por - 13968 przepisów (strona:783/932)

Pomidory pieczone/suszone z ziołami, w oleju 100

Pomidory suszone o tej porze roku robią chyba wszyscy blogerzy bo codziennie ktoś wrzuca swój post na ten temat. Ja nie mogę być gorsza, prawda ? Szczególnie, że takie pomidorki to coś pysznego ! Sposobów suszenia też jest tyle ile osób przygotowujących. Jedni suszą w piekarniku, inni w suszarce do warzyw. Są wersje z ziołami, inne bez. Niektórzy usuwają pestki

Smaczna Pyza
Grzybowo z Pyzą - wyniki !!! 204

Konkurs zakończony i pora ogłosić wyniki. Jak zwykle nie było łatwo bo nadesłaliście wiele przepysznych propozycji i ślicznych zdjęć. Nagrodziłabym wszystkich, ale tak się nie da.      Postanowiłam, że nagrody dostaną : zestaw nr 1 - "Ewa w kuchni"                     zestaw nr 2 - Aga Milutka

Smaczna Pyza
Soplówka bukowa, soplówka gałęzista 675

Soplówka bukowa Hericinum coralloides - bardzo rzadki grzyb o przepięknych, niezwykłych owocnikach. W Polsce podlega jest gatunkiem chronionym.         Zdjęcie nie najlepsze, ale ma już kilka lat - od tamtej pory nie spotkałam więcej soplówki....ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Zupa jarzynowa zimowa z zacierkami 202

brakuje mi niektórych warzyw. Tęsknię za świeżą fasolką szparagową, młodą soczystą marcheweczką i jeszcze kilkoma innymi. Zupa jarzynowa, taka ze świeżych warzyw, nie ma sobie równych, ale o tej porze roku też można sobie podobną zrobić. Są przecież mrożonki i warto z nich korzystać - ja to czasami robię bo nie tylko przypominają mi lato, ale też bardzo ułatwiają życie

Smaczna Pyza
Uszak bzowy , ucho bzowe 645

zbiera bo grzybów jesteśmy przyzwyczajeni szukać na ziemi gdy tymczasem uszaki rosną przeważnie wyżej a do tego w zaroślach. Teraz, podczas wilgotnej i ciepłej zimy, jest dobra pora na ich szukanie a także zbiory.  Uszak bzowy nazywany jest także uchem Judasza. Stare legendy mówią, że Judasz powiesił się właśnie na krzewie czarnego bzu - ten musiał być jednak chyba wyjątkowo masywny

Smaczna Pyza
Kto zjadł moje smardze ?! 159

dżungli nawet w granicach wielkiego miasta. Mało kto się w nie zapuszcza a kryją w sobie wiele skarbów. Mieszka tam mnóstwo dzikiego ptactwa bardzo rozkrzyczanego i rozśpiewanego o tej porze roku. Można natknąć się na sarny, dziki a nawet bobry. Spotykam też wiele ciekawych gatunków owadów czy płazów. Jest także roślinność - budząca się do życia, kiełkująca, kwitnąca i pachnąca. Uwaga

Smaczna Pyza
Krążkownica wrębiasta 141

Krążkownica wrębiasta Discina ancilis - kolejny wiosenny grzyb jadalny. Mało znany bo o tej porze roku niewiele osób szuka już grzybów i je zbiera. Ale wytrawni grzybiarze, spragnieni świeżyzny, wiedzą, że kosze już dawno trzeba było odkurzyć. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Sosna. Syrop. Nalewka. Majowe rwanie więc pędem po pędy ! 144

pora rwania pędów sosnowych na syrop i nalewkę. Co roku o tym przypominam bo syrop sosnowy i sosnówka to świetne leki pomagające przy przeziębieniach - warto je mieć w domu. Przy okazji wizyty w lesie "strzeliłam" kilka fotek ładnym roślinkom. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Sernik z malinami 151

temperaturze 175 C. Po 30 minutach smarujemy sernik przygotowaną bezą i pieczemy pozostałe 15 minut. Dzisiaj chciałam Wam polecić małego pomocnika jakim jest obieraczka do skórek. Do tej pory skórki zcierałam raczej na tarce, ale często skrobałam je razem z białą skórką, która jest gorzka a tym sprzętem szybko i bezboleśnie zeskrobiemy tyle skórki ile potzrebujemy i takiej jaką potrzebujemy

Zainspirowana w kuchni
Sernik z bezą orzechową 638

Święta, święta i po świętach, w związku z tym pora na regularne przedstawianie Wam moich tegorocznych wypieków świątecznych :) Dzisiaj sernik z bezą orzechową, który zobaczyłam w programie Pani Ewy Wachowicz i wyglądał tak apetycznie, że postanowiłyśmy go wypróbować i faktycznie warto było :)Składniki:Ciasto:- 30 dag mąki- 10 dag cukru pudru- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Zainspirowana w kuchni
Gordon Ramsay "Na samym szczycie" 143

nikogo, kto miałby tak głębokie zmarszczki na czole. Jedyne możliwe wyjaśnienie mieszczące się w jej głowie było takie, że ktoś rzucił Gordona twarzą na przednią szybę samochodu."Od tej pory widok Gordona zawsze wywołuje u mnie uśmiech. W książce mamy przedstawionego młodego chłopca, który wychowuje się w ubogiej rodzinie, borykającej się z problemem alkoholowym ojca. Chcąc się wyrwać z domu

Zainspirowana w kuchni
Ekstrakt pomarańczowy i cytrynowy 163

ekstrakcie waniliowym przyszła pora na ekstrakty pomarańczowe i cytrynowe. Przygotowanie bardzo proste i szybkie a aromat jest na tyle intensywny, że już nie ma szans na powrót do tych kupnych :)Składniki:- 2 pomarańcze - 2 cytryny- 2 szklanki wódkiPrzygotowanie:Pomarańcze i cytryny sparzamy i obieramy z nich skórki. Skórki przesypujemy do słoiczków i każdą zalewamy 1 szklanką wódki. Szczelnie zamykamy

Zainspirowana w kuchni
Szarlotko-gruszkotka na kruchym cieście 202

Pora może nie jesienna, jednak szarlotka chodziła za mną już od jakiegoś czasu. Dziś w wersji z gruszkami i orzechami włoskimi, w idealnie kruchym cieście. Zaskakująco udany duet! Kruche ciasto: 250 g mąki 125 g masła 50 g cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka Środek: 2 duże gruszki 5 małych jabłek opakowanie cynamonu 5 łyżek cukru pudru

sama złodycz
Proste ciasto z winogronami 407

znajdzie i pożre wszystko – nieważne jak głęboko zostało schowane... W akcie desperacji, aby zapchać Pana Męża, spreparowałam przepis na proste ciasto owocowe - szybkie i łatwe do przygotowania niezależnie od pory roku i sezonowości owoców, wymagające minimalnego nakładu pracy. Składniki: 3 jaja (całe)  szczypta soli  8 łyżek cukru - dla łasuchów sugeruję dodać 2 łyżki, czyli razem 10 – będzie

Grunt to przepis!
Jabłka prażone z wanilią 230

Smak lata zachowany w słoikach na zimę. Pasują do szarlotki, naleśników, drożdżówek czy deserów.   Wiem, że to nie do końca pora na tego rodzaju przetwory, ale chciałam aby było tematycznie w odniesieniu do moich ostatnich wypieków: szarlotka z nutą wanilii i cynamonu oraz drożdżowe ślimaczki z jabłkami prażonymi.Składniki na 3 słoiki po 500ml - zostanie jeszcze filiżanka "na spróbowanie

Grunt to przepis!