chrupie skórka mini bułeczki o mięciutkim wnętrzu, w którym kryją się słodkie drobinki suszonej żurawiny. Przecież to już brzmi jak zimowa bajka, która całą swą dobrocią i ciepłem wypełnia policzki, głaszcze podniebienie, żeby w końcu umościć się w brzuszku :) Szczególnie w tym zabieganym i zasprzątanym czasie, jak teraz. A zatem! Zanim pognasz po kolejne zakupy lub wypucować jeszcze jedno okno
Kuchnia w Słońcu SkąpanaJames budzi się na pokładzie samolotu cały poobijany. Ma wybite zęby, złamany nos i rozcięty policzek. Nie wie gdzie leci i co się z nim działo przez ostatnie dwa tygodnie. Jest młodym dwudziestotrzyletni facetem uzależnionym od alkoholu i narkotyków. Jedynym ratunkiem dla niego jest leczenie. Podejmuje walkę i zgłasza się do najstarszego ośrodka w USA na odwyk, tamtejsi lekarze
kruche babeczkiMięciutkie, delikatne, aromatyczne. Myślę, że wystarczą te trzy słowa na określenie tego pysznego dania Co potrzeba: 1 kg policzków wieprzowych, 4 łyżki oleju, 4 duże ząbki czosnku w łupinkach, 10 szt. gałązek tymianku, 1 liść laurowy, oregano, sól, pieprz Wykonanie: Mięso myjemy, obsuszamy, posypujemy z każdej strony dokładnie solą, pieprzem, i oregano, obsmażamy na oleju na większym płomieniu z każdej
Bułka z Chlebemzłotych knedli dyniowych...lub inspiracją do ukulania ich innego dnia :) Złota jesień, złote dyniowe kluseczki i złote kurki w farszu, czyli całe piękno jasnej strony tego sezonu, który ozłaca policzki popołudniowym słońcem i odbija się w oczach. A zatem! Przenieśmy trochę tej złocistej poświaty do kuchni i na talerze, polejmy potem to wszystko masełkiem z pietruszką i niech będzie pysznie
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDziś pogoda jest tak piękna, że aż ciężko uwierzyć w to grzejące policzki słońce, po ostatnich deszczach i przenikliwym chłodzie. Nad głową nieskazitelnie błękitne niebo w jesiennym odcieniu, a na jego tle żółtawe i pomarańczowe liście z wciąż dużą dozą zieleni. Pięknie! :D Dziś na porannym spacerze z psem naprawdę szeleściło pod butami! Jesienne szczęście i wiatr, który zamaszyście rozwiewał
Kuchnia w Słońcu Skąpanapoświacie to nie lada gratka! ;) Parę składników, garść przypraw i ziół, kilka machnięć łyżką i kukurydziane krążki mogą wylądować także na Waszych talerzach, a potem w brzuchach, rozpromieniając wydęte policzki łuną smakowitości i sokiem tryskającym z ciepłych ziaren kukurydzy zanurzonych w cieście. Delikatne, lekko słodkawe, trochę pikantne, pełne smaków i różnorodnej tekstury. Pyszne na obiad, kolację, idealne piknik
Kuchnia w Słońcu Skąpanamakaron najwyższej jakości. 3 - MAKARON AL DENTE Makaron powinien być ugotowany al dente , lekko twardy i jędrny. 4 - GUANCIALE Do przygotowania Spaghetti alla carbonara wykorzystujemy guanciale , część wieprzowego policzka, składając ą się z dwóch części tłuszczu i jednej części mięsa. W polskich warunkach nic się nie stanie, jeżeli włoskie guanciale zastąpimy polskim boczkiem ;) 5 - BRAK OLIWY
La grande e la piccola cuocanocne przewalają się nad moim miastem w ciemnościach i pozostawiają po sobie jeden z najpiękniejszych zapachów lata...mokrej ziemi i ciepłego powietrza po deszczu ♥ Poranne, sierpniowe słońce delikatnie głaszczące policzki i lekkie, rześkie powietrze podszyte szaleństwem ulewy, zawsze wzbudza we mnie przyrodnicze wzruszenie i zachwyt. Podobną czułość, choć nieco innego charakteru budzi we mnie moment, w którym przygotowuję coś pysznego
