polewa - 11092 przepisów (strona:464/740)

Salatka z rukoli, sera plesniowego i owocow, z dodatkiem indyka 237

pokrojony w kostkę, przyprawiony wg upodobań i usmażony na chrupiąco dressing: 2 łyżki oliwy łyżka soku z cytryny mały ząbek czosnku, przeciśnięty Składniki sałatki umieszczamy w misce. Przed podaniem polewamy sosikiem i delikatnie mieszamy. A potem nic tylko zjadać

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka z kurczakiem, ananasem i prażonym słonecznikiem 352

odsączam z zalewy. Ananas kroję w kostkę. Słonecznik prażę na suchej patelni. 3. Kurczaka łączę z kukurydzą, ananasem i słonecznikiem. 4. Majonez mieszam ze śmietaną, solą oraz pieprzem. Dressingiem polewam sałatkę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Jem zdrowo: Naleśniki z soczewicą i jarmużem 181

ilości oleju albo na suchej patelni. Sos do zapieczenia Krok 3 Ser mieszamy ze śmietaną oraz z pestkami. Krok 4 Naleśniki zawijamy wg ulubionego sposobu, układamy w naczyniu żaroodpornym polewamy sosem do zapiekania. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp

CoolinarniePL
18. 3 bit z ajerkoniakiem 188

tężejący ajerkoniak z żelatyną. Masę szybko wylewamy na ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Żelatynę z ostatniej warstwy rozprowadzamy w małej ilości wrzątku i mieszamy z ajerkoniakiem. Masę tą cienko polewamy ciasto

Jadło i czytadło
22. Śledzie w ziołach prowansalskich 130

wodzie przez ok 2 godziny. Wyjmujemy, kroimy na kawałki grubości ok. 3 cm . W misce mieszamy śledzie z cebulką pokrojoną w kostkę oraz papryką i posypujemy obficie ziołami, polewamy olejem i odstawiamy na ok. 2 dni do lodówki

Jadło i czytadło
33. Żurawina w boczku w glazurze z miodu 87

kulek (wszystko zależy od wielkości plastrów). Boczek zawijamy w rulon i spinamy wykałaczką. Miód rozpuszczamy, najlepiej w mikrofalówce, dodajemy musztardę i olej, dokładnie mieszamy. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem, jeżeli nam została to można wysypać resztę żurawiny. Zapiekamy ok 15-20 minut, starając się, aby boczek zbytnio się nie wysuszył. Można podawać na ciepło, jak i zimno. Pycha

Jadło i czytadło
74. Mini torcik z chałwą 133

śmietan- fixem i nakładam na biszkopty, następnie krusze chałwę i posypuję nią warstwę z kremówką. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej z kilkoma łyżkami wody lub mleka. Mini torciki polewam czekoladą i odstawiam do lodówki. Gdy masa się stęgnie, możemy zdjąć obręcze

Jadło i czytadło
88. Babka waniliowa GOTOWANA 111

formy. Formę włożyć do wrzącej wody w garnku i gotować przez 60 minut na słabym ogniu. Formę należy przykryć czymś ciężkim aby się nie przechyliła. Gotową babkę polać polewą czekoladową

Jadło i czytadło
130. Kokosowe ciasto Baunty 309

Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance wrzątku i dodajemy do wiórek. Masa musi się wystudzić. Biszkopt zwilżamy przegotowaną wodą i nakładamy masę koksową, dobrze ją ubijając. Następnie układamy ciastka i polewamy rozpuszczoną czekoladą w mleku. Ciasto schładzamy. Najlepsze jest następnego dnia

Jadło i czytadło
170. Banan zapiekany z mleczkiem waniliowym 86

papkę i dodajemy mleczko, dokładnie mieszamy. Gotową masą wypełniamy skórki banana i zapiekamy w 160 stopniach przez ok 15 minut. Gotowe banany posypujemy kolorową posypką lub bakaliami lub też polewamy roztopioną czekoladą

Jadło i czytadło
177. Puding z dyni - PYCHA!!! 96

śmietanę i mus dyniowy. Masę delikatnie wymieszać i wylać do niedużej formy keksowej. Piec przez 40 minut w 170 stopniach. Można podawać gdy lekko przestygnie, koniecznie polać jakąś polewą. Ja miałam syrop klonowy i doskonale się uzupełniały te smaki. Można odgrzewać w mikrofali, gdyż na ciepło jest najlepszy. LLLL

Jadło i czytadło
Salceson z dynią piżmową 145

końcu dodajemy dynię, rodzynki i orzechy. Po dokładnym wymieszaniu ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy i pieczemy w 170 C przez 45 minut. Ciasto możemy polać polewą czekoladową lub tylko posypać cukrem pudrem

Jadło i czytadło
Grillowany łosoś w pomarańczowej marynacie pod kruszonką i sałatką z botwinki 174

marynaty i grillujemy  po 4 minuty z każdej strony. W czasie grillowania marynatę przecedzamy przez sito i gotujemy do zgęstnienia.  5. Kawałki łososia układamy na talerzu, polewamy sosem, posypujemy ciepłą kruszonką i podajemy z sałatką z botwinki

Jadło i czytadło
Grilowane pulpeciki łososiowe na sałatce ze strączków groszku cukrowego 172

wielkości orzecha włoskiego) i grillujemy je z obu stron, na każdej stronie po ok 6-7 minut. Składniki na sos mieszamy ze sobą. Na talerzu rozkładamy  stroączki groszku, polewamy sosem, układamy ciepłe pulpeciki z łososia i posypujemy orzeszkami

Jadło i czytadło
Mix frytek z dyni, buraczków i topinambura z sosem serowo-czosnkowym 140

Buraczki pieką się nieco dłużej niż pozostałe warzywa, więc słupki powinny być nieco mniejsze aby wszystkie warzywa upiekły się równomiernie. Do oleju dodajemy zmiażdżony czosnek, zioła, sól i pieprz, polewamy warzywa i dokładnie mieszamy. Frytki pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni do miękkości (około 20 minut).   W czasie pieczenia przygotowujemy sos. Serek wymieszać z jogurtem, dodać zmiażdżony czosnek

Jadło i czytadło

Proponowane wyszukiwania