por - 13968 przepisów (strona:780/932)

BABCINY JABŁECZNIK. 218

Jestem właśnie u kochanej Babci. Najwspanialszej kobiety w moim życiu. Starsza Pani w kwiecistym fartuszku, o zaszronionej czuprynie, wiecznie uśmiechniętaz rumianymi wypiekami na twarzy. Właśnie robi

W kuchni Karmel-itki
KOKOSOWY PUDDING Z TAPIOKI. 146

Tapioka. Do tej pory tajemnicza i nieznana mi pozycja w kulinarnym asortymencie.Jednak już ją poznałam. W smaku niedawno, na spotkaniu z blogerką Kasią(W Krainie Smaku), kiedy to uraczyła mnie kisielem o smaku czarnego Frugo.Właśnie z owej tapioki ten kisiel był.Dziś zapoznałam się z nią jeszcze dokładniej. Odkryłam jej zachowania podczas obróbki,sprawdziłam jak się z nią obchodzić

W kuchni Karmel-itki
ZUPA CEBULOWA, trochę nietypowa. 185

żółtego sera pod żadną postacią, ani takiego w kawałkuczy w plasterku, ani stopionego, więc nie ma grzanek z żółtym serem. Wersja nieco uboższa odwykwintnych zup cebulowych, jakie do tej pory podziwiałam u innych. Co nie znaczy, że mniejsmaczna! I wino jest, i lubczyk, i aromatyczny bulion... ZUPA CEBULOWA. (inspiracje: kuchnia Biedronki; podaję od razu z moimi modyfikacjami

W kuchni Karmel-itki
ŻUR WIELKANOCNY. 250

który przypomina stare, dobre czasy świąt spędzanych na dziadkowychkolanach w wielkiej, jasnej "latowej" kuchni.Niestety, nie dano mi robić dobrego zakwasu - kiedy pewnego razu spróbowałam,żur był niejadalny. Od tej pory zaprzestałam kombinowania z własnym zakwasemi korzystam z dobrodziejstwa posiadania jeszcze owej, kochanej Babci, od którejgo pozyskuję. Dla bardzo zabieganych - można skorzystać z zakwasu z butelki,do kupienia w wielu sklepach

W kuchni Karmel-itki
GALARETKI DROBIOWE. 326

sięwięc nadrobić zaległości i dodać pozostałe potrawy. GALARETKI DROBIOWE. /od mamy;/ na 9 szklaneczek 250 ml 4  tzw. "rosołowe" z kurczaka włoszczyzna : 3 marchewki, pół selera, 3 pietruszki, por 1,5 l wody opakowanie żelatyny sól, pieprz Gotuję kurczaka do miękkości wraz z włoszczyzną. Mówiąc po krótce: przyrządzam rosół. Następnie wyjmuję mięso wraz z warzywami, a rosół przecedzam przez

W kuchni Karmel-itki
OŚMIORNICZKI Z SALSĄ Z PALONYCH POMIDORÓW. 134

pomocą Hani (Kulinarne pasje Hani-Kasi), którabyła jedną z uczestniczek, oraz Grzegorza Łapanowskiego, pozwoliłam sobie dodać ten przepis.Jak wspominam w relacji z warsztatów, ośmiorniczki stanowiły dla mnie do tej pory barierę nie do przejścia.Obślizgłe, małe, okropne i w ogóle takie niewyobrażalne, by to zjeść. Ale dałam radę ich dotknąć, przyrządzić je,a co najistotniejsze - zjeść. I nie umarłam

W kuchni Karmel-itki
KULINARNE WYZWANIA FAIRY z Grzegorzem Łapanowskim, 14.06.2013, Warszawa. 171

się o zmywaniu, w czym miały swój udział produkty Fairy.Następnie przyszło do podziału obowiązków.Każdy zgłaszał się do tej pozycji, która mu najbardziej odpowiadała. Karmel-itkę do tej pory przerażały ośmiorniczki. Nigdy ich nie dotykała,nie wąchała, nawet nie pomyślała by je kupić! No, to się zgłosiła. I w ten sposób przełamała swój lęk i odrazę do tych owoców

W kuchni Karmel-itki
PIKANTNY KAPUŚNIAK Z CHORIZO. 218

dań, poza tym korzystamy z tego, co znajdujemy w ogrodach,na straganach, a więc z sezonowych produktów.Czasami jednak nachodzi ochota na jakąś zupę treściwą, rozgrzewającą, sycącą, przypominającą chłodniejsze pory roku...Czasami też zdarzają się chłodne, ponure i pochmurne dni, taki jak dziś, kiedy trzeba sobie poradzić z chandrą,a na takie przygnębienie najlepsze jest pyszne jedzenie...Karmel-itka znalazła

