polewa - 11092 przepisów (strona:474/740)

Czerwona kapusta.Smaczna, szybka sałatka obiadowa. 452

pół łyżki soli i łyżeczkę cukru. Kiedy kapusta jest miękka, odcedzam ją, wyjmuję cebulę, do gorącej dodaję 1 łyżkę octu, mieszam aż kapusta zmieni kolor na wrzosowy. Gdy przestygnie polewam 2-3 łyżkami oliwy z oliwek, doprawiam suszona cebulką. Kapustka najlepiej smakuje lekko podgrzana, chodź na zimno też jest niczego sobie. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Pyszne, aromatyczne, chrupiące, pieczone ziemniaki w piekarniku a'la frytki. 762

czerwona mielona, majeranek, czosnek mielony Wykonanie Ziemniaki obieram, dokładnie płukam, kroję w cząstki, trochę grubsze jak tradycyjne frytki, osuszam papierowymi ręczniczkami. Przekładam do większego naczynia ( u mie wysoki garnek ), polewam olejem, dodaje wszystkie przyprawy i dokładnie mieszam, najlepiej przy pomocy rąk :) Odstawiam na chwilkę, zależy ile mam czasu, wystarczy piętnaście minut. Następnie ziemniaki przekładam na blaszkę uprzednio wyłożoną papierem

Kuchnia z widokiem na ogród
Skrzydełka pieczone w soku pomarańczowym 176

kurczaka, ostrą czerwoną papryką oraz ziołami prowansalskimi. Moje były dość mocno doprawione ponieważ lubię wyraziste smaki, ale ilość przypraw możemy dodać według swoich upodobań. Skrzydełka układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sokiem z pomarańczy. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie skrapiamy dodatkowo oliwą z oliwek i pieczemy bez przykrycia przez 30 minut

VioletoweKucharzenie
,,Zielono mi”- kolorowa sałatka z sosem 253

przyprawiamy przyprawą do gyrosa. Smażymy na rozgrzanej patelni. Pomidora oraz ser feta kroimy w kosteczkę, ogórka w pół plastry. Wszystkie warzywa, kurczaka oraz ser feta mieszamy ze sobą, polewamy sosem z keczupu, majonezu i przeciśniętego przez praskę czosnku

VioletoweKucharzenie
Filet z karmelizowaną cebulą i szpinakiem 198

końcu kruszymy ser feta i doprawiamy pieprzem. Ryż gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości. Na talerzu układamy warstwę ze szpinaku. Na nim pokrojoną pierś z kurczaka. Wszystko polewamy karmelizowaną cebulą. Podajemy z ryżem

VioletoweKucharzenie
Polędwiczka wieprzowa w sosie żurawinowym 440

Gotujemy  kilka minut, aż sos się lekko zredukuje. Gotowe mięso wykładamy z piekarnika, odstawiamy  na 5 minut, a następnie pokrój na plastry. Mięso przekładamy na talerze i polewamy sosem

Mania Gotowania
Proste śniadanie niedzielne - naleśniki z syropem klonowym i waniliowy budyń z ryżem 171

lekko olejem. Najlepiej używać do tego celu silikonowego pędzelka. Na gorąca patelnię wlewać niewielką ilość ciasta i smażyć naleśniki z obu stron na lekko złoty kolor. Jeszcze ciepłe naleśniki polewać syropem klonowym. Waniliowy budyń z ryżem: pół litra mleka , 3 łyżki cukru waniliowego >klik< , 1 czubata łyżeczka mąki pszennej , 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej , 4-5 łyżek ugotowanego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pancakes - czyli amerykańskie naleśniki 2967

dolewając stopniowo mleko. Odstawiamy na 15-20 minut.  Smażymy na suchej rozgrzanej patelni okrągłe placuszki. Kiedy na górze pojawią się bąbelki przekręcamy naleśniki na drugą stronę. Złote pancakesy polewamy syropem klonowym lub miodem , albo podajemy z innymi ulubionymi dodatkami. Z podanej porcji wychodzi około 15 placuszków. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Lekko pikantne żeberka w miodzie i ketchupie oraz pieczone ziemniaczki 149

