policzki - 346 przepisów (strona:18/24)

14. Zimno, zimniutko: czyli rozgrzewająca figowa jaglanka z kurkumą 164

aluteńka przerwa świąteczna bez białego puchu, a w pierwszym dniu szkoły -16 stopni , oraz płatki śniegu szybko roztapiające się na nosie i policzkach - jedynych odkrytych skrawkach ciała. No nic, jednym z moich licznych postanowień noworocznych jest zaprzestanie ciągłego narzekania, dlatego cieszę się tym wolnym dniem, na kolanach trzymając miseczkę rozgrzewającej jaglanki, w prawej ręce kawę zbożową, a w lewej gruby

Pland based fille
Bez tego nie wyobrażam sobie Świąt... 209

jakiś czas radosny śmiech. W powietrzu czuć było magiczną aurę Świąt. W końcu jest! Pierwsza gwiazdka! Już nie trzeba było dłużej czatować z nosem przy szybie i wypiekami na policzkach. Nareszcie można było zacząć raczyć się przysmakami przygotowanymi przez mamę i babcię specjalnie na ten dzień.   I wszystko byłoby cudownie, gdyby nie poczucie, że nadal czegoś brakuje... To przejmujące

Grunt to przepis!
Zielona przyjemność… 136

przyjemna warstewka a mi jak zwykle marzy się wiosna. Jedyną przyjemną rzeczą w zimie jest uczucie gdy z zimna wchodzi się do ciepłego mieszkania - to uczucie uderzenia ciepła w policzki. Pierwszy łyk ciepłej herbaty - czuje jak przepływa po moim ciele. Uwielbiam to...ale nic poza tym w zimie :-). Kiedyś - mieszkając w akademiku koleżanka z pokoju - Monika - przyrządziła mi cudowną pastę

sierotka maRysia w kuchni
Europejski Festiwal Smaku - warsztaty kulinarne nad Bystrzycą dla mieszkańców Lublina 187

płaty mięsa, które później będziemy porcjować dłońmi. Warto dokładnie oddzielić skórę, pod którą skrywa się w różnych zakamarkach sporo smacznego białka! Polecam w szczególności moją ulubioną część - mięso z policzków : ) Tak, tak, tuż pod oczkiem gdy delikatnie odsuniemy skórę, znajdziemy malutki kawałek mięsa w kształcie kuleczki! Pyszności! Surówka z buraka i gruszki z octem balsamicznym oraz oliwą Niezwykle prosta

Right Behind The Kitchen
Mężczyzna imieniem Ove. Fredrik Backman 180

książki skandynawskie mają do siebie, jest bardzo mało dialogów, brakuje w niej „wodotrysków” opisujących np. smak rozpływającej się w ustach czekolady niczym spadający pierwszy płatek śniegu na policzku (no wiecie o co mi chodzi), to czysta opowieść, niezwykle wciągająca, wzruszająca i piękna. Polecam zwłaszcza teraz w długie jesienne wieczory

greenscarf
Garniec Magalie dla Dbam o zdrowie 190

końcu nastał ten dzień! Już nie mogłam się doczekać, jednak musiałam siedzieć cicho – co sporo mnie kosztowało! Ale … Nareszcie, dzisiaj … Wpadłam do saloniku prasowego i z wypiekami na policzkach rzuciłam okiem na półki z gazetami. Już jest? Nie ma? Patrzę ... Jest! Jeden egzemplarz, cholera … Biorę do ręki, otwieram i nie wierzę – jak wspaniale wyglądają! Moje cztery małe dzieła w gazecie

Garniec Magalie
Makaron z sosem pomidorowo-brokułowym 154

szkolnym sklepiku i co? No i to, że na sam widok tych dzieci przypomina się maskotka pewnej bardzo znanej firmy. Kilogramy tłuszczu zwisające z tych dzieci i pucołowate policzki sprawiają, że krew mnie zalewa... Jak można doprowadzić dziecko do takiego stanu? I Wy się dziwicie, że w sklepikach szkolnych wprowadzono ograniczenia? Tak wiem, ograniczenia te są stosowane wobec wszystkich dzieci

