por - 13968 przepisów (strona:779/932)

Tydzień w moim telefonie XXXII 112

podsumowania ze zdjęciami. Dlatego dzisiaj będzie ich troszkę więcej. Trochę też zmian nastąpi wkrótce w moim prywatnym życiu i już nie będzie mnie tutaj tak często jak do tej pory, ale mam nadzieję, że Wy nadal będziecie zaglądali. Pogoda za oknem po prostu rewelacyjna, czas na grille, pikniki i wyjazdy za miasto. Ja na szczęście mieszkam na wsi, więc

Magiczne Życie Marty
Tatar truskawkowy 173

myślicie o truskawkach podanych z miętą, cukrem trzcinowym i sosem balsamicznym? Ja do tej pory uwielbiałam truskawki z cukrem i śmietaną. Jednak te podbiły moje serce. Były pyszne, idealne do racuszków bądź omletów na słodko. Spróbujcie! Składniki : * szklanka truskawek * garść świeżej mięty* garść świeżej bazylii  * łyżka brązowego cukru * łyżeczka sosu balsamicznego * łyżeczka oliwy z oliwek * szczypta soli i pieprzu

Magiczne Życie Marty
Ciasto z dynią 301

Jesienią w kuchni króluje dynia. W tym roku postanowiłam zmierzyć się z przepisami z jej użyciem, gdyż do tej pory był to dla mnie produkt znany głównie ze zdjęć i obrazków z dyniowymi głowami z okazji Halloween.W zamyśle z dyniowego wnętrza miałam przygotować krem, ale ponieważ wykorzystałam do niego 2/3 dyni, resztę postanowiłam dodać do ciasta.Najpierw ćwiartkę dyni, która

Smakołyki Bereniki
Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem na drożdżach 278

udanych próbach pieczenia domowych bułek, przyszła pora na mój pierwszy chleb. Zaopatrzyłam się już w różnego typu mąki, ciągle jednak nie mogę się zabrać za mój pierwszy zakwas chlebowy. Wobec tego kontynuuję przygotowania domowego pieczywa na drożdżach i jestem pełna entuzjazmu dla tej czynności, bo zapach świeżo upieczonego chleba rozchodzący się po naszej kuchni, a potem - pierwsza ukrojona i skonsumowana

Smakołyki Bereniki
Ciasteczka korzenne 205

Pora rozpocząć przygotowania do słodkich Świąt, każdy z nas ma swoje ulubione przepisy na bożonarodzeniowe ciasta i ciasteczka, mam i ja ;)Cykl świątecznych przepisów rozpoczną ciasteczka korzenne, czyli to, co każdy mniejszy lub większy łasuch i fan przypraw korzennych lubi podjadać nie tylko w okresie świątecznym. Pokażę Wam dwa rodzaje ciasteczek, lekko korzenne z wyraźną nutą cynamonu i dość słodkie

Smakołyki Bereniki
Deser pomarańczowo-czekoladowy 263

świątecznych ciastach przyszła pora na coś lżejszego, a deser podany w pucharku to świetna propozycja na sylwestra lub noworoczny podwieczorek. Delikatna jogurtowa pianka pomarańczowa połączona z czekoladową śmietankową warstwą to duet bardzo zgrany, niezbyt słodki, a do tego ładnie prezentuje się w pucharku lub szklance.Taki deser jest prosty w podaniu, nie trzeba martwić się o krojenie czy talerzyki, więc można

Smakołyki Bereniki
Sernik łaciaty bez pieczenia 83820

Bardzo lubię serniki przygotowywane bez pieczenia - można je jeść nie tylko w lecie, choć wtedy najlepiej smakują z sezonowymi owocami, ale również w każdej innej porze roku, zwłaszcza że obecnie pogodę mamy niezbyt charakterystyczną dla zimy, a więc i z ciastami na zimno możemy poeksperymentować.Mój łaciaty sernik bez pieczenia to połączenie serka homogenizowanego, mascarpone i śmietanki 30%, uzupełnione

Smakołyki Bereniki
Rolada cappuccino 632

będzie rękaw cukierniczy, jeśli takim nie dysponujemy, możemy wykorzystać woreczek z mocniejszej folii, z którego zetniemy róg i w ten sposób będziemy wyciskać naszą masę.Tyle teorii, a teraz pora na przepis :) Rolada cappuccinoSkładniki:masa dekoracyjna 1 białko2 łyżki cukru pudru3 łyżki mąki pszennej20g miękkiego masłabiszkopt3 jajka60g cukru 65g mąki pszennej2 łyżeczki kakaoszczypta soli tłuszcz do wysmarowania blachymasa cappuccino 300ml

