Sloneczne dni na dobre zagoscily we Francji, a ja nie moge wyjsc z zachwytu.Przez ostatnie trzy lata ta pora roku bardziej przypominala jesien, a tym razem jest tak jak byc powinno. Z racji panujacyh upalow gotuje mniej, (mam za to wiecej zaleglosci na blogu i przepisy wklejam z opoznieniem) nie znaczy to, ze nic nie jadamy. Jadamy jak najbardziej
Przysmaki Karolkitego spodziewalam. Totalne niepowodzenie! I wlasnie wtedy odkrylam sekret udanego sufletu, ktory tkwi w prawidlowo ubitej pianie, ktora dodajemy do ciasta tuz przed nalozeniem go do foremek. Od tamtej pory suflet mi nie straszny i po dzis dzien robie go bez strachu, ze nagle opadnie jak jesienne liscie z drzew.Suflet ziemniaczanyskladniki na 3 porcje300g maczytych ziemniakow3 jajka50g szynki25g parmezanu60g maslasol
Przysmaki Karolkimgnieniu i byly naprawde bardzo smaczne.Ciesze sie tez, ze ten odcinek WP przypada w dokladnie drugie urodziny mojego skromnego bloga.Poczatek byl dosc ciezki przyznaje, ale od tamtej pory wiele sie zmienilo, zmienil sie przede wszystkim moj blog.Z tej okazji chcialabym podziekowac tym ktorzy do mnie zagladaja i tym, ktorzy pozostawiaja swoje komentarze, ktore sprawiaja mi wiele radosci i sa dowodem
Przysmaki Karolkiwyjatkowy tort. Pierwszy taki tort w moim zyciu, upieczony specjalnie na imieniny mojej Mamy. Do tej pory upieklam juz wiele tortow, ale dla Mamy pieklam pierwszy raz.Dlugo zastanawialam sie jaki powinien byc, jakich uzyc skladnikow. I az do ostatniej chwili nie potrafilam sie zdecydowac.Wiedzialam jedno, bedzie czekoladowy.Jednak dobor drugiego smaku nie byl juz tak prosty. Gdy wybieralam sie do sklepu
Przysmaki Karolkiprzy sniadaniu zaskoczyla mnie pytaniem, dlaczego nie upieklam mazurkow dla wszystkich dzieci?Chyba Jej potrzeba dawania prezentow jest silniejsza niz sadzilam.Te swieta sa dla Viki inne niz do tej pory, poniewaz we Francji przygotowania wygladaja zupelnie inaczej. Wlasciwie w przedszkolach nie ma ich wcale. Tu przedszkolaki czynnie uczestnicza w przygotowaniach co jest dla Nich wielka frajda. Od kilku
Przysmaki Karolkiochote. Po odpowiednim wysuszeniu dodalam je do makaronu z kremowym sosem z serka mascarpone.Ten przepis wpadl mi w oko juz w ubieglym roku, ale jak widac do tej pory nie znalazlam ani czasu, ani okazji by sie nim podzelic. Czynie to wiec teraz i mam wielka nadzieje, ze i Wam zasmakuje tak samo jak mi i Osobistemu Mezowi :DPenne
Przysmaki Karolkiczekolady, ktore unosily sie w powietrzu.Obowiazkowo tez odwiedzilismy nasz ulubiony sklepik z czekolada, gdzie zostawilismy fortune ;) Ale czekoladzie tak trudno sie oprzec.Po tych magicznych chwilach spedzonych we Francji przyszla pora zejsc na ziemie i wrocic do swych codziennych spraw juz tu na miejscu.Nastal sierpien, ktory dla mnie mial byc leniwy i spokojny. Tymczasem nie jest tak do konca leniwie
Przysmaki Karolkiprzygotowalam cukiniowe danie. Wszak cukinia byla tego lata warzywem numer jeden w mojej kuchni.W myslach tez przywolalam wszystkie mile chwile i obrazy tak piekne i typowe dla tej mijajacej pory roku. Jakby dzieki temu lato mialo zostac na dluzej. Roladki z cukiniiskladniki:2 cukinie500g twarozku2-3 zoltka80g suszonych pomidorowkilka galazek rozmarynu1 lyzka octu winnegosol i pieprzwykonanie:Cukinie myjemy, osuszamy
Przysmaki KarolkiOstatnio moj Maz troche mnie zaskoczyl stwierdzajac, ze cieszy sie z nadejscia jesieni. Bylam pewna, ze akurat co jak co, ale jesien nie nalezy do Jego ulubionych por roku. Szczegolnie przygnebiajace sa poranki. Gdy rano wstajemy jest jeszcze ciemno i zimno, a czesto tez mokro.Widzac moja zdziwiona mine szybko pospieszyl z wytlumaczeniem. Otoz okazjue, sie, ze moj Ukochany zatesknil
Przysmaki KarolkiWyprawa na targ o tej porze roku to czysta przyjemnosc. Stragany az uginaja sie pod ciezarem warzyw i owocow, a ja jak dziecko ciesze sie na ich widok i sama nie wiem, w ktora strone patrzec. Wszystko jest takie kolorowe, piekne. Zaluje bardzo, ze nie zabralam ze soba aparatu. Cudownie by bylo uwiecznic te malownicze obrazki na zdjeciach. Tym razem
Przysmaki KarolkiChoc do swiat pozostal ponad miesiac to juz czas pomyslec o piernikach. Jesli chcecie przygotowac ciasto, ktore wymaga lezakowania i chcecie by nabralo odpowiednio duzo aromatu, to juz najwyzsza pora rozejrzec sie za odpowiednim przepisem.W tym roku postanowilam upiec pierniki z nowego przepisu i zastanawiam sie czy to dobry pomysl.Przepis wyszperalam z jakiejs starej gazetki, a podpisal
Przysmaki Karolki