polewa - 11092 przepisów (strona:477/740)

Deser ze Smoczym Owocem (Pitają) z Straciatellą i Syropem Malinowym 258

pudru. Część śmietany odkładamy na dekorację, a do reszty wrzucamy startą czekoladę. Wszystko delikatnie mieszamy. Na dno kieliszków wykładamy pokrojony smoczy owoc. Wykładamy ok. 1-2 łyżki kremu straciatella, polewamy syropem, wykładamy kuleczki pitai, dekorujemy "kleksem" bitej śmietany. Całość możemy oprószyć wiórkami czekoladowymi. Moje posty

Słodka Strona
Sałatka poprawiająca humor ;) 340

niej paprykę, cebulę, kabanosa i ser.  Sos: Papryczkę i czosnek siekamy drobno. Wszystkie składniki mieszamy razem, aż połączą się w jednolity sos (bez grudek z miodu). Przed podaniem polewamy sałatkę sosem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Wakacje :) 120

sałaty lodowej rwiemy na małe kawałki, dodajemy  pokrojone w półplasterki pomidory i ogórek. Cebule kroimy w cieniutkie płatki (półplasterki), dodajemy kukurydzę i oliwki. Przyprawiamy pieprzem i solą. Całość polewamy oliwą z oliwek i obficie skrapiamy sokiem z wyciśniętej cytryny. Wszystko mieszamy i mamy gotową sałatkę. Mamy nadzieję, że poczujecie się choćby odrobinę jak na Korfu i będziecie częściej wracać

vegetanie
W piękny poranek dobre śniadanie :) 168

delikatnie ruszamy patelnią sprawdzając, czy omlet odkleił się już od dna patelni. Podpiekamy jeszcze chwilę i na połowę omleta układamy pomidora, pieczarki, i szpinak. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Zdejmujemy z ognia i zsuwamy delikatnie na talerz, ale tylko do połowy, wtedy szybkim ruchem patelni składamy omleta na pół. Całość posypujemy szczypiorkiem. Gotowe :) Smacznego

vegetanie
Upały dokuczają ? 116

czasie kiedy makaron się gotuje, kroimy pomidory, najlepiej nieregularnie. Cebulę kroimy w cieniutkie płatki. Wszystko mieszamy z jogurtem naturalnym, najlepiej typu greckiego. Dodajemy świeżo zmielony pieprz i odrobinę soli, polewamy dwoma łyżkami oliwy z oliwek. Makaron al dente przelewamy wodą, aby powstrzymać proces gotowania. Odstawiamy, a na dużej patelni na małym ogniu rozgrzewamy trzy łyżki oliwy z oliwek i wsypujemy

vegetanie
Smakowite kąski z selera :) 168

półplasterki, pomidory na ćwiartki a pieczarki w płatki. Fasolkę szparagową gotujemy do miękkości i kroimy w małe słupki. Dodajemy do sałaty. Wszystko mieszamy i polewamy sosem oraz świeżo zmielonym pieprzem. Sos do sałatki : 3 łyżki oliwy z oliwek wlewamy do miseczki, dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, ocet balsamiczny, pół łyżeczki koncentratu pomidorowego i łyżkę jogurtu naturalnego. Pieprz

vegetanie
Poniedziałkowe menu - Strucla warzywna w cieście francuskim :) 161

chili kiełki rzodkiewki Do miski sałatę rwiemy na drobne kawałki, pomidora kroimy w kostkę, a dymkę drobno siekamy. Dodajemy fasolę czerwoną według uznania i oliwki również. Wszystko mieszamy i polewamy sosem lub tylko oliwą z oliwek. Sos do sałatki: 3 łyżki oliwy z oliwek wlewamy do miseczki, dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, ocet balsamiczny, pół łyżeczki koncentratu pomidorowego i łyżkę jogurtu

