por - 13968 przepisów (strona:781/932)

ŚWIATOWY DZIEŃ CZEKOLADY. CIASTECZKA. 216

przeczytania tego artykułu, obala on mity czekoladowej fascynacji i dostarcza wielu ciekawostek. --------------------------O rety, ale się rozpisałam! Czas przejść do rzeczy.Z okazji Świeatowego Dnia Czekolady Adriana, autorka bloga Pora Coś Zjeść, zaprosiła nas, blogerów, do wspólnego pieczenia ciasteczek z przepisu Sigrid Verbert.Oczywiście, również się przyłączyłam, ale co mnie zadziwiło, ciastka nie wyszły mi taie, jak powinny :( Podejrzewam

W kuchni Karmel-itki
BIAŁY BARSZCZ BIAŁY. 250

rozgardiaszu, jedynego raz do roku. Kiedy cała rodzina zjeżdża się do jednego domu, ledwo mieszcząc się przy stole spożywa wspólnie świąteczne śniadanie.Biały, bo wegetariański. Jedynie białe warzywa - por, seler, ziemniaki i pietruszka.Co prawda, Wielkanoc już była, ale ta wersja barszczu białego pozostała mi w pamięci. Smakował bardzo, ale to bardzo podobnie do wersji normalnej, z białą kiełbasą i jajkiem.Przepis

W kuchni Karmel-itki
DOMOWA MĄKA GRYCZANA. 180

cywilizacyjną, jak alergia czy otyłość (nie chodzi tutaj o celiakię). Powoduje uszkodzenie kosmków jelitowych, co upośledza wchłanialność substancji odżywczych w jelicie, co jest głównym zadanie kosmków. Chociaż do tej pory głównie jadałam produkty pszenne, stwierdziłam, że odrobina troski o swoje jelita z pewnością nie zaszkodzi. Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
JAGLANKA WEGAŃSKA Z JABŁKAMI I CYNAMONEM. 152

Słońce wstaje wcześniej niż do tej pory. Promienie przenikają przez cienkie zasłony i atakują śpiącą dziewczynę. Zakrywa kołdrą głowę i próbuje śnić dalej, śnić o księciu z bajki, zaczarowanej wieży, pięknych szatach książęcych i smokach skrytych gdzieś w lasach.Jak każdy wie, śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia. Od niego zależy to, jak będziemy funkcjonować i cię czuć.Niestety

W kuchni Karmel-itki
RISOTTO ZE SZPINAKIEM. 217

popularność i bardzo często je przyrządzałam. Zbyt często, aż znudził mi się ten smak.  Od Babci dostałam wielką siatę świeżego szpinaku. Musiałam go wykorzystać. RISOTTO ZE SZPINAKIEM /źródło: Pora coś zjeść; / 120 g ryżu arborio200 g świeżego szpinaku100 ml białego wina 500 ml bulionu warzywnego 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy sól, pieprz 100 g sera gorgonzola

W kuchni Karmel-itki
SUSHI WEGETARIAŃSKIE. 175

mój w tym temacie. Pierwsze sushi w swoim życiu jadłam na jakichś warsztatach, już nawet nie pamiętam gdzie i kiedy. Zapamiętałam jednak to, że strasznie mnie zachwyciło. Do tej pory, kiedy miałam na nie ochotę, kupowałam gotowe. Odkąd jednak przeszłam na wegetarianizm, musiałam zrezygnować, bo nigdzie nie mogłam dostać wersji wegetariańskiej. Wróć! Nie musiałam rezygnować. Trzeba było się w końcu

W kuchni Karmel-itki
Sałatka z wędzonym kurczakiem 4407

zmienię. W dzisiejszym przepisie wszystkie składniki dodałam w jednakowych ilościach, taką proporcję należy zachować, dlatego nie podaję ilości każdego składnika z osobna. SAŁATKA Z WĘDZONYM KURCZAKIEM - kurczak wędzony  - por - seler naciowy - kukurydza z puszki - ananas (najlepiej świeży) - serek homogenizowany naturalny - sól i pieprz Warzywa i kurczaka kroimy na kawałki, przekładamy do miski, dodajemy kukurydzę oraz ananasa i mieszamy. Dodajemy

