polewa - 11092 przepisów (strona:469/740)

Oryginalne kluski na parze, z marmoladą, dżemem, czekoladą, cynamonem i czym tylko chcecie :) 134

około 4 - 5 klusek. Oczywiście nie zapomnijcie pozostawić w garnku między kluseczkami dość sporych odstępów na wyrośnięcie. Parowanie klusek trwa około 12 - 15 minut od zawrzenia wody. Gotowe kluski polewamy rozpuszczonym masłem i podajemy z dodatkiem: dżemu, marmolady, powideł, miodu, czekolady, zmiksowanych owoców z cukrem, cynamonu lub, czego tylko chcecie :) R E K L A M A google_ad_client

Smakowy Raj
Fusilli, czyli Świderki po kawalersku 194

potrząsamy by mąka się dobrze rozmieszała z wodą. Zawiesinę wlewamy do gotującego się dania i mieszamy, do czasu, gdy się zagotuje. Na koniec dodajemy sól i pieprz. Gotowym sosem polewamy ugotowany makaron i gotowe :) Ps. Kawalerskie fusilli możemy posypać rzeżuchą bądź inną zieleninką :) R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot

Smakowy Raj
Ekspresowa surówka z kapusty kiszonej, jabłka, marchewki i cebulki 137

cebulę obieramy. Jabłko trzemy na grubych oczkach tarki, marchew na drobnych, a cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki razem mieszamy, posypujemy cukrem i pieprzem, a na koniec polewamy oliwą. Surówkę pozostawiamy na około 10 – 15 minut, by całość puściła sok. Przed podaniem jeszcze raz mieszamy i ewentualnie dodajemy pieprzu. R E K L A M A google_ad_client

Smakowy Raj
Biszkoptowe omleciki z śmietankowo – adwokatową nutą i czekoladą 148

składamy na pół. Można do tego użyć cienkiego noża. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym, a gdy będzie już sztywna dodajemy do niej advocat. Na koniec faszerujemy omleciki i polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google_ad_height

Smakowy Raj
Zapiekanka ryżowa z jabłkami i cynamonem 178

naczynia żaroodpornego, następnie kładziemy warstwę ryżu, warstwę potartych (na grubych oczkach tarki) jabłek, posypujemy cukrem i cynamonem, po czym układamy kolejną warstwę ryżu, jabłek, cynamonu i cukru. Całość polewamy śmietaną lub mlekiem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C przez około 30 minut. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google

Smakowy Raj
Walentynkowa francuska zapiekana zupa cebulowa :) 134

następnie smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem. Wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy na złoty kolor. Gotową zupę przelewamy do miseczek, na wierzch układamy bagietkę, lekko polewamy zupą, posypujemy startym serem i wkładamy do gorącego piekarnika, na kilka minut, tak by ser się rozpuścił. Gdy będzie płynny, od razu wyjmujemy. Francuska zupę cebulową przyozdabiamy figurkami z ciasta francuskiego

Smakowy Raj
Przysmak króliczka playboy'a, czyli sałatka w stylu PRL – u :) 235

słodkiej śmietany np. kremówki sól Do przegotowanej letniej wody wsypujemy cukier i rozpuszczamy. Następnie dodajemy ocet i śmietanę. Sałatę masłową myjemy i rwiemy na mniejsze części, po czym solimy, polewamy zimną zalewą i mieszamy. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google_ad_height

Smakowy Raj
Domowy chrzan babci Marty 77

ostry, że wylewa się przy nim dużo łez, dlatego najlepiej trzeć go przy otwartym oknie. Ugotowane jajka kroimy w bardzo drobniutką kosteczkę, a następnie dodajemy do chrzanu, solimy, polewamy śmietaną i mieszamy. Na koniec dodajemy zimną zalewę, całość jeszcze raz mieszamy i przekładamy chrzan do niedużych słoiczków, szczelnie zakręcamy. Gotowy chrzan przechowujemy w lodówce

Smakowy Raj
Czekoladowe szyszki z ryżu preparowanego 340

masą krówkową (lekko ciągutkowych :), czy szyszkach z białą czekoladą (twardych), wpadłam na pomysł by zrobić krówki z deserową czekoladą, o dość miękkiej konsystencji. Wykorzystałam do tego przepis na polewę, który ostatnio dość często używam, bo doskonale się sprawdza. W każdym razie wyszły mi całkiem fajne, smaczne, a do tego i szybkie szyszko – ciasteczka ryżowe, które jeszcze pewnie nie raz zrobię

Smakowy Raj
Banalny herbaciany piernik 151

Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na około 5 minut, po czym wyjmujemy z formy i pozostawiamy do ostygnięcia. Wystudzony piernik można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą, ale bez tego również smakuje wybornie. * Proszę nie zamieniać sody na proszek do pieczenia, gdyż wtedy zamiast piernika najprawdopodobniej wyjdzie zakalec. PS. Z innych bardzo łatwych ciast polecam Szybką babkę

Smakowy Raj
Marchewkowo – pomarańczowy wieniec 138

dnem na talerzu. Dżem zagotowujemy z wodą, zdejmujemy z ognia i dodajemy stopniowo cukier puder i cały czas mieszamy, by powstała jednolita, gęsta, ale lekko lejąca masa. Gotowym lukrem polewamy wierzch i boki ciasta. Płatki migdałowe wrzucamy na rozgrzaną patelnie i chwilę podpiekamy, delikatnie mieszając. Po upieczeniu migdały przysypujemy na talerz i pozostawiamy do ostygnięcia. Zimnymi płatkami posypujemy wierzch ciasta

Smakowy Raj
Udka z kurczaka w sosie pomidorowym z warzywami i parmezanem 1603

kroimy w słupki. Cebulę kroimy w półplasterki. Na dnie naczynia żaroodpornego skropionego oliwą, układamy marchewkę i cebulę. Na warzywach układamy udka z kurczaka. Posypujemy je połową parmezanu i polewamy pomidorami w sosie. Na koniec posypujemy drugą częścią parmezanu, startą skórką z cytryny i skrapiamy sokiem. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180'C przez 80 min. Aby skórka

kulinarnyJa
Jem zdrowo: Sałatka z makrelą 340

document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Marchew i ser trzemy na grubych oczkach. Szczypiorek siekamy, rybę pozbywamy ości i kroimy na mniejsze części. Układamy rukolę, makrelę, szczypiorek, marchewkę i ser, polewamy sosem koperkowym do sałatek (wymieszanym z wodą i olejem) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp

CoolinarniePL
Wielkanocna babka pomarańczowa 235

łyżką.  Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 40-45 minut.   Po przestudzeniu i wyjęciu z foremki polewamy babkę lukrem. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Naleśnik ziemniaczany z duszoną karkówką 176

Dolewamy wodę, olej, przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Na natłuszczoną patelnię wlewamy porcję ciasta, jak na naleśniki i smażymy z obu stron. Na połowę placka nakładamy duszona karkówkę, polewamy sosem czosnkowym, składamy naleśnik i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania