por - 13968 przepisów (strona:784/932)

Ekstrakt pomarańczowy i cytrynowy 160

ekstrakcie waniliowym przyszła pora na ekstrakty pomarańczowe i cytrynowe. Przygotowanie bardzo proste i szybkie a aromat jest na tyle intensywny, że już nie ma szans na powrót do tych kupnych :)Składniki:- 2 pomarańcze - 2 cytryny- 2 szklanki wódkiPrzygotowanie:Pomarańcze i cytryny sparzamy i obieramy z nich skórki. Skórki przesypujemy do słoiczków i każdą zalewamy 1 szklanką wódki. Szczelnie zamykamy

Zainspirowana w kuchni
Szarlotko-gruszkotka na kruchym cieście 197

Pora może nie jesienna, jednak szarlotka chodziła za mną już od jakiegoś czasu. Dziś w wersji z gruszkami i orzechami włoskimi, w idealnie kruchym cieście. Zaskakująco udany duet! Kruche ciasto: 250 g mąki 125 g masła 50 g cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka Środek: 2 duże gruszki 5 małych jabłek opakowanie cynamonu 5 łyżek cukru pudru

sama złodycz
Proste ciasto z winogronami 399

znajdzie i pożre wszystko – nieważne jak głęboko zostało schowane... W akcie desperacji, aby zapchać Pana Męża, spreparowałam przepis na proste ciasto owocowe - szybkie i łatwe do przygotowania niezależnie od pory roku i sezonowości owoców, wymagające minimalnego nakładu pracy. Składniki: 3 jaja (całe)  szczypta soli  8 łyżek cukru - dla łasuchów sugeruję dodać 2 łyżki, czyli razem 10 – będzie

Grunt to przepis!
Jabłka prażone z wanilią 223

Smak lata zachowany w słoikach na zimę. Pasują do szarlotki, naleśników, drożdżówek czy deserów.   Wiem, że to nie do końca pora na tego rodzaju przetwory, ale chciałam aby było tematycznie w odniesieniu do moich ostatnich wypieków: szarlotka z nutą wanilii i cynamonu oraz drożdżowe ślimaczki z jabłkami prażonymi.Składniki na 3 słoiki po 500ml - zostanie jeszcze filiżanka "na spróbowanie

Grunt to przepis!
C - Rolada szpinakowa z łososiem 231

zrobienia tej rolady zbierałam się 3 lata.... Wydawała mi się zbyt skomplikowanym wyzwaniem -teraz już wiem, że się myliłam! Wypróbowałam przepis niespełna miesiąc temu i od tej pory pojawia się na naszym stole co weekend:) Rolada szpinakowa z łososiem Składniki:  1 opakowanie szpinaku (ok. 450 gram) 1 łyżka masła            400 gram łosoś

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Rybka w brzoskwini 132

Przyszła pora na rybkę w brzoskwini.Propozycję, która zbiera jedną z najwyższych not wśród odwiedzającej nasz dom rodziny, przyjaciół i znajomych:) Rybka w brzoskwini    Składniki: 1 kg filetów ryby 1 cebula (preferuję czerwoną) 1 słoik papryki konserwowej  (ewentualnie 1 - 2 świeże) 1 puszka brzoskwiń 2 łyżeczki przecieru lub 1/3szklanki soku pomidorowego sól, pieprz do smaku mąka

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Sznycel wieprzowy z oscypkiem w sosie serowo-grzybowym 153

Pozostał mi ostatni kawałek oscypka. Wcześniejsze wykorzystałam jako element przekąski na desce serów, przystawkę na ciepło i pyszny deser z gruszką w roli głównej.Przyszła pora na danie obiadowe. Pomyślałam, że chyba najwygodniej będzie go włożyć w środek jakiegoś mięska. Tym razem wybór padł na sznycle wieprzowe. Z rzeczy dostępnych w lodówce ukręciłam też pyszny sosik

