miniona niedziele wystartowala "Kuchnia Wielkanocna", a to oznacza, ze chyba czas najwyzszy pomyslec o swietach.W tym roku Swieta spedzamy we Francji, a ja przyznam sie, ze do tej pory nie mam zadnej koncepcji co przygotowac. Staram sie by mieszkajac na obczyznie takie wyjatkowe okazje jak Swieta Wielkiej Nocy i Swieta Bozego Narodzenia byly utrzymane w polskim klimacie, by przypominaly
Przysmaki Karolkimiesko aromatyczne i soczyste.Przepis na sos czosnkowy dostalam od kuzynki Meza, Ona zas znalazla go w jakims kobiecym pismie. Bylo to pare ladnych lat temu, ale od tamtej pory jest to moj ulubiony sos, a wyprobowalam ich juz kilka.Salatka brokulowaskladniki: brokul podzielony na rozyczki ogorek zielony pokrojony w plasterki sos czosnkowy wykonanie:Do miski najpierw wkladamy ugotowany al dente brokul
Przysmaki KarolkiJeszcze kilka dni temu bylam pewna, ze rabarbaru za nic w swiecie nie kupie o tej porze. Pamietam jak rok temu usilnie szukalam go po sklepach i dostalam dopiero w polowie maja. Nie wiem jak to sie stalo, ale chyba wszystko za sprawa "Weekendu rabarbarowego" i jakims cudem go dostalam. Nawet nie szukalam go jakos specjalnie. Robiac zakupy w dziale
Przysmaki KarolkiSloneczne dni na dobre zagoscily we Francji, a ja nie moge wyjsc z zachwytu.Przez ostatnie trzy lata ta pora roku bardziej przypominala jesien, a tym razem jest tak jak byc powinno. Z racji panujacyh upalow gotuje mniej, (mam za to wiecej zaleglosci na blogu i przepisy wklejam z opoznieniem) nie znaczy to, ze nic nie jadamy. Jadamy jak najbardziej
Przysmaki Karolkitego spodziewalam. Totalne niepowodzenie! I wlasnie wtedy odkrylam sekret udanego sufletu, ktory tkwi w prawidlowo ubitej pianie, ktora dodajemy do ciasta tuz przed nalozeniem go do foremek. Od tamtej pory suflet mi nie straszny i po dzis dzien robie go bez strachu, ze nagle opadnie jak jesienne liscie z drzew.Suflet ziemniaczanyskladniki na 3 porcje300g maczytych ziemniakow3 jajka50g szynki25g parmezanu60g maslasol
Przysmaki Karolkimgnieniu i byly naprawde bardzo smaczne.Ciesze sie tez, ze ten odcinek WP przypada w dokladnie drugie urodziny mojego skromnego bloga.Poczatek byl dosc ciezki przyznaje, ale od tamtej pory wiele sie zmienilo, zmienil sie przede wszystkim moj blog.Z tej okazji chcialabym podziekowac tym ktorzy do mnie zagladaja i tym, ktorzy pozostawiaja swoje komentarze, ktore sprawiaja mi wiele radosci i sa dowodem
Przysmaki Karolkiwyjatkowy tort. Pierwszy taki tort w moim zyciu, upieczony specjalnie na imieniny mojej Mamy. Do tej pory upieklam juz wiele tortow, ale dla Mamy pieklam pierwszy raz.Dlugo zastanawialam sie jaki powinien byc, jakich uzyc skladnikow. I az do ostatniej chwili nie potrafilam sie zdecydowac.Wiedzialam jedno, bedzie czekoladowy.Jednak dobor drugiego smaku nie byl juz tak prosty. Gdy wybieralam sie do sklepu
Przysmaki Karolkiprzy sniadaniu zaskoczyla mnie pytaniem, dlaczego nie upieklam mazurkow dla wszystkich dzieci?Chyba Jej potrzeba dawania prezentow jest silniejsza niz sadzilam.Te swieta sa dla Viki inne niz do tej pory, poniewaz we Francji przygotowania wygladaja zupelnie inaczej. Wlasciwie w przedszkolach nie ma ich wcale. Tu przedszkolaki czynnie uczestnicza w przygotowaniach co jest dla Nich wielka frajda. Od kilku
Przysmaki Karolkiochote. Po odpowiednim wysuszeniu dodalam je do makaronu z kremowym sosem z serka mascarpone.Ten przepis wpadl mi w oko juz w ubieglym roku, ale jak widac do tej pory nie znalazlam ani czasu, ani okazji by sie nim podzelic. Czynie to wiec teraz i mam wielka nadzieje, ze i Wam zasmakuje tak samo jak mi i Osobistemu Mezowi :DPenne
Przysmaki Karolkiczekolady, ktore unosily sie w powietrzu.Obowiazkowo tez odwiedzilismy nasz ulubiony sklepik z czekolada, gdzie zostawilismy fortune ;) Ale czekoladzie tak trudno sie oprzec.Po tych magicznych chwilach spedzonych we Francji przyszla pora zejsc na ziemie i wrocic do swych codziennych spraw juz tu na miejscu.Nastal sierpien, ktory dla mnie mial byc leniwy i spokojny. Tymczasem nie jest tak do konca leniwie
Przysmaki Karolki