polewa - 11092 przepisów (strona:459/740)

Szybka rolada jabłkowa 386

pozostawić w ściereczce do całkowitego wystygnięcia - u mnie leżakowała przez całą noc . Oprószyć cukrem pudrem - rewelacyjnie podkreśla smak biszkoptu, na mój gust nie potrzeba tu już żadnej dodatkowej polewy czy lukru . Muszę przyznać, że zachwyciła mnie puszystość i miękkość biszkoptu. Jak to określiła moja kulinarna testerka - czyli kumpela z pracy, którą regularnie dokarmiam kulinarnymi wyczynami - delikatny jak chmurka, żółciutki

Grunt to przepis!
Rozgrzewający krem pomidorowy z pieczoną papryką a'la Gordon Ramsay 238

siekam w cieniutkie plasterki. Blachę wykładam papierem do pieczenia i rozkładam na niej pomidory, paprykę oraz czosnek. Całość posypuję: bazylią, oregano, słodką papryką, cząbrem oraz szczyptą soli, na koniec polewam oliwą z pomidorów. Wkładam do rozgrzanego piekarnika o temp. 180 stopni na 40 minut. W czasie pieczenia, w garnku o pojemności 3 l rozgrzewam oliwę z oliwek, dodaję pomidory

Pause Gotowanie!
Przekąska: Rukola z gruszką, fetą i prażonym słonecznikiem 364

oleju, aż nabierze złocistego koloru. Garść rukoli wrzucam do miseczki, dodaje pokrojoną w kostkę gruszkę i fetę. W szklance mieszkam sok z cytryny, olej, bazylię i pieprz. Przygotowanym sosem polewam sałatkę. Całość posypuję słonecznikiem. Sałatka gotowa! Rada: Zanim posypię sałatkę słonecznikiem, wsypuję go na jednorazowy ręczniczek i odsączam z oleju, co by nie był ciężkostrawny. Smacznego

Pause Gotowanie!
Jabłecznik z kaszy jaglanej 181

dzisiejszym poście przedstawiam przepis na super szybki i prosty jabłecznik z kaszy jaglanej, dobry motyw na deser, przekąskę czy też śniadanie, można śmiało podać z konfiturą, jogurtem lub polewą własnego pomysłu;) Składniki: 2 kg jabłek 200 gram kaszy jaglanej 3 łyżki cukru brązowego cynamon Przygotowanie: Jabłka ścieram na tarce o dużych oczkach, następnie do startych jabłek wsypuje kaszę, cukier, cynamon

Pause Gotowanie!
Pieczone roladki z piersi kurczaka w szynce parmeńskiej z pesto z orzechów nerkowca 484

patelnię, wlewamy odrobinę oleju i gdy się nagrzeje wkładamy roladki. Smażymy z każdej strony po 2 minuty, aż nabiorą złotego koloru. Roladki przekładamy prosto z patelni na nagrzaną blachę. Polewamy tłuszczem z patelni i pieczemy ok. 10-12 minut (w zależności od wielkości piersi). Można na każdej roladce ułożyć garść świeżego tymianku. Wyciągamy roladki z pieca i okrywamy folią aluminiową

Moja Delicja
Dorsz z sosem Velouté z trawy cytrynowej z zapiekanką ziemniaczano-selerową 155

będzie gorący wkładaj filety z dorsza skórą do dołu. Smaż 2-3 minuty bez ruszania ryby na patelni, a po pierwszej minucie dodaj łyżkę masła i gdy się roztopi, polewaj nim filety od góry. Gdy ryba będzie usmażona w 2/3 a skóra będzie chrupiąca i złota, odwróć delikatnie filety na drugą stronę i polewając kolejną roztopioną łyżką masła – smaż

