ostatnich latach mięso z policzków wołowych zyskało dość sporą popularność. Obecnie nikogo nie dziwi, iż mięso to obok innych rodzajów mięsa wołowego takich jak stek, karkówka czy polędwica, króluje w kartach wielu restauracji. Odpowiednio przygotowane policzki wołowe są niezwykle smaczne a do tego cenowo tańsze. Najsmaczniejsze policzki wołowe uzyskuje się poprzez długie i wolne duszenie mięsa. Do duszenia mięsa dodawane(...)warzywa, zioła oraz często także czerwone wino. Warzywa korzenne takie jak marchew, korzeń pietruszki lub selera oraz zioła takie jak tymianek i rozmaryn, są najczęściej łączone z policzkami. Poniżej znajdziecie przepis na wolno duszone policzki wołowe w sosie z czerwonego wina . Do przygotowania policzków użyłam wspomnianych wyżej warzyw, rozmarynu, odrobiny czosnku i bulionu wołowego. Policzki dusiłam w garnku na kuchence
MeCooksostatnich latach mięso z policzków wołowych zyskało dość sporą popularność. Obecnie nikogo nie dziwi, iż mięso to obok innych rodzajów mięsa wołowego takich jak stek, karkówka czy polędwica, króluje w kartach wielu restauracji. Odpowiednio przygotowane policzki wołowe są niezwykle smaczne a do tego cenowo tańsze. Najsmaczniejsze policzki wołowe uzyskuje się poprzez długie i wolne duszenie mięsa. Do duszenia mięsa dodawane(...)warzywa, zioła oraz często także czerwone wino. Warzywa korzenne takie jak marchew, korzeń pietruszki lub selera oraz zioła takie jak tymianek i rozmaryn, są najczęściej łączone z policzkami. Poniżej znajdziecie przepis na wolno duszone policzki wołowe w sosie z czerwonego wina . Do przygotowania policzków użyłam wspomnianych wyżej warzyw, rozmarynu, odrobiny czosnku i bulionu wołowego. Policzki dusiłam w garnku na kuchence
MeCooksZupełnie przypadkiem kupiłam 3 policzki wołowe. Nigdy wcześniej nie przyrządzałam tej części woła, ale nie raz słyszałam, że jest to bardzo delikatna część wołowiny. Policzki niezwykle miękkie, mięso o bardzo charakterystycznym zapachu i smaku. Sos wyszedł przepyszny. Przepis podaję na 6 policzków, ale już trzy to duża porcja - ważyły ok 1 kg.Przepis znalazłam w książce "Mięsa, najlepsze(...)potrawy i marynaty" autorstwa Anneki Manning. składnikimarynata330 ml czerwonego wina6 ząbków czosnku12 gałązek tymiankupomarańcza pokrojona na ćwiartki10 ziarenek pieprzu6 ziarenek jałowca6 wołowych policzków (ok 2 kg)1 i 1/2 łyżki oleju roślinnego200 g boczku pokrojonego w kostkę2 duże cebule pokrojone w piórka1 i 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego3 marchewki obrane i pokrojone w ćwiartki2 łyżki posiekanej
Stare GaryPoliczki wieprzowe w sosie z czerwonym winem z wolnowaru Policzki wieprzowe w sosie z czerwonym winem. Policzki wieprzowe w sosie z czerwonym winem, danie pyszne, można je przygotować i w wolnowarze i w normalnym garnku :) Potrzebujemy tylko kilku składników i danie gotowe, a danie naprawdę jest pyszne. Policzki wieprzowe w sosie z czerwonym winem(...)policzków wieprzowych 20 dkg drobnych pieczarek 1 cebula 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 dużą pietruszkę 1 niedużego selera 250 ml czerwonego wytrawnego wina 250 ml wody 3 łyżki oleju rzepakowego 5 łyżek masła klarowanego przyprawy do smaku: sól, pieprz czarny, 1/2 łyżeczki sproszkowanej ostrej papryczki chili Policzki wieprzowe myjemy