Smakołyki Bereniki
Sernik bananowy z mascarpone bez pieczenia 16292

szybkimi w przygotowaniu, zwłaszcza jeśli składają się z co najmniej dwóch różnych warstw, efekt jednak jest bardzo zadowalający i warto przygotowywać je nie tylko w lecie, ale o każdej porze roku.Bananowy sernik z mascarpone można przechowywać w lodówce przez kilka dni, ważne jest, by był zakryty lub przechowywany w zamkniętym pojemniku, to wydłuży jego świeżość i zapobiegnie wysychaniu, a także

Smakołyki Bereniki
Deser truskawkowy 3220

truskawkowy to lekki smakołyk łączący w sobie serek mascarpone, białą czekoladę, bitą śmietanę, biszkopty oraz kwaskowaty mus z truskawek. Sezon truskawkowy trwa w najlepsze, a choć pogoda do tej pory była mało czerwcowa i nas nie rozpieszczała, coraz chętniej będziemy sięgać po ciasta lub desery przygotowywane bez pieczenia i podawane na zimno. Taki jest właśnie proponowany w tym przepisie deser

Smakołyki Bereniki
Obiad. Przepisy na obiad. Co na obiad? 363

uważany za główny i zarazem najobfitszy posiłek w ciągu dnia. W Polsce jest on spożywany przeważnie między godziną 12 a 16, lecz już od dłuższego czasu obserwuje się przesunięcie pory obiadowej w kierunku godzin wieczornych. Jest to głównie związane ze zmianą obecnego stylu życia. Dawniej kobiety siedziały w domu i gotowały, dzisiaj również rozwijają się zawodowo i to właśnie

Kulinarne Przeboje
Pocieszajka. 183

Szliśmy razem, z głową pochyloną, z dłońmi schowanymi w kieszeni, ze wzrokiem wbitym w chodnik.W ciszy, atmosfera napięta niczym gitarowa struna. Nie tak było do tej pory.  Co się stało? Co się zmieniło? Czy to my, nasza wina? Czy w ciągu tylu wspólnych godzin możnazmienić się nie do poznania?   Widocznie można.Opustoszałe ulice. Latarnie mgliście oświetlają alejkę. Ulicę

W kuchni Karmel-itki
Tato...Słoneczne ciasto ANANASEK. 260

głową, zarobić na godziweżycie żony i dzieci, wpoić nam, właśnie dzieciom, najważniejsze racje i wartości.No, a my?Koniecznie się odwdzięczmy. Dziś. Jutro. Bez okazji i w każdej porze roku.Pomyśl, co by się stało, gdyby Go zabrakło. Dlatego, dziś coś dla Niego.Ukochanego Ojca, Taty, Tatusia...Nie kupowałam prezentu - nie miałam pomysłu, poza tym, a nuż bym nie trafiła?Zresztą

W kuchni Karmel-itki
Magia ręcznie robionych cukierków. 158

CIUCIU już od Walentynek tegorocznych. Produkcja tychże cukierków odbywa się na oczach zainteresowanych, sama byłam świadkiem,uczestnikiem takiego pokazu. W wakacje mają miejsce co godzinę, natomiast w rokuo określonej porze. Dokładnie nie wiem, zależy od sklepu. W każdym razie, pokaz był bardzo absorbujący. Niestety, byłam najstarsza! Dzieci mnie wyparły.Zdjęcia też nie wyszły zbyt ładne, ale cóż. Ważne

W kuchni Karmel-itki
Jesień za pasem. Czas na KONKRET. 170

powietrze wwyziębionych murach chociaż odrobinę się nagrzało, by móc normalniefunkcjonować.Pierwsze gorące herbaty z sokiem malinowym i cytryną, symptomy przeziębienia,chrypki, kasłanie i cieknący nos.Jesień.Kiedy zbliża się pora chłodów, nasz organizm domaga się KONKRETÓW.Trudno nasycić się lekką sałatką, czy delikatną zupą, tak jak w lecie.Zaczynamy robić miejsce na naszym sole dla dań o rozgrzewającychwłaściwościach, sytych i gorących

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania