por - 13968 przepisów (strona:780/932)

Blog Forum Gdańsk 2012 - transmisja na żywo. 199

promocja/reklama, technologia/prawo. Oprócz wykładów i sesji plenarnych odbędą się m.in. hyde parki czy warsztaty tematyczne dla blogerów.Gdańsk w grudniu 2010 roku zorganizował pierwszą ogólnopolską konferencję blogerów. Od tej pory, rokrocznie, na zaproszenie Biura Prezydenta ds. Promocji Miasta Gdańska i Instytutu Kultury Miejskiej, blogerzy biorą udział w debacie poświęconej nowym mediom. Konferencja cieszy się dużym uznaniem w branży, co owocuje

W kuchni Karmel-itki
Mgliście jesnienny KREM Z CUKINII. 162

Przecieram jeszcze zaspane oczy.  Ciemno. Zbyt ciemno jeszcze, by wstać.Ale zegarek ewidentnie pokazuje realną godzinę.Zwlekam się, ociągając. Ubieram w amoku. Zaczyna się pora wiecznego zmroku..Mgła jak mleko spowija podwórze. Idąc, wyciągam w przód ręce, których nie widzę.Otula je gruba warstwa wilgotnej mgiełki. Trzeba  jakoś rozjaśnić ten mrok. I zignorować mgłę.Słoneczny KREM Z CUKINII

W kuchni Karmel-itki
BABCINY JABŁECZNIK. 214

Jestem właśnie u kochanej Babci. Najwspanialszej kobiety w moim życiu. Starsza Pani w kwiecistym fartuszku, o zaszronionej czuprynie, wiecznie uśmiechniętaz rumianymi wypiekami na twarzy. Właśnie robi

W kuchni Karmel-itki
KOKOSOWY PUDDING Z TAPIOKI. 141

Tapioka. Do tej pory tajemnicza i nieznana mi pozycja w kulinarnym asortymencie.Jednak już ją poznałam. W smaku niedawno, na spotkaniu z blogerką Kasią(W Krainie Smaku), kiedy to uraczyła mnie kisielem o smaku czarnego Frugo.Właśnie z owej tapioki ten kisiel był.Dziś zapoznałam się z nią jeszcze dokładniej. Odkryłam jej zachowania podczas obróbki,sprawdziłam jak się z nią obchodzić

W kuchni Karmel-itki
ZUPA CEBULOWA, trochę nietypowa. 181

żółtego sera pod żadną postacią, ani takiego w kawałkuczy w plasterku, ani stopionego, więc nie ma grzanek z żółtym serem. Wersja nieco uboższa odwykwintnych zup cebulowych, jakie do tej pory podziwiałam u innych. Co nie znaczy, że mniejsmaczna! I wino jest, i lubczyk, i aromatyczny bulion... ZUPA CEBULOWA. (inspiracje: kuchnia Biedronki; podaję od razu z moimi modyfikacjami

W kuchni Karmel-itki
ŻUR WIELKANOCNY. 245

który przypomina stare, dobre czasy świąt spędzanych na dziadkowychkolanach w wielkiej, jasnej "latowej" kuchni.Niestety, nie dano mi robić dobrego zakwasu - kiedy pewnego razu spróbowałam,żur był niejadalny. Od tej pory zaprzestałam kombinowania z własnym zakwasemi korzystam z dobrodziejstwa posiadania jeszcze owej, kochanej Babci, od którejgo pozyskuję. Dla bardzo zabieganych - można skorzystać z zakwasu z butelki,do kupienia w wielu sklepach

W kuchni Karmel-itki
GALARETKI DROBIOWE. 320

sięwięc nadrobić zaległości i dodać pozostałe potrawy. GALARETKI DROBIOWE. /od mamy;/ na 9 szklaneczek 250 ml 4  tzw. "rosołowe" z kurczaka włoszczyzna : 3 marchewki, pół selera, 3 pietruszki, por 1,5 l wody opakowanie żelatyny sól, pieprz Gotuję kurczaka do miękkości wraz z włoszczyzną. Mówiąc po krótce: przyrządzam rosół. Następnie wyjmuję mięso wraz z warzywami, a rosół przecedzam przez

