polewa - 11092 przepisów (strona:483/740)

Pierś kurczaka nadziewana pieczarkami + sałatka z pieczoną ciecierzycą 319

wkładając do kieszonek pieczarki, cebulę i plastry mozzarelli. Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Sałatka: Pomidorki kroimy na pół, dodajemy mieszankę sałat i ciecierzycę. Polewamy sosem winegret lub innym ulubionym. Proponuję to danie na kolację lub (z dodatkiem węglowodanów w postaci pełnoziarnistego ryżu, kaszy czy ziemniaków) na obiad

Powiedz dietom nie
Śniadanie, po którym dzień musi się udać! 116

agawy łyżka wiórków kokosowych Migdały prażymy na suchej patelni. Truskawki (częściowo rozmrożone) blendujemy z jogurtem, wlewamy do wysokiej szklanki. Na wierzch układamy pokrojonego banana, posypujemy wiórkami, migdałami, rodzynkami. Polewamy syropem z agawy

Powiedz dietom nie
Sałatka z serem, oliwkami i selerem 177

Czosnek obieramy i drobno siekamy. Przeciskamy przez praskę. Dodajemy sok z cytryny i musztardę, mieszamy energicznie. Cały czas mieszając wlewamy stopniowo oliwę/olej. Doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sałatkę przed samym podaniem

Powiedz dietom nie
Tarta limonkowa na spodzie graham 149

małym ogniu, cały czas mieszając i bardzo powoli doprowadzając do wrzenia. Gdy tylko pojawią się jego pierwsze oznaki, ściągamy z gazu. Dolewamy bardzo powoli żelatynę i odstawiamy do ostygnięcia. Polewamy upieczone wcześniej ciasto i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aż masa stężeje . Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name

Powiedz dietom nie
Zacznij dzień wiosennie. 122

szklankach. Dodajemy 1/2 startej na grubych oczkach gruszki. Jogurt mieszamy z imbirem i cynamonem, wlewamy do szklanek tworząc kolejną wartwę. Na wierzch układamy pokrojone truskawki i gruszki, ewentualnie polewamy syropem z agawy/miodem

Powiedz dietom nie
Ciasteczka owsiane z żurawiną 124

następnie wałkujemy. Jeśli ciasto jest zbyt suche, możemy dodać wody. Jeśli się klei, można podsypać odrobiną płatków. Wycinamy dowolne kształty, pieczemy ok. 20-25 minut w 180 stopniach. Opcjonalnie polewamy roztopioną czekoladą. Najlepiej smakują ciepłe i zarumienione

Powiedz dietom nie
Pieczony pstrąg w sosie jogurtowo-pomarańczowym 128

zewnątrz i od wewnątrz, nadziewamy plastrem pomarańczy i warzywami. Układamy na papierze do pieczenia i pieczemy 30 minut w 220 stopniach. Jogurt mieszamy z sokiem, dodajemy syrop z agawy. Polewamy rybę przed podaniem. Jemy z ulubionymi dodatkami - ryżem bądź ziemniakami

Powiedz dietom nie
Lekka sałatka na pochmurny dzień. 147

cebulę pokrojoną w półksiężyce i oliwki. Paprykę kroimy w cienkie słupki, ser w kostkę - dodajemy do reszty składników. Posypujemy prażonymi pestkami. Robimy sos mieszając w zamkniętym słoiczku wszystkie składniki, polewamy sałatkę. Smacznego

Powiedz dietom nie
Banan przekładany masłem orzechowym - zdrowa przekąska na szybko 135

największej zawartości orzechów, powyżej 90%, najlepiej bez cukru i soli) 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Banany kroimy w plasterki, smarujemy połowę z nich masłem orzechowym, następnie łączymy je w pary. Polewamy roztopioną czekoladą, odstawiamy do lodówki. Gotowe

Powiedz dietom nie
Eklerki Magdalenki 187

budyniowej konsystencji. Śmietanę ubijamy z odrobiną cukru i śmietan - fixem Dr.Oetkera.  Masę budyniową wystudzić i wymieszać ze śmietaną. Po upieczeniu, studzimy, wypełniamy bitą śmietaną robiąc dziurkę szprycą. Oblewamy polewą z roztopionej w kąpieli wodnej czekolady i gotowe:) SMACZNEGO P.S. Trzeba pamiętać, aby nie otwierać piekarnika w pierwszej fazie pieczenia, bo ciasto opadnie. Do wypełnienia eklerków nadaje się także gotowy

Luźna Kuchnia
Ciasto marchewkowe 652

kwadratowej foremki. do ciasta możemy dorzucić kilka rodzynek, orzechy lub migdały. Pieczemy w temp. 180'C ok. 30 minut. P.S. Ciasto można przełożyć kremem lub dżemem, albo oblać polewą czekoladową, czy też lukrem. Smacznego

Luźna Kuchnia
jogurtowy kurczak 302

wstawiamy do nagrzanego na 180' piekarnika. pieczemy w zależności od wielkości piersi 30-40 minut. upieczoną pierś wyjmujemy z piekarnika kroimy w plasterki  i układamy na sałatce. Polewamy jogurtem. Serwujemy z pieczywem czosnkowym lub ziołową bagietką

Luźna Kuchnia
White chocolate watermelon n strawberry 175

plasterki. przygotowujemy sos czekoladowy- czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, kiedy będzie płynna zestawiamy z ognia dolewamy soku z arbuza i rumu. mieszamy do uzyskania gładkiej błyszczącej konsystencji. Studzimy i polewamy owoce:) Smacznego:) P.S. Sałatkę można serwować w wydrążonym arbuzie jeśli chcemy zrobić wrażenie:) Można także dosypać do niej jagód i/lub poziomek. Idealna letnia bomba kaloryczna

Luźna Kuchnia
Korzenne gwiazdeczki 186

masę, wbijamy jajko, przesiewamy mąkę cisto wyrabiamy na gładką masę, wałkujemy na grubość ok 0,5 cm, wycinamy gwiazdeczki pieczemy w temp 180'C około 15 minut po upieczeniu polewamy lukrem. Smacznego

Luźna Kuchnia
Sałatka z makaronem ryżowym 199

dodajemy sól, pieprz i paprykę oraz miód, mieszamy energicznie.  rukolę wsypujemy do miski, dodajemy zblanszowane marchewkę i brokuł, parmezan ścieramy na tarce o grubych oczkach, dosypujemy gorące orzeszki, polewamy sosem. upieczone udka oddzielamy od kostek makaron przyrządzamy wg receptury z opakowania- czyli wrzucamy na 3 minuty do wrzątku na talerze nakładamy porcję sałatki, odrobinę makaronu i mięso z udek

Luźna Kuchnia