaży na Kaszubach w sezonie turystycznym ;) ) A to nic innego jak po prostu drożdżowe racuchy kaszubskie (często z jabłkami), które w 2007 roku trafiły na Listę produktów regionalnych i tradycyjnych ( klik ). Tam dowiedziałam(...)dobrze wyrobione i wyrośnięte, czyli "wyruchane" i stąd właśnie pochodzi ich nazwa. Początkowo ruchanki przyrządzano z mąki żytniej. A właściwie z ciasta chlebowego na zakwasie. Gospodynie część ciasta na chleb smażyły w postaci okrągłych placków i podawały z cukrem. Obecnie częściej przyrządzane są z mąki pszennej oraz drożdży i w takiej wersji przedstawiam je dzisiaj (stara wersja też pewnie się
Pełny talerzsamym, kończąc Stary Rok, rozpoczynamy okres Karnawału - szalonych imprez, balów, barwnych, błyszczących strojów, drinków i alkoholu, głośnej muzyki. Ale także jedzenia, gdzie królują rozmaite przekąski. Najlepiej smakują te banalnie proste, wykonane z tego, co akurat skrywa lodówka. Ważne, by przekąski były małe, łatwe do przełknięcia w trakcie szalonej zabawy, między jednym tańcem a drugim. Mogą być na ciepło(...)zrobić nawet wtedy, kiedy jesteśmy zabiegani. Zajmują chwilkę. Dziś, na początek, proponuję Wam malutkie kanapeczki, takie na raz. KANAPECZKI "NA RAZ". /autorski;/ ciemne pieczywo (u mnie żytni chleb) ser rokpol suszone śliwki naturalny serek kremowy kawałki kabanosa oliwki cebulka srebrna (np. Ole!) ogórek zielony serek ogórek zielony łosoś Miłej zabawy! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkisię podobał mój pobyt w USA, ale cieszę się, że już wróciłam do Polski. Tak naprawdę nigdy jeszcze nie opuściłam domu na tak długo. Po 4 miesiącach jedzenia gąbkowatego chleba, "papierowych" owoców i warzyw, okropnych fast foodów w końcu przypomniałam sobie smak prawdziwego polskiego jedzenia. Wspaniałe uczucie :) Wraz z moim powrotem przyszedł czas na reaktywację bloga. Bardzo Was przepraszam(...)już o robieniu obiadów. Ale wróciłam z pełnym zapałem do gotowania :) Jak pewnie zauważyliście zmieniłam trochę wygląd bloga, mam nadzieję, że się podoba ;) Dzisiaj przepis na pastę z makreli - prosty dodatek do kanapek, a potrafi bardzo urozmaicić śniadania. PASTA Z MAKRELI - 250 gram makreli wędzonej - 100 gram twarogu - łyżka ketchupu - łyżka musztardy sarepskiej - łyżka majonezu (opcjonalnie) - pieprz, sól - szczypta cukru
Zgrabne GotowanieRóżnorodność produktów, jakie wytwarza firma Polskie Młyny jest ogromna. Przeróżne mąki, aż 26 rodzajów! W tym również ekologiczne i specjalistyczne. Znajdziemy u nich również gotowe mieszanki do wypieku chleba czy ciast. Nie zaprzestali tylko na tym i w gamie produktów znajdziemy też płatki czy słonecznik łuskany, wszystko pochodzenia ekologicznego. Jednym z prezentów, jakim mnie obdarowali, są ekologiczne płatki owsiane ( LINK(...)dłużej zachowuje swoją świeżość. Dodatkowo z tyłu na opakowaniu jest propozycja podania w formie przepisu, co również wyróżnia na tle innych marek. Wracając do przepisu, jest on niezwykle prosty, a efekt powalający. Składniki są podane na 3 porcję, także możecie się śmiało podzielić tym deserem z najbliższymi. No chyba, że ktoś ma pojemny brzuszek i nie liczy kalorii, wtedy
zdrowo i aktywnieawokado ( przepis znajdziecie link ) Zamiast majonezu warto postawić na tłuszcze nienasycone, które skutecznie zbijają zły cholesterol. Np. jajka faszerowane pastą z awokado! Gwarantuję, że posmakujecie w takim duecie. ◾ Chleb z dużą ilością ziaren Najlepszy zestaw na śniadanie to pieczywo ze słonecznikiem, pestkami dyni, siemieniem lnianym czy płatkami owsianymi. Błonnik skutecznie walczy ze zbyt wysokim cholesterolem. ◾ Oliwa(...)bakterie kwasu mlekowego, które wiążą cholesterol i następnie go usuwają z organizmu. Chcąc skutecznie obniżyć zły cholesterol, najlepiej stosować się do powyższych wskazówek. Trans tłuszcze oraz nasycone, cukry proste oraz zbyt dużo alkoholu to potężny wróg, który w wygranej walce niestety skończy się np. miażdżyca. AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA Sport powoduję, że wzrasta nam poziom dobrego cholesterolu, czyli
