polewa - 11092 przepisów (strona:425/740)

Ciasto jogurtowe z truskawkami i polewą, tzw. 'kubeczkowe' 165

podobnie jak w Wilgotnym cieście na kremowym serku z truskawkami )- bez zbędnego wyrabiania, ubijania czy miksowania- dosłownie w 5 minut! :) Bardzo wilgotne i miękkie, z dodatkiem słodkich truskawek i polewą czekoladową, żeby było jeszcze bardziej rozpustnie ;))) Obłędnie rewelacyjne i jak to się mówi 'must have' w sezonie truskawkowym! ;) Ciasto: * jogurt naturalny- duży kubeczek, 370 g (użyłam firmy Zott) * mąka

Kraina Miodem Płynąca
Makaron ze szparagami 130

pieprzem. Smażymy do zarumienienia. Na koniec dodajemy śmietankę i gotujemy chwilę aż sos zgęstnieje. Do sosu przekładamy pokrojone szparagi, mieszamy. 3. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Polewamy go przygotowanym sosem i posypujemy natką pietruszki

Szefowa kuchni
Zielona sałata z jajkiem 317

Mieszankę sałat opłukujemy, pomidory, paprykę myjemy, pomidory kroimy w ćwiartki, paprykę oczyszczoną z nasion w kosteczkę, natomiast obrane jajka w ósemki.  Majonez mieszamy z chrzanem solą i pieprzem. Polewamy sałatę sosem delikatnie mieszamy. Przepyszną sałatkę przygotowała Czesia Smacznego

kgwjanczewo
Sałatka z wstążkami z cukinii 176

podaję, wybitnie tutaj pasuje.  Na talerzu układamy kolejno: liście szpinaku, wstążki z cukinii, posypujemy całość orzechami, następnie fetą. Kolejno doprawiamy świeżo zmielonym, kolorowym pieprzem. Przed samym podaniem polewamy przygotowanym sosem

Garniec Magalie
Razowa tarta z boczniakami 173

podsmażamy na mieszance oleju i masła, dodajemy pokrojone grzyby, po chwili dodajemy szpinak. Smażymy na dużym ogniu, aż całość dobrze odparuje.  Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Całość polewamy sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Mieszamy, zdejmujemy z ognia, odstawiamy do ostudzenia.  Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni, program góra/dół. Formę do tarty smarujemy olejem, wykładamy ciasto

Garniec Magalie
Grillowane żeberka w kiwi marynowane z cykorią i szparagami 130

kostkami lodu. Szparagi osuszamy i smarujemy olejem. Układamy na ruszcie i grillujemy na złoty kolor (szparagi na samym początku łatwo jest obrócić jednym ruchem dłoni, przez ich przetoczenie ). Cykorię polewamy olejem i w całości grillujemy na rożnie. Żeberka podajemy z warzywami, grillowanym owocem kiwi i ozdabiamy pietruszką. Smacznego

Moniki Smakołyki
Szparagi wg przepisu Andrzeja Polana 143

łyżki wir. Wlewamy jajko. Gotujemy około 2 minuty, aż białko się zetnie, ale żółtko będzie dalej płynne. Wyciągamy cedzakiem na ręcznik papierowy. Czynność powtarzamy z drugim jajkiem. 5. Szparagi polewamy przygotowanym sosem, na nie wykładamy po jednym jajku. Lekko nakłuwamy wykałaczką, żeby żółtko zaczęło wypływać i podajemy. Smacznego

My Culinary Art
Stek ze szparagami 152

każdej strony (stek obracamy tylko raz!). Dodajemy łyżkę masła i od razu zdejmujemy z ognia. Potrząsamy chwilę patelnią, aż masło całkowicie się rozpuści. 4. Na dwóch talerzach rozkładamy szparagi, polewamy je przygotowanym sosem, na wierzch wykładamy po steku. Całość posypujemy solą gruboziarnistą i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego

My Culinary Art
Kwitnący jabłecznik 153

papierem do pieczenia. Na wierzch kładziemy pokrojone w plastry  nie obrane ze skórki jabłka które skrapiamy  sokiem z limonki. Posypujemy cynamonem, płatkami migdałów oraz płatkami owsianymi. Całość polewamy płynnym miodem. Pieczemy w temperaturze 180 C przez 40 minut. Ciasto przygotowane przez Marysię Smacznego

kgwjanczewo
Zapiekanka kalafiorowa na ostro. 1286

solą i pieprzem. Papryczkę chili myjemy , pozbawiamy pestek i drobno kroimy. Szczypiorek myjemy i drobno siekamy. Następnie dobrze odsączamy różyczki kalafiora na sicie i układamy w naczyniu żaroodpornym. Całość polewamy śmietaną . Posypujemy parmezanem , szczypiorkiem i papryczką chili. Zapiekamy w temperaturze 240 stopni przez około 15 minut. SMACZNEGO

Bazylia kontra Rozmaryn
Makaron ze szparagami, kurczakiem i sosem smietananowym 172

odszypułkowujemy. Połowę miksujemy z listkami Bazyli i miodem na gładki mus. Druga połowę kroimy na 2 lub 4 części w zależności od wielkości owoców. Makaron wykładamy na talerze. Polewamy musem truskawkowym. Fetę kroimy w plastry i układamy na środku talerza. Dodajemy pokrojone truskawki. Dekorujemy listkiem bazylii

Pyry na Gaz
Mule z szafranem w białym winie 190

czosnek drobno siekamy. 2. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy szalotkę i czosnek, smażymy do zeszklenia. Wlewamy mleko i szafran wraz z wodą, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia. Gorącym sosem polewamy mule, przykrywamy i wstawiamy do zimnego piekarnika. Piekarnik ustawiamy na 220 stopni Celsjusza. Po 10 minutach naczynie wyjmujemy, a zawartość dokładnie mieszamy. Wkładamy z powrotem do piekarnika na 10 minut

My Culinary Art
Syrop z hyćki (czarnego bzu) 218

Hyćka vel hyczka to w gwarze poznańskiej czarny bez. Warto wykorzystać zaczynający się właśnie sezon kwitnienia krzewu i zaopatrzyć się w domowy syrop z dodatkiem cytrusów. Syropem m ożna polewać lody, dodawać do ciast, doprawiać nim sałatki owocowe. Rozcieńczony z wodą z lodem smakuje jak ulepszona wersja lemoniady. Do tego jest stosowany w kaszlu i przeziębieniu. Podaję po jednej łyżce

Pyry na Gaz
SAŁATKA Z ŁOSOSIEM 153

łyżki pestek słonecznika firmy Kresto olej lniany pieprz, sól Wykonanie: Sałatę wykładamy na talerz, pokrojoną cebulę w piórka, wykładamy kawałki łososia. kruszymy  ser, oprószamy sola i pieprzem. polewamy olejem

Z Majeczką w kuchni
Zebra Hanki 152

kakao i mieszamy przez chwilę do uzyskania gładkiej konsystencji na bardzo wolnym ogniu. Dodajemy mleko i energicznie mieszając, chwilkę jeszcze pogotujmy. Gotową plewę zestawić z ognia, jeszcze ciepłą polewamy ciasto. Ciasto przygotowała Hanna Smacznego

kgwjanczewo