Moja Delicja
Ciasto cynamonowe z domowym musem jabłkowym 126

powinien być czysty, ale lekko wilgotny. Wyciągnąć ciasto z pieca. Odczekać z 10 minut a następnie wyjąć z formy i studzić na kratce. Można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. The post Ciasto cynamonowe z domowym musem jabłkowym appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Lemon Curd – czyli bajeczny, krem cytrynowy 190

cudo. Jeśli nigdy w życiu nie próbowaliście Lemon Curd, naprawdę nie czekajcie i spróbujcie! Krem jest orzeźwiający, więc świetny na lato. Można go używać jako dodatek do lodów, jako polewę do ciast i serników lub wykorzystać do zrobienia Cytrynowego Tiramisu . Składniki: 85 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 1 szklanka cukru (ok. 225 g) 2 żółtka 2 jaja (używam

Moja Delicja
Ciasto miodowo – orzechowe 399

Składniki ciasta: 250 g masła 220 g miodu (płynnego) 4 jaja 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g zmielonych orzechów laskowych   Składniki polewy: 100 g dobrej jakości gorzkiej czekolady (70 % kakao) 1 łyżeczki masła 200 ml śmietanki kremówki 36 % Garść uprażonych orzechów laskowych do dekoracji   Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 160°C (grzałka

Moja Delicja
Frango na púcara – Prosty kurczak jednogarnkowy po portugalsku 360

Gotowe danie podawać z ugotowanymi ziemniakami, które mieszamy przed wyłożeniem na talerze z kilkoma łyżkami sosu z pieczeni oraz z chrupiącą sałatą z dresingiem słodko-ostrym . Sosem z pieczeni polewać kawałki mięsa wyłożone na talerz. ( Pamiętać należy o zdjęciu sznurka z każdej części kurczaka ) The post Frango na púcara – Prosty kurczak jednogarnkowy po portugalsku appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Kolorowa sałatka z kurczaka, kapusty pekińskiej i kukurydzy (188 kcal) 329

kurczaka i smażymy na patelni na złoty kolor. Paprykę kroimy w paski, oliwki na pół. Ostudzoną pierś z kurczaka kroimy w paski lub kostkę. Wszystkie składniki łączymy i polewamy sosem (mieszamy ze sobą jogurt, musztardę i przyprawy). Całość mieszamy.   Całość ma: 753 kcal w tym: białko 63,2 g, tłuszcze 31,1 g, węglowodany 75,9 g, błonnik

e-PrzepisyKulinarne
Sernik krówkowy 181

Kruchy spód, wyjątkowo delikatna, aksamitna masa serowa z dodatkiem pokruszonych słodkich cukierków krówek, całość spowita smakowitą krówkową polewą i posypana przyrumienionymi migdałami... Sernik krówkowy to gratka dla każdego kto tak jak ja lubi krówki :) i choć mogłoby się wydawać, że pewnie ciasto jest bardzo słodkie, zapewniam, że wcale takie nie jest. Słodycz krówek doskonale miesza się z masą serową dając

maniapieczenia
Placuszki bananowe z mango i malinami, jogurtem i chrupiącą granolą 213

minuty z każdej strony na średnim ogniu. W tym czasie mieszamy jogurt kokosowo-migdałowy z jogurtem naturalnym. Mango kroimy w kostkę, maliny myjemy. Usmażone placuszki przekładamy na talerz, polewamy jogurtem i posypujemy owocami i granolą. Gotowe

Mango Papaja
Polędwiczka wieprzowa w sosie żurawinowo - cebulowym. 135

mieszamy. Wytworzony w pieczeniu sos z polędwiczki dodajemy do sosu żurawinowo - cebulowego i gotujemy aż zgęstnieje, około 6 minut. Przyprawiamy do smaku sola i pieprzem. Mięso kroimy na plastry, polewamy sosem. Smacznego

Symfonia smakowa
Tartaletki karmelowo-czekoladowe 168

Tartaletki na kruchym cieście z rozpływającym się karmelem, solonymi orzechami ziemnymi oraz polewą z gorzkiej czekolady. Porcja na 10 tartaletek o średnicy 9 cm. Kruche ciasto: szklanka mąki pszennej + do podsypywania ciasta przy wałkowaniu 100 g masła 1/4 szklanki cukru pudru 1 jajko Masa karmelowa: 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka miodu 40 ml wody 40 g masła 1/4 szklanki śmietany

Bullio

Proponowane wyszukiwania