polewa - 11092 przepisów (strona:439/740)

Kurczak kukurydziany cytrusowo-tymiankowy, nogi kurczaka 139

nagrzanego do 200 stopni, po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Piec około 25 minut, aż kurczak będzie miękki a skórka ładnie przyrumieniona. Podczas pieczenia, co jakiś czas polewać mięso sosem wytworzonym podczas pieczenia. Upieczone nogi kurczaka przełożyć na talerzu i trzymać w cieple. Sos z pieczenia przetrzeć przez sito, tłuszcz zlać. Zagotować, doprawić do smaku miodem (ja użyłam

królestwo garów
Kuropatwa pieczona 152

środka włożyć jeden plaster słoniny. Kuropatwę ułożyć w naczyniu do zapiekania, przykryć dwom plasterkami słoniny i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 - 50 minut. Podczas pieczenia polewać wytworzonym sosem. Jest to danie raczej dla jednej osoby.... ;)   zastawa

królestwo garów
Jaglane klopsy na cukiniowym spodzie 150

siekamy na kształt makaronu. Jeśli ktoś nie przepada za surową cukinią można ją lekko podgotować, lecz dosłownie 1-2 minuty. Na talerz wykładamy cukinię. Na niej układamy nasze klopsy polewamy sosem pomidorowym. Smacznego

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Fasolka z migdałami! 102

Składniki: - 3 garście fasolki szparagowej - 1 łyżeczka masła - 10 migdałów - łyżka płaska płatków owsianych - sól Fasolkę gotujemy al dente, posypujemy uprażonymi migdałami i zrumienionymi na suchej patelni płatkami owsianymi, polewamy klarowanym masłem. Solimy. Smacznego

SMYKWKUCHNI
Sałatka z tuńczykiem i sosem musztardowym 141

mniejsze kawałki. Oliwę , musztardę oraz przyprawy mieszamy do powstania sosu. Sałatę przekładamy do miseczki wrzucamy paprykę ,ogórka, tuńczyka. Na wierch układamy pokrojone w ćwiartki jajko oraz cebulę. Całość polewamy sosem tuż przed podaniem i mieszamy. Smacznego

Cukier&Puder
Czekoladowe Ciasto Cukiniowe 136

ostygnięcia. Ganache: 200 g gorzkiej czekolady 110 ml śmietany kremówki 36% Śmietanę zagotowujemy. Odstawiamy z palnika i wrzucamy połamaną czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty, po czym dokładnie mieszamy. Polewamy ciasto. The post Czekoladowe Ciasto Cukiniowe appeared first on Made

Made By Mom And Son
Sałatka z botwinką i awokado. 127

misce z zimną wodą z łyżką oliwy. Dodajemy pozostałe składniki. Sos: -łyżka octu cydrowego lub jabłkowego -szczypta pieprzu i soli -łyżka oliwy Wszystkie składniki mieszamy w jedno i polewamy sałatkę. Smacznego

BaRepas
Tort – pomysł na dekorację VI 213

wciskając i pilnując, by były umieszczone pionowo i w mniej więcej równych odstępach. Rurki układać przyciętym końcem do dołu. Biała czekolada: 50 g białej czekolady lub pół opakowania białej polewy w czekoladowych pastylkach Czekoladę rozpuścić w małej metalowej misce trzymanej nad garnuszkiem z gotującą się wodą. Przestudzić i odczekać aż zacznie lekko tężeć. Czekoladę przełożyć do nieużywanego grubego woreczka (najlepiej

Trzeci talerz
Polędwiczka w polewie śmietanowo - grzybowej 180

osoloną śmietaną i gotowe. Polędwiczkę podałam z kluskami łyżką kładzionymi o których produkcji wspomnę przy innej okazji, gdyż na chrzciny i tak bym ich nie zrobiła. Tytułowa polędwiczka w polewie ;) No i? Nadaje się na chrzciny czy nie nadaje? Oto jest pytanie! Smacznego rozważania

Kuchnia po mojemu
Warzywa w pomidorach z mięsną niespodzianką w ramach zdrowej kolacji na ciepło 165

przykrycia do piekarnika. Gdy już są ciepłe, kładę na nie uduszoną pierś. Przykrywam plastrami mozzarelli i startym serem. Zapiekam do rozpuszczenia sera. Wykładam łopatką. Obok wykładam resztę warzyw i polewam powstałym sosem pomidorowo - warzywnym. Zapewniam, że taka kolacja może smakować. Jest się czym najeść, ale bez odczucia ciężkości po spożyciu. Pyszności. W sam raz na ciepłą kolację. Przygotowywałam to danie

Kuchnia po mojemu
Hybrydowe skrzydełka paprykowo - pomidorowe 174

skórka chrupiąca, do wypieczonego wywaru dodajemy koncentrat pomidorowy i rozprowadzamy na jednolity sos. Dopiekamy jeszcze przez chwilę. Podajemy z ryżem. Aby dodać daniu pikanterii bez pozbawiania dziecka obiadu ryż polewamy słodko pikantnym sosem chili, który doskonale komponuje się także z mięsem. Niestety ostatecznie Syncio i tak z obiadu nie skorzystał bo się na brzusio pochorował i od tamtej pory

Kuchnia po mojemu
Ciasto czekoladowe z kawałkami czekolady i wiśniową nutą na święta, weekend i osłodę każdej imprezy 122

znów delikatnie mieszamy. Wlewamy do wysmarowanej tłuszczem blachy (o wym. 10x25 cm). Wykładamy konfiturę. Pieczemy do 60 minut w temperaturze 180 stopni. Najlepiej kontrolować ciasto patyczkiem. Można wykończyć polewą z białej bądź ciemnej czekolady. Pychota. Zapewniam. Ciasto szykuje się szybko. Nie ma konieczności dodawania konfitury - to moja wariacja. Jest puszyste, wilgotne i długo zachowuje świeżość - choć nie ma takiej potrzeby

Kuchnia po mojemu
Kapuściowa ze skwarkami. Kuchenny recykling i zupa bez gotowania, czyli drugie życie gołąbków. 119

dolać odrobinę wody (tylko jeśli sos był bardzo gęsty) i zagotować. W oddzielnym garnku gotujemy grubo pokrojone ziemniaki, a na patelence rozpuszczamy skwareczki. Nalewamy do talerza, wkładamy ziemniaczki i polewamy skwarkami. Voila! Odzysk resztek obiadowych w pysznym wydaniu. Uwielbiam tę zupę. Również dlatego, że nie trzeba jej gotować

Kuchnia po mojemu
Sernik gotowany. Kremowe ciasto bez pieczenia lecz nie surowe 145

gęstniejąca masa się nie przypalała. Gotujemy 2-3 minuty. Gorącą masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i herbatnikami. Wystudzone ciasto wstawiamy do lodówki. Schładzamy. Następnie przygotowujemy polewę czekoladową - u mnie Deser rzeczywiście wychodzi a do tego jest pyszny. Następnym razem przygotuję go z samodzielnie mielonego twarogu. Podobno wychodzi bardziej zwięzły. Ten z twarogu wiaderkowego jest bardzo kremowy. Przy

Kuchnia po mojemu

Proponowane wyszukiwania