por - 13968 przepisów (strona:776/932)

Sznycle w fasoli 173

Potrawa dnia drugiego . Doskonale się sprawdza kiedy nam się spieszy. Przygotowujemy na raty. Nadmiar usmażonych sznycli po ostudzeniu ląduje w zamrażarce. Jak przychodzi pora to  wystarczy otworzyć puszkę fasolki w fosie pomidorowym. Ułożyć na niej sznycle i podgrzać. Oczywiście podaję przepis od początku choć nie ukrywam, że sznycle były z zapasu. Czas: 30 minut lub 10 minut zależy

Buniabaje w kuchni
Sezamowa rzodkiewka-sałatka 158

kanapki. Ja już parę razy ,, odczarowywałam ją " wyprawiając w świat. Robiłam pikle z marynowanych rzodkiewek, smażyłam w sosie sojowym. Robię jarzynkę  i chłodnik z liści rzodkiewki. Teraz przyszła pora na rzodkieweczkę w tajskim stylu. Czas: 10 minut Składniki: 1 pęczek rzodkiewki kilka gałązek dymki lub szczypioru sól 1/3 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej cukier sok z cytryny do smaku

Buniabaje w kuchni
Żeberka z ,, kurnej chaty „ 132

Eksperymentuję z pieczeniem mięs wg bardzo starych pomysłów .Odtwarzam smaki takimi jakimi były przed wiekami. Już kilka podobnych potraw na stałe zagościło na naszym stole. Dziś przyszła pora na żeberka w dawnym stylu. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Kurczak i ziemniaki opiekane z rozmarynem 181

przeszło smakami a potem podsmażam. Czas z gotowaniem: 2 godziny Składniki: 1 duże udko ( pół kg ) lub górne części udek 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera wielkości pietruszki 1/3 pora 1 cebula 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 5-6 ziaren czarnego pieprzu 4-6 małych ziemniaczków sól maggi w płynie 1/2 łyżeczki miodu 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu 2 gałązki

Buniabaje w kuchni
Nie przestaję się dziwić -Dzień Mamy ( 2013.05.26 ) 177

pół dnia więc by nie ,,przespać" imprezy zadzwonił bladym świtem. Potem dziwiłam się , że moja Mama jest z lekka zdziwiona czemu ja składam jej życzenia o tak dziwnej porze kiedy ja z rozpędu odkładajac telefon podeszłam do spokojnie ,, komarującej" sobie w łóżeczku Mamy i zaczęłam ją ściskać.Potem nadal się dziwiłam czemu reszta dzieci nie składa życzeń ciurkiem

Buniabaje w kuchni
Kurczak gotowany z sosem serowym 261

sosie ( z reguły różne wariacje na temat potrawki). Czas: 1,5 godziny Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka 2 marchewki 1/2 pietruszki kawałek selera wielkości użytej pietruszki 1 cebula 1/3 pora 2 liście laurowe 1 gałązka lubczyku 2 ziela angielskie 4 ziarna pieprzu czarnego 1 goździk 1 mały grzybek suszony 2 łyżeczki przyprawy do zup w płynie sól do smaku

Buniabaje w kuchni
Polędwica wieprzowa z tymiankiem 121

komponuje się z różnymi smakami. Pyszna jest z grzybami , ale i z czosnkiem. Gotowana w sosie chrzanowym albo jako bitki. Robię ja też w rozmarynie i tymianku. Dziś przyszła pora na tymianek. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Otrębowe racuchy z truskawkami 157

Pełnia sezonu truskawkowego - pora więc na wszelkie potrawy z truskawkami. A , że jednocześnie mam ostatnio manię ,, otrębową " to łączę to ze sobą. Ktoś mnie zapytał czy robiłam racuchy z otrębami - nie jeszcze nie robiłam , te są pierwsze . I z przyjemnością ogłaszam , że smaczne. Czas : 1 godzina  Składniki : 3/4 szklanki mąki pszennej  1/4 szklanki otrębów żytnich 3/4 szklanki jogurtu

Buniabaje w kuchni
Gotowany kurczak w pikantnym sosie 374

mięso z wywaru potem mam. Czas: 1,5 godziny Składniki: Mięso z wywaru: 1 ćwiartka z kurczaka 2 skrzydełka 1 pietruszka 2 cebule kawałek selera wielkości pietruszki por gałązka lubczyku ogrodowego 2 goździki 1 listek laurowy 2 ziela angielskie 4 ziarna pieprzu czarnego 1 kapelusz suszonego grzybka 1/4 łyżeczki soli maggi w płynie 1 litr wody Na sos: 1/2 żółtej

Buniabaje w kuchni
Kokosowe racuchy z jagodami na deser 164

Lato to najlepsza pora na racuchy z owocami. Jak tylko pojawiają się jagody wiadomo , że zaczynam szykować się na racuszki. Wzbogaciłam smak racuchów o kokosowy smak. Polecam wszystkim. Podaję składniki na małą porcję - akurat na deser lub podwieczorek. Czas : 1 godzina Składniki : 1/3 szklanki mąki pszennej  1/4 szklanki mąki kokosowej 1/2 szklanki mleka kokosowego  1/2 opakowania suszonych drożdży

Buniabaje w kuchni
Pstrąg w kwaśnym cieście 134

Robiłam już  Fish and Chips wg klasycznego przepisu angielskiego tzn. w cieście zakwaszanym octem i podawaną z sosem Worcester. Jak to zwykle u mnie po opanowaniu klasyki przyszła pora na eksperymenty. Dziś padło na pstrąga. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Polenta i fasolka w sosie pomidorowym 177

Chyba mi się smak zmienia. Do tej pory nie przepadałam za kaszka kukurydzianą. Ale ostatnio ,, chodziło" za mną kilka pomysłów w których elementem potrawy była polenta. Nie bardzo dawało sie ją zastąpić innymi kaszami. Postanowiłam przełamać się i zrobić. Zjadłam- posmakowało- będę dalej eksperymentować. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Kokosowe racuchy z nektarynką 157

Uważam , że lato to najlepsza pora na racuszki z owocami. Można je podawać jako podstawowy posiłek lub deser- jak kto lubi. Podaję składniki na małą porcję . Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Zmiana kodu - 6-tka z przodu :) 164

Życzę sobie mieć ,, święty spokój".Życzę sobie sto lat w zdrowiu- a potem się zastanowię.Życzę sobie fantazji nie mniejszej niż do tej pory.Życzę sobie robić to co mi się podoba.Życzę sobie......A że Urodziny czyli święto moje to nie mam zamiaru spędzić go w kuchni (choć to lubię ).Zamówiłam pizzę z tym co lubię ( Caprese

Buniabaje w kuchni
Lipcowy gulasz 139

zależnie od tego co mówi większość , ze latem to nie ma sie ochoty na mięso - u mnie jest odwrotnie. Co prawda przesuwa sie pora o której mamy ochotę na posiłek- zamiast w południe jedli byśmy go najchętniej o zmierzchu , ale za to mięso i warzywa po równo .Duże ,,wzięci " maja wszelkie duszonki , mięsa z grilla z micha sałat

Buniabaje w kuchni