wraz z nimi przypraw moc. Ich niesamowita mieszanka przyprawia o błogi zawrót głowy. Wanilia, anyż, cynamon, goździki... Do tego pomarańczy aromat - i już wiadomo, że to święta. Do tej pory kompot z suszu był mi obcy. Nigdy nie piło się go w moim domu podczas wigilijnej wieczerzy. Jednak w tym roku coś mnie tknęło. Mnóstwo osób go spożywa, nawet
W kuchni Karmel-itkiprzypadku totalnego braku pomysłu z chęcią z nich skorzystam! Kto wie, może powstanie jeszcze jeden cykl z przepisami czytelników? Nie wykluczam takiej możliwości!Dobra, wszystko wyjaśnione, dość gadania, pora na przepis!Dalej, dalej, czas ucieka! JABŁECZNIK NA HERBATNIKACH. /własny;/ na blaszkę małą, 20x20 cm 4 - 5 paczek herbatników petitków 1,5 - 2 kg jabłek*** szklanka cukru brązowego
W kuchni Karmel-itkiczas na najważniejszego bohatera całej kampanii.Somersby Jeżynowy. Raczej jestem osobą niepijącą, chociaż lepiej nazwać to piciem okazjonalnym. A już w szczególności piwa czy piwne napoje. Jedyne, jakie do tej pory przyjmował mój organizm bezboleśnie to również Somersby, ale o smaku jabłkowym. Bardzo je lubię, więc spodziewałam się, że i nowy smak przypadnie mi do gustu. Nie pomyliłam sięJest to bardzo
W kuchni Karmel-itkiczas temu uświadomiła mnie, że moja postawa świadczy o takim, a nie innym sposobie na życie. Podświadomie rezygnując z mięsa, stawałam się stopniowo wegetarianką, wbrew wszystkiemu, co do tej pory wpajano mi w domu. I cieszę się z tego faktu. Teraz, oczytana, zorientowana w temacie, mogę pełną piersią żyć jako wegetarianka.Niestety, w obecnej dobie szału na zdrowe odżywianie, co trzecia
W kuchni Karmel-itkiprzeczytania tego artykułu, obala on mity czekoladowej fascynacji i dostarcza wielu ciekawostek. --------------------------O rety, ale się rozpisałam! Czas przejść do rzeczy.Z okazji Świeatowego Dnia Czekolady Adriana, autorka bloga Pora Coś Zjeść, zaprosiła nas, blogerów, do wspólnego pieczenia ciasteczek z przepisu Sigrid Verbert.Oczywiście, również się przyłączyłam, ale co mnie zadziwiło, ciastka nie wyszły mi taie, jak powinny :( Podejrzewam
W kuchni Karmel-itkirozgardiaszu, jedynego raz do roku. Kiedy cała rodzina zjeżdża się do jednego domu, ledwo mieszcząc się przy stole spożywa wspólnie świąteczne śniadanie.Biały, bo wegetariański. Jedynie białe warzywa - por, seler, ziemniaki i pietruszka.Co prawda, Wielkanoc już była, ale ta wersja barszczu białego pozostała mi w pamięci. Smakował bardzo, ale to bardzo podobnie do wersji normalnej, z białą kiełbasą i jajkiem.Przepis
W kuchni Karmel-itkicywilizacyjną, jak alergia czy otyłość (nie chodzi tutaj o celiakię). Powoduje uszkodzenie kosmków jelitowych, co upośledza wchłanialność substancji odżywczych w jelicie, co jest głównym zadanie kosmków. Chociaż do tej pory głównie jadałam produkty pszenne, stwierdziłam, że odrobina troski o swoje jelita z pewnością nie zaszkodzi. Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiSłońce wstaje wcześniej niż do tej pory. Promienie przenikają przez cienkie zasłony i atakują śpiącą dziewczynę. Zakrywa kołdrą głowę i próbuje śnić dalej, śnić o księciu z bajki, zaczarowanej wieży, pięknych szatach książęcych i smokach skrytych gdzieś w lasach.Jak każdy wie, śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia. Od niego zależy to, jak będziemy funkcjonować i cię czuć.Niestety