Kuchnia w Słońcu Skąpanapowinno przygotować się z dodatkiem pancetty czy może z guanciale. Pancetta to rodzaj dojrzewającego boczku wieprzowego, który ma bardzo intensywny smak i zapach. Guanciale to część wieprzowego policzka, składająca się z dwóch części tłuszczu i jednej części z mięsa. Słodki smak guanciale idealnie kontrastuje z wyrazistym serem pecorino, który jest dodawany do przepisu. W polskich warunkach nic się nie stanie
La grande e la piccola cuocapodarowanych od cioci, która co roku wybiera się do pobliskiego boru, by wypełnić wiaderka okrągłymi darami lipca. Można by je zjeść od razu, same, wrzucając garść do buzi, wypełniając policzki rozkosznym fioletem ale wtedy nie starczyłoby dla wszystkich, dlatego wrzucam je do gęstego ciasta jogurtowego i smażę słodkie placuszki. Lipcowy podwieczorek dla każdego! Lekko słodkie, z pękającymi ciepłym sokiem jagodami
Kuchnia w Słońcu Skąpanasobotnią noc odbył się koncert Natalii Kukulskiej, która zeszła na chwile ze sceny, żeby przywitać się z publicznością. Ja poczułam się wyróżniona, ponieważ dostałam od Niej całusa w policzek. Następnie wystąpił Nick Sinckler Fan Page . To była muzyczna odsłona tego festiwalu, a moi znajomi, sprawili, że bawiłam się znakomicie. Mnóstwo firm miało przygotowane stanowiska, oryginalne, kolorowe, zabawne z niespodziankami
Moniki SmakołykiOstatnimi dniami letnia aura zalewa każdy kąt. Ciepłe powietrze muska policzki i wypełnia płuca przy każdym wdechu zapachem traw i obietnicą dobrych dni. Sezon na rabarbar powoli mija ale dopóki jeszcze można go spotkać na straganach, warto po niego sięgać i warto próbować go w coraz to nowszych odsłonach. Na moim talerzu dziś rabarbar po raz pierwszy w wersji wytrawnej
Kuchnia w Słońcu Skąpanarabarbarowa kwaśność uzupełniają się w Charlotte doskonale, szczególnie w puszystych, musowych warstwach. Taki deser z pewnością niejednego zachwyci wyglądem ale także namaluje rubinowo-rabarbarowe rumieńce radości i rozkoszy na policzkach podczas jedzenia. Krójcie rabarbar i rozpłyńcie się w wiosennej słodkości :) Charlotte rabarbarowo- śmietankowa na małą tortownicę (17cm średnicy) Potrzebujesz: 1 opakowanie biszkoptów lady fingers (160g) Mus rabarbarowy: 400g obranego rabarbaru
Kuchnia w Słońcu Skąpanawieprzowa, aioli z kiszonego ogórka, marynowane rydze, palona szalotka, plastyczne żółtko Ravioli z kompresowanego w kokosie selera ze szparagami, szparagi białe i zielone, kawa z selera, veloute z cebuli Policzki z jelenia konfitowane w tłuszczu gęsim, pieróg biłgorajski, demi glace z kaczki z gorzką czekoladą, młoda marchew, groszek cukrowy Wegańska fasolka po bretońsku z dynią piżmową, kalarepą i białą rzodkwią
Kucharzycabyło mięciutkie i wspaniale przyprawione. To ciekawy rodzaj mięsa, więc na pewno warto spróbować choćby dlatego, że grasica niezbyt często pojawia się na naszych talerzach. Dania główne: 👉 Menu wege - Policzki z sandacza z purée pasternakowym, czerwoną soczewicą, białą czekoladą i sosem rumiankowo-gorczycowym Ależ to było dobre! Puree z pasternaku z dodatkiem białej czekolady i sosem na bazie gorczycy cudownie
Cooking Monster