Gotowanie nie musi być ani trudne, ani czasochłonne. Można dość szybko i bez większego wysiłku przygotować pyszne danie, które zachwyci nie tylko domowników, ale także gości. Nawet tych niespodziewanych. Policzki wieprzowe: prawdziwy rarytas uwielbiany przez koneserów. Mięso jest bardzo delikatne, lekko kleiste dzięki wysokiej zawartości kolagenu. Kolagen, jak wiadomo, ma dobroczynne działanie przede wszystkim na nasze stawy, a także skórę(...)Zbyt mała jego zawartość powoduje zmarszczki i cellulit, warto więc jeść policzki, które są prawdziwą skarbnica kolagenu, ale nie tylko jego. Przygotowanie policzków "od podstaw" wymaga przede wszystkim sporo czasu. Przez pośpiech i brak dostatecznej wiedzy, zamiast pysznego, soczystego mięsa, można otrzymać zelówkę, niezbyt nadającą się do zjedzenia. Żeby nie zniechęcić Was, mam wspaniałą wiadomość: policzki wieprzowe można kupić już
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: policzki wieprzowe 8 sztuk, przyprawa do wieprzowiny 3 łyżki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, smalec 1 łyżka, kurki 2 szklanki, podgrzybki 1 szklanka, cebula 1 sztuka, woda 6 szklanek, śmietana 2 łyżki, mąka pszenna 1 łyżka, przyprawa do zup w płynie - ile potrzeba, pieprz mielony - ile potrzeba, ziemniaki ugotowane 1 kg przyprawę do wieprzowiny wymieszać olejem, przyprawą(...)płynie, dodać umyte i osuszone policzki, schować do lodówki na całą noc oczyszczone kurki,podgrzybki zblanszować z 5 minut i wylać na durszlak, przelać zimną wodą w garnku szybkowara na smalcu zrumienić policzki z każdej strony, wyjąć na talerz, na tym tłuszczu podsmażyć cebulę pokrojoną i grzyby dodać policzki, wlać wodę i od zasyczenia pary gotować z 35-45 minut
W Mojej Kuchni LubięPoliczki wieprzowe są przysmakiem, który rzadko przygotowywałam w swoim domu – było to spowodowane tym, że wymagają dość długiego duszenia albo pieczenia. KRAKUS rzucił mi wyzwanie i z jego pomocą moja kuchnia zamieniła się w mega smaczną restaurację! Już od samego rana pachniało obłędnie, a jak się później okazało – tak samo smakowało! Przygotowałam fantastyczne ( ale to fantastyczne! ) Policzki wieprzowe(...)metodą Sous vide ( wolno gotowane ) przygotowanie ich zajęło mi tylko 30 minut! Jest to prosty sposób a soczyste i bardzo aromatyczne mięso, bez dodatku konserwantów! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * policzki wieprzowe KRAKUS SOS: * czerwona cebula – 1 szt * czosnek – 1 ząbek * marchew – 1 szt * korzeń pietruszki – 0,5 szt * świeże , miękkie pomidory – 3 szt ( można zastąpić
Ostra na SłodkoPoliczki wieprzowe to wydaje mi się nadal rzadko spotykany na polskich stołach widok. Ja postanowiłam to zmienić! Już jakiś czas temu zakochałam się w policzkach wieprzowych i teraz z wielką przyjemnością przygotowuję je w domu – na mniejsze i większe okazje! Dziś mam dla Was przepis wyjątkowy, ponieważ stworzony specjalnie na konkurs HENDI , który oceniał będzie mistrz nad mistrze(...)Kurt Scheller. Ulubione policzki zapiekałam w fantastycznej marynacie/syropie, która jest taką moją „popisówką” na specjalne okazje! Do tego kasza gryczana niepalona prażona z cydrem i bulionem z suszonych grzybów, puder w pietruszki i fantastyczne danie gotowe! Jest idealnym pomysłem np. na świąteczny albo niedzielny obiad – gwarantuję, że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę! Koniecznie spróbujcie
Ostra na Słodkojedno z moich ulubionych dań – policzki wołowe z warzywami z wolnowaru. Policzki to bardzo delikatna część wołowiny z niezwykle miękkim mięsem o charakterystycznym smaku i zapachu. W połączeniu z przeróżnymi dodatkami powstają z nich całkiem nowe odsłony tego dania. Nadają się idealnie do przygotowania w wolnowarze, ale i w tradycyjny sposób długo duszone na malutkim ogniu. Składniki- policzki(...)wołowe z warzywami z wolnowaru: 1,5 kg policzków wołowych 50 g marchewki 50 g korzenia pietruszki 300 g cukinii 150 g cebuli 5 ząbków czosnku 500 ml przecieru pomidorowego BIO sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony 3 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 50 g masła klarowanego Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem
