polewa - 11092 przepisów (strona:426/740)

Indyk pieczony 175

wewnątrz piersi osiągnie 71 stopni. Wyłączyć piekarnik, indyka zostawić aż temperatura wewnątrz indyka osiągnie 75 stopni. Wyjąć go i odstawić na około 10 minut aby odpoczął. W trakcie pieczenia polewać wytworzonym sosem. Polecam stosowanie termometru do pieczenia. Jest to naprawdę wygodniejsze i zawsze mamy pewność, że mięso zostało upieczone. Wielokrotnie przekonałam się, że przeliczniki -waga indyka na godziny pieczenia

królestwo garów
Kurczak kukurydziany cytrusowo-tymiankowy, nogi kurczaka 176

nagrzanego do 200 stopni, po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Piec około 25 minut, aż kurczak będzie miękki a skórka ładnie przyrumieniona. Podczas pieczenia, co jakiś czas polewać mięso sosem wytworzonym podczas pieczenia. Upieczone nogi kurczaka przełożyć na talerzu i trzymać w cieple. Sos z pieczenia przetrzeć przez sito, tłuszcz zlać. Zagotować, doprawić do smaku miodem (ja użyłam

królestwo garów
Kuropatwa pieczona 185

środka włożyć jeden plaster słoniny. Kuropatwę ułożyć w naczyniu do zapiekania, przykryć dwom plasterkami słoniny i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 - 50 minut. Podczas pieczenia polewać wytworzonym sosem. Jest to danie raczej dla jednej osoby.... ;)   zastawa

królestwo garów
Jaglane klopsy na cukiniowym spodzie 193

siekamy na kształt makaronu. Jeśli ktoś nie przepada za surową cukinią można ją lekko podgotować, lecz dosłownie 1-2 minuty. Na talerz wykładamy cukinię. Na niej układamy nasze klopsy polewamy sosem pomidorowym. Smacznego

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Fasolka z migdałami! 139

Składniki: - 3 garście fasolki szparagowej - 1 łyżeczka masła - 10 migdałów - łyżka płaska płatków owsianych - sól Fasolkę gotujemy al dente, posypujemy uprażonymi migdałami i zrumienionymi na suchej patelni płatkami owsianymi, polewamy klarowanym masłem. Solimy. Smacznego

SMYKWKUCHNI
Sałatka z tuńczykiem i sosem musztardowym 189

mniejsze kawałki. Oliwę , musztardę oraz przyprawy mieszamy do powstania sosu. Sałatę przekładamy do miseczki wrzucamy paprykę ,ogórka, tuńczyka. Na wierch układamy pokrojone w ćwiartki jajko oraz cebulę. Całość polewamy sosem tuż przed podaniem i mieszamy. Smacznego

Cukier&Puder
Czekoladowe Ciasto Cukiniowe 174

ostygnięcia. Ganache: 200 g gorzkiej czekolady 110 ml śmietany kremówki 36% Śmietanę zagotowujemy. Odstawiamy z palnika i wrzucamy połamaną czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty, po czym dokładnie mieszamy. Polewamy ciasto. The post Czekoladowe Ciasto Cukiniowe appeared first on Made

Made By Mom And Son
Sałatka z botwinką i awokado. 164

misce z zimną wodą z łyżką oliwy. Dodajemy pozostałe składniki. Sos: -łyżka octu cydrowego lub jabłkowego -szczypta pieprzu i soli -łyżka oliwy Wszystkie składniki mieszamy w jedno i polewamy sałatkę. Smacznego

BaRepas
Tort – pomysł na dekorację VI 250

wciskając i pilnując, by były umieszczone pionowo i w mniej więcej równych odstępach. Rurki układać przyciętym końcem do dołu. Biała czekolada: 50 g białej czekolady lub pół opakowania białej polewy w czekoladowych pastylkach Czekoladę rozpuścić w małej metalowej misce trzymanej nad garnuszkiem z gotującą się wodą. Przestudzić i odczekać aż zacznie lekko tężeć. Czekoladę przełożyć do nieużywanego grubego woreczka (najlepiej

Trzeci talerz
Polędwiczka w polewie śmietanowo - grzybowej 215

osoloną śmietaną i gotowe. Polędwiczkę podałam z kluskami łyżką kładzionymi o których produkcji wspomnę przy innej okazji, gdyż na chrzciny i tak bym ich nie zrobiła. Tytułowa polędwiczka w polewie ;) No i? Nadaje się na chrzciny czy nie nadaje? Oto jest pytanie! Smacznego rozważania

Kuchnia po mojemu
Warzywa w pomidorach z mięsną niespodzianką w ramach zdrowej kolacji na ciepło 207

przykrycia do piekarnika. Gdy już są ciepłe, kładę na nie uduszoną pierś. Przykrywam plastrami mozzarelli i startym serem. Zapiekam do rozpuszczenia sera. Wykładam łopatką. Obok wykładam resztę warzyw i polewam powstałym sosem pomidorowo - warzywnym. Zapewniam, że taka kolacja może smakować. Jest się czym najeść, ale bez odczucia ciężkości po spożyciu. Pyszności. W sam raz na ciepłą kolację. Przygotowywałam to danie

Kuchnia po mojemu
Hybrydowe skrzydełka paprykowo - pomidorowe 211

skórka chrupiąca, do wypieczonego wywaru dodajemy koncentrat pomidorowy i rozprowadzamy na jednolity sos. Dopiekamy jeszcze przez chwilę. Podajemy z ryżem. Aby dodać daniu pikanterii bez pozbawiania dziecka obiadu ryż polewamy słodko pikantnym sosem chili, który doskonale komponuje się także z mięsem. Niestety ostatecznie Syncio i tak z obiadu nie skorzystał bo się na brzusio pochorował i od tamtej pory

Kuchnia po mojemu
Ciasto czekoladowe z kawałkami czekolady i wiśniową nutą na święta, weekend i osłodę każdej imprezy 164

znów delikatnie mieszamy. Wlewamy do wysmarowanej tłuszczem blachy (o wym. 10x25 cm). Wykładamy konfiturę. Pieczemy do 60 minut w temperaturze 180 stopni. Najlepiej kontrolować ciasto patyczkiem. Można wykończyć polewą z białej bądź ciemnej czekolady. Pychota. Zapewniam. Ciasto szykuje się szybko. Nie ma konieczności dodawania konfitury - to moja wariacja. Jest puszyste, wilgotne i długo zachowuje świeżość - choć nie ma takiej potrzeby

Kuchnia po mojemu
Kapuściowa ze skwarkami. Kuchenny recykling i zupa bez gotowania, czyli drugie życie gołąbków. 156

dolać odrobinę wody (tylko jeśli sos był bardzo gęsty) i zagotować. W oddzielnym garnku gotujemy grubo pokrojone ziemniaki, a na patelence rozpuszczamy skwareczki. Nalewamy do talerza, wkładamy ziemniaczki i polewamy skwarkami. Voila! Odzysk resztek obiadowych w pysznym wydaniu. Uwielbiam tę zupę. Również dlatego, że nie trzeba jej gotować

Kuchnia po mojemu