zdrowo i aktywniePo przynajmniej stu prośbach od Was o przepis na klasyczne, domowe bułki do hamburgerów udało mi się wreszcie spisać i sfotografować cały proces ich powstawania – a
Karo in the KitchenPo przynajmniej stu prośbach od Was o przepis na klasyczne, domowe bułki do hamburgerów udało mi się wreszcie spisać i sfotografować cały proces ich powstawania – a
Karo in the KitchenRóżnorodność produktów, jakie wytwarza firma Polskie Młyny jest ogromna. Przeróżne mąki, aż 26 rodzajów! W tym również ekologiczne i specjalistyczne. Znajdziemy u nich również gotowe mieszanki do wypieku chleba czy ciast. Nie zaprzestali tylko na tym i w gamie produktów znajdziemy też płatki czy słonecznik łuskany, wszystko pochodzenia ekologicznego. Jednym z prezentów, jakim mnie obdarowali, są ekologiczne płatki owsiane ( LINK(...)dłużej zachowuje swoją świeżość. Dodatkowo z tyłu na opakowaniu jest propozycja podania w formie przepisu, co również wyróżnia na tle innych marek. Wracając do przepisu, jest on niezwykle prosty, a efekt powalający. Składniki są podane na 3 porcję, także możecie się śmiało podzielić tym deserem z najbliższymi. No chyba, że ktoś ma pojemny brzuszek i nie liczy kalorii, wtedy
Zdrowie i pysznie na talerzu"Pan de sal" to filipińskie bułeczki przywiezione na Filipiny przez hiszpańskich lub portugalskich piekarzy, różne źródła różnie podają. Bułeczki są bardzo chrupiące na zewnątrz
Moje Małe Czarowanieprzepisy na nie ... Hihi! :) Zatem specjalnie dla Was hity mojego Instagram - trzy różne sałatki / przekąski - idealne na śniadanie czy też lunch. Zapraszam, korzystajcie! :) Sałatka nr 1 Bardzo prosta i smaczna sałatka, właściwie przekąska trzyskładnikowa. Potrzebujesz rukolę, mandarynkę i włoskie orzechy. Do dressingu użyj soku z mandarynki, miodu i octu balsamicznego. Gotowe! :) Sałatka nr 2 Do jej wykonania będziesz(...)mokra, nie wymaga przygotowania dressingu. :) Sałatka nr 3: Propozycja idealna na śniadanie. Wymaga ciut więcej pracy i składników niż dwie pozostałe, ale uwierzcie mi ... Warto! Składniki: roszponka szynka parmeńska chleb tostowy parmezan oliwa cytrynowa jajka ocet jabłkowy świeżo zmielony kolorowy pieprz Wykonanie: Roszponkę umyj, rozłóż na talerzu. Na suchej patelni podsmaż szynkę parmeńską, następnie połam ją na małe kawałki. Zetrzyj
Garniec MagalieJeżeli czytasz tego bloga, to wiesz, że podaję tu przepisy na dania, które naprawdę jem. Niektóre są bardzo proste. Np. sałata ze śmietaną czy pasta jajeczna. Dlaczego by nie jeść ich częściej? Składniki: 4 jajka pół pęczka szczypiorku 2 łyżki majonezu lub jogurtu greckiego szczypta soli łyżeczka musztardy ziarnistej lub mały ząbek czosnku świeżo mielony pieprz(...)posiekaj. Dodaj jajka starte na tarce lub posiekane przy pomocy gilotyny do jajek, oraz przyprawy. Wymieszaj dokładnie. Każdą kanapkę z pastą jajeczną udekoruj kilkoma plasterkami rzodkiewki. Jeśli nie jesz chleba, to taka pasta jest pyszna też z ziemniakami jako gzik . Artykuł Pasta jajeczna ze szczypiorkiem pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiatanemałe przekąski „na jeden kęs”. Mogą to być koreczki, kanapeczki, roladki i wszelkie inne różności. Przed każdą imprezą na blogu poszukiwane są wszelkie inspiracje na różne przekąski. W prosty sposób można przygotować mini kanapki wytrawne, do których świetnie nadaje się mini pumpernikiel w postaci krążków. W farszu nie ma żadnych ograniczeń oprócz tego, że kanapki mają być na jeden kęs(...)każdy lubi na kanapce, chyba że się mylę. Finger food z łososiem i ricotta: wytrawne mini kanapeczki, czyli pumpernikiel party z łososiem, ricotta i koperkiem Składniki: pumpernikiel party – chleb żytni ser ricotta wędzony łosoś szczypta pieprzu koperek Przygotowanie: Ser ricotta przekładamy do miseczki doprawiamy pieprzem i mieszamy. Na każdym krążku żytniego pumpernikla kładziemy łyżeczkę sera ricotta, układamy kawałki wędzonego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię