ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz kakao, następnie dodajemy schłodzoną, rozrobioną w szklance wody żelatynę. Upieczone ciasto dzielimy na 3 krążki, przekładając uzyskaną masą. Górę ciasta polewamy pozostałą czekoladą. Odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkirodzajami musztard. Połowę cebuli kroimy w drobniutką kostkę i dodajemy do sosu. Całość mieszamy. Do sosu dodajemy łyżeczkę carry i pół łyżeczki kurkumy. Sosik dokładnie mieszamy i dość obficie polewamy nim przygotowane śledzie z cebulą. Sos powinien być dość gęsty. Całość dekorujemy gałązkami koperku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipół plasterki lub drobniej. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Musztardę mieszamy z jogurtem i powstałym sosem polewamy surówkę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwidelca. Gnocchi gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 4-5 minut (zależy od wielkości kluseczek!!). Na patelni roztapiamy masło, dodajemy bułkę tartą i podsmażamy. Bułeczką polewamy gnocchi i podajemy na ciepło
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzykrywamy drugą częścią mięsa. Pieczemy ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Majonez mieszamy ze śmietaną, chrzanem i pozostałym koperkiem. Tak przygotowanym sosem polewamy babkę przed podaniem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 30 minut. Z cukru pudru i soku wyciśniętego z pomarańczy przygotowujemy lukier. Dodajemy do niego skórkę pomarańczową i polewamy wystudzony wianuszek. Do wypieku wykorzystałam masę makową z bakaliami oraz skórkę pomarańczową Helio, które dostałyśmy do przetestowania w ramach współpracy. Masa makowa sprawdza się świetnie w wypiekach, jest smaczna w smaku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimarynaty i marynujemy 20 minut. Liście cykorii składamy po 3 w łódkę, następnie nakładamy polędwiczkę, oprószamy dodatkowo czubricą i zawijamy w szynkę szwarcwaldzką. Układamy w naczyniu do zapiekania, polewamy pozostałą marynatą i pieczemy w 180-190 stopniach przez około 30 minut
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiNastępnie dodajemy ketchup i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy zioła i całość mieszamy, na koniec dodajemy żółty ser. Podgrzewamy do roztopienia sera. Naczynie do zapiekania polewamy 1/3 sosu, układamy naleśniki z parówkami, zalewamy pozostałym sosem, oprószamy bułką tartą. Pieczemy w nagrzanym do około 190 stopni piekarniku przez 30 minut do zarumienienia bułki tartej. Podajemy posypując
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkinastępnie zmniejszyłam temperaturę do 160 stopni. W razie niepewności można sprawdzić patyczkiem, czy jest suchy. Z soku z cytryny i cukru pudru robimy lukier, którym polewamy gotowe, wystudzone ciasto
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizapiekanek delikatnie skrapiamy olejem, następnie układamy warstwę cukinii, patisonów, ziemniaków i papryki. Do miseczki wlewamy pozostały olej, dodajemy sól, pieprz, zioła i całość mieszamy. Powstałą oliwą polewamy warzywa. Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 40 minut. Podajemy oprószając posiekanym szczypiorkiem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiukładamy na szpinaku. Ser feta kroimy w kostkę i układamy między łososiem. Koperek myjemy i drobno siekamy. Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy musztardę francuską oraz koperek. Całość mieszamy i polewamy tym sałatkę. Posypujemy z wierzchu świeżo zmielonym kolorowym pieprzem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikroimy na plasterki i układamy między pomidorkami. Całość posypujemy posiekaną drobno suszoną żurawiną oraz posiekanymi orzechami włoskimi. Oliwę z oliwek mieszamy z natką pietruszki, solą i pieprzem i tym polewamy całą sałatkę
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiFileta układamy na garnku do gotowania na parze i parujemy ok 15 minut. Sałatę myjemy i rwiemy na drobne kawałki. Oliwę mieszamy z pozostałą przyprawą i polewamy nią sałatę. Ser feta kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki. Filet z kurczaka kroimy w kostkę i mieszamy z resztą składników. Do przygotowania sałatki użyłam przyprawy - Pomidory
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipłuczemy w wodzie aby nie była zbyt kwaśna. Następnie odciskamy z wody i kroimy drobno. Paprykę marynowaną odcedzamy z zalewy i drobno kroimy. Kapustę mieszamy z papryką marynowaną. Całość polewamy oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i mieszamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiżółtkiem jajka. Pieczemy ok 15 minut w piekarniku w 190 stopniach. Z cukru pudru i soku wyciśniętego z cytryny robimy lukier, dodajemy do niego drobno posiekane orzechy. Lukrem polewamy ostudzone rogaliki. Do przygotowania rogalików wykorzystałam kandyzowany aloes , który otrzymałyśmy w paczuszce od firmy Skworcu. Tak naprawdę byłam bardzo ciekawa smaku aloesu i jakbym nie wiedziała
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki