polewa - 11092 przepisów (strona:433/740)

Tarta serowo-jabłkowa 184

zrobi się złociste wyjmujemy ) Na podpieczony spód wylewamy masę serową , rozprowadzamy równo na całej powierzchni. Umyte jabłka , przekrajamy na pół , pozbywamy się gniazd nasiennych , kroimy w półplasterki i polewamy je wyciśniętym sokiem z cytryny . Następnie pokrojone plasterki układamy na masie serowej w postaci kwiatuszka ( jeden plasterek obok drugiego, drugi rząd układać w przerwie między jednym plastrem a drugim i czynność

Słodkości i nie tylko
Lekka sałatka z mozzarelli i ziarnami 307

oliwę dodajemy zioła, sól, pieprz oraz czosnek. Zakrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny. Dokładnie mieszamy. Na talerzu wyłożonym sałatą układamy ser, pomidory całość posypujemy prażonymi ziarnami i a wierzch polewamy przygotowanym dressingiem. Smacznego

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Tartaletki z karmelem i czekoladą. 203

wykładać nim foremki dobrze dociskając do brzegów .Foremki muszą być nasmarowane masłem . Pieczemy je około 15 minut w 180 stopniach.Odstawiamy do przestygnięcia .Następnie napełniamy masą karmelową . Na masę wylewamy polewę czekoladową i odstawiamy do lodówki . Masa czekoladowa: 150 g gorzkiej czekolady niecałe pół szklanki mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej Czekoladę roztopić z mlekiem na małym ogniu ,dodać mąkę ,wymieszać . Karmel

Ladylaura.
Wspaniały WITARIAŃSKI MAKOWIEC i równie wspaniały SOS CZEKOLADOWY 171

TEGO , - 1 małą łyżeczkę cynamonu, - szczyptę soli morskiej.  Porządnie wymieszany sos wstawiamy na chwilę do lodówki, żeby lekko zgęstniał, po czym wyjmujemy z lodówki makowca, wyjmujemy sos, polewamy ciasto sosem, posypujemy wg Adama wiórkami kokosowymi, a wg mnie koniecznie i zdecydowanie płatkami migdałowymi :)) i... z powrotem do lodówki.  Pierwszą próbę zrobiliśmy po około godzinie, "ciasto" było ładnie zwarte

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Sałatka z kurczakiem w śliwkowo-miodowej glazurze. 234

kurczaka. Sos do sałatki: 2 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu balsamicznego sól 1/4 ząbka czosnku 1/2 łyżeczki miodu zioła prowansalskie Mieszamy wszystkie składniki. Sałatę polewamy sosem tuż przed podaniem. Smacznego

Miksturownik
Tat Soi z karkówką w rozmarynie z parowaru 194

kmin rzymski papryka wędzona do ziemniaków z płatkami kwiatów, rozmarynem i pieprzem  świeży rozmaryn świeży koperek Plaster Karkówki myjemy, odsączamy nadmiar wody i przekładamy do głębokiego naczynia. Polewamy oliwą z oliwek i dokładnie obtaczamy w niej mięso. Przyprawiamy z obu stron pieprzem czarnymi, czosnkiem, kminem rzymskim, papryką wędzoną i świeżym rozmarynem. Następnie zawijamy mięso w folię aluminiową i wstawiamy

Parowar Faceta
A'la Malakoff truskawkowy 198

dodajemy wodę i sok z 1/2 cytryny. Dokładnie mieszamy. Orzechy laskowe, nerkowca i płatki migdałów wrzucamy na suchą i rozgrzaną patelnię i prażymy. Na tortownicy układamy poziom biszkoptów. Biszkopty polewamy truskawkowym ponczem. W szczeliny pomiędzy biszkoptami nakładamy dżemem. Na dżem nakładamy 1/2 masy budyniowej. Na masie układamy ponownie poziom biszkoptów. Biszkopty nasączamy ponczem truskawkowym. Ponownie szczeliny wypełniamy dżemem. Dżem przykrywamy

paapilotkaa
Ciasto ze szpinakiem i masą miętową. 172

masłem na gładką masę.   Na biszkopt kakaowy wylewamy miętową masą i przykrywamy ciastem szpinakowym, wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy ciasto, posypujemy kuleczkami, a następnie odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.   Smacznego

Symfonia smakowa
Lekka sałatka na grilla z botwinki i jajka. Proste dietetyczne przepisy kulinarne: niezbędne potrawy na grilla więc masz szybki 208

przez około 7-10 minut. Rzodkiewkę kroimy w ćwiartki. Wyszuszoną sałatę i liście botwinki rwiemy na kawałki. Mieszamy w dużej misce wszystkie warzywa, dodajemy jajo, szczypiorek, ziarna. Na koniec polewamy oliwa z oliwek. Druga wersja zakłada dodatek domowego majonezu (klik)  lub sosu czosnkowego: Pół kubka jogurtu wymieszaj z ketczupem (ilość dozuj wg swojego smaku), wyciśniętym czosnkiem, posiekanym szczypiorkiem, solą

IzaGotuje
Białe szparagi z grilla 201

Jeżeli obieramy szparagi na desce mniejsza jest też szansa na złamanie delikatnego warzywa. Najlepiej użyć dowolnej obieraczki do warzyw. Po obraniu , wkładamy szparagi do miski, posypujemy pieprzem, solą - niedużo, polewamy oliwą. Ręką rozprowadzamy oliwę tak, aby całe szparagi były nią posmarowane.  Możemy położyć od razu szparagi na tacce i na grill,  ja wstępnie obsmażałam je, często obracając przez

Stare Gary
Maślany kurczak z cebulową nutą 164

Następnie na patelni rozgrzać trochę masła i smażyć na nim kotleciki z kurczaka przez 3-4 minuty z każdej strony. Przez cały czas smażenia dodawać po trochu masła i polewać nim wierzch mięsa. Dzięki takiej maślanej kąpieli mięso będzie niezwykle soczyste i smaczne

W poszukiwaniu inspiracji
Zielona sałata na słodko 380

szklanki wody, 2 łyżki cukru, szczypta soli. Wykonanie: Cukier, sól i kwasek cytrynowy rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do ostygnięcia. Sałatę myjemy, osuszamy i rozdrabniamy liście. Sałatę polewamy wcześniej przygotowaną wodą i dodajemy śmietanę. Całość mieszamy. Polecam podawać sałatę do kotletów np: kotlety mielone , kotlety schabowe . Smacznego

paapilotkaa
SERNIK- wilgotny ,puszysty -- SERNIK umido, soffice 138

minut .Po tym czasie piekarnik wyłączyć, drzwiczki lekko uchylić. Sernik wyjąć z piekarnika (po okolo 20-30 minutach),kiedy lekko przestygnie . Polukrować lub,posypać cukrem pudrem,można też dac polewę czekoladową . Smacznego

w mojej kuchni
Sałatka z rukolą, szynką szwarcwaldzką i serem camembert + film 303

oliwek, całość doprawiamy szczyptą soli oraz czarnym pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy. Na półmisku układamy umytą i osuszoną rukolę, połówki pomidorków, szynkę, kawałki sera camembert oraz gruszkę. Sałatkę polewamy przygotowanym sosem i wstawiamy na pół godziny do lodówki

Smakowite Dania
Sałatka ze szparagami. 231

szparagi ,pęczek ,gotujemy 5 minut i hartujemy w zimnej wodzie ,kroimy na trzy części pomidor ulubiona sałata ulubiony ser sól ,pieprz ,oliwa Wykładamy wszystko na talerz i gotowe. Doprawiamy ,polewamy oliwą

Ladylaura.

Proponowane wyszukiwania