W poszukiwaniu inspiracji
Chili con carne 255

płoną żywym ogniem. Chciałabym kiedyś móc obejrzeć sobie ulice Walencji w tym czasie, pozwolić by oczy łzawiły od feeri barw i wzorów, by w nosie kręciło od dymu, by policzki zaczerwieniły się od gorąca bijącego od tysiąca rzeźb... Cóż, może kiedyś. Chili con carne 500g zmielonej wieprzowiny 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszka kukurydzy 2 puszki czerwonej fasoli

Przepysznik - BLW i nie tylko
Krokiety z mięsem 222

wody gazowanej - 350 gram mąki - masło klarowane Przygotowanie naleśników: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Smażymy możliwie cienkie placki na minimalnej ilości masła klarowanego (dla smaku). Składniki na farsz: - 400 gram policzków wołowych (albo innej części wołowiny) - 600 gram szynki wieprzowej (albo innej części wieprzowiny) - pół pora - 1 pietruszka - kawałek selera - 2 cebule - pęczek szczypiorku - 2 liście laurowe - ziele angielskie - majeranek - masło

Życie zamknięte w smaku
Akcja: Tydzień z podrobami 205

tackach w sklepie i należy szanować każdy element poświęconego dla niego zwierzęcia. Czekam na dania z wątróbek, nerek, płucek, serduszek, żołądków, flaczków; a także innych zapomnianych elementów, jak głowizna - policzki, języki, mózgi - z tego gotujcie! Uczyńcie z podrobów głównych bohaterów i wcinajcie ze smakiem ;) Akcja startuje w poniedziałek (16.06.2014) i trwa do niedzieli (22.06.2014) włącznie Banerek na stronę

Życie zamknięte w smaku
Gdzie warto zjeść? Festiwal Dobrego Smaku Łódź 2014 212

pyszna, że niemal śni mi się po nocach i chętnie bym ją jeszcze raz zjadła. Sałatka też super. 9/10 6. La Strada 3/10 pkt Cheek to cheek, czyli policzki wołowe z przyprawami korzennymi, sosem demi glace, liśćmi bananowca, podane z krokietem ziemniaczanym La Strada była dla naszej trójki zdecydowanie najsłabszym punktem programu i to nie dlatego, że danie było niesmaczne

Życie zamknięte w smaku
Knedliki migdałowo serowe z morelami 159

Knedliki ... bo dostałam tak maleńkie morele, że nazwałam je knedlikami. Morele  były bardzo "opalone" tzn miały czerwone policzki. Widocznie słońce mocno na nie świeciło. 12 sztuk moreli Na ciasto:  500 gram twarogu łyżeczka skórki pomarańczowej - dałam z Kotanni 5 dkg miękkiego masła 2 żółtka 250 gram mąki ( u mnie durum z M&S) szczypta soli 5 łyżki

AZgotuj!
Bez pradu czyli Mazury, czeresnie, poziomki i kielbasa 209

trzeba. To już nie było moje miejsce a lodówka turystyczna pękała w szwach i nie było jak schłodzić jedzenia. Usiadłam na tarasie, łzy mi ciekły po policzkach, patrzyłam na jezioro, na stara gruszę, tę samą od prawie 30tu lat, skubałam czereśnie prosto z drzewa. Gałęzie uginały się wręcz od owoców a przecież od lat nie owocowała wiecznie czymś porażona. Dzieciaki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zimowe herbatki 181

Pół godzinny pobyt na zewnątrz i czuję się jak bałwan. Skóra na policzkach od razu zrobiła się różowa i bez dobrego kremu na zimę się zapewne nie obejdzie. Ale dla tego zimowego pejzażu warto było odrobinę zmarznąć. Żałuję, że nadal nie posiadam normalnego aparatu - zrobiłabym kilka zdjęć by podzielić się z Wami pięknymi widoczkami (tym w telefonie nawet

My simple kitchen
Granita z bzu. Jak zjeść zapach? 250

ubranie i zostały na skórze...  A taki zapach babcinego drożdżowego ciasta ? Gdyby można go było uchwycić i podawać w chwilach największej tęsknoty? Albo zapach ciepłych od snu mięciutkich policzków mojego synka, gdy był jeszcze malutki? Ileż bym dała za ogromną porcję tego najpiękniejszego aromatu, którego skrawki wyłapuję desperacko gdzieś w otchłaniach pamięci... Zapach i smak zdają się być nierozłączne

KUCHARNIA