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Przetwory - Sałatka Szlachecka 176

mnie te zimowe słoiki, a moja spiżarnia z dnia na dzień się zapełnia:)Po mleczu, jeżynach, cukiniowym dżemie, ogóreczkach, papryce, pomidorkach  i zielonych i suszonych,  przyszła pora na obiadowe sałatki. Póki posadzone buraczki nie osiągnęły swoich docelowych rozmiarów by przygotować z nich sałatkową wersję z papryką, zakupiłam kapustę (i co tam było trzeba;) i od nich rozpoczęłam

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Tiramisu i Lavazza - włoski duet, który postawi Cię na nogi! 154

języka włoskiego oznacza:   tirarsi sù – ocknij się, przebudź się, ale też tirami sù - poderwij mnie? Taka jest też  rola tego deseru. Serwowany w porze śniadaniowej we Włoszech, nasączony mocną, aromatyczną kawą espresso, ma za zadanie postawić na nogi uwalniając jednocześnie endorfiny szczęścia:)Jak donosi Wikipedia, tiramisu swoją międzynarodową karierę  rozpoczęło podczas

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Chipsy z dyni 128

Przy pięknej, sobotniej aurze przyszła pora na kuliminacyjne zbiory z naszego przydomowego warzywniaczka, którego niekowestionowaną królową okazała się dynia.W poszukiwaniu inspiracji na jej kulinarne wykorzystanie natknęłam się  na dyniowe chipsy na blogu: Kuchenne Szaleństwa .Postanowiłam przetestować zamieszczony tam przepis, tradycyjnie dodając coś od siebie;) Chipsy z dyni Składniki: dynia sól morska oliwa z oliwek zioła prowansalskie papryka mielona

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Rolada drobiowa z wodnej kąpieli 272

pory rolady drobiowe robiłam w piekarniku, np. tą z oscypkiem . Zainspirowana propozycjami z bloga smak-zdrowia postanowiłam zamienić piekarnik na garnek z wrzątkiem. Fajnie wyszło. Z pewnością zakręcę w ten sposób jeszcze nie jedną roladkę:) Rolada drobiowa z wodnej kąpieli Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 1 jajko garść suszonej żurawiny sól, pieprz do smaku Pierś zemleć

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kotlety sojowe z warzywami i kaszą / Cutlets with vegetables and soy grits 179

nawet nie ma potrzeby prezentowania szczegółowego przepisu :) Wystarczy tylkowrzucić gotowe kotlety sojowe na 5 minut do wrzątku (u mnie bulion, może być woda z dodatkiem przypraw), warzywa zaś (np. por, marchewkę, cebulę, paprykę, kapustę pekińską) pokrojone w mniejsze części  poddusić na patelni na oliwie z oliwek doprawiając ulubionymi przyprawami i ziołami. Przygotowane podawać z kaszą

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Surówka z białej kapusty 206

warzywka też można zrobić pyszną suróweczkę do obiadu. Wystarczy tylko główka kapusty i kilka drobnych dodatków. Suróweczka znika bardzo szybko i nawet moja córeczka ją polubiła choć do tej pory nie jadała nic z czosnkiem.składniki:1 nieduża główka białej kapusty2- 3 ząbki czosnku2-3 łyżki posiekanego koperku3 łyżki jogurtu2 łyżki majonezu1 łyżka musztardy delikatesowejsól morska z pieprzem KamisKapustę drobno

Monia miesza i gotuje
Soczewica z pieczarkami i boczkiem 144

Cieciorka juz zagościła w mojej kuchni teraz pora na soczewicę. Przyrządziłam ją w takiej prostej wersji z pieczarkami. Wyszło pysznie choć może danie nie wygląda zbyt apetycznie.składniki:1 szklanka zielonej soczewicy200 g pieczarek1 cebula3 ząbki czosnku2 łyżki masłatymianek Kamissól2 liście laurowe Kamis100 g wędzonego boczku w plastrachwodaSoczewicę zalać wodą. Dodać przyprawy: czosnek, cebulę, listki laurowe, łyżkę tymianku i odrobinę

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania