polewa - 11092 przepisów (strona:451/740)

Delicja 189

bakalie (ale nie do pełna:)) i otwory z owocami zalać tężejącą galaretką. Na galaretkę ułożyć kółka, które pozostały z wyciętych otworów. Wierzch ciasta posmarować pozostałym kremem. Ciasto polać ulubioną polewą czekoladową. Uwagi: 1. Biszkopty przed przełożeniem kremem można lekko naponczować owocowym ponczem, np. syropem z brzoskwiń (z puszki) wymieszanym z sokiem z pomarańczy

In my kitchen
Chicken Ramen 160

dodany do zupy nasiąknie nią i stanie się za miękki, bądź nie włożony do zupy ostygnie. Makaron: 1. Ugotować wedle przepisu na opakowaniu- około 3-4 minuty 2. Nie polewać zimną wodą, odcedzić i włożyć do miseczek, do których od razu należy nalać gorący bulion.  Nakładać dekoracje na wierzch Ramen- nie mieszać jej z bulionem. Podawać natychmiast po przyrządzeniu

KreatywnePiny
Sałatka DELUXE Tuńczyk - Jajko 278

układamy rozcięte na 4 części jajko. Na górę układamy paseczki z sera gouda. 2/ Sok z połowy limonki mieszamy z olejem i sokiem z melona wraz z jego cząstkami. Polewamy dressingiem sałatkę a na koniec dodajemy świeżo zmielonego pieprzu i soli. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Pieczony pstrąg łososiowy 178

łyżki soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek Sól morska Przepis: Pstrąga myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Naczynie, w którym będziemy piec rybkę smarujemy oliwą z oliwek. Pstrąga polewamy sokiem z cytryny i posypujemy pieprzem cytrynowym i zmieloną solą morską. Pstrąga pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180C i pieczemy przez 15-20 minut

Emcia Pichci
Ciasto z Rodzynkami 347

pół. Do jednej części dodajemy kakao i mieszamy. Na pierwszy biszkopt nakładamy ciemny krem. Przykrywamy drugim biszkoptem. Na wierzch wykładamy jasny krem. Wygładzamy. Posypujemy rodzynkami lub kawałkami śliwek kalifornijskich. Polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z odrobiną mleka. Przed podaniem chłodzimy w lodówce kilka godzin i tam też przechowujemy. Dodatkowo: rodzynki lub śliwki kalifornijskie 200 g mlecznej lub gorzkiej czekolady

Made By Mom And Son
Pasta z ciecierzycy a'la hummus 161

cieciorki z puszki 1 łyżka sezamu kawałek pora 1 łyżeczka oliwy 1/2 łyżeczki musztardy    PRZYGOTOWANIE: Cieciorkę odcedzamy z zalewy. Pora drobno siekamy, następnie przekładamy na sitko i polewamy wrzątkiem. Cieciorkę przekładamy do rozdrabniacza lub miksera i miksujemy niezbyt dokładnie, dodajemy pora i ponownie miksujemy. Do masy dodajemy ziarna sezamu, łyżeczkę oliwy oraz musztardę i całość dokładnie mieszamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pieczone jabłka z bezą faszerowane malinami 137

bardziej na bezie suchej i chłodnym pieczonym jabłku. suszymy bezę przez co najmniej 2-4 h przed podaniem w wyłączonym piekarniku. Posypujemy cukrem pudrem i suszonymi owocami, bądź polewamy frużeliną. Na zdjęciach jabłka w obu wersjach. Podajemy w kokilkach, bądź ostrożnie wyjmujemy jabłka i podajemy na talerzykach deserowych. Smacznego

KreatywnePiny
Japońskie jedzenie Madame Wu 134

Ważne: mieszać trzeba szybko, żeby jajko się rozprowadziło dobrze wśród ryżu i dopiero wtedy zaczęło ścinać.  5. Wrzucamy mięso i mieszamy 6. Pieprzymy, polewamy sosem sojowym (słony jest więc nie solimy) 7. No i teraz, jak już uznamy, że się ryż zarumienił ładnie i jajko przestało być płynne to należy się skupić i wrzucić

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować 182

czekoladę. Melasę możemy traktować jako naturalny słodzik do ciast, sosu czekoladowego, pieczywa (zarówno słodkiego jak i wytrawnego) oraz napojów. Proszek natomiast to możemy wykorzystać do wypieku ciast i przygotowywania polewy (np. do piernika). Karob nadaje potrawom i napojom ciemniejszą barwę. Jest bogatym źródłem magnezu, żelaza, wapnia, potasu, fosforu, sodu oraz witamin B1, B2, B3 i E. Można zastąpić stosując kakao

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bardzo puszysty sernik z rodzynkami 155

temperaturze 160ºC  Jeśli wierzch sernika zbyt szybko się rumieni przykryć go folią aluminiową. Po upieczeniu pozostawić sernik w lekko uchylonym piekarniku do ostygnięcia Przestudzony sernik można ozdobić lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Przed podaniem schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Ciasto na kruchy spód  (opcjonalnie) 350 g mąki pszennej 180 g zimnego masła lub margaryny

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka z krewetkami w sosie pomarańczowym 200

trochę sosu na patelni. 7. Na koniec doprawiamy krewetki solą i pieprzem. 8. W półmiskach układamy sałatę, na nią kawałki selera naciowego, połówki pomidorków koktajlowych, cząstki pomarańczy, krewetki. Całość polewamy sosem z patelni i posypujemy nasionami sezamu. Podajemy z ciepłą bagietką lub kawałkami tortilli usmażonymi na suchej patelni z obu stron na rumiany kolor. Smacznego

W kuchni Katie
Sałatka: świeży szpinak, feta, suszone pomidory 322

Liście szpinaku myjemy i osuszamy. Odrywamy łodygi od liści. Dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory, a fetę w kosteczkę. Posypujemy żurawiną i uprażonym na suchej patelni słonecznikiem. Na koniec polewamy sosem zrobionym z octu balsamicznego, miodu i oliwy z oliwek

Aga w kuchni
Sałatka z brokułem, papryką, serem fetta .....i sosem curry 245

Pomiędzy jajka układamy pomidory również pokrojone w  ósemki. Cebulę kroimy w piórka i posypujemy całość. Na wierzch wsypujemy ser fetta pokrojony w kostkę. Składniki sosu dokładnie mieszamy i polewamy tuż przed podaniem SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Wiosenna sałatka w stylu fit 276

gotujemy w osolonej wodzie (8 minut od momentu wrzenia wody), obieramy ze skorupki i kroimy na cztery. Szczypiorek i bazylię siekamy. Posypujemy wszystko ziarenkami siemienia lnianego i sezamu białego. Polewamy dresingiem.  SMACZNEGO

Sajkofanka smaku
Warstwowa sałatka z kurczakiem gyros i fetą 372

misce. Na sałatę kładziemy pomidorki pokrojone w ćwiartki, paprykę pokrojoną w kostkę. Cebulę kroimy w półkrążki i kładziemy na warzywach. Następnie dodajemy kurczaka, pokrojoną w kostkę fetę i oliwki. Polewamy dresingiem przygotowanym z dwóch łyżek oliwy, łyżki soku z cytryny, połowy łyżeczki oregano, soli i pieprzu. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje

Proponowane wyszukiwania