polewa - 11092 przepisów (strona:463/740)

Ciasto kawowo - bananowe 260

tężeć wykładamy na spód ciasta, wyrównując. krem  Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, delikatnie ostudzamy. Śmietanę ubijamy, dodajemy śmietan fix i cukier puder, dodajemy czekoladę i wszystko mieszamy. Układamy polewę na krem. Całe ciasto wstawiamy do lodówki na 3 h  Smacznego

Niezły Młynek
Czekoladowo - kokosowe babeczki 148

szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju 200 g czekolady mlecznej (100 g do ciasta i 100 g na polewę) 2 jajka 3/4 szklanki mleka wiórki kokosowe (do posypania góry) Sposób przygotowania Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać opakowanie budyniu, dodać połamaną na drobne kawałki czekoladę. W oddzielnej jajka

pink envelope
Sernik kołem się toczy 162

ubijamy i nakładamy na ciasto. Pyszności!    A co zrobić z nadmiarem jogurtu greckiego (kupiliśmy w hurtowni całą paletę)? Na przykład pyszne błyskawiczne, greckie śniadanie. Jogurt na miseczkę, polewamy syropem mniszkowym i pałaszujemy! Oczywiście ulubiony miód też się sprawdzi (na przykład lipowy... mmmm!). I w ten sposób na chwilkę można zawitać w Dolnośląskiej Grecji i zapomnieć o braku planów

les mirabelles
Soczysty cytrynowo-tymiankowy kurczak 147

Dobrze mieszamy. Sałatę lodową kroimy w duże kawałki. W szklance mieszamy oliwę, sok z 3/4 cytryny, trzy łyżeczki cukru i sól i pieprz (do smaku). Sałatę posypujemy winogronem i polewamy sosem. I obiad gotowy! W oryginalnym przepisie był jeszcze sos, ale zrezygnowałam, z jego przygotowania. Chciałam, żeby było lekko i świeżo. I było. Tymianek z kurczaka dobrze wpisuje się

les mirabelles
Moja wielka, grecka jesień 148

zdejmujemy z ognia. Następnie wsypujemy cukier i mieszamy. Połamaną w drobne kostki czekoladę wrzucamy do płynu i mieszamy aż do rozpuszczenia. W misce kruszymy ciastka na grube kawałki i polewamy przestudzonym sosem czekoladowym. Dodajemy orzechy i mieszamy. Zostawiamy na kilkanaście minut, żeby ciastka wchłonęły część płynu. Następnie masę układamy na kawałku folii spożywczej, zawijamy, formujemy i wkładamy do lodówki

les mirabelles
Błyskawiczny sos dyniowy z niebieskim serem 154

cztery złote potrzebowało jedynie dwóch minut. Odcedzamy. Sałatę kroimy w dużą kostkę, układamy kopczyk na talerzu i posypujemy rodzynkami (nie za dużo). Na sałacie kładziemy ciepły makaron i polewamy ciepłym sosem. Danie na zimno też smakuje dobrze, ale gorący sos jest znacznie bardziej aromatyczny. I jemy. O jak bardzo to jemy! Z miłością i uczuciem całkowitego spełnienia. Oto w naszym

les mirabelles
Staroświeckie ciasto z jabłkami i tymiankiem cytrynowym 198

więcej czasu. Ciasto zostawiamy do ostygnięcia. Można w między czasie przygotować sos karmelowy z oryginalnego przepisu- my mieliśmy w lodówce zagubiony sos toffee i to było jego przeznaczenie:) Sosem polewamy ostygnięte ciasto i jemy, inhalując się cudownymi aromatami. Taki listopad można przyjąć z otwartymi ramionami

les mirabelles
Rzeżuchokłosy 164

oraz mieloną paprykę. Smażymy jeszcze 3-4 minuty, cały czas mieszając. Krewetki powinny być chrupiące i złociste. Na talerzu układamy połówki awokado, posypujemy hojnie rzeżuchą i nakładamy porcję krewetek. Polewamy sosem koktajlowym, skrapiamy oliwą z oliwek i oprószamy papryką. Podajemy z kawałkami cytryny. *Jamie używa brytyjskiej, bardziej poetyckiej nazwy tego sosu- Marie Rose; najprościej rzecz ujmując jest to mieszanka majonezu

