polewa - 11092 przepisów (strona:448/740)

Babka serowa z truflami 190

kaszą manną . Przełożyć ciasto do formy. Trufle pokroić na kawałki i głęboko wcisnąć w ciasto  . Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Po przestygnięciu polukrować lub polać polewą czekoladową , jak wolicie . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Mix sałat z sosem winegret 461

minut. W między czasie paprykę kroję w kostkę, rzodkiewkę i cebulę w cienkie piórka a pomidory w kawałki. Do mix'u sałat dodaję pokrojoną cebulę, rzodkiewkę, paprykę i polewam sosem. Mieszam po czym dodaję pomidory i jeszcze trochę mieszam. Sałatka najlepiej jak odstoi przed podaniem minimum te 15 minut. Sałatka będzie również pasować do wypieków z grilla

Mechanik w kuchni
Piernik z kawałkami jabłek i nutą dżemu porzeczkowego 180

formy. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Jeśli użyjecie innej formy, to odpowiednio wydłużamy czas pieczenia stosując zasadę tzw. suchego patyczka. Gdy ciasto przestygnie dekorujemy je polewą czekoladową lub cukrem pudrem (według upodobań). Wyciągamy z blaszki i podajemy. Ciasto długo zachowuje swoją miękkość i świeżość. Smacznego

Słodkie okruszki
Sałatka wiosenna warstwowa 339

mniejsze różyczki, gotujemy w osolonej wodzie, studzimy. W kostkę kroimy pomidory, ser feta natomiast jajka oraz rzodkiewkę kroimy w plasterki. Układamy warstwowo w salaterce brokuły, pomidory, ser feta, jajka polewamy całość sosem, na wierzch układamy rzodkiewkę. Sałatka w wykonaniu Ireny Smacznego

kgwjanczewo
Tortilla z Kurczakiem Na Szybko 241

mnie na obiad Tortilla jest zawsze mile widziana. Młody zawsze zadowolony, ja też, bo mało pracy, a najeść się można ;) Sos jogurtowy czosnkowo-bazyliowny zrobił dobrą robotę. Zwykle sosem polewam zawartość tortilli, tym razem wszystkie warzywa wymieszałam z sosem, tworząc przy okazji pyszną sałatkę (identyczną zrobiłam do obiadu drugiego dnia). Mięso marynowało się w kompozycji przypraw wymyśloną przez mojego syna

Blondynka Gotuje
KEKS CZEKOLADOWY 166

Keks czekoladowy, to tak naprawdę to samo ciasto tylko z kakao i polewą czekoladową. Znane nam od dzieciństwa. Nawet nie wiem skąd się wziął przepis, może gdzieś tam zawsze był z tyłu głowy zapamiętany z babcinych czy maminych wypieków :-)  Składniki: 280 g maki  200 g masła  200 g cukru pudru  4 jajka  2 łyżeczki proszku

pieprzny smaczek
SAŁATKA Z GOTOWANYM KURCZAKIEM, BROKUŁAMI, FETĄ I SOSEM CZOSNKOWYM 333

kostkę lub kruszymy na kawałki. Jogurt mieszamy z odrobiną majonezu. Dodajemy roztarty czosnek. Mieszamy. W salaterce układamy wszystko w dowolnej kolejności, na wierzchu robimy kleksy z sosu czosnkowego lub polewamy nim wierzch sałatki. Pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem i chłodzimy w lodówce ok 1h. Do sałatki nie używam soli, ponieważ zawiera słoną fetę

Walijskie Pichcenie
pizza florencka 166

kroimy w cząstki. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy o średnicy 32 cm, opcjonalnie smarujemy sosem pomidorowy i układamy na nim cebulę oraz pomidory, posypujemy opłukanymi kaparami i przyprawami. Całość polewamy pozostałym olejem. Pizzę pieczemy piekarniku nagrzanym do 200 -220 st. C przez ok.15 min., następnie posypujemy serem i pieczemy jeszcze przez

Domowy Smak Jedzenia
Pierogi ruskie. 115

farszu i zlepiamy. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie 5-6 minut od wypłynięcia, odcedzamy na sitku. W tym czasie  podsmażamy jeszcze około 2-3 minuty pozostałą cebulkę i polewamy pierogi. Smacznego

Symfonia smakowa
Pulpety z kaszy jaglanej w sosie pieczarkowym i sałatką z buraczków 148

kilka minut . Wlej śmietankę sojową, wymieszaj. Przypraw teraz wszystko sosem sojowym, płatkami drożdżowymi, koperkiem, pietruszką, pieprzem i solą. Sos gotuj jeszcze przez chwilę do uzyskania żądanej konsystencji. Gotowe pulpety polewaj sosem przed podaniem . (Pozostawione w nim na dłużej, mogą za bardzo rozmięknąć). * Opcjonalnie. Płatki drożdżowe nadają świetny serowy posmak. Różowa sałatka z buraczków i fasoli: 3-4 upieczone buraki

Food Square
Zapiekany ryż z jabłkami pod śmietanową pierzynką 152

Ryż zapiekany z jabłkami to smak mojego dzieciństwa. Co prawda moja mam nie robiła na wierzchu pierzynki tylko polewała słodką śmietaną ryż ale i tak smakiem bardzo przypomina mi te chwilę kiedy byłam mała dziewczynką. Dziś to ja robię ryż zapiekany swoim chłopakom. Można to danie podać na obiad ale są tacy co jedzą je na deser. Kwestia gustu. jedno

Ewa w kuchni
Karkówka w marynacie 157

plaster mięsa odstawiamy do lodówki na noc/na kilka godzin czy ile mamy czasu. Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy pokrojoną  w piórka cebulę, układamy na nią mięso i dokładnie polewamy marynatą. Pieczemy 30-40 minut w 200 stopniach.  Karkówkę pokroiłam w plastry i podałam na sałatce. Mmm Pycha! Mój Facebook

NA MOIM TALERZU
Pierogi leniwe 326

leniwe wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy kilka minut po wypłynięciu. Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy cukier, bułkę tartą i energicznie mieszamy do czasu zrumienienia bułki a następnie polewamy nim pierogi leniwe.   Smacznego

paapilotkaa
Gołąbki - najlepsze 297

już nasze naczynie, gołąbki oprószamy słodką papryką, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Na wierzch naszych gołąbków wykładamy resztę smalcu. W miseczce mieszamy słoiczek przecieru pomidorowego z wodą i polewamy nim gołąbki. Gołąbki przykrywamy liśćmi kapusty, dopełniamy wodę, do połowy wysokości naczynia, przykrywamy i smażymy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 2 godziny.  Smacznego

Krakowskie smaki Ani
3 składnikowe kulki owsiane bez pieczenia, mąki i cukru 122

wiele zdrowszą niż sklepową słodycz do kawy :) Składniki :  - masło orzechowe 1/2 szklanki  - miód 3 czubate łyżki - płatki owsiane ok 1 i 1/2 szklanki  - gorzka czekolada do polewy ( można pominąć) Przygotowanie :  Czekoladę umieścić w miseczce i położyć na garnku z gotującą się wodą, w tym czasie połączyć miód masło i płatki, jeśli masa nie lepi się

zdrowa vege kuchnia