W kuchni Karmel-itki
KURCZAK Z GROSZKIEM W SOSIE POMIDOROWYM. 254

dziennej dawki niacyny. 100g takiej piersi (ale bez skóry!) to zaledwie 2g tłuszczu.O drobiu można by pisać bez końca, tyle w nim dobrodziejstwa. Ale nie czas na to. Pora na przepis. Właśnie z kurczakiem. KURCZAK Z GROSZKIEM W POMIDOROWYM SOSIE. /autorski;/ dla 2-4 osób   2 podwójne piersi z kurczaka (lub 4 pojedyncze) bez skóry 300 g świeżego

W kuchni Karmel-itki
SERNIK DWUKOLOROWY NA HERBATNIKACH. 195

chociaż piekę ten sam sernik, co kilka lat  temu, nie oprę się pokusie zmiany. Muszę coś dodać od siebie, inaczej czuję się niespełniona.I przyznam, że od tamtej pory, gdy pierwszy raz napisałam tutaj, ani jedno danie nie powtórzyło się w moim domu, ani jedno ciastonie smakowało tak samo, chociaż posługiwałam się tym samym przepisem.Tak samo jest

W kuchni Karmel-itki
MIÓD. JAKI WYBRAĆ? 168

nektar i pyłek.Dzięki różnorodności źródłowych kwiatów,  miód wielokwiatowy jest najcenniejszym pod względem walorów leczniczych.Występują dwa rodzaje tego miodu: jesienny, zbierany od pszczół korzystających z roślin tej pory oraz wiosenny.Miód nektarowy z nektaru kwiatów wiosennych jest jasny i słodki. Natomiast miód wielokwiatowy z nektaru roślinjesiennych ma ciemniejszą barwę i bardziej gorzki smak.  *** MIÓD AKACJOWY. Miód

W kuchni Karmel-itki
KOMPOT Z SUSZU. 191

wraz z nimi przypraw moc. Ich niesamowita mieszanka przyprawia o błogi zawrót głowy. Wanilia, anyż, cynamon, goździki... Do tego pomarańczy aromat - i już wiadomo, że to święta. Do tej pory kompot z suszu był mi obcy. Nigdy nie piło się go w moim domu podczas wigilijnej wieczerzy. Jednak w tym roku coś mnie tknęło. Mnóstwo osób go spożywa, nawet

W kuchni Karmel-itki
#SŁODKI EKSPRES. JABŁECZNIK. 249

przypadku totalnego braku pomysłu z chęcią z nich skorzystam! Kto wie, może powstanie jeszcze jeden cykl z przepisami czytelników? Nie wykluczam takiej możliwości!Dobra, wszystko wyjaśnione, dość gadania, pora na przepis!Dalej, dalej, czas ucieka! JABŁECZNIK NA HERBATNIKACH. /własny;/ na blaszkę małą, 20x20 cm 4 - 5 paczek herbatników petitków  1,5 - 2 kg jabłek*** szklanka cukru brązowego

W kuchni Karmel-itki
BLACKBERRY SOMERSBY. 162

czas na najważniejszego bohatera całej kampanii.Somersby Jeżynowy. Raczej jestem osobą niepijącą, chociaż lepiej nazwać to piciem okazjonalnym. A już w szczególności piwa czy piwne napoje. Jedyne, jakie do tej pory przyjmował mój organizm bezboleśnie to również Somersby, ale o smaku jabłkowym. Bardzo je lubię, więc spodziewałam się, że i nowy smak przypadnie mi do gustu. Nie pomyliłam sięJest to bardzo

W kuchni Karmel-itki
KARMEL-ITKA W WERSJI WEGE? 238

czas temu uświadomiła mnie, że moja postawa świadczy o takim, a nie innym sposobie na życie. Podświadomie rezygnując z mięsa, stawałam się stopniowo wegetarianką, wbrew wszystkiemu, co do tej pory wpajano mi w domu. I cieszę się z tego faktu. Teraz, oczytana, zorientowana w temacie, mogę pełną piersią żyć jako wegetarianka.Niestety, w obecnej dobie szału na zdrowe odżywianie, co trzecia

W kuchni Karmel-itki