vegetanie
Poniedziałkowe menu - Krokiety ziemniaczane :) 155

limonki pieprz, sól Roszponkę płuczemy i odcinamy korzonki. Cebulę kroimy w cieniutkie płatki, selera i paprykę w kostkę. Wszystko mieszamy razem i dodajemy kukurydzę. Na koniec polewamy wszystko oliwą i wyciskamy cytrynę. Posypujemy wszystko pieprzem i odrobiną soli, mieszamy. Dla dekoracji posypujemy sezamem. Spróbujcie tych krokietów. Są naprawdę wyśmienite :) Dzieci je bardzo lubią. Smacznego

vegetanie
Kontynentalny MIX :) 155

oliwa z oliwek sól, pieprz Sałatę rwiemy na drobne kawałki, warzywa kroimy w kostkę, oliwki na 4 części. Dodajemy 2 łyżki fasoli. Wszystko mieszamy ze sobą i polewamy oliwą z oliwek. Doprawiamy pieprzem i solą.  Gotowe :) Możecie do tego zrobić jeszcze klasyczny sos czosnkowy jako drugi dodatek. Danie wymaga nieco więcej pracy, możecie

vegetanie
I po weekendzie :) 142

kroimy w kostkę, cebulę w płatki (możemy delikatnie zeszklić na oliwie, jeśli lubicie miękką cebulę). Mieszamy razem i dodajemy oliwki, kukurydzę, kiełki i pokrojony w drobną kostkę ser bałkański. Polewamy oliwą oraz doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Soli nie dodajemy, ponieważ ser bałkański jest słony. Możecie dodać drobno posiekaną papryczkę chili, jeśli lubicie ostrzejsze dania. My dla ozdoby utarliśmy na wierzch

vegetanie
Fasolowy sezon :) 106

gotujemy aż będzie   miękka, ale lekko krucha. W rondelku podgrzewamy olej ryżowy, wrzucamy pokrojoną drobno cebulę i smażymy na złoty kolor. Odstawiamy, lekko solimy, dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy, polewamy odcedzoną fasolkę i mieszamy. Podajemy gorącą do kul ryżowych. Sos czosnkowo-pomidorowy przygotowujemy z jogurtu naturalnego. Dodajemy 2-3 ząbki czosnku, pieprz, łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Wszystko razem mieszamy i gotowe

vegetanie
Seler w postaci kotleta :) 117

zdrowa a przy tym smaczna. Surówka : Szatkujemy kapustę pekińską, dodajemy kukurydzę konserwową ile chcecie :), kilka oliwek. Selera naciowego kroimy w drobną kostkę, pomidora również. Wszystko mieszamy ze sobą i polewamy oliwą z oliwek, i wyciśniętym sokiem z limonki. Na koniec doprawiamy pieprzem, odrobiną soli. Możecie dodać, jeśli lubicie, papryczkę chili, ale niekoniecznie. Danie gotowe :) Życzymy smacznego i jedzcie często selery

vegetanie
Kolorowy wtorek :) 127

czerwona kapusta pekińska pomidor zielona papryka oliwa z oliwek ocet balsamiczny Kapustę szatkujemy w drobne kawałki, pomidora kroimy w drobną kostkę, paprykę również. Wszystko mieszamy ze sobą i polewamy oliwą z oliwek. Dodajemy jeszcze odrobinę octu balsamicznego i doprawiamy pieprzem. Mieszamy i gotowe :) Życzymy smacznego

vegetanie
Szpinakowe pierożki :) 97

przy dodawaniu jogurtu z mąką. Jak już wszystko uda się super :) czekamy, aż się sos zagotuje. Wtedy próbujemy czy nie należy dodać pieprzu lub soli i gotowe :) Ugotowane pierogi polewamy sosem pomidorowym i posypujemy żółtym serem.  Smacznego

vegetanie
Świderki z pomidorami. 156

stołowe. Wszystko doprawiamy pieprzem i ziołami, nie solimy ponieważ passata zazwyczaj jest dosalana. Sos dusimy jeszcze ok. 3-4 min. i wyłączamy ogień. Do ugotowanego makaronu dodajemy sos i polewamy jeszcze oliwą z oliwek ok. 2 łyżki, teraz wszystko razem mieszamy. Gotowe :) Wspaniałe i smaczne danie, które przygotujecie w czasie nie dłuższym niż gotuje się makaron. Polecamy to danie ! Pozdrawiamy

vegetanie