polewa - 11092 przepisów (strona:492/740)

CIASTO KASZTANOWE Z PRALINĄ ORZECHOWĄ 151

rzeczy i – co gorsza – szybko skończyć… Wiemy, wiemy… Też tego nie lubimy. Zdejmujecie go z ognia i przygotowujecie sobie blachę (jest w prawie każdym piekarniku). Polewacie ją oliwą, dzięki której pralina nie przywrze do blachy na zawsze. Potem wsypujecie orzechy i migdały do karmelu, mieszacie i przekładacie na blachę. Użyjcie łyżki, bo inaczej grozi Wam depilacja

GRUBY WAŁEK
Riskrem - prosty deser norweski 243

Następnie wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy mus. Zostawimy do stężenia.  Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy po łyżce zimnego ryżu oraz cukier puder. Gotowe przekładamy do pucharków i polewamy lekko tężejącym sosem truskawkowym. Można podawać od razu do zjedzenia. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tarte tatin 179

której mogę piec to... nie mogę jej zmieścić do piekarnika. Kto by pomyślał, że należało to przewidzieć i sprawdzić ;) Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki. Wydrążamy gniazdo nasienne, polewamy sokiem z cytryny (wtedy nie ściemnieją) i posypujemy połową szklanki cukru. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Jabłka puszczą trochę soku, którego nie chcemy na patelni.  Na patelni rozgrzewamy masło

W kuchni wieczorem
Botwinka. Na okrągło. I chwile jak bańki mydlane 152

zapałki). Dusić 5 minut, doprawić przyprawami. Dusić jeszcze 5-10 minut. Buraczki i łodygi powinny wyraźnie zmięknąć. Jajka zmiksować ze śmietaną i kozim serem. Doprawić solą i pieprzem. Wlać polewę na tartę wypełnioną masą botwinkową. Wierzch obłożyć plasterkami koziego sera. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut, aż wierzch zamieni się w rumianą skorupkę. * Julia Child, Moje życie

KUCHARNIA
Czy kucharz ma być grzeczny? Bruschetta z bobem. 146

smak świeżego bobu cudownie kontrastuje ze słoną bryndzą, wędzonym aromatem szynki i słodyczą pomidorów.  Kromki pieczywa grillujemy lub opiekamy w tosterze. Na chrupiące grzanki nakładamy sałatkę z bobem, polewamy sosem z oliwy i octu. Zjadamy popijając dobrym winem, słuchając dobrej muzyki lub czytając dobrą książkę - co kto woli, przecież przyjemność nie podlega żadnej definicji;) * Marco Pierre White, ze wstępu

KUCHARNIA
TU I TAM nr 16. Bakłażan i ciasto czekoladowe? Ależ tak! 163

masła i cukru, więc można, a wręcz należy, pozwolić sobie na dekadencką rozpustę. Cudowny czekoladowy otulacz na chłodne i szare popołudnie.  Oczywiście można je dekorować, ubrać w polewę - co kto woli; ja  z tego zrezygnowałam - miałam ochotę na mezalians w najprostszej formie.  I po raz kolejny przekonałam się, że kuchenny świat nigdy nie przestanie mnie fascynować

KUCHARNIA
Sycylijskie klimaty per l'amore della pasta. Penne ze szparagami i mascarpone 147

dodajemy białe wino, liście bazylii i gotujemy przez 15 min. Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy serek mascarpone. Delikatnie dokładamy szparagi i całość łączymy z ugotowanym al dente makaronem. Polewamy oliwą i dekorujemy parmezanem. Polecam także sporą ilość świeżo mielonego pieprzu

KUCHARNIA
Pączki (bardzo pulchne) 152

smażą się bardzo szybko. Usmażone pączki wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Lukier: cukier puder mieszamy z ok. 6 łyżkami gorącej wody, aż lukier będzie "błyszczący" i polewamy nim pączki. Wierzch posypujemy kandyzowaną skórką. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Wegańska domowa PIZZA/CALZONE + drożdżowe BUŁECZKI Z KAPUSTĄ/PIEROŻKI Z PIECZARKAMI + inne wariacje na temat ciasta drożdżowego 338

spód na pewno też już upieczony a góra - cóż, przecież jest dobra nawet na surowo ;)) - wszystko zależy od piekarnika ale powiedzmy, że jest to 15-20 minut. Gotową pizzę polewamy znowu czym chcemy, osobiście uwielbiam połączenie ketchupu z  SOSEM CZOSNKOWYM   własnej produkcji. Z drugiej części ciasta możemy zrobić drugą pizzę płaską albo kilka  CALZONE  (farsz super

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Kanapka inaczej - w meksykańskim stylu 293

cienkie paseczki, ananasa w kostkę, pomidora w ósemki, czerwoną cebulę w kółeczka. 4. Układamy połówkę tortilii na talerzu, smarujemy sosem, układamy porwane listki sałaty, pokrojone warzywa i kurczaka. Polewamy sosem i przykrywamy drugą połówką tortilii. Sos limonkowo - kolendrowy: 1. Jogurt naturalny mieszamy z sokiem wyciśniętym z połowy limonki oraz posiekaną kolendrą. Doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem. Smacznego

W kuchni Katie
SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY II 208

zmiękła. Warzywa ścieramy na tarce. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Koperek siekamy. W misce mieszamy wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny. Polewamy olejem. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy koper i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut

Walijskie Pichcenie
Purée z cieciorki i potrawką 146

warzywa mrożone dusimy pod przykryciem 15 minut, dodajemy serek topiony, mieszamy delikatnie aby się rozpuścił na koniec wlewamy śmietanę. Piure nakładamy na talerz łyżką do lodów posypując papryką, potrawkę polewamy jogurtem. Smacznego

kgwjanczewo
Szynka duszona z żurawiną i boczkiem 254

uzyskać konsystencję purée. Następnie przez sitko przelewamy do ziemniaków śmietanę z masłem, gotujemy, cały czas mieszając, aby powstało purée. Dodajemy pieprz i sól. Całość mieszamy. Na talerz wykładamy purée, polewamy je sosem z cebuli i żurawin, na wierzchu układamy szynkę, którą dekorujemy kawałkiem rozmarynu i kroimy na kawałki.  Smacznego

Zainspiruj się kuchnią
Surówka z kiszonej kapusty 423

Przekładamy ją do miski. Dodajemy starte na tarce marchewki i starte jabłko (bez skórki).  Por (ok. 6 cm kawałek) kroimy w kosteczkę. Następnie polewamy kapustę oliwą  z oliwek i sokiem wyciśniętym z cytryny. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy

Aga w kuchni
Sałatka z roszponką, camembert i szynką szwarcwaldzką 130

Sposób przyrządzenia? Nie ma nic prostszego. Roszponkę wykładamy na talerz. Pomidorki, ser, i cebulkę kroimy, a następnie układamy na sałacie. Na górze układamy skręcone plasterki szynki, na koniec zaś polewamy sosem z oliwy z oliwek, soli, pieprzu i oregano.  I voila

Mój Smak na Życie

Proponowane wyszukiwania