wodą. 100 ml oliwy z oliwek mieszamy ze szczyptą soli,i pieprzu, płaską łyżeczką cukru pudru i odrobiną soku z cytryny. Makaron mieszamy z jarmużem, usmażonym kurczakiem i pomidorami. Polewamy przygotowanym dressingiem i posypujemy świeżo posiekanym szczypiorkiem. Smacznego! Ps. tak jak Wam ostatnio mówiłam świeże warzywa, owoce , zioła i inne przysmaki ze sklepu Świeże Zioła ( http://swiezeziola.pl/ ) możecie kupić
Ostra na Słodko/olejem i obsypanej mąką pszenną formy z kominem. Wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 35 minut - do suchego patyczka. Studzimy w formie. Ostudzone ciasto polewamy lukrem (c ukier puder łączymy z wodą) i dekorujemy skórką pomarańczową. Smacznego
Słodkie Przyjemnościjajeczną i kefir z manną delikatnie i dokładnie wymieszać.Przelać ciasto do natłuszczonej formy.Piec w rozgrzanym piekarniku w temp.175°C ok.40 min.Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem czy polać polewą
kulinarnajamka.blogspot.comfiołka ( przepis ) 300ml mleka mała wiązanka fiołków do dekoracji (nasze!) Foremki lekko natłuszczamy- użyłam silikonowych foremek w kształcie babeczek, ale na dobrą sprawę to mogą być nawet miseczki. Żelatynę polewamy zimną wodą, żeby napęczniała. Śmietanę wlewamy do rondelka i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Pozwalamy jej chwilę pobulgotać i zdejmujemy z ognia. Dodajemy konfiturę oraz żelatynę i dokładnie mieszamy
les mirabellesosuszamy, odcinamy “ogonki”, kroimy na ćwiartki. W miseczce mieszamy śmietanę z cukrem, sokiem cytryny, posiekanym koperkiem, odrobiną soli i świeżo mielonego pieprzu. Na półmisku układamy śledzie i truskawki, całość polewamy sosem koperkowym i posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego
W kuchni Katiemarchewkę. Blachę 24x35 wyłożyć papierem do pieczenia, wlać na nią ciasto i piec w 180 st C przez ok 40 min - do suchego patyczka. Wystudzone ciasto przekroić i posmarować polewą z serka topionego utartego z cukrem i masłem. Smacznego Marchewki zrobiła Kasia Kasikowe rewolucje dziękuję
Gaździnka warzyilości oleju, Wsypać do półmiska. Następnie pokroić ogórki konserwowe w kosteczkę i wysypać na mięso. Układamy warstwowo nie mieszając składników. Następnie kroimy cebulkę kosteczkę i wysypujemy na ogórki. Całość polewamy ketchupem i wysypujemy puszkę kukurydzy. Żółty ser należy zetrzeć na tarce i posypać kukurydzę. Następną warstwą jest jogurt. Kapustę pekińską kroimy w cieniutkie paseczki, sałatę rwiemy na kawałki palcami
W kuchni bez szafekosuszamy z nadmiaru wody. Łososia dzielimy/ rozrywamy na kawałki. Pomidorki kroimy na połówki, a cebulę w piórka. Wszystko wrzucamy do miski lub rozkładamy na talerze. Delikatnie mieszamy, lekko polewamy sosem i gotowe. Sos: 3 łyżeczki musztardy dijon 1 łyżka posiekanego koperku 2 łyżeczki miodu 5-6 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki soku cytryny sól i pieprz - tu trzeba uważać
Pełny talerzgałązek. Kiwi obieramy i kroimy w male kawałki. Banana obieramy, kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Do soku ananasowego dodajemy miód, mieszamy.Pokrojone owoce mieszamy w misce i polewamy sosem. Smacznego
Pełny talerzteraz jest jak znalazł na zakończenie dnia. Przepis jest bardzo prosty i zawsze wychodzi w różnych wariacjach. Kruche herbatniki i wilgotny ser to bardzo smaczne połączenie. Całość można zakończyć polewą czekoladową (czego zwolennikiem jest mój Mąż), jednak o tej porze roku zwyciężyły owoce i galaretka. Spód (21cm): 200 g pełnoziarnistych herbatników maślanych 3 łyżki kakao 75 g miękkiego masła Herbatniki
Pełny talerzniewielką ilość oleju. Łyżką nakładać niewielkie placuszki, smażyć na złoto z obu stron. Sos czekoladowy 100ml śmietanki 30% 40g gorzkiej czekolady Śmietankę zagotować, dodać połamaną czekoladę. Rozpuścić mieszając. Placki polewać sosem lub po prostu w nim maczać. Smacznego
Pełny talerzsoczystym mięsem. Długo pieczona, ale warta każdej minuty oczekiwania. Doskonała na niedzielny lub świąteczny obiad. Przepis jest prosty. Kaczkę należy tylko mocno wymasować z przyprawami, a w czasie pieczenia polewać wytwarzającym się sosem i kilka razy obrócić. Sekretem jej (nie będzie przesadą jak to napiszę) idealnego smaku jest zapieczenie w wysokiej temperaturze i dopiekanie w niskiej. Składniki
Pełny talerzjest znaną przekąską/ przystawką goszczącą nawet na bardzo eleganckich stołach i w wykwintnych restauracjach. Narodziła się jednak jako codzienne danie włoskich rolników - plantatorów oliwek. Podobno opiekali oni pajdy chleba polewali oliwą i doprawiali solą. Wersja pomidorowa jest jedną z najbardziej popularnych. Mnie przenosi do Kampanii, czyli bardzo pomidorowego regionu Włoch. Oczywiście można także poimprowizować również z innymi dodatkami. Polecam :) Składniki
Pełny talerzsię rozpuści) 6. Zagotowujemy resztę mleka, dodajemy rozrobiony budyniowy proszek, gotujemy aż budyń zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia dodajemy rozpuszczoną w mleku żelatynę i mieszamy (ja użyłam miksera). 7. Banany polewamy cienką warstewką budyniu i wstawiamy ciasto do lodówki. 8. Gdy warstwa trochę stężeje (ok. 10 min) wylewamy resztę budyniu (wcześniej go mieszamy), czekamy aż trochę ostygnie i wstawiamy do lodówki
Malowane smakiemdrugiej miski przelewamy połowę masy i dodajemy kakao ( mieszamy). Do przygotowanej formy wlewany najpierw masę jasną a następnie ciemną. Babkę pieczemy 40- 45 minut w 180 stopniach. Gdy ostygnie polewamy ją cytrynowym lukrem. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzie