por - 13968 przepisów (strona:785/932)

"Cud, miód i maliny" 472

ciasto z malinami i pianką Pomysł na to ciasto zrodził się dość nietypowo. W ostatnim czasie była już szarlotka, placek ze śliwkami (niedługo wrzucę na bloga), to pomyślałam, że pora teraz na inne owoce. Lubię kruche ciasto, a przy okazji można z nim robić mnóstwo wariacji. Mam swój sprawdzony przepis, którego zawsze się trzymam.  A teraz opowiem Wam słów

Fabryka pomysłów
Nowy look sukienki! 142

Odciąć odpowiednią długość (taka o jaką ma być skrócona sukienka, lecz zostawić 1 cm więcej na lamówkę). Obszyć na maszynie lamówkę. 2.       Następnie pora wziąć się za suwak. Z tyłu sukienki na samej górze jak są ramiona odmierzyć poziomo połowę. W tym miejscu rozciąć wzdłuż na suwak (mniej więcej tyle ile cm ma suwak

Fabryka pomysłów
Ale pychota! 213

Myślę, że za tę cenę było warto dokonać zakupu, gdyż normalnie takie foremki są dwa razy droższe, a poza tym zawsze mam jeszcze kilka przepisów. Do tej pory babeczki piekłam w papilotkach i dzisiaj postanowiłam to zmienić. Sama gazeta świeci prostotą. Ma ona tylko 15 stron i 5 przepisów. Zdjęcia są ładne, sposób wykonania opisany prosto. Jednak

Fabryka pomysłów
Jesienny kociołek, czyli leczo 152

pomidorów, to sparzamy je, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Na patelni, z odrobiną oleju, smażymy cebulę, czosnek, kiełbasę i pieczarki. Następnie dodajemy pomidory i chwilę smażymy. Teraz pora dodać kostkę rosołową, solimy i pieprzymy do smaku, doprawiamy słodką i ostrą papryką w proszku. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy całość. Dodajemy paprykę i cukinię. Dusimy do miękkości kilka minut. Smacznego

Fabryka pomysłów
Pulpeciki w sosie śmietanowo – chrzanowym 313

bulionem. Dodać startą na grubych oczkach marchewkę, ziele angielskie, liść laurowy. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować około 20 minut do miękkości mięsa. Pulpeciki wyjąć na talerz. Pora przygotować sos. Do wywaru dodać chrzan i śmietanę. Zagotować chwilę. Następnie mąkę rozrobić z wodą za pomocą trzepaczki. Wlać do garnka w celu zagęszczenia sosu. Z powrotem do garnka włożyć

Fabryka pomysłów
Sylwestrowe menu 187

wykorzystam kilka propozycji, które już zamieściłam na blogu. W moim menu nie zabraknie też  z pewnością nowości. Mam nadzieję, że poniżej zamieszczone przepisy będą pomocne:)Tarta z kurczakiem, porem i pieczarkami Francuska plecionka Tortilla z kurczakiem Francuskie mini szarlotki Waniliowe muffinki z kawałkami czekolady Parówki w cieście francuskim Quesadilla z kurczakiem Ciasteczka sezamowe Domowa pizza Marchewkowe muffiny Marsowe muffinki

Fabryka pomysłów
Chrupiące nuggetsy 323

Wymieszać i odstawić na ok. 20 minut do lodówki. Z mąki, jajek, mleka przygotować gęste ciasto naleśnikowe. Doprawić do smaku curry, papryką w proszku, czosnkiem, solą i pieprzem. Teraz pora przygotować panierkę. Płatki kukurydziane wysypać na ściereczkę. Za pomocą wałka rozkruszyć je. Do miski przesypać płatki, dodać mąkę (tak, aby dominowały płatki). Kawałki kurczaka obtoczyć w cieście, a następnie

Fabryka pomysłów
Makaron zapiekany w sosie pomidorowym z tuńczykiem 364

ciężkich świątecznych daniach, przyszła pora na szybki i nieskomplikowany obiad. Powrót do codziennych obowiązków powoduje, że nie mam tyle czasu, ile bym chciała na gotowanie. Tym bardziej, że coraz większymi krokami zbliża się sesja. Ale przejdźmy do sedna. Do zapiekanki można wykorzystać praktycznie każdy rodzaj makaronu, u mnie na początku miało być tagliatelle. W końcu były kokardki. Natomiast  jeżeli

Fabryka pomysłów
Duet kiwi-ananas 121

nadejdzie długo oczekiwana przerwa semestralna. Ach, trzeba będzie porządnie się zregenerować. Tymczasem ładuję akumulatorki i poprawiam sobie nastrój małymi przyjemnościami.  Poza tym, na blogu jakoś zabrakło do tej pory pozycji deserowych, więc nadrabiam to teraz. Niby proste, a zawsze cieszy. Składniki na 2 porcje: Pół puszki ananasa – krojony 1 duże kiwi 1 mały jogurt naturalny 6 czekoladowych ciastek owsianych

Fabryka pomysłów
Shoarma 294

Shoarma to danie kuchni arabskiej, które można przyrządzić praktycznie z dowolnego rodzaju mięsa.  Po raz pierwszy jadłam ją w SPhinxie i od tamtej pory przymierzałam się do zrobienia wersji domowej. A powiem Wam, że warto przygotować ją samemu, gdyż smakuje obłędnie, a poza tym jest to obiad w 20-30 minut. Ja tym razem użyłam piersi z kurczaka, gdybyście

Fabryka pomysłów
Tarta z kremem budyniowym i truskawkami 379

ciacho z tymi owocami, a taki kawałeczek z pewnością umili czas nauki i uzupełni brakujące cukry. Padło na tarte, gdyż wybraliście ją w akcji gotowanie za głosowanie, więc nastała pora zrealizować Wasze pragnienia. Ps. też robicie już zapasy truskawek na zimę? Składniki na ciasto: 250g mąki (1,5 szklanki) 2 żółtka 125g masła lub margaryny 0,5 szklanki cukru Przygotowanie

Fabryka pomysłów

Proponowane wyszukiwania