Kuchnia na wzgórzuJeszcze nie dawno, gdyby ktoś zapytał mnie co to są policzki wołowe, nie bardzo wiedziałabym co odpowiedzieć. Mieszkając w Polsce poprostu nigdy nie przyrządzałam nic z tego gatunku mięska - ba! nawet o nim nie słyszałam :( Ale wertując internet okazało się, że mogę się spokojnie rozgrzeszyć, bo policzki wołowe geralnie są mało osiągalne w zakupie. Mozna je nabyć jedynie(...)dobrego rzeźnika.A szkoda. Bo to cudowne w smaku mięsko, odpowiednio przyrządzone, duszone w czerwonym winie jest o niebo lepsze od ... wołowiny! Składniki:2 kg policzków wołowychcebula100g borowików (świeżych lub suszonych w zależności od posiadania)ziele angielskieliść laurowybulion wołowyolejsól, pieprzsproszkowany czosnektymianekpół szklanki czerwonego winaWykonanie:Policzki wołowe oczyścić z błon. Pokroić w dużą kostkę. Na patelni rozgrzać olej, partiami obsmażać
Walijskie PichcenieZnowu przygotowałam policzki wołowe. Bardzo nam zasmakowało to mięso - po długim duszeniu rozpływa się w ustach i ta rewelacyjna kleistość... Szkoda, że tak trudno je dostać, ale jeśli gdzieś na nie natraficie to spróbujcie koniecznie bo warto. Tym razem policzki przygotowałam z dodatkiem piestrówek, które dostałam od Dorotki na Orawie. Pokrojone w plastry i ususzone doskonale nadają się do dań(...)potrzebujących długiego duszenia bo oddając w pełni swój smak nie tracą jędrnej konsystencji. Zobacz jak inaczej przyrządzić policzki wołowe ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPoliczki wołowe to dla mnie nowość. Jakiś czas temu robiłam je raz po burgundzku, tym razem postanowiłam udusić je w winie, a do sosu dodać czekoladę. Już wiem ze policzki kochają czekoladę. Jeśli uda się wam jakimś cudem je zdobyć, to taki obiad może być niebanalnym, zaskakującym, smacznym daniem na waszym świątecznym stole.Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikJakiś czas temu na zlocie foodtrucków zjedliśmy kanapkę z policzkami wołowymi i była pyszna. Od tego czasu cały czas te policzki chodziły nam po głowie ;)) Tylko oczywiście w wersji mocno azjatyckiej. Chodziły, chodziły i w końcu sobie wychodziły ścieżkę … Czytaj dalej
slodkokwasnaplPoliczki wołowe to dla mnie całkowita nowość. Udało mi się je kupić w jednej z sieci dyskontowej i biorąc pod uwagę jak mało osób miało tę szansę uważam się za szczęściarę, że w moim sklepie były i prosiły się o to by je kupić. Jako że nigdy ich wcześniej nie jadłam postanowiłam nie eksperymentować za bardzo i postawiłam na klasykę(...)Zrobiłam je tak jak wołowinę po burgundzku. Prosto i klasycznie. Danie wyszło bardzo dobre, policzki się rozpływały w ustach. Mam nadzieję, że uda mi się jeszcze je kiedyś kupić i spróbować zrobić z nich coś pysznego. Bo warto, mięso jest lekkie, delikatne i co najważniejsze dietetyczne. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikKolejna odsłona policzków wołowych . Część tuszy wołowej mało znana, mało popularna i wcale nie łatwa do kupienia. Większość ludzi po prostu nie wie co takich polików przygotować i nie ma pojęcia jakie to pyszne mięso. Sprzedawcy też rzadko je oferują bo skoro nikt tego nie kupuje to po co? Policzki wołowe pierwszy raz jadłam je jakieś 3 lata temu
Smaczna Pyzapoliczki wołowe polowałam od dawna. Ciężko je kupić bo to niezbyt duże kawałki mięsa z wołowej tuszy. Kiedy pojawiły się w sprzedaży w jednym z supermarketów byłam bardzo zadowolona. A kiedy już udało mi się je nabyć miałam w głowie przynajmniej kilka pomysłów na ich przyrządzenie.To mięso bardzo lubi być długo duszone. Dzięki takiej obróbce jest mięciuteńkie
