Pomarańcze obrać, wyciąć cząstki miąższu (bez błonek) i przełożyć do rukoli. Dodać kiełki brokuła i wszystko delikatnie wymieszać. Wszystkie składniki na sos winegret mieszamy, do uzyskania gładkiej konsystencji i polewamy sałatkę. Posypujemy uprażonymi na suchej patelni ziarnami sezamu. Smacznego
Oryginalny smakprzez sitko jeśli są grudki). Dorzucamy posiekany koperek. 6. Podgrzewamy do lekkiego wrzenia. 7. Doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę podgrzewamy. 8. Upieczone roladki wykładamy na talerz, polewamy sosem
Szefowa kuchniPrzygotowujemy gremolatę, mieszając wszystkie składniki w miseczce. Wyjmujemy mięso z garnka i wstawiamy w ciepłe miejsce. Sos gotujemy jeszcze 10 minut bez przykrycia, żeby zgęstniał. Mięso przekładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy gremolatą. Podajemy z risotto
Smakowity Blog Kulinarnyadvocatem. Po około godzinie serniczki stężały idealnie. "Żelka" advocatowa też, ufff. Czemu "Żelka" w cudzymsłowiu? Bo jak nazwać coś co jest sztywne, a nie jest galaretką? Nie jest polewą, bo jest sztywne? Więc taką sobie nazwę wymyśliłam i taką też pozostawię :) DODATKOWO: około 8 kosteczek mlecznej czekolady kilka malin (u mnie były rozmrażane) kilka listków świeżej mięty Serniczki bez alkoholu
Blondynka Gotujechłodne miejsce. Banany obieramy i kroimy w plastry i skrapiamy je sokiem z cytryny. Na spodzie ciasta wylewamy odrobinę wystudzonego i dość gęstego sosu karmelowego. Układamy warstwę bananów, polewamy je sosem, układamy banany i na końcu ponownie sos. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym i wykładamy na gotowe ciasto. Całość wstawiamy do lodówki. Podajemy schłodzone
Malinowe Pocałunkicienko kroimy w paski i dodatkowo siekamy nożem. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie pozostałe składniki łączymy i powstałym sosem polewamy warzywa, mieszamy sałatkę. Odstawiamy do lodówki na około godzinę. Smacznego
Symfonia smakowaucieramy wraz z wodą przez dłuższą chwilę do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Gdy masa okazałaby się za rzadka dodajemy więcej cukru pudru, jeżeli natomiast za gęsta - odrobinę wody. Przygotowanym lukrem polewamy babkę piaskową. Moje posty
Słodka StronaMigdały w kolorowych chrupiących polewach dostałam od znajomego z Włoch - podobno rozdaje się je tam na ślubach jako upominek od państwa młodych dla gości - na szczęście. Ja wykorzystałam je do zrobienia wielkanocnych kurczaczków :) Kurczaczki z migdałów mogą stać się fajną dekoracją na tegoroczne mazurki czy wielkanocne babeczki. Jeśli jednak nie uda się Wam kupić migdałów z powodzeniem można je zastąpić
Ciastkozercyczosnek i łączymy z oliwą, bazylią, rozmarynem, ziołami prowansalskimi, olejem, solą i pieprzem i jeśli używamy suszoną miętę, również dodajemy ją do marynaty. Schab układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy przygotowaną wcześniej marynatą. Jeśli nie dodajemy suszonej mięty do marynaty, a mamy świeżą, to posypujemy schab porwanymi listkami. Jabłka kroimy na plasterki i obkładamy nimi mięso. Pieczemy
Zofianaziół prowansalskich Na talerzach układamy: sałatę, oliwki, pokrojone truskawki, i podzielony na ósemki camembert. Wszystkie składniki sosu mieszamy, ja używam do tego małego słoiczka z zakrętką. Sałatkę sosem polewamy tuż przed podaniem. Do sałatki podałam jeszcze grzanki z domowego chleba z oliwkami i cebulką - przepis na ten chlebek już niedługo ukaże się w nowym numerze Małopolski Apetyt - Magazyn blogerów
Miksturownikrozwałkowujemy na placek. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim ciasto. Dookoła każdej pizzy układamy kawałki sera i zawijamy ciasto do środka. Pomidory miksujemy blenderem i polewamy nimi pizzę w środku. Posypujemy startym lub kawałkami żółtego sera. Układamy rozmrożony i odciśnięty szpinak. Fetę pokrojoną w kostkę, plasterki czarnych oliwek, kawałki szynki. Posypujemy oregano. Pieczemy ok. 17 minut
Aga w kuchniMazurek to kruche ciasto ze słodkim nadzieniem w środku. Najczęściej udekorowane polewami lub bakaliami. Zachęcam do wypróbowania przepisu na mazurek z rozpuszczonymi krówkami - niebo w gębie! Składniki na kruche spody (z tej porcji wyjdą 2 mniejsze spody) 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 kostki masła, tj. 125 g masła (niektóre opakowania masła mają wagę 200 g, więc będziemy potrzebować
UgotowaćDzisiaj zapraszam Was na pyszną, delikatną i lekko wilgotną babkę piaskową, która została udekorowana polewą cukrową i kolorowymi kuleczkami. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a sam smak jest rewelacyjny! Poniższa babka będzie idealnie pasować na wielkanocny stół. Warto dodać, że bardzo długo zachowuje swoją świeżość (nawet do 3-4 dni). Składniki: ciasto 5 dużych jaj 1 szklanka zwykłego cukru
Ugotowaćułożyć ugotowane filety z łososia. Następnie całość ozdobić przekrojonymi pomidorkami koktajlowymi i plasterkami marchewki. Co jakiś czas podlewać wywarem. Przygotowany półmisek wstawić do lodówki. Gdy masa zgęstnieje ponownie polewać wywarem z żelatyną. Dzięki temu, galaretka będzie równomiernie położona. Danie podawać dopiero wtedy, gdy cała galaretka stężeje. Warto dodać, że galaretka musi pokryć wszystkie warzywa i filety z łososia
UgotowaćSkładniki: 1 duży karp (może być bez głowy) 1 l piwa (do tego dania najlepiej pasuje piwo Karmi Classis) 100 g rodzynek 1,5 opakowania pierników Katarzynki (bez polewy!) 1 marchewka 1 pietruszka 1 mała cebula kilka plasterków cytryny olej do smażenia sól, pieprz Dzień wcześniej karpia umyć, osuszyć, oczyścić, pokroić w grube dzwonki oraz przyprawić sola i pieprzem. Wstawić
Ugotować