Zgrabne Gotowanie
Manna z musem truskawkowym 145

Tłuszcz 1,3 g Węglowodany 76,7 g Błonnik 2,5 g Trzeba pamiętać, że jest to dobry posiłek na śniadanie, ale należy go unikać w późniejszych porach ze względu na wysoką zawartość węglowodanów. Kasza manna jest sama w sobie pyszna, ale jak dodamy do niej owoce jest jeszcze lepiej :) Ja dzisiaj wybrałam truskawki. Żeby maksymalnie ograniczyć kalorie zamiast cukru

Zgrabne Gotowanie
Chili con carne 170

doprawić. Ja użyłam tylko soli i pieprzu, ponieważ świeży czosnek i papryczka chili dały daniu dużo aromatu. Ale oczywiście możecie użyć innych, ulubionych przypraw :) Gdy mięso będzie już gotowe, pora na dodanie reszty składników: fasolki, przecieru pomidorowego oraz oregano. Wszystko dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić do smaku.  Podawać z tortillą (zwykłą lub tzw. tortilla chips) lub ryżem oraz

Zgrabne Gotowanie
Pierogi ruskie 261

zmiażdżyć tłuczkiem albo widelcem. To samo zrobić w twarogiem. Wszystkie składniki na farsz wymieszać ze sobą i doprawić solą i pieprzem. Nie żałujcie sobie przypraw, szczególnie pieprzu! Teraz pora na zrobienie ciasta. Mąkę przesiać przez sito, dodać sól, wymieszać. Zrobić w mące dołek, wbić jajko, zacząć ugniatać, stopniowo dolewając wody. Ciasto powinno być bardzo elastyczne i nie kleić się

Zgrabne Gotowanie
Gulasz drobiowy z cukinią i pieczarkami 12012

tłustym czwartku pora na lekki obiad. Nie wiem jak Wy, ale ja się skusiłam wczoraj na pączka, a nawet dwa! Chciałam zrobić swoje - dietetyczne (jeżeli można tak powiedzieć o pączkach), ale niestety zabrakło mi czasu :(  Dzisiaj przedstawiam Wam pyszny, lekki i kolorowy obiad, nawet powiem, że wiosenny! Danie nie wymaga dużo pracy, wszystko robimy na jednej patelni. Smakuje równie

Zgrabne Gotowanie
Dżem Morelowy 135

cukier, nie mam pojęcia ile go wsypałam :) Najpierw zaczęłam obierać morele ze skórki, przy piątym owocu moja cierpliwość się skończyła i reszta poszła ze skórką. Efekt: od tej pory ten dżem będę robiła co rok i nie wiem czy nie pobiegnę po więcej tych owoców :)Składniki na 1 słoik 500 ml: 1 kg moreli cukier Wykonanie: Morele myjemy, osuszamy, pozbawiamy

Blondynka Gotuje
Wiśniowa Konfitura dla Leniwych 163

Dziś Leniwa Pani Domu poleca konfiturkę wiśniową :) Przygotowuje się ją bardzo podobnie jak truskawkową. Do tej pory wiśnie zawsze drylowałam w palcach, w tym roku w końcu użyłam spinacza do papieru, naprawdę dużo lepiej, szybciej, wiśnie mniej pryskają sokiem i co najważniejsze pozostają mniej naruszone :) Sposób na czyste palce przy drylowaniu możecie zobaczyć na Fan Page`u Blondynka Gotuje

Blondynka Gotuje
Gunpowder Goji 145

przyjemność pijać różne herbaty z Francji, Anglii, Ameryki i wielu innych państw. Uwielbiam zielone, czerwone, białe, a i Earl Grey z przyjemnością popijam. Wszystko zależy od nastroju, pogody i pory dnia. Dziś na celownik wzięłam Gunpowder Goji. Na początek realia. 50 g tej herbaty w herbaciarni na mieście kosztuje 8,5 zł, a w sklepie SKWORCU ta sama herbata

Blondynka Gotuje
Piernik Staropolski 1622

tradycyjnie wygrzebałam na blogu Moje Wypieki. Robiłam go na święta Bożego Narodzenia. Tak, mamy luty, przepis zawieruszył się w plikach, dziś postanowiłam wpisać go w całości, bo do tej pory wpisany był do etapu pieczenia. Długo się na niego czeka, ale warto!   Składniki: 500 g miodu naturalnego, ja użyłam kwiatowego i lipowego 1,5 szklanki cukru 250 g masła

Blondynka Gotuje