polewa - 11092 przepisów (strona:475/740)

CIASTECZKA ORZECHOWO - MARCEPANOWE 121

rozwałkować. Foremkami wykrawać takie same kształty jak przy ciastkach. Każde ciastko posmarować jasnym dżemem (u mnie pomarańczowy), a następnie nałożyć na nie marcepan. Dodatkowo na koniec, można jeszcze użyć polewy z czekolady

Kuchnia w opałach
Surówka z marchewki 1638

sobą i odstawiamy na 15 minut Marchewkę oraz jabłko obieramy, trzemy na tarce do jarzyn o grubych oczkach. Ogórek i obraną cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Polewamy sosem. Smacznego

kgwjanczewo
Pikantny kebab z sosem jogurtowym wg Karola Okrasy 283

czosnku, sól, biały pieprz, odrobinę oliwy i pokrojony ogórek. Mieszamy. Doprawiamy sokiem z limonki i pozostałą ilością świeżej ostrej papryczki. Odstawiamy do lodówki na 10 minut. Deskę do krojenia polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek, mięso dzielimy na równe porcje. Na desce formujemy kotlety z mięsa o grubości do 2 cm (w kształcie prostokąta). Uformowane kawałki mięsa smażymy na patelni

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Sałatka z makaronu orkiszowego nadziana zdrowiem 336

zrobił się bardziej słony i to on właśnie nada całości charakteru. A dodatek czarnuszki w serze podkreśli wyjątkowo całość. Nalewamy na łyżkę oleju lnianego. Duża łyżka spokojnie wystarczy. Polewamy nim naszą sałatkę. Kilka kropel winegretu. Gotowane jajko dzielimy na kwałki i już tylko zostaje nam szczypiorek, bazylia i natka pietruszki. Zaparzyłam owocowej herbatki BiFix. Herbatka ta stanowi idealne połączenie smakowe

Z Kuchni Do Kuchni
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem 434

przyprawiamy tak, jak lubimy najbardziej (ja na ostro) i smażymy. Szpinak doprawiamy czosnkiem, suszonym koperkiem oraz fetą.  Na ciasto warstwami układamy kurczaka i szpinak / kurczak, szpinak, kurczak,... Wierzch polewamy masą przygotowaną ze śmietany i jajek. Układamy plasterki pomidora i ew. kawałki sera (ja użyłam camemberta). Pieczemy w 180 - 200 stopniach przez ok godzinę. Po wyjęciu z piekarnika, możemy jeść

Taste Of My Day
Grillowany kalafior z sosem Panna 233

Kalafior pieczemy przez około 20 minut aż będzie miał złoty kolor. Grillowany kalafior podajemy z sosem Panna, możemy również tego sosu użyć w trakcie grillowania kalafiora i go nim polewać w trakcie grillowania. Sos Panna Składniki: 1/3 szklanka natki pietruszki drobno posiekanej 1/3 szklanki świeżej Bazyli drobno posiekanej ¼ szklanki zielonych oliwek drobno posiekanych 2 ogórki konserwowe drobno posiekane 1 łyżka

naRuszcie
Sałatka z grissini, rukolą i tartą mozzarellą 249

myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Paprykę kroimy w paseczki, oliwki na połówki, a pomidorki w ćwiartki. W misce łączymy składniki, posypujemy startą mozzarellą,przyprawiamy solą i pieprzem i polewamy odrobiną oliwy. Podajemy z paluszkami grissini owiniętymi szynką serrano. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Kruche ciasteczka maślane - przepis idealny! 274

twarde). Wycinać foremkami dowolne kształty, układać ciastka na papierze do pieczenia i piec w 175°C ok 10 min (w zależności od wielkości i grubości ciasteczek). Można ozdabiać lukrem, polewą itp ale nam najbardziej smakowały takie bez niczego. Przepis pochodzi ze strony Nigelli (na swoje potrzeby zmniejszyłam jedynie ilość soli - w oryginalnym przepisie jest 1 łyżeczka ale to zdecydowanie

Kto ugości moich gości?
Sałatka z szynką szwarcwaldzką, mango, żurawiną i dresingiem miodowo musztardowym (obłędna) 685

układamy na sałacie. Z szynki robimy różyczki i również układamy na sałacie. Całość posypujemy żurawiną i podprażonym sezamem Dresing: Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Tuż przed podaniem polewamy sałatkę dresingiem. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Sałatka z kaszy kuskus i świeżych warzyw 507

kostkę pomidora (pomidorki koktajlowe na ćwiartki) i ogórka. Siekamy natkę pietruszki/miętę i pozostałe zioła. Oliwki kroimy w plasterki albo na połówki. Wszystko wrzucamy do miski z kaszą. Polewamy wszystko oliwą z oliwek i skrapiamy sokiem z połowy cytryny. Dodajemy sól i pieprz. Sałatkę dokładnie mieszamy

OstryKęs
Grillowanie z DobraKielbasa.pl – cz. 1. Cienkie wieprzowe kiełbaski 281

wkładamy do dużej miski. Pomidory kroimy w większą kostkę i kładziemy na sałatkę. Kolejne warstwy to mozzarella starta na dużych oczkach tarki i awokado pokrojone w cienkie plasterki. Polewamy składniki sosem i mieszamy. Boczek kroimy na cienkie plasterki o szerokości 1-2 cm i rumienimy na patelni grillowej albo na tacce na grillu. Gdy boczek będzie rumiany dorzucamy obrane szparagi

OstryKęs
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 343

sałaty (porwane liście) 3 cebule czerwone (ew. białe) pokrojone np. w piórka. PODANIE Na tortilli smarujemy ostry czerwony sos. Na nim układamy wszystkie warzywa. Na środku warzyw kładziemy koftę. Polewamy sosem czosnkowym. Zawijamy tortillę. SMACZNEGO

OstryKęs
Sałatka z zielonymi szparagami i jajkiem 329

wkładamy do dużej miski. Pomidory kroimy w większą kostkę i kładziemy na sałatkę. Kolejne warstwy to mozzarella starta na dużych oczkach tarki i awokado pokrojone w cienkie plasterki. Polewamy składniki sosem i mieszamy. Boczek kroimy na cienkie plasterki o szerokości 1-2 cm i rumienimy na patelni grillowej albo na tacce na grillu. Gdy boczek będzie rumiany dorzucamy obrane szparagi

OstryKęs
Żeberka w sosie BBQ 312

oleju, posiekanym czosnku, chilli i połowie sosu BBQ. Zamarynowe żeberka grillujemy na rumiano. Mięso w środku powinno być miękkie i różowe. Ugrillowane żeberka wkładamy do dużego naczynia i polewamy pozostałym sosem BBQ. Dokładnie obtaczamy w nim wszystkie kawałki mięsa. Na obiad żeberka możemy podać z kopytkami, sałatką z warzyw w sosie winegret oraz grillowanymi pieczarkami z czosnkiem, solą i natką

OstryKęs
Sałatka ze szparagów, truskawek i brie 288

najwyżej al dente. Lepiej gdy będą za twarde niż za miękkie. W dużej misce układamy: rukolę, truskawki pokrojone w cienkie plasterki, szparagi, ser brie pokrojony w plastry. Wszystko polewamy sosem truskawkowym. Smacznego

OstryKęs