polewa - 11092 przepisów (strona:471/740)

18. 3 bit z ajerkoniakiem 183

tężejący ajerkoniak z żelatyną. Masę szybko wylewamy na ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Żelatynę z ostatniej warstwy rozprowadzamy w małej ilości wrzątku i mieszamy z ajerkoniakiem. Masę tą cienko polewamy ciasto

Jadło i czytadło
22. Śledzie w ziołach prowansalskich 126

wodzie przez ok 2 godziny. Wyjmujemy, kroimy na kawałki grubości ok. 3 cm . W misce mieszamy śledzie z cebulką pokrojoną w kostkę oraz papryką i posypujemy obficie ziołami, polewamy olejem i odstawiamy na ok. 2 dni do lodówki

Jadło i czytadło
33. Żurawina w boczku w glazurze z miodu 82

kulek (wszystko zależy od wielkości plastrów). Boczek zawijamy w rulon i spinamy wykałaczką. Miód rozpuszczamy, najlepiej w mikrofalówce, dodajemy musztardę i olej, dokładnie mieszamy. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem, jeżeli nam została to można wysypać resztę żurawiny. Zapiekamy ok 15-20 minut, starając się, aby boczek zbytnio się nie wysuszył. Można podawać na ciepło, jak i zimno. Pycha

Jadło i czytadło
74. Mini torcik z chałwą 127

śmietan- fixem i nakładam na biszkopty, następnie krusze chałwę i posypuję nią warstwę z kremówką. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej z kilkoma łyżkami wody lub mleka. Mini torciki polewam czekoladą i odstawiam do lodówki. Gdy masa się stęgnie, możemy zdjąć obręcze

Jadło i czytadło
88. Babka waniliowa GOTOWANA 105

formy. Formę włożyć do wrzącej wody w garnku i gotować przez 60 minut na słabym ogniu. Formę należy przykryć czymś ciężkim aby się nie przechyliła. Gotową babkę polać polewą czekoladową

Jadło i czytadło
130. Kokosowe ciasto Baunty 305

Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance wrzątku i dodajemy do wiórek. Masa musi się wystudzić. Biszkopt zwilżamy przegotowaną wodą i nakładamy masę koksową, dobrze ją ubijając. Następnie układamy ciastka i polewamy rozpuszczoną czekoladą w mleku. Ciasto schładzamy. Najlepsze jest następnego dnia

Jadło i czytadło
170. Banan zapiekany z mleczkiem waniliowym 79

papkę i dodajemy mleczko, dokładnie mieszamy. Gotową masą wypełniamy skórki banana i zapiekamy w 160 stopniach przez ok 15 minut. Gotowe banany posypujemy kolorową posypką lub bakaliami lub też polewamy roztopioną czekoladą

Jadło i czytadło
177. Puding z dyni - PYCHA!!! 91

śmietanę i mus dyniowy. Masę delikatnie wymieszać i wylać do niedużej formy keksowej. Piec przez 40 minut w 170 stopniach. Można podawać gdy lekko przestygnie, koniecznie polać jakąś polewą. Ja miałam syrop klonowy i doskonale się uzupełniały te smaki. Można odgrzewać w mikrofali, gdyż na ciepło jest najlepszy. LLLL

Jadło i czytadło
Salceson z dynią piżmową 138

końcu dodajemy dynię, rodzynki i orzechy. Po dokładnym wymieszaniu ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy i pieczemy w 170 C przez 45 minut. Ciasto możemy polać polewą czekoladową lub tylko posypać cukrem pudrem

Jadło i czytadło
Grillowany łosoś w pomarańczowej marynacie pod kruszonką i sałatką z botwinki 167

marynaty i grillujemy  po 4 minuty z każdej strony. W czasie grillowania marynatę przecedzamy przez sito i gotujemy do zgęstnienia.  5. Kawałki łososia układamy na talerzu, polewamy sosem, posypujemy ciepłą kruszonką i podajemy z sałatką z botwinki

Jadło i czytadło
Grilowane pulpeciki łososiowe na sałatce ze strączków groszku cukrowego 167

wielkości orzecha włoskiego) i grillujemy je z obu stron, na każdej stronie po ok 6-7 minut. Składniki na sos mieszamy ze sobą. Na talerzu rozkładamy  stroączki groszku, polewamy sosem, układamy ciepłe pulpeciki z łososia i posypujemy orzeszkami

Jadło i czytadło
Mix frytek z dyni, buraczków i topinambura z sosem serowo-czosnkowym 134

Buraczki pieką się nieco dłużej niż pozostałe warzywa, więc słupki powinny być nieco mniejsze aby wszystkie warzywa upiekły się równomiernie. Do oleju dodajemy zmiażdżony czosnek, zioła, sól i pieprz, polewamy warzywa i dokładnie mieszamy. Frytki pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni do miękkości (około 20 minut).   W czasie pieczenia przygotowujemy sos. Serek wymieszać z jogurtem, dodać zmiażdżony czosnek

Jadło i czytadło
Szarlotka z patelni z sosem czekoladowym. 184

zasypujemy cukrem, karmelizujemy. Sos: -dwie kostki czekolady -1/2 małej łyżeczki masła Czekoladę roztapiamy z masłem, mieszamy. Z ciastka wykrawamy równe okrągłe placuszki, przekładamy jabłkami, posypujemy cukrem puderem i polewamy sosem. Nie zdążyłem bąblowi życzyć smacznego; tak szybko to sprzątnął z talerza

BaRepas
Zebra ,ekspresowe ciasto. 6388

Zebry nie jadłam nigdy ,ale jej wygląd skusił mnie do wypróbowania .Ciasto smaczne ,ale bez fajerwerków ,myślę ,że potrzebuje jakiegoś kremu ,polewy ,jak u mnie i jest zdecydowanie smaczniejsze. Składniki: tortownica 26 cm 5 jajek 1 szklanka cukru 2,5 szklanka mąki 1 szklanka oleju 1 szklanka gazowanej wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki dobrego kakao 2 łyżki

Ladylaura.
Cynamonowe rolsy z migdałami 155

piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  lukier: 1/2 białka 3/4 szklanki cukru pudru  1 łyżeczka ciepłej wody 1 łyżeczka soku z cytryny Z powyższych składników ucieramy lukier i polewamy nim jeszcze letnie lub całkiem wystudzone rollsy. Jeśli lukier jest za rzadki, dodajemy więcej cukru, jeśli zbyt gęsty - więcej wody lub soku z cytryny.  Smacznego! ciasto drożdżowe

bistro mama