Smaczna PyzaTraditional German braised beef cheeks in brown red wine sauce with herbs as closeup in skillet Policzki wołowe w sosie winno- czekoladowym Policzki wołowe w sosie winno-czekoladowym? Brzmi naprawdę smakowicie i takie też jest w rzeczywistości. Przepis, choć początkowo może się wydawać trudny, tak naprawdę jest bardzo szybki do opanowania. Policzki wołowe w takim wydaniu na pewno przypadną(...)gustu wszystkim miłośnikom kulinarnych wariacji. Policzki wołowe w sosie winno-czekoladowym – lista składników To, co będzie Ci potrzebne, to: policzki wołowe – 1 kg, włoszczyzna – 1 kg, imbir, ziele angielskie, anyż i liść laurowy, wino czerwone – 1 litr, bulion – 3 litry, marynata do mięsa (suszone grzyby, papryka słodka wędzona i pieprz), gorzka czekolada, olej. W jaki sposób przygotować polik wołowy
Podróż w kulinariaPoliczki wieprzowe w winie są doskonałą propozycją dania na wykwintny obiad. Najlepiej komponują się z puree ziemniaczanym lub młodymi ziemniakami. W przygotowaniu wbrew pozorom są łatwe i wcale nie tak pracochłonne jakby się wydawało. Mięso z policzków jest bardzo delikatne, jeszcze delikatniejsze od mięsa z polędwicy. Jedynym problemem w ich przygotowaniu może być dostępność – raczej nie znajdziecie(...)dyskontach czy marketach, tylko w sklepach mięsnych lub czasem też na mięsnych stoiskach w hipermarketach. Policzki wieprzowe przygotowałam w sosie na bazie wina oraz bulionu, z których na koniec powstał aromatyczny, ciemny sos, idealny do wykończenia dania. Zapraszam Was po przepis. Polędwiczka duszona w sosie własnym Żołądki w sosie chrzanowym Pierś kurczaka w cieście francuskim Nuggetsy z kurczaka – pieczone Pierś
Kuchnia BazyliiPoliczki wieprzowe duszone w ciemnym piwie 24Policzki wieprzowe kupiłam całkiem niedawno w sklepie sieci B… Policzki wieprzowe od jakiegoś czasu widywane były w różnych sklepach, mi w końcu udało się nabyć w sklepach sieci B. I jakie było moje zdziwienie, że gość przede mną zgarnął z lady 10 opakowań … hej, a ja ? I tak udało mi się(...)zdobyć dwa opakowania. Pierwsze poszło dzisiaj na obiad. Policzki wieprzowe duszone w ciemnym piwie 60 dkg policzków wieprzowych 2 marchewki 2 cebule 2 czerwone cebule 2 ząbki czosnku 250 ml piwa ciemnego ( u mnie porter Kormoran ) 1 łyżka miodu lipowego 1/2 łyżeczki pieprzu 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 3 łyżki oleju
Kuchnia na wzgórzuięciutkie policzki wieprzowe, w które widelec wchodzi niczym w masło podane na kaszy pęczak ze słodkimi karmelizowanymi marchewkami, chrupiącymi chipsami z topinamburu, słodkimi burakami, cudnie zielonymi listkami brukselki i słodko winnym sosem na bazie korzeniowych warzyw i czerwonego wina. Piekielnie jestem dumny z tego dania! Szczególnie że (pewnie w to nie uwierzycie), ale powstało w sposób dość przypadkowy, głównie(...)niewielkich ilościach i chcąc je sprytnie wykorzystać, postanowiłem z każdego wydobyć, to co lubię najbardziej i umieścić na jednym talerzu. Powstało fajne zimowe danie, które bardzo Wam polecam. Policzki wieprzowe przyrządzam w ten sposób od kilku miesięcy i stały się absolutnym hitem w moim domu. Dodatki możecie oczywiście wybrać po swojemu. Z samą brukselką, czy buraczkami to danie będzie równie
Food Square