polewa - 11092 przepisów (strona:456/740)

Placki bananowe z sosem czekoladowym 169

niewielką ilość oleju. Łyżką nakładać niewielkie placuszki, smażyć na złoto z obu stron. Sos czekoladowy 100ml śmietanki 30% 40g gorzkiej czekolady Śmietankę zagotować, dodać połamaną czekoladę. Rozpuścić mieszając. Placki polewać sosem lub po prostu w nim maczać. Smacznego

Pełny talerz
Kaczka pieczona z jabłkami 171

soczystym mięsem. Długo pieczona, ale warta każdej minuty oczekiwania. Doskonała na niedzielny lub świąteczny obiad. Przepis jest prosty. Kaczkę należy tylko mocno wymasować z przyprawami, a w czasie pieczenia polewać wytwarzającym się sosem i kilka razy obrócić. Sekretem jej (nie będzie przesadą jak to napiszę) idealnego smaku jest zapieczenie w wysokiej temperaturze i dopiekanie w niskiej. Składniki

Pełny talerz
Grzanka z pomidorami, czyli bruchetta al pomodoro 109

jest znaną przekąską/ przystawką goszczącą nawet na bardzo eleganckich stołach i w wykwintnych restauracjach. Narodziła się jednak jako codzienne danie włoskich rolników - plantatorów oliwek. Podobno opiekali oni pajdy chleba polewali oliwą i doprawiali solą. Wersja pomidorowa jest jedną z najbardziej popularnych. Mnie przenosi do Kampanii, czyli bardzo pomidorowego regionu Włoch. Oczywiście można także poimprowizować również z innymi dodatkami. Polecam :) Składniki

Pełny talerz
Ciasto sernikowo-bananowe toffi (ok. 140 kcal/100g) 198

się rozpuści) 6. Zagotowujemy resztę mleka, dodajemy rozrobiony budyniowy proszek, gotujemy aż budyń zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia dodajemy rozpuszczoną w mleku żelatynę i mieszamy (ja użyłam miksera). 7. Banany polewamy cienką warstewką budyniu i wstawiamy ciasto do lodówki. 8. Gdy warstwa trochę stężeje (ok. 10 min) wylewamy resztę budyniu (wcześniej go mieszamy), czekamy aż trochę ostygnie i wstawiamy do lodówki

Malowane smakiem
Wielkanocna babka marmurkowa 166

drugiej miski przelewamy połowę masy i dodajemy kakao ( mieszamy). Do przygotowanej formy wlewany najpierw masę jasną a następnie ciemną. Babkę pieczemy 40- 45 minut w 180 stopniach. Gdy ostygnie polewamy ją cytrynowym lukrem. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
wielkanocna babka cytrynowa – łatwa i puszysta 357

masło. Ciasto przelewamy do natłuszczonej foremki z kominem o średnicy ok. 22 cm. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 – 40 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu polewamy babkę lukrem. składniki na lukier: ok. 6 łyżek cukru pudru ok. 3 łyżki soku z cytryny wykonanie: Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny na jednolitą masę

Domowy Smak Jedzenia
Zestawienie przepisów na Wielkanocne pyszności! 252

łososia Mazurek z wiśniami i czekoladą Babka z advocatem Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie Podwójnie lukrowana babka kawowa Jajka herbaciane nadziewane guacamole Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami Babka drożdżowa z powidłami Anielskie ciasto z sosem truskawkowym Miodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto

karmelowy
Babka Wielkanocna z formy glinianej 233

dodać 1 łyżkę kakao). Wlewamy wyrobione ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczemy 50 min w nagrzanym piekarniku w 180 stopni C. Po upieczeniu lekko ostudzoną polewamy lukrem. Smacznego

kgwjanczewo
Burger z kaszy jęczmiennej i ciecierzycy 128

masę scalić. Formujemy kotlety. Grillujemy bez tłuszczu , aż do zarumienienia.  Mi wyszło 8 dużych kotletów. Bułkę przekrawamy na pół i kolejno kładziemy sałatę , kotleta, pomidory , ogórki, cebulkę i polewamy ketchupem. Smacznego!!! Buziaki Kasia

Cukier&Puder
Szparagi w szynce parmeńskiej z awokado 127

sól, pieprz oliwa z oliwek Ugotowane szparagi, po dwa, oraz kawałek awodako zawijamy w plaster szynki parmeńskiej. Na talerzu kładziemy odrobinę roszponki, zawinięte szparagi. Całość doprawiamy solą i pieprzem, polewamy oliwą z oliwek i gotowe

Mango Papaja
Prosta pascha wielkanocna z karmelem 384

durszlakiem utworzy się spora kałuża a rano nasza pascha będzie miała idealną konsystencję)  6/ Wykładamy paschę na talerz, gałkownicą nakładamy ją na talerz obkładamy ją płatkami migdałowymi. polewamy sosem z karmelu i posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi. SMACZNEGO! if (typeof CeneoAPOptions == "undefined" || CeneoAPOptions == null) { var CeneoAPOptions = new Array(); stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10); var script = document.createElement("script"); script.setAttribute

Kuchnia PROzdrowotna
Piegusek na białkach 217

się wtedy wymyśliło, że w wersji z makiem ta babka będzie pyszna i właśnie taka wyszła. Jeśli ktoś lubi może babkę posypać cukrem pudrem lub zrobić dowolną polewę. U mnie była bez dodatków, bo bardzo lubię te przypieczone brzegi. Babki na białkach mają ten plus, że dość długo utrzymują świeżość :) Składniki: 3 szklanki mąki (niepełne) 8 białek 1 ½ szklanki cukru

Smakowy Raj
Stek z tuńczyka w sezamie z sałatką z rukoli i pomarańczy 242

Pomarańcze obrać, wyciąć cząstki miąższu (bez błonek) i przełożyć do rukoli. Dodać kiełki brokuła i wszystko delikatnie wymieszać. Wszystkie składniki na sos winegret mieszamy, do uzyskania gładkiej konsystencji i polewamy sałatkę. Posypujemy uprażonymi na suchej patelni ziarnami sezamu. Smacznego

Oryginalny smak
Pieczone roladki schabowe z sosem pieczarkowo-koperkowym 171

przez sitko jeśli są grudki). Dorzucamy posiekany koperek. 6. Podgrzewamy do lekkiego wrzenia.  7. Doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę podgrzewamy.   8. Upieczone roladki wykładamy na talerz, polewamy sosem

Szefowa kuchni
Ossobuco, czyli gicz cielęca po włosku 157

Przygotowujemy gremolatę, mieszając wszystkie składniki w miseczce. Wyjmujemy mięso z garnka i wstawiamy w ciepłe miejsce. Sos gotujemy jeszcze 10 minut bez przykrycia, żeby zgęstniał. Mięso przekładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy gremolatą. Podajemy z risotto

Smakowity Blog Kulinarny