Ola la LCHFKilka razy już prezentowałam policzki wieprzowe. Muszę przyznać, że są przepyszne i bardzo delikatne. Może niektórych nie zachęca nazwa, nalegam jednak abyście spróbowali tak pysznego dania. Ja zdecydowanie gdy tylko będę miała możliwość ich kupienia na pewno to zrobię. Składniki: Policzki wieprzowe ( dowolna ilość, ja miałam ich 12 ) Sól Pieprz Czosnek granulowany Papryka mielona ostra Spora garść suszonych grzybów Śmietana(...)cebula Kostka bulionowa Mąka Olej Wykonanie: Grzyby namaczamy w gorącej wodzie ( ok.500 ml ) aby zmiękły, przez około 30 minut. Policzki oczyszczamy z błon. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i granulowanym czosnkiem. Cebulę kroimy na połowę i dalej na plasterki. Na patelnię wylewamy niewielką ilość oleju. Policzki obtaczamy w mące i obsmażamy na patelni z każdej ze stron. Przekładamy do naczynia
Smaki EwyPoliczki wołowe to jedno z najmodniejszych teraz mięs – dostępne są w karcie wielu dobrych restauracji. Krowie poliki są nadzwyczaj delikatne, smaczne i co ważne – dość chude. Mają tylko dwie wady. Pierwsza – trudno je dostać (choć to się powoli zmienia). Druga – ze względu na wysoką zawartość kolagenu, wymagają dość długiej obróbki cieplnej. Jeśli więc już uda się(...)kupić wołowe policzki, zarezerwujmy sobie kilka godzin na ich gotowanie. Na szczęście przygotowuje się je bardzo prosto – robią się praktycznie same. Najtrudniejsze jest tylko wycięcie z nich zewnętrznych błon. Reszta jest nieskomplikowana. Uduszone mięso jest wyraziste, rozpadające się na włókna, delikatne i bardzo sycące. Doskonałe wołowe mięso w pełnym aromatów, ciemnym sosie na bazie wina powinno zaspokoić gusta najwybredniejszych
Poezja smakuPoliczki wieprzowe w cydrze to kolejne połączenie, które zaintrygowało mnie do tego stopnia, że musiałam ich spróbować! Oczywiście, najlepszymi testerami jesteśmy my sami, więc w niedługim czasie na naszych domowych talerzach zagościło to właśnie danie. I nie żałuję, na pewno powtórzę jeszcze nie raz, nie dwa ;) Cydrowe policzki wieprzowe Policzki przygotowywałam i jadłam pierwszy raz w życiu(...)początek ziemniaczki, marchewka i cebula wydały się być idealne ;) Danie gotuje się dość długo ze względu na charakter mięsa, ale jest niezwykle proste i... jednogarnkowe! Składniki: 500 g policzków wieprzowych 6 średniej wielkości ziemniaków 5 marchewek 3 cebule 4 ząbki czosnku 500 ml cydru 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła przyprawy: sól himalajska, pieprz, tymianek
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Dziś zaproponuję mięśnie policzkowe krowy czyli policzki wołowe . Są bardzo chude, ale twarde. Czas duszenia jednak działa na ich korzyść. Robią się wówczas delikatne i mięciutkie. A w połączeniu z chrzanowo-śmietanowym sosem są rewelacyjne. Polecam spróbujcie! Składniki: 0,5 kg wołowych policzków kawałek wędzonej słoniny w papryce lub łyżka smalcu 1-2 szt.marchewki 2-3 łodygi selera(...)papryki sól świeżo zmielony czarny pieprz sok z 0,5 cytryny 3 łyżki gęstej śmietany 2 łyżki chrzanu 1,5 litra bulionu 2 łyżki mąki natka pietruszki Policzki wołowe umyłam i oczyściłam z błon. Doprawiłam je solą i pieprzem, Obtoczyłam w mące. Słoninkę pokroiłam w kostkę. Gdy zesmażyła się, przełożyłam do garnka policzki. Obsmażyłam je z obu stron
potrawyregionalneSkładniki: policzki wieprzowe 8 sztuk, ząbki czosnku 4 sztuki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, sok z cytryny 3/4 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1,5 łyżeczki, olej rzepakowy 4 łyżki, woda 2 szklanki, cebula 4 większe, majeranek 2 łyżeczki, śmietana 2 łyżki, mąka pszenna 1 łyżka DODATKI: ziemniaki ugotowane 1/2 kg, koperek 1 łyżka, buraki(...)cebula 1 mała, ocet jabłkowy 2 łyzeczki, sól - do smaku, cukier 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy 1 łyżka policzki wieprzowe umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, czosnek rozgnieść w moździerzu lub w wyciskarce, dodać olej, pieprz, przyprawę w płynie, sok z cytryny i natrzeć marynatą policzki, do lodówki na całą noc w garnku szybkowara na 2 łyżkach oleju
W Mojej Kuchni Lubiępoliczkami wieprzowymi poznaliśmy się niedawno. Byłam bardzo ciekawa ich smaku i nie zawiodłam się. Samodzielne przygotowanie ich w domu wymaga cierpliwości i trochę pracy, gdyż niewłaściwie lub niestarannie oczyszczone okażą się kulinarną klapą, a nie przysmakiem. Kupno surowych też nie jest proste, bo niewiele sklepów prowadzi sprzedaż tak nietypowych podrobów. Bez problemu jednak można kupić gotowe policzki, ugotowane metodą sous(...)gorącego piekarnika na około pół godziny. Polecam Wam ten sposób na pyszne i jednocześnie oryginalne danie. Przygotowanie dodatków nie zajmie więcej czasu niż zapiekanie mięsa. Składniki: 1 opakowanie policzków wieprzowych wolno gotowanych (sous vide) - około 700 g sos chrzanowy: 150 ml dobrej kwaśniej śmietany 100 ml wody 1 łyżeczka mąki pszennej (opcjonalnie można zrezygnować) 4 łyżeczki tartego chrzanu sól
Codzienna kuchnia niecodziennaPoliczki wieprzowe duszone (tutaj w pomidorach i winie) – wciąż dość rzadkie danie na naszych stołach. A szkoda. Mięso jest niezwykle kruche, delikatne, wilgotne. Dobrze przyrządzone wręcz rozpływa się w ustach. Delikatny naturalny sos z warzyw i z dodatkiem pomidorów nadaje niezwykły aromat. Składniki: ok. 0,5 kg policzków wieprzowych (6 sztuk) 2-3 marchewki 1 por 3-4 ząbki(...)dojrzałe 1 szklanka czerwonego wina półwytrawnego albo półsłodkiego sól, pieprz oliwa – 3-4 łyżki Wykonanie: Marchew obrać i pokroić w talarki, podobnie por. Cebulę i czosnek poszatkować. Policzki wieprzowe oczyścić z błony tak samo, jak oczyszcza się polędwiczki wieprzowe. Na patelni rozgrzać połowę oliwy. Policzki osolić i podsmażyć z obu stron, żeby zamknąć strukturę mięsa, zdjąć z patelni
Pociąg Do KuchniPoliczki Wołowe z mazurską babką, czyli internetowy pojedynek między MasterChefa vs. Rafalcook Policzki Wołowe z mazurską babką i chrzanem, danie, które zapoczątkuje, tak myślę 😊, dłuższą formę pojedynku między Olą Juszkiewicz zwycięzca IX edycji MasterChefa i moją skromną osobą. Nasz pojedynek, a raczej forma zabawy będzie polegać na tym, że raz będziemy robić danie z Książki Kucharskiej Oli, którą możecie znaleźć(...)przepis danie, które mam zrobić. Pisząc ten post, nie wiem, jak wygląda to danie w wykonaniu Oli, szczerze, ale u mnie to normalne, pierwszy raz w życiu robiłem policzki wołowe i babkę z Mazur. Niestety Ola i ja obracamy się w różnych obszarach płatniczych 😉 i nie wszystkie produktu są u mnie dostępne. Danie w oryginale jest zrobione z policzków wieprzowych
RafalCookSUROWIEC I ROZDRABNIANIE -szynka 1 kl.5 kg / w kostkę 1,5 cm -policzki wieprzowe 4 kg / 10 mm -mięso z golonki 600 g / 2,5 mm Rozdrabnianie maszynka nr.8 PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 19 g/kg -pieprz czarny 2 g/kg -pieprz biały 1 g /kg -kolendra mielona 1 g/kg -czosnek wyciśnięty przez praskę 4 g/kg -gorczyca ziarno(...)jelita wieprzowe raczej grubszego rozmiaru -woda 500 ml do szynki i policzków -200 ml do golonki i błon z policzków WYKONANIE: Szynkę kroimy w kostkę 1,5 cm. Z policzków wieprzowych usuwamy błony które później dodajemy do golonki i razem będziemy mielić na 2,5 mm. Policzki do peklowania kroimy na pół. Golonkę tniemy w kawałki 3 cm. Całość surowca
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Odnoszę wrażenie, że policzki wołowe są mięsem, które nie należy do najbardziej popularnych wśród sklepowych lad. Ich pieczenie wymaga sporo czasu, ale warto je zrobić - ze względu na ich delikatne, rozpływające się w ustach mięso. Składniki: 400 g policzków wołowych mąka sól pieprz olej 5 marchewek 8 gałązek selera naciowego 1 duża cebula liść laurowy ziele angielskie(...)ząbki czosnku czerwone półsłodkie wino Przygotowanie: Policzki oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy je w mące i krótko obsmażamy na oleju. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Gałązki selera naciowego kroimy w półplasterki, Cebulę - w półpiórka. Policzki przekładamy do naczynia żaroodpornego i zasypujemy je warzywami. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz czosnek. Do naczynia wlewamy 2 szklanki wina
Taste Therapy