Policzki wieprzowe, brzmi może trochę dziwnie, ale to jedno z najdelikatniejszych mięs. To także bardzo wykwintne i meeega smaczne danie. Pierwszy raz miałam okazję spróbować policzków jakieś 3 lata temu, pełne zaskoczenie i niebiańska rozkosz. To mięso po prostu rozpływa się w ustach. Kubki smakowe szaleją. Wcześniej przygotowywałam już policzki wołowe, choć były dobre, to jednak wieprzowe są zdecydowanie(...)Miałam małe obiekcje co do dodawania ziela angielskiego i liści laurowych (tak trochę galatowo...), ale niepotrzebnie- wyszło cudnie... Danie dla 4-6 osób (po 2-3 szt). Składniki: - 12 policzków wieprzowych - 1 większa cebula - 4 ząbki czosnku - 150ml czerwonego wina - 400-450ml bulionu jarzynowego (lub rosołu) - sól - świeżo mielony pieprz - 2 małe listki laurowe (lub 1 większy
Smaczne ZdrowePoliczki wołowe posiadają bardzo intensywny smak. Dosyć długo należy je gotować aby były miękkie ( często tak bywa z wołowiną ), ale po ugotowaniu są bardzo delikatne. Oczywiście można ten przepis wykorzystać na innym kawałku mięsa wołowego. Polecam. Składniki: ok. 500 gram policzków wołowych 2 szklanki wina półwytrawnego 2 łyżki miodu Sól Pieprz ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 5 ziaren jałowca 1 czerwona(...)cebula 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 50 ml śmietany 30% Wykonanie: Policzki oczyszczamy, kroimy na kawałki, zalewamy winem. Następnie dodajemy sól ( około 1 łyżeczki ) pieprz, gałkę i rozdrobniony jałowiec. Odstawiamy na 30 minut do zamarynowania. Cebulę kroimy i podsmażamy na maśle z olejem. Gdy cebula będzie podsmażona dodajemy policzki wołowe razem z zalewą oraz 2 łyżki miodu. Całość gotujemy
Smaki EwySkładniki: ok 1 kg policzków wieprzowych 350ml piwa 2 czerwone cebula 1 duża cebula biała 3 marchewki 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 3 ząbki czosnku 1,5 łyżki miodu olej do smażenia (tylko troszkę) sól i pieprz Sposób przygotowania: Czosnek i cebule obieramy, drobno siekamy. Obraną marchewkę kroimy w plasterki. W garnku na oleju podsmażamy policzki, po chwili dodajemy(...)kilku minutach zalewamy piwem, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, miód, przyprawiamy solą i pieprzem, gotujemy na małym ogniu ok. 1,5 godz. (aż mięso będzie wystarczająco miękkie). Gotowe policzki podajemy z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami, kaszą, surówkami. W razie potrzeby sos można zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej. Inspiracją był przepis z bloga http://pokochajgotowanie.blogspot.com
Kocham CzekoladęPoliczki i wolnowar to małżeństwo idealne. Robiłam już je w pomarańczach, w czekoladzie, czas na coś wytrawnego czyli policzki w porto, czerwonym słodkim winie. Zapraszam na to danie bo warto. Policzki są już prawie wszędzie dostępne, te kupiłam w jednym z popularnych supermarketów. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniklubię policzki wołowe ! Dobrze uduszone są mięciutkie i kleiste. Zawierają dużo kolagenu i takie starsze panie jak ja powinny mieć je w swojej diecie przynajmniej od czasu do czasu. Kolagen dobrze wpływa na starzejącą się skórę i stawy. Policzki wołowe to czysta, doskonałej jakości wołowina. Jeśli jeszcze nie próbowaliście to poszukajcie ich w sklepach, zapytajcie u rzeźnika i kupcie koniecznie(...)błonkami. Nie trzeba tych przerostów usuwać bo w nich jest właśnie mnóstwo dobroci. Wystarczy tylko cierpliwie takie mięso przyrządzić, a odwdzięczy się smakiem i delikatnością. Do takich duszonych policzków i winno grzybowego sosu idealnie pasują knedle . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPoliczki wołowe to od kilku lat kulinarne odkrycie, przebój najlepszych restauracji i gwiazdkowych kucharzy. Przez wiele lat niezauważane, traktowane po macoszemu ponownie stały się modne w restauracjach, które prześcigają się w pomysłach na ich oryginalne podanie. Mimo to w sklepach trudno je znaleźć w normalnej sprzedaży. D laczego? Może przez to, że nadal ich nie doceniamy i rzeźnie wolą(...)detalicznego na nie popytu, że nie doceniamy tego produktu, że kojarzą nam się z czymś mniej estetycznym niż np polędwica czy mięso na rolady. A to błąd, bo przecież policzki zawierają dużo minerałów takich jak żelazo, cynk oraz obfitują w wartościowe dla nas b iałko, więc powinniśmy chętnie po nie sięgać. To czysta, dobra wołowina. Dlatego odkąd odkryłam lokalną halę
