Zupa pieczarkowa ze szpinakiem 265Zupy pieczarkowe często goszczą na naszym stole o każdej porze roku. Tym razem jako ze jest sezon na świeży szpinak i takie ładne wiązki można z łatwością dostać postanowiłam zrobić zupę pieczarkową właśnie ze szpinakiem. Jest prosta i smaczna, a do tego pełna żelaza. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Placek drożdżowy z rabarbarem 227pory rzadko robiłam ciasta drożdżowe i myślę, ze to był błąd, bo to ciasto było tak pyszne, ze można byłoby zjeść całą blaszkę. A rabarbar, który już się kończy nadaje temu ciastu oryginalnego, orzeźwiającego smaku. Krotko mówiąc jest wyborne i polecam każdemu póki jeszcze można go kupić, albo można zrobić je z innymi leśnymi owocami. Będzie równie pysznie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pancakes z sosem jeżynowym 240Właśnie się zorientowałam, ze na blogu nie pojawił się do tej pory ani jeden wpis poświęcony amerykańskim plackom czyli pancakes. A ze dzisiaj u córki nocowały koleżanki to utartym zwyczajem zawsze rano serwuje im pancakes. Córka ostatnio zarzuciła mi, ze gdyby nie one to w ogóle by ich nie jadła, bo jej to ja ich specjalnie nie robię, tylko
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Gotuj z Julią - chowder z kukurydzą 176Julia proponuje zmieniać podając go np w wersji kukurydzianej, co tez wykorzystałam i wam przedstawiam. Zupa jest pyszna, syta i chętnie będę do niej wracać mimo ze do tej pory unikałam zup z mlekiem. Ta mnie jednak zachwyciła. Poniższe proporcje są na 6-8 osób, ja oczywiście dla nas zmniejszyłam proporcje o polowe. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ogórki musztardowe 282pasem, dlatego warto uzupełnić nasze szafki o kilka słoiczków, które przydadzą się w chłodne, zimowe dni, zamiast biegać do sklepu po prostu sięgniemy, po coś pysznego, domowego o każdej porze dnia i nocy. Takie są właśnie ogórki musztardowe. Plusem dodatkowym zrobienia takich przetworów jest to ze kupny słoiczek takich ogórków to koszt dość spory a tu możemy mieć, więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Marynowana dynia z imbirem i chilli 243Przyznam się szczerze ze nigdy do tej pory nie marynowałam dyni, dlatego gdy w związku ze środowymi warsztatami pojawiła się propozycja marynowania na ich dyni musiałam wypróbować ten pomysł w domu i tka na podstawie tego przepisu powstało kilka słoiczków pysznej, ognistej, słodko-kwaśnej dyni. Ale najpierw moje uwagi, co do przepisu: ilość dyni w oryginale na pewno nie wystarczy
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Karczek z pończochy 497Pora na domową wędlinę, czyli wiem, co jem. Po raz kolejny wykorzystałam sprawdzony wcześniej wielokrotnie przepis na schab z pończochy. Tym razem jednak do pończochy trafił karczek, jako przedświąteczna próba tego mięsa. Jak widzicie wyszedł piękny, różowy z lekkim tłuszczykiem, podsuszony kawał pysznego mięska, domowej wędliny. Sposób się sprawdza, dlatego polecam, ryzykujcie i róbcie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Domowa przyprawa do piernika 220pory przyprawę do piernika kupowałam gotową, ale zachęcona wpisami o przyprawie zrobionej domowym sposobem i po przeczytaniu składu kilku gotowych przypraw postanowiłam ją w końcu zrobić. Tym bardziej ze niestety w gotowych mieszankach czają się na nas rożne niespodzianki, które się raczej w takiej przyprawie nie powinny znaleźć jak od mąka, cukier, kakao, gorczyca, majeranek a nawet maltodekstryna
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Bigos domowy 327wiem czy was zaskoczę czy nie, ale to jest mój pierwszy własnoręcznie zrobiony bigos. Do tej pory korzystałam z bigosu mojej mamy, tym razem postanowiłam zrobić go sama, wykorzystując swoją domową, kiszoną kapustę i przepis, który znalazłam w książce kucharskiej sprzed lat Zofii Zawistowskiej pod nazwą bigos myśliwski. Zmodyfikowałam go o dodanie kilku elementów i mowie wam wyszedł boski. Jednak
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tatar z gęsi z granatem 206Druga moja propozycja jest nie tyle, co świąteczna co raczej idealnie sylwestrowa. Do tej pory jedynym jadanym przeze mnie tatarem był tradycyjny wołowy, jednak przeszukując internet natrafiłam na tatar z gęsi. Zaciekawiona postanowiłam go zrobić przy okazji rozbierania gęsi na części, dodałam do typowego znanego mi połączenia także owoce granatu, które świetnie podkreśliły jego smak. Myślę ze warto do czasu
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa z gęsi z gołąbkiem 195Jakiś czas temu proponowałam wam rozebranie gęsi na części i zrobienie z niej potraw, których do tej pory nie robiliście. Ja tak zrobiłam i dzięki temu powstała taka oto wersja rosołu na gęsi z gołąbkiem zawijanym w liść włoskiej kapusty, w środku z mięsem i kaszą. Propozycja idealna na świąteczny obiad. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pęczak w cydrze 218ostatnich warsztatach w jakich udało mi się uczestniczyć pod przewodnictwem Grzegorza Łapanowskiego jadłam pyszne rzeczy, m.in. pęczak z leśnymi grzybami. Do tej pory od tej kaszy trzymałam się z daleka i tak naprawdę uznawałam tylko jedną kaszę gryczaną, a tu zonk, niespodzianka... pęczak może być pyszny. Dlatego w domu przygotowałam swoją wersje takiej kaszy z dodatkiem cydru, kurczaka i oczywiście
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Warsztaty tabasco i kikkoman z Grzegorzem Łapanowskim 169Jakiś czas temu miałam okazje uczestniczyć w warsztatach kulinarnych organizowanych przez markę Kikkoman i Tabasco, które prowadził Grzegorz Łapanowski. Tematem przewodnim była wiosna i dania nią inspirowane. Do tej pory nie miałam okazji obserwować warsztatu kulinarnego Grzegorza, dlatego tym bardziej miło mi było pojechać i zobaczyć jego kuchnię z bliska. W tajemnicy powiem wam ze jest tak samo sympatyczny
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Gofry z foremki z piekarnika 256Gofry do tej pory jadaliśmy sporadycznie tylko na mieście, jakoś nie dorobiłam się gofrownicy. Więc kiedy prze świętami zobaczyłam w jednym ze sklepów foremki do gofrów postanowiłam je kupić by mieć wreszcie własne gofry. Ja wiem, ze nigdy nie będą takie chrupiące jak te z gofrownicy, ale taka namiastka tez jest jest dobra, tym bardziej ze foremki nie rujnują naszej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Moja grochówka 294łyżka stoi, ja wolę bardziej rzadszą, lżejszą jej wersję. Ale nieważne jaka będzie, ważne że jako Polacy jesteśmy do niej przywiązani i jadamy ją chętnie niezależnie od pory roku . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik