polewa - 11092 przepisów (strona:492/740)

Szynka duszona z żurawiną i boczkiem 257

uzyskać konsystencję purée. Następnie przez sitko przelewamy do ziemniaków śmietanę z masłem, gotujemy, cały czas mieszając, aby powstało purée. Dodajemy pieprz i sól. Całość mieszamy. Na talerz wykładamy purée, polewamy je sosem z cebuli i żurawin, na wierzchu układamy szynkę, którą dekorujemy kawałkiem rozmarynu i kroimy na kawałki.  Smacznego

Zainspiruj się kuchnią
Surówka z kiszonej kapusty 427

Przekładamy ją do miski. Dodajemy starte na tarce marchewki i starte jabłko (bez skórki).  Por (ok. 6 cm kawałek) kroimy w kosteczkę. Następnie polewamy kapustę oliwą  z oliwek i sokiem wyciśniętym z cytryny. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy

Aga w kuchni
Sałatka z roszponką, camembert i szynką szwarcwaldzką 135

Sposób przyrządzenia? Nie ma nic prostszego. Roszponkę wykładamy na talerz. Pomidorki, ser, i cebulkę kroimy, a następnie układamy na sałacie. Na górze układamy skręcone plasterki szynki, na koniec zaś polewamy sosem z oliwy z oliwek, soli, pieprzu i oregano.  I voila

Mój Smak na Życie
Sałatka a'la Cezar 290

kupiłam w Lidlu. No miski wlewamy jogurt, majonez, wyciskamy ząbek czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem, a także dodajemy posiekany koperek. Po wymieszaniu wstawiamy na 15 minut do lodówki. Całość polewamy sosem. Smacznego

Mój Smak na Życie
Naleśniki z karmelizowanymi gruszkami 121

słodkościami). 2. Gdy sos zgęstnieje dorzucamy pokrojone w kostkę gruszki. 1. 2. Wykończenie: 1. Naleśnik smarujemy serkiem waniliowym. 2. Układamy gruszki  i zwijamy. 3. Nakładamy na talerz, polewamy czekoladą przygotowaną w następujący sposób. W rondelku rozpuszczasz kilka kostej gorzkiej czekolady, zalewasz 2 łyżkami mleka i czekasz do rozpuszczenia.  4. Dekorujemy bitą śmietaną i gotowe.  Pyszne naleśniki deserowe

Mój Smak na Życie
Brownie ekstremalnie czekoladowe 223

cukrami. Cały czas mieszając dodajemy po łyżce rozpuszczonej czekolady, mąki i śmietanki, tak do wyczerpania składników.  Pieczemy w temp. 170 st. przez 35 minut.  No ostygnięciu dekorujemy polewą. Można ją przygotować w prosty sposób. Rozpuścić w kąpieli wodnej pół czekolady, dodać 3 łyżki mleka, 1 łyżkę masła. Jeśli jest to gorzka czekolada, dodajmy 2 łyżki cukru pudru. Wylewamy

Mój Smak na Życie
Orzechowa pierś z kurczaka 359

kolendrą. Pieczemy w piekarniku 15-20 minut.  2. Na talerz układamy garść sałaty. Na nią kroimy pomidora, ogórek i oliwki. Sos koperkowo ziołowy mieszamy z oliwą i polewamy nim sałatę. 3. Jogurt, majonez, przyprawę tzatziki mieszamy razem i dodajemy koperek.  4. Danie podajemy z ryżem. Jeśli mój przepis pobudził Twój zmysł smaku, zostaw w komentarzy po sobie ślad

Mój Smak na Życie
Szynka pekolwana- pieczona 126

zapeklowaniu szynkę wyjąć osuszyć. Włożyć do naczynia, nie nakrywać. Piec pierwsze 30 min. ok. 220 stopni. Następnie zmniejszyć do 180 stopni i piec jeszcze ok. 2 godziny. Szynkę polewać wytworzonym z niej  sosem i często obracać. Szynka smakuje na gorąco i zimno. SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie

W kuchennym oknie Ewy
OPONKI CZEKOLADOWE Z SOLONYM KARMELEM I ORZECHAMI 198

ok.1,5 cm grubości i za pomocą szklanki wycinamy krążki, w środku tworząc małą dziurkę. Smażymy na rozgrzanym oleju po ok. 2 minuty z każdej strony, odsączamy na ręczniku. Polewamy solonym karmelem i posypujemy podprażonymi i posiekanymi orzechami. Smacznego

Ostra na Słodko
Sałatka z makreli z kaszą kuskus 175

przygotować według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do wystygnięcia. Paprykę, seler kroimy w kostkę. Porę w pół księżyce mieszankę warzywną odcedzamy z wody.  Wszystkie składniki łączymy ze sobą polewamy przygotowanym sosem delikatnie mieszamy, dekorujemy czarną oliwką i suszoną morelą. Smacznego

kgwjanczewo
Makaron z Sosem Pomidorowym i Klopsikami 278

łyżeczki każdej z przypraw. Do sosu wrzucamy przygotowane wcześniej klopsiki i jeszcze chwilę podgrzewamy. Makaron odcedzamy i mieszamy z łyżką oleju. Następnie wykładamy go na talerze i polewamy przygotowanym sosem. Całość można posypać świeżą pietruszką.     Moje posty

Słodka Strona
Ciasto cytrynowe z budyniem 196

cukrem, masłem oraz cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń oraz mąkę, wlewamy do gotującego mleka, gotujemy chwilę. Ciepłą masą przekładamy ciasto. Składniki na lukier mieszamy ze sobą, polewamy ciasto. Smacznego

kgwjanczewo
Biała kiełbasa pieczona w piwie 134

płuczemy i kroimy w paski. Czosnek również kroimy w paski. Kiełbasę wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy cebulę, paprykę i czosnek. Warzywa oprószamy solą, pieprzem i majerankiem. Całość skrapiamy olejem, polewamy piwem, przykrywamy pokrywką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º C. na 60 minut. Z tego 40 min. pieczemy pod przykryciem. Zdejmujemy pokrywkę, nacinamy kiełbasę i ponownie, już odkrytą, dopiekamy przez

mojewypiekiinietylko
Surówka z kapusty pekińskiej oraz pieczarkami 284

kosteczkę,  obraną marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach.  Łączymy wszystkie składniki. Składanki sosu mieszamy razem odstawiamy na 10 minut żeby składniki się przegryzły.Polewamy przygotowanym sosem i delikatnie mieszamy ze sobą. Smacznego

kgwjanczewo
Zapiekana owocowa owsianka 131

krem mieszamy z płatkami owsianymi. Odstawiamy na około 1 godzinę aby płatki nasiąkły. Powstałą masę przekładamy do kokilek, do środka wkładamy truskawkę, kostkę czekolady itp, posypujemy cukrem, płatkami migdałowymi, polewamy miodem- co kto lubi. (Ja do tego celu wykorzystałam truskawki, a wierzch posypałam cukrem pomarańczowym.) * z powodzeniem możemy zwiększyć ilość owoców ** zamiast miodu możemy wykorzystać cukier, cukier trzcinowy, syrop klonowy

Zapiski Młodej Żony