Bernika - moj kulinarny pamietnikMniej popularne, ale jakże pyszne. Policzki wieprzowe w musztardzie, duszone razem z warzywami. Bardzo delikatne, wręcz rozpływające się w ustach, o wyraźnym, konkretnym- pikantnym smaku, tak jak lubimy. Polecam, warto wprowadzać do codziennego menu, trochę niecodzienne dania, tak dla odmiany i uniknięcia monotonii. Inspiracją był ten przepis , pominęłam tylko mąkę, moja rodzinka nie przepada za sosami, wolimy dania w sosie(...)własnym...I dodałam od siebie trochę wina do smaku... Składniki: - 1 kg policzków wieprzowych - 2 marchewki - 1 korzeń pietruszki - kawałek 10cm białej części pora - kawałek selera - 3-5 ząbków czosnku - 4 łyżki mąki (nie dawałam wcale) - 50ml białego, wytrawnego wina (nie trzeba) - 500ml wody (rosołu lub bulionu) - 3 łyżki musztardy, o konkretnym pikantnym smaku (u mnie Kcyńska pałucka
Smaczne ZdroweNiedoceniany kawałek świni. Jeśli ktoś mówi o policzkach, to najczęściej o wołowych (oczywiście w sensie kulinarnym, no bo tak, to wiadomo, że pełne i rumiane 😉 A świnka ze swoimi małymi ukrytymi policzkami siedzi gdzieś tam z boku. Dziwne, bo … Czytaj dalej
slodkokwasnaplPewnego dnia po obiedzie zostało półtorej porcji policzków cielęcych. Można je było po prostu zjeść, ale można też było przygotować dwie porcje pierogów. Gryczane ciasto na pierogi o charakterystycznym smaku, farsz z policzków i cebuli a do tego posypka z pieczonych warzyw i sos z mocno zredukowanego bulionu. Pycha! Warto to zaplanować właśnie na dwa dni, bo żeby zrobić pierogi(...)wcześniej trzeba ugotować policzki, co zajmuje sporo czasu
Milion Smakówpowiecie na policzki? Proponuję wyśmienite policzki wołowe. Odważyłam się je zrobić niedawno, ale będę robiła je już często. Raczej trudno je zdobyć, lecz jeśli się dobrze zakręcicie to zjecie smaczne mięsko. Potrzebne będą: Czytaj więcej
Tylko pysznieSkładniki: ok. 1 kg policzków wołowych (4 szt) 2 duże cebule 3-4 łyżki mąki 1 łyżka ziół Małgosi Plenus 1 łyżka obsypki Maspolanka Plenus sól, pieprz ostra papryka Przygotowanie: Policzki … Czytaj dalej Policzki wołowe
czarrna od kuchniudręczony szpinak czy brokuł, będzie dziś czymś smakowitym. Przepis powstał na potrzeby konkursu "1000 pomysłów, jedna Lubella" oraz z powodu chęci na szpinak i spróbowania czegoś nowego, czyli policzków, których nie spotykam w regularnej sprzedaży. A wspominałam już, że uwielbiam szpinak? Zatem jeśli go tylko spotkam na straganie w dzień targowy, to zawsze zabieram go do domu(...)jakieś arcytrudne zrobić go, by był zjadliwy. Nie potrzebuje zbyt wielu przypraw. U mnie obowiązkowo musi być czosnek, cebula i pietruszka. Mmm...pycha! Składniki: makaron Lubella świderki policzki wieprzowe szpinak świeży pomidory malinowe fasola czerwona cebula biała czosnek świeży sos chilli * natka pietruszki sól Przygotowanie: Zaczynamy od mięsa. Myjemy je pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Smarujemy
Karczma HonoriettyPoliczki wieprzowe to pyszne, delikatne mięso. Jest poprzerastane kolagenowymi włóknami więc po uduszeniu jest mięciutkie i kleiste. Niestety, nie jest łatwo je dostać nad czym ubolewam. Zdecydowanie częściej trafiam na policzki wołowe, które równie dobre jeśli nie lepsze. Dobre mięso uduszone w pysznym sosie podane z kluseczkami to doskonałe danie na jesienny obiad. Kupując policzki, zarówno wołowe jak i wieprzowe
Smaczna Pyza