ziemniaczkami (przepis poniżej). Smacznego! :) Składniki na pieczone ziemniaczki: 6 równej wielkości ziemniaków oregano, papryka ostra, sól, majeranek kilka łyżek oleju Ziemniaki obieramy i kroimy w ósemki. Przekładamy do miski, polewamy olejem i dokładnie mieszamy. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy przyprawami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut (piekłam równocześnie z żeberkami), a następnie

My Culinary Art
Drożdżówki cynamonowe z lukrem 206

masłem. 4. Piekarnik rozgrzewamy do 190 C, czas pieczenia ok. 20-25 minut. 5. Z cukru pudru i ciepłej wody ucieramy gęsty lukier, przekładamy do woreczka, odcinamy róg i polewamy gorące drożdżówki wyjęte z pieca. Przepis wypatrzyłam na blogu Limonkowym, chociaż u mnie jest parę drobnych zmian

Apetyczna babeczka
Sałata z sosem mango (bez glutenu, bez laktozy) 148

kawałki. Owoc, musztardę, papryczkę chili i sok zmiksować do otrzymania jednolitej konsystencji. Schłodzić w lodówce przez noc - sos się przegryzie i zniknie musztardowy posmak. Następnego dnia umytą sałatę polewamy sosem, mieszamy i można zjadać. Smacznego

Szybko Tanio Smacznie
TARTA RAFAELLO 1357

powtórzyłabym ten pazerny wyczyn bez wahania:) To tak w ramach wspomnień, a tymczasem zapraszam Was na kawałeczek raju!  SKŁADNIKI NA SPÓD KOKOSOWY: 300 g wafelków kokosowych (bez polewy) 60 g wiórków kokosowych 100 g rozpuszczonego masła SKŁADNIKI NA KREM: 500 ml śmietany kremówki 36% (bardzo zimnej) 2 tabliczki białej czekolady (2 x 100g) 80 g wiórków kokosowych DODATKOWO: wiórki

Słodko-Słony Świat Ilony
Sałatka z wędzonym łososiem. 322

półmisek, pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki i kładziemy na sałacie,  zielone ogórki kroimy w cienkie plastry, a kiszone w słupki, szalotkę w półksiężyce, wykładamy na pomidorki i polewamy ("piszemy") sosem, plaster wędzonego łososia kroimy w cienkie paski, posypujemy sałatkę, dodajemy jajka pokrojone w 6 części, dodajemy kilka pokrojonych pomidorków, posypujemy drobno posiekanym koperkiem i gotowe

Kuchnia Beaty
Naleśniki w winnym sosie z mandarynek i mango pod serkiem z sosem czekoladowo - migdałowym. 172

rzadszą konsystencje. Dodatkowo będą potrzebne: -łyżka naturalnego serka homogenizowanego -listki mięty cytrynowej -pokrojone w plastry kiwi Naleśniki przekładamy sosem owocowym i kiwi, na górze robimy kleks z serka i polewamy go sosem czekoladowym

BaRepas
Sałatka owocowa z mango i kiwi w sosie brzoskwiniowym z galaretką. 193

starte kiwi -starta gorzka czekolada -syrop z brzoskwiń Łyżeczkę startego kiwi mieszamy z łyżką syropu z brzoskwiń i kostką startej czekolady. Na talerz wykładamy wg własnej fantazji owoce i polewamy sosem. Dodatkiem jest galaretka. Każdy mógłby ją zrobić sam, wystarczy sok z wybranego owocu, żelatyna i troszkę cukru. Nie miałem jednak czasu na to, by czekać na tężenie, więc wykorzystałem

BaRepas

Proponowane wyszukiwania