kurut, czuli suszony ser. Można spotkać tu też kefir z mleka wielbłąda. Koczownicy uwielbiają słodycze, mięso i wódkę. Do herbaty podaje się okrągłe kostki cukru, który trzyma się pod policzkiem, kiedy pijemy herbatę. W Chiwie mamy sporo regionalnych dań typowych dla Chorezmu – moje ulubione to zielony domowy makaron shuvit oshi, ale są też pierogi z masą jajeczną (tuhum barak
Ugotowane pozamiataneobozu i pozostawienia dzieci, jednak tego nie robi bo bardzo je kocha, ginie wraz z nimi w komorze gazowej. Po przeczytaniu już paru kartek łzy same płynęły mi po policzkach i naszła mnie taka myśl jak wdzięczni powinniśmy być Bogu i losowi że mamy możliwość życia w tak dobrych czasach, bardzo często tego nie doceniając szczególnie to młode dzisiejsze pokolenie
Sama słodycz i szczypta chilidone. U nas niespecjalnie ta metoda się sprawdza, może dlatego, że Eugeniusz ma dłonie wyrobione od fizycznej pracy jak murarz:) Wolimy inny, prostszy patent. Tu miernikiem jest głowa. Miękkość policzka to mięso mało wysmażone, broda średnio, czoło – well done:) Przy smażeniu, pieczeniu filetów z kaczki – podobnie jest ze stekiem – najlepiej po prostu pilnować czasu. Przeczytajcie przepis na sałatkę z pieczonej
Niedzielny kucharzpowiodą, to często zasypiam aż jej zachowanie znowu mnie wybudzi. Nocne strachy Najgorzej jest, gdy pojawiają się przeraźliwe krzyki, donośny i zawodzący płacz z ogromnymi łzami spływającymi po Córci policzkach Gdy to widzę, to mam wrażenie, że moja Córcia bardzo cierpi i chce mi się płakać razem z nią… Niestety Córcia nie mówi i dlatego nie może nam ani powiedzieć
Lamarida.plśrodek sezonu na zimowe wyprawy, wyjazdy i szusowanie po zaśnieżonych stokach. Na śnieżne bitwy, szczypiące od mrozu policzki i wreszcie...na pyszne, sycące i rozgrzewające dania. Jednym z nich może być niesamowita zupa prosto z Maroka. Aromatyczna, treściwa i naprawdę mocno rozgrzewająca Harira to pyszna, gęsta zupa pełna wartościowych składników, która w swoim rodzimym kraju cieszy się nie mniejszą popularnością
Kuchnia w Słońcu Skąpanatworzyć w kuchni. Nadia ma świetną zabawę a mi w pamięci zapisują się takie piękne chwile, kiedy była mała. Dzieci tak strasznie szybko rosną! Wspólne ugniatanie ciasta, mąką na policzkach, cukier na podłodze! Takie to cudowne! Ciasteczka są dziecinnie proste w przygotowaniu! Robi się je błyskawicznie, dlatego też dzieciaki będą miały świetną zabawę, którą szybko się nie znudzą. W ciasteczkowym
VioletoweKucharzeniewiem, jak u Was, bo tutaj przeraźliwe zimno i silny, mroźny wiatr szczypiący w policzki. Ale za to przyjemnie rozchodzące się ciepło i odtajanie zaraz po wejściu do domu, rozlewająca się po wnętrzu herbata z imbirem i pyszne comfort food na zimne dni :) Słodkie, pieczone figi wypełnione gorącym i kremowym serem z niebieską pleśnią, otulone kocykiem ze słonego prosciutto. Całość
Kuchnia w Słońcu Skąpananiekoniecznie. Czy nas pociąga i chcemy więcej, czy wręcz odrzuca (choć nie powinna to być determinanta). To jest takie pierwsze objęcie, przytulenie i bardziej namiętny uścisk czy całus w policzek. Tutaj oceniamy, czy zapach jest bardziej owocowy, kwiatowy, ziołowy, czekoladowy, czy ma w sobie dzikie nuty tytoniu, cedru czy skóry (tak, tak…one mogą być bardzo przyjemne). A być może
Kate's Kitchenjabłko lekko przełamuje wszystko kwaskowatym smakiem. Naprawdę udane połączenie. Danie główne: 👉 Polik wieprzowy / demi glace / barszcz grzybowy / boczniak / szpinak / ziemniak / gorczyca / cebula To jest prawdziwy majstersztyk! Dobrze przyrządzone policzki wieprzowe to nie lada rarytas, ale w towarzystwie tak aromatycznego demi glace podkręconego anyżem i cynamonem po prostu rozwala system! Wspaniała tekstura mięsa i udane połączenie dodatków, pasował tu i szpinak
Cooking MonsterDziś na blogu otwarcie jesiennego sezonu. Przy stole niezwykle słonecznie, słodko, ciepło i śliwkowo...w powietrzu unosi się kojący zapach wanilii i babie lato. Z kamionkowego naczynia wydyma złote policzki twarogowy suflet pełen soczystych śliwek i zaprasza do wspólnego delektowania się chwilą we wrześniowym słońcu :) Bardzo prosty w przygotowaniu, otuli dom zapachem wanilii, cynamonu i cytrynowej skórki. Pyszny na ciepło
Kuchnia w Słońcu SkąpanaLato zmierza ku końcowi i chociaż słońce wciąż ciepłą dłonią gładzi nas po policzkach, to najwyższy czas na rozpoczęcie porządków w ogrodach i balkonowych donicach. Zbiory jesienno-letnich plonów, grabienie i cięcia...a właśnie...jak Wasza lawenda? :) Moja wciąż kwitnie. Przed cięciem zbieram jedne z ostatnich kwiatów i obrywam do miseczki z olejem, w którym kąpie się już posiekany rozmaryn
Kuchnia w Słońcu Skąpanadodającego świeżości tzatziki w wersji z serkiem zamiast jogurtu. A gdzieś z tyłu głowy białe ściany, okiennice i drzwi we wszystkich odcieniach niebieskiego i trochę morskiej bryzy osiadającej na policzkach, wędrującej z rozwiewającym włosy wiatrem. Na zwieńczenie całości listki mięty. Wszystko gotowe, rozgośćcie się :) Letnia sałatka z halloumi i tzatziki na 2 porcje Potrzebujesz: 4 garści świeżego szpinaku baby
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSiedzieli na ławce nad osiedlowym stawem. Szeptali sobie coś do uszu, obserwując zmęczone upałem kaczki na brzegu, kradli całusy z ciepłych policzków pod szumiącymi lipami. Gładzili po dłoniach i chichotali. Oczy mieli jasne, uśmiechnięte...i pewnie z osiemdziesiąt lat na każdym karku :) I tymi rozradowanymi oczami zaczepili o mojego kudłatego, sapiącego pieska i chwalili, że taki grzeczny i tak pięknie
Kuchnia w Słońcu SkąpanaWczoraj wolne, jutro już piątek, piąteczek, a pewnie wiele z Was zrobiło sobie długi weekend :) Aura wciąż dopisuje i łaskocze ciepłymi promieniami słońca ramiona i policzki. Tak, to można świętować i oddawać się długoweekendowym przyjemnościom! Do wszystkich tych miłych rzeczy i okoliczności dodam jeszcze delikatną i puszystą roladę biszkoptową wypełnioną po brzegi puchatą, słodką bitą śmietaną, soczystymi wiśniami i pękatymi
Kuchnia w Słońcu SkąpanaMichelin są najwyższej klasy i górują w menu restauracji „Ricard Camarena”. Są odzwierciedleniem najlepszej i nowoczesnej kuchni basenu Morza Śródziemnego, oto one: kwiaty cukinii nadziewane mięsem z norweskiego homara, policzki dorsza z białych szparagów w sosie holenderskim i innych potraw dla najbardziej wyrafinowanych odbiorców. Mogę powiedzieć, że byłem bardzo optymistycznie nastawiony gdy dowiedziałem się, że będę miał praktyki właśnie
Gotuj po hiszpańsku