W kuchni Karmel-itki
OŚMIORNICZKI Z SALSĄ Z PALONYCH POMIDORÓW. 130

pomocą Hani (Kulinarne pasje Hani-Kasi), którabyła jedną z uczestniczek, oraz Grzegorza Łapanowskiego, pozwoliłam sobie dodać ten przepis.Jak wspominam w relacji z warsztatów, ośmiorniczki stanowiły dla mnie do tej pory barierę nie do przejścia.Obślizgłe, małe, okropne i w ogóle takie niewyobrażalne, by to zjeść. Ale dałam radę ich dotknąć, przyrządzić je,a co najistotniejsze - zjeść. I nie umarłam

W kuchni Karmel-itki
KULINARNE WYZWANIA FAIRY z Grzegorzem Łapanowskim, 14.06.2013, Warszawa. 165

się o zmywaniu, w czym miały swój udział produkty Fairy.Następnie przyszło do podziału obowiązków.Każdy zgłaszał się do tej pozycji, która mu najbardziej odpowiadała. Karmel-itkę do tej pory przerażały ośmiorniczki. Nigdy ich nie dotykała,nie wąchała, nawet nie pomyślała by je kupić! No, to się zgłosiła. I w ten sposób przełamała swój lęk i odrazę do tych owoców

W kuchni Karmel-itki
PIKANTNY KAPUŚNIAK Z CHORIZO. 212

dań, poza tym korzystamy z tego, co znajdujemy w ogrodach,na straganach, a więc z sezonowych produktów.Czasami jednak nachodzi ochota na jakąś zupę treściwą, rozgrzewającą, sycącą, przypominającą chłodniejsze pory roku...Czasami też zdarzają się chłodne, ponure i pochmurne dni, taki jak dziś, kiedy trzeba sobie poradzić z chandrą,a na takie przygnębienie najlepsze jest pyszne jedzenie...Karmel-itka znalazła

W kuchni Karmel-itki
KURCZAK Z GROSZKIEM W SOSIE POMIDOROWYM. 247

dziennej dawki niacyny. 100g takiej piersi (ale bez skóry!) to zaledwie 2g tłuszczu.O drobiu można by pisać bez końca, tyle w nim dobrodziejstwa. Ale nie czas na to. Pora na przepis. Właśnie z kurczakiem. KURCZAK Z GROSZKIEM W POMIDOROWYM SOSIE. /autorski;/ dla 2-4 osób   2 podwójne piersi z kurczaka (lub 4 pojedyncze) bez skóry 300 g świeżego

W kuchni Karmel-itki
SERNIK DWUKOLOROWY NA HERBATNIKACH. 193

chociaż piekę ten sam sernik, co kilka lat  temu, nie oprę się pokusie zmiany. Muszę coś dodać od siebie, inaczej czuję się niespełniona.I przyznam, że od tamtej pory, gdy pierwszy raz napisałam tutaj, ani jedno danie nie powtórzyło się w moim domu, ani jedno ciastonie smakowało tak samo, chociaż posługiwałam się tym samym przepisem.Tak samo jest

W kuchni Karmel-itki
MIÓD. JAKI WYBRAĆ? 161

nektar i pyłek.Dzięki różnorodności źródłowych kwiatów,  miód wielokwiatowy jest najcenniejszym pod względem walorów leczniczych.Występują dwa rodzaje tego miodu: jesienny, zbierany od pszczół korzystających z roślin tej pory oraz wiosenny.Miód nektarowy z nektaru kwiatów wiosennych jest jasny i słodki. Natomiast miód wielokwiatowy z nektaru roślinjesiennych ma ciemniejszą barwę i bardziej gorzki smak.  *** MIÓD AKACJOWY. Miód

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania