kostkę lub kruszymy na kawałki. Jogurt mieszamy z odrobiną majonezu. Dodajemy roztarty czosnek. Mieszamy. W salaterce układamy wszystko w dowolnej kolejności, na wierzchu robimy kleksy z sosu czosnkowego lub polewamy nim wierzch sałatki. Pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem i chłodzimy w lodówce ok 1h. Do sałatki nie używam soli, ponieważ zawiera słoną fetę
Walijskie Pichceniekroimy w cząstki. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy o średnicy 32 cm, opcjonalnie smarujemy sosem pomidorowy i układamy na nim cebulę oraz pomidory, posypujemy opłukanymi kaparami i przyprawami. Całość polewamy pozostałym olejem. Pizzę pieczemy piekarniku nagrzanym do 200 -220 st. C przez ok.15 min., następnie posypujemy serem i pieczemy jeszcze przez
Domowy Smak Jedzeniafarszu i zlepiamy. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie 5-6 minut od wypłynięcia, odcedzamy na sitku. W tym czasie podsmażamy jeszcze około 2-3 minuty pozostałą cebulkę i polewamy pierogi. Smacznego
Symfonia smakowakilka minut . Wlej śmietankę sojową, wymieszaj. Przypraw teraz wszystko sosem sojowym, płatkami drożdżowymi, koperkiem, pietruszką, pieprzem i solą. Sos gotuj jeszcze przez chwilę do uzyskania żądanej konsystencji. Gotowe pulpety polewaj sosem przed podaniem . (Pozostawione w nim na dłużej, mogą za bardzo rozmięknąć). * Opcjonalnie. Płatki drożdżowe nadają świetny serowy posmak. Różowa sałatka z buraczków i fasoli: 3-4 upieczone buraki
Food SquareRyż zapiekany z jabłkami to smak mojego dzieciństwa. Co prawda moja mam nie robiła na wierzchu pierzynki tylko polewała słodką śmietaną ryż ale i tak smakiem bardzo przypomina mi te chwilę kiedy byłam mała dziewczynką. Dziś to ja robię ryż zapiekany swoim chłopakom. Można to danie podać na obiad ale są tacy co jedzą je na deser. Kwestia gustu. jedno
Ewa w kuchniplaster mięsa odstawiamy do lodówki na noc/na kilka godzin czy ile mamy czasu. Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy pokrojoną w piórka cebulę, układamy na nią mięso i dokładnie polewamy marynatą. Pieczemy 30-40 minut w 200 stopniach. Karkówkę pokroiłam w plastry i podałam na sałatce. Mmm Pycha! Mój Facebook
NA MOIM TALERZUleniwe wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy kilka minut po wypłynięciu. Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy cukier, bułkę tartą i energicznie mieszamy do czasu zrumienienia bułki a następnie polewamy nim pierogi leniwe. Smacznego
paapilotkaajuż nasze naczynie, gołąbki oprószamy słodką papryką, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Na wierzch naszych gołąbków wykładamy resztę smalcu. W miseczce mieszamy słoiczek przecieru pomidorowego z wodą i polewamy nim gołąbki. Gołąbki przykrywamy liśćmi kapusty, dopełniamy wodę, do połowy wysokości naczynia, przykrywamy i smażymy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 2 godziny. Smacznego
Krakowskie smaki Aniwiele zdrowszą niż sklepową słodycz do kawy :) Składniki : - masło orzechowe 1/2 szklanki - miód 3 czubate łyżki - płatki owsiane ok 1 i 1/2 szklanki - gorzka czekolada do polewy ( można pominąć) Przygotowanie : Czekoladę umieścić w miseczce i położyć na garnku z gotującą się wodą, w tym czasie połączyć miód masło i płatki, jeśli masa nie lepi się
zdrowa vege kuchniarozmarynem i pieprzem pieprz ziołowy papryka słodka imbir świeży estragon czosnek granulowany Filet z piersi myjemy, odsączamy wodę i oczyszczamy. Kroimy na małe kawałki. Polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek i obtaczamy w niej mięso. Posypujemy pieprzem ziołowym, czosnkiem granulowanym, papryką słodką, imbirem i świeżym estragonem. Piersi kurczaka odstawiamy na bok. Ziemniaki obieramy, myjemy
Parowar Facetazłoto plasterki boczku. Na drugiej patelni podgrzewamy rozkrojone na pół bułki (środkiem do dołu). Teraz składamy całość: w na dolną połówkę bułki kładziemy usmażone hamburgery, plastry chrupiącego boczku, warzywa - polewamy sosem i zamykamy drugą połówką bułki posmarowaną musztardą. Ja robię hamburgery właśnie tak, ale wierzę, że każdy ma na nie swój własny sposób. Jaki jest Wasz
Kulinarne Inspiracjekółeczka, napełniamy farszem i sklejamy - technika dowolna;) Pierogi gotujemy przez 5 minut w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oleju roślinnego, żeby pierogi się nie sklejały. Przed podaniem polewamy roztopionym masłem czosnkowym. (Ja wkładam 2 łyżki masła klarowanego do rondelka, dodaję lekko rozgnieciony nożem, nieobrany ząbek czosnku i podgrzewam przez 3 minutki
Kulinarne Inspiracjeczęści - otrzymamy 2 duże nóżki, 2 małe, 2 polędwiczki i żeberka - te ostatnie są niepotrzebne do tego dania, możemy ich użyć do przygotowania np. zupy. Tak przygotowane mięso polewamy sokiem z cytryny, nacieramy solą, pieprzem i słodką papryką (ja dodałam jeszcze szczyptę chilli). Obkładamy plasterkami czosnku, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą
My Culinary Artsera, uprzednio startego na tarce jarzynowej. Piekarnik nagrzewam do 200'C i piekę pizzę przez około 20 minut. Tak samo przygotowuję drugą część pizzy. Upieczoną, kroję na kawałki i polewam ketchupem. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenFormę do pieczenia wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto wyłożyć do formy i piec w temperaturze 180 o C przez około 1 godzinę. Upieczoną babkę wystudzić i polać polewą czekoladową. Uwaga: Babkę piekłam w formie babkowej z firmy Wilton, ale koleżanka moja piecze to ciasto w średniej tortownicy z kominkiem lub w dwóch małych keksówkach
In my kitchen