W kuchni Karmel-itkipopularność i bardzo często je przyrządzałam. Zbyt często, aż znudził mi się ten smak. Od Babci dostałam wielką siatę świeżego szpinaku. Musiałam go wykorzystać. RISOTTO ZE SZPINAKIEM /źródło: Pora coś zjeść; / 120 g ryżu arborio200 g świeżego szpinaku100 ml białego wina 500 ml bulionu warzywnego 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy sól, pieprz 100 g sera gorgonzola
W kuchni Karmel-itkimój w tym temacie. Pierwsze sushi w swoim życiu jadłam na jakichś warsztatach, już nawet nie pamiętam gdzie i kiedy. Zapamiętałam jednak to, że strasznie mnie zachwyciło. Do tej pory, kiedy miałam na nie ochotę, kupowałam gotowe. Odkąd jednak przeszłam na wegetarianizm, musiałam zrezygnować, bo nigdzie nie mogłam dostać wersji wegetariańskiej. Wróć! Nie musiałam rezygnować. Trzeba było się w końcu
W kuchni Karmel-itkizmienię. W dzisiejszym przepisie wszystkie składniki dodałam w jednakowych ilościach, taką proporcję należy zachować, dlatego nie podaję ilości każdego składnika z osobna. SAŁATKA Z WĘDZONYM KURCZAKIEM - kurczak wędzony - por - seler naciowy - kukurydza z puszki - ananas (najlepiej świeży) - serek homogenizowany naturalny - sól i pieprz Warzywa i kurczaka kroimy na kawałki, przekładamy do miski, dodajemy kukurydzę oraz ananasa i mieszamy. Dodajemy
Zgrabne GotowanieTłuszcz 1,3 g Węglowodany 76,7 g Błonnik 2,5 g Trzeba pamiętać, że jest to dobry posiłek na śniadanie, ale należy go unikać w późniejszych porach ze względu na wysoką zawartość węglowodanów. Kasza manna jest sama w sobie pyszna, ale jak dodamy do niej owoce jest jeszcze lepiej :) Ja dzisiaj wybrałam truskawki. Żeby maksymalnie ograniczyć kalorie zamiast cukru
Zgrabne Gotowaniedoprawić. Ja użyłam tylko soli i pieprzu, ponieważ świeży czosnek i papryczka chili dały daniu dużo aromatu. Ale oczywiście możecie użyć innych, ulubionych przypraw :) Gdy mięso będzie już gotowe, pora na dodanie reszty składników: fasolki, przecieru pomidorowego oraz oregano. Wszystko dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać z tortillą (zwykłą lub tzw. tortilla chips) lub ryżem oraz
Zgrabne Gotowaniezmiażdżyć tłuczkiem albo widelcem. To samo zrobić w twarogiem. Wszystkie składniki na farsz wymieszać ze sobą i doprawić solą i pieprzem. Nie żałujcie sobie przypraw, szczególnie pieprzu! Teraz pora na zrobienie ciasta. Mąkę przesiać przez sito, dodać sól, wymieszać. Zrobić w mące dołek, wbić jajko, zacząć ugniatać, stopniowo dolewając wody. Ciasto powinno być bardzo elastyczne i nie kleić się
Zgrabne Gotowanietłustym czwartku pora na lekki obiad. Nie wiem jak Wy, ale ja się skusiłam wczoraj na pączka, a nawet dwa! Chciałam zrobić swoje - dietetyczne (jeżeli można tak powiedzieć o pączkach), ale niestety zabrakło mi czasu :( Dzisiaj przedstawiam Wam pyszny, lekki i kolorowy obiad, nawet powiem, że wiosenny! Danie nie wymaga dużo pracy, wszystko robimy na jednej patelni. Smakuje równie
Zgrabne Gotowanie