por - 13968 przepisów (strona:774/932)

Ogórki musztardowe 223

pasem, dlatego warto uzupełnić nasze szafki o kilka słoiczków, które przydadzą się w chłodne, zimowe dni, zamiast biegać do sklepu po prostu sięgniemy, po coś pysznego, domowego o każdej porze dnia i nocy. Takie są właśnie ogórki musztardowe. Plusem dodatkowym zrobienia takich przetworów jest to ze kupny słoiczek takich ogórków to koszt dość spory a tu możemy mieć, więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Marynowana dynia z imbirem i chilli 194

Przyznam się szczerze ze nigdy do tej pory nie marynowałam dyni, dlatego gdy w związku ze środowymi warsztatami pojawiła się propozycja marynowania na ich dyni musiałam wypróbować ten pomysł w domu i tka na podstawie tego przepisu powstało kilka słoiczków pysznej, ognistej, słodko-kwaśnej dyni. Ale najpierw moje uwagi, co do przepisu: ilość dyni w oryginale na pewno nie wystarczy

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Karczek z pończochy 448

Pora na domową wędlinę, czyli wiem, co jem. Po raz kolejny wykorzystałam sprawdzony wcześniej wielokrotnie przepis na schab z pończochy. Tym razem jednak do pończochy trafił karczek, jako przedświąteczna próba tego mięsa.  Jak widzicie wyszedł piękny, różowy z lekkim tłuszczykiem, podsuszony kawał pysznego mięska, domowej wędliny. Sposób się sprawdza, dlatego polecam, ryzykujcie i róbcie. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Domowa przyprawa do piernika 152

pory przyprawę do piernika kupowałam gotową, ale zachęcona wpisami o przyprawie zrobionej domowym sposobem i po przeczytaniu składu kilku gotowych przypraw postanowiłam ją w końcu zrobić. Tym bardziej ze niestety w gotowych mieszankach czają się na nas rożne niespodzianki, które się raczej w takiej przyprawie nie powinny znaleźć jak od mąka, cukier, kakao, gorczyca, majeranek a nawet maltodekstryna

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Bigos domowy 266

wiem czy was zaskoczę czy nie, ale to jest mój pierwszy własnoręcznie zrobiony bigos. Do tej pory korzystałam z bigosu mojej mamy, tym razem postanowiłam zrobić go sama, wykorzystując swoją domową, kiszoną kapustę i przepis, który znalazłam w książce kucharskiej sprzed lat Zofii Zawistowskiej pod nazwą bigos myśliwski. Zmodyfikowałam go o dodanie kilku elementów i mowie wam wyszedł boski. Jednak

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tatar z gęsi z granatem 148

Druga moja propozycja jest nie tyle, co świąteczna co raczej idealnie sylwestrowa. Do tej pory jedynym jadanym przeze mnie tatarem był tradycyjny wołowy, jednak przeszukując internet natrafiłam na tatar z gęsi. Zaciekawiona postanowiłam go zrobić przy okazji rozbierania gęsi na części, dodałam do typowego znanego mi połączenia także owoce granatu, które świetnie podkreśliły jego smak. Myślę ze warto do czasu

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa z gęsi z gołąbkiem 147

Jakiś czas temu proponowałam wam rozebranie gęsi na części i zrobienie z niej potraw, których do tej pory nie robiliście. Ja tak zrobiłam i dzięki temu powstała taka oto wersja rosołu na gęsi z gołąbkiem zawijanym w liść włoskiej kapusty, w środku z mięsem i kaszą. Propozycja idealna na świąteczny obiad.  Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pęczak w cydrze 174

ostatnich warsztatach w jakich udało mi się uczestniczyć pod przewodnictwem Grzegorza Łapanowskiego jadłam pyszne rzeczy, m.in. pęczak z leśnymi grzybami. Do tej pory od tej kaszy trzymałam się z daleka i tak naprawdę uznawałam tylko jedną kaszę gryczaną, a tu zonk, niespodzianka... pęczak może być pyszny. Dlatego w domu przygotowałam swoją wersje takiej kaszy z dodatkiem cydru, kurczaka i oczywiście

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Warsztaty tabasco i kikkoman z Grzegorzem Łapanowskim 129

Jakiś czas temu miałam okazje uczestniczyć w warsztatach kulinarnych organizowanych przez markę Kikkoman i Tabasco, które prowadził Grzegorz Łapanowski. Tematem przewodnim była wiosna i dania nią inspirowane. Do tej pory nie miałam okazji obserwować warsztatu kulinarnego Grzegorza, dlatego tym bardziej miło mi było pojechać i zobaczyć jego kuchnię z bliska. W tajemnicy powiem wam ze jest tak samo sympatyczny

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Gofry z foremki z piekarnika 214

Gofry do tej pory jadaliśmy sporadycznie tylko na mieście, jakoś nie dorobiłam się gofrownicy. Więc kiedy prze świętami zobaczyłam w jednym ze sklepów foremki do gofrów postanowiłam je kupić  by mieć wreszcie własne gofry.  Ja wiem, ze nigdy nie będą takie chrupiące jak te z gofrownicy, ale taka namiastka tez jest jest dobra, tym bardziej ze foremki nie rujnują naszej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Moja grochówka 246

łyżka stoi, ja wolę bardziej rzadszą, lżejszą jej wersję. Ale nieważne jaka będzie, ważne że jako Polacy jesteśmy do niej przywiązani i jadamy ją chętnie niezależnie od pory roku .  Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Szaszłyki z kurczaka w miodzie i sosie sojowym 196

Kochani, zbliża się weekend, który zapowiada się bardzo słonecznie - mam nadzieję :) więc może pora zaplanować spędzenie wolnego czasu w gronie znajomych. Jeżeli zdecydujecie się na grilla proponuję zaskoczyć gości mini szaszłykami, które naprawdę są pyszne !  Składniki: 4 filety z kurczaka (pojedyńcze) 3 ząbki czosnku 2 szalotki 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżka miodu 1 łyżka ketchupu 2 łyżki

Zabawa smakiem
Poledwiczki wieprzowe z kapeluszem serowym 178

kazdej strony.W naczyniu zaroodpornym ukladamy poledwice, na kazda ukladamy "kapelusz" z seremwkladamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na 10-15 min,Podalam z kasza gryczana I surowka z por I kiszonego ogorkaSmacznego

Smaki Edyty
pesto z kurczakiem 171

orzechysol, pieprzok 150-200 ml oliwy z oliwekWykonanie:Bledujemy - do polaczenia wszystkich skladnikow.Usmazyc na patelni piersi z kurczaka - doprawic sola, pieprzem I papryką Do tego salatka z por, kiszonych ogorkow I malej papryki Ugotowac makaron - wymieszac z pesto , dodac pokrojonego kurczaka, posypac swiezym parmezanem I obiad gotowy w 20 minSmacznego

Smaki Edyty
Ryba pieczona w warzywach w sosie czosnkowo ziolowym 184

Zapraszam na rybe pieczona w warzywach w sosie czosnkowo ziolowymKroimy pieczarki, papryke, cukinie, brokuly kalafior I porWrzucamy do naczynia zaroodpornego, na wierzch kladziemy dorsza.Sos czosnkowy- jogurt

Smaki Edyty