więc dziś się nie powtórzy, ale taki właśnie zestaw jest bezwzględnie ulubionym daniem mojego męża. Kasza gryczana winna być okraszona drobno pokrojonym wędzonym boczkiem i podsmażona z drobno siekanym porem. Ceremonię przyrządzenia tego iście królewskiego dania przeprowadziliśmy wspólnie - mąż zaczął, a ja, by nie pozwolić mu tego zepsuć, przejęłam pałeczkę wieńcząc dzieło. Sos wyszedł tak pyszny, że spijaliśmy go łyżkami
Delicious Titbitswieprzowego (łopatka, karkówka, 10 dag wątróbki drobiowej, 3 cebule, 1 jajko, 1 łyżka majeranku, 1,5 łyżeczki musztardy Dijon, 5 łyżek oleju rzepakowego, 2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól. Mięso myjemy i zalewamy wodą, dodajemy wszystkie warzywa i przyprawy. Gotujemy do miękkości na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny. Wątróbkę dokładnie czyścimy, zalewamy
Delicious Titbitsskrzydło z indyka, 3 do 4 l wody, 3 marchewki, 2 pietruszki, 5 cm pora :) kawałek selera, 700 g przetartych pomidorów z czosnkiem (użyłam Passaty z Biedronki), 2 łyżki mrożonej lub świeżej bazylii, 1 łyżeczka curry, 3 ziele angielskie, 2 liście laurowe, sól, pieprz. Mięso czyścimy, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Solimy i gotujemy przez
Delicious TitbitsJeżeli jak ja mrozicie na zimę pokrojoną w kostkę paprykę i inne warzywa oraz owoce to pora wziąć się za opróżnienie zapasów z lodówki przed zbliżającym się sezonem wiosennym. Wystarczy połączyć ze sobą kilka prostych składników, które przeważnie są w domu, by wyczarować obiad nie tylko tani, ale i prosty, z którym poradzi sobie dosłownie każdy. A teraz zapraszam
Fabryka pomysłówzainteresowała, gdyż kilka miesięcy wcześniej zastanawiałam się nad kupnem owego sprzętu. W moim domu pizza gości dość często ze względu na jej nieograniczoność smaków. Jedynie czego mi do tej pory brakowało w pieczeniu tradycyjnym na blaszce to efektu chrupiącego spodu prosto z pizzerii, więc byłam ciekawa jak w domowych warunkach będzie się sprawował granitowy kamień, o którym wiele wcześniej czytałam
Fabryka pomysłówakcji Gotowanie za głosowanie wybraliście tym razem jogurtowe pianki. Postanowiłam je przyrządzić z malinami, aby wykorzystać ostatnie zimowe zapasy, gdyż pora opróżnić lodówkę przed zbliżającym się sezonem.Nawiązując zaś do pianek to wyszły one niezwykle delikatne i lekkie, a to wszystko za sprawą jogurtu naturalnego oraz ubitej piany z białek. Natomiast zwieńczeniem smaku są ułożone na końcu pucharków kawałki malin
Fabryka pomysłówrobiliśmy po raz pierwszy. W zasadzie do głowy by mężowi nie przyszła gdyby nie mój pomysł na syrop z mniszka lekarskiego, czyli prezentowany wczoraj tzw. miodek majowy. Do tej pory mąż za nalewki z kwiatów nie brał się z założenia, ale po zeszłorocznym sukcesie nalewki z kwiatów czarnego mamy nadzieję, że z innymi kwiatami będzie podobnie. W trakcie przygotowywania inspirowaliśmy
Delicious TitbitsPierwszy raz ciasta marchewkowego miałam okazję spróbować na imprezie urodzinowej u przyjaciółki :) Oczywiście poprosiłam o przepis i od tamtej pory ciasto to stało się naszym domowym przysmakiem :) Wilgotne, aromatyczne, z czekoladową polewą... czy może być coś lepszego na chandrę :) Składniki:4 jajka,2 szklanki mąki pszennej,1 szklanka oleju rzepakowego,2 łyżeczki proszku do pieczenia,2 łyżeczki sody,1 szklanka
Delicious Titbitszblendować. Do gorącej masy dodajemy galaretkę ( w postaci suchej) i mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Krem: masło ucieramy mikserem na puch, następnie dodajemy po łyżce budyniu ugotowanego wcześniej. Pora na ułożenie ciasta :) w części środkowej rozkrojonego biszkoptu, kieliszkiem wykrawamy kółka. Układamy kolejno dół ciasta- połowa kremu- ciasto z dziurkami- do dziurek masa truskawkowa- krem- ciasto- polewa. Uwaga! Galaretka z truskawek
Czerwona Porzeczka