les mirabelles
Schab w sosie śmietanowo - grzybowym. 238

majerankiem do smaku. Wkładamy do sosu kawałki mięsa i dusimy pod przykryciem około 10-15 minut.   Gotowy schab podajemy z ziemniakami i sałatką. każdy kawałek mięsa polewamy sosem, dekorujemy posiekaną zieloną natką pietruszki i posypujemy odrobiną papryki. Smakuje wybornie !! Dziś zrobiłem na obiad i wszystkim się uszy trzęsły podczas jedzenia, aż bałem się , żeby nie było przeciągu

Przepisy i porady kulinarne
Profiterolki z kremem adwokatowym 188

Dodać serek mascarpone i adwokat, zmiksować. Wsypać cukier puder, zmiksować do połączenia składników. 5. Ptysie kroić na pół, nadziewać kremem.  Gotowe posypać cukrem pudrem. Można również udekorować je polewą czekoladową. Ciasto parzone robiłam pierwszy raz - zawsze wydawało mi się trudne ale teraz wiem, że to nie prawda:) A sam krem adwokatowy jest przepyszny, polecam np. do przełożenia ciasta

Kto ugości moich gości?
Pączki z ajerkoniakiem 143

Pączek - król Tłustoczwartkowych wypieków :) Te tutaj są pyszne! Mięciutkie, bardzo delikatne. Jedne z najsmaczniejszych jakie robiłam :) Nadziane kremem ajerkoniakowym, oblane polewą czekoladową. Ciasto jest dosyć luźne, ale takie powinno być ;) Mimo tego dobrze się z nim współpracuję. Polecam Wam bardzo ten przepis, może ktoś dzisiaj usmaży jeszcze pączki? ;) Składniki: 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1/3 łyżeczka soli

Domowa cukiernia Ewy
Sernik na zimno z porzeczkami i rumem 146

minut. Odcedzić (sok będzie potrzebny!) 50 ml soku połączyć z mąką ziemniaczaną. Pozostały zagotować, wmieszać sok połączony z mąką, ciągle mieszać. Dodać porzeczki, delikatnie połączyć. Odstawić do wystudzenia. Wystudzoną polewę porzeczkową rozprowadzić na masie serowej. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego :) Przepis dodaję do akcji

Domowa cukiernia Ewy
Miętowe Bezy z Bitą Śmietaną i Malinami w Syropie 186

DODATKOWO: 150 ml śmietanki kremówki 30% Maliny w syropie  ETERNO Wykonanie: Wystudzone gotowe bezy wypełniamy ubitą kremówką, oczywiście nie słodzimy kremówki! Na wierzchu układamy po trzy malinki i polewamy łyżeczką syropu. Te bezy są warte czasu i poświęcenia :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Przepis na miłość, dietetyczne ciasto czekoladowe 253

piecz ok. 50 minut. Po ostudzeniu możesz ciasto podzielić na dwie części i posmarować np. domowym masłem orzechowym, roztopioną gorzką czekoladą lub niskosłodzoną konfiturą. Wierzch ciasta możesz udekorować polewą czekoladową i owocami. Przepis bierze udział w akcjach:               On jest szefem małej fabryki czekolady, ale umiera ze strachu, gdy ma rozmawiać

Qlinarnie i Qlinarnie
Klops pod zieloną pierzynką w sosie paprykowym 231

blendujemy wraz z jogurtem, ząbkiem czosnku 1/2 papryczki chilli (bez pestek) i gałązkami tymianku. Doprawiamy solą i pieprzem.  4. Klopsa kroimy na 12 plastrów, układamy na półmisku i polewamy paprykowym sosem. Możemy podać z ubijanymi ziemniaczkami. Smacznego

My Culinary Art

Proponowane wyszukiwania