polewa - 11092 przepisów (strona:422/740)

Sałatka z truskawkami i mozzarellą 158

płatków migdałów CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: W dwóch miseczkach rozkładamy kawałki sałaty lodowej, po jednej garści liści szpinaku, kulki mozzarelli i truskawki. Całość polewamy sosem balsamicznym i skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek. Migdały prażymy do zarumienienia na suchej patelni, posypujemy przygotowane sałatki. Najlepiej smakuje z chrupiącą bagietką. Smacznego

My Culinary Art
Truskawkowa chmurka 144

wzajemnie się uzupełniają i przenikają podczas degustacji tworząc ucztę dla zmysłów. Tak działa połączenie delikatnej cienkiej warstwy kruchego ciasta, truskawek w galaretce, waniliowego kremu mascarpone i chrupiącej bezy w polewie kajmakowej. Inspiracją dla tego przepisu było ciasto Malinowa chmurka z bloga Moje Wypieki

Milion Smaków
Ziemniaczana zapiekanka z kalarepą 154

odsączam. Frome do zapiekania smarujemy delikatnie olejem lub masłem roślinnym, na jej dno wylewamy trochę sosu u układamy warzywa przekładając co któreś plasterkiem sera. Gdy ułożymy już wszystkie plasterki polewamy zapiekankę resztą sosu. Tak przygotowana pieczemy max 30 minut w temp. 180 C, po czym zmieniamy opcję w piekarniku na „grill” i przyrumieniamy jeszcze 10 minut. Smacznego

greenscarf
Surówka z młodą kapustą, papryką i bazylią 183

przygotowania: Kapustę drobno szatkujemy.  Paprykę i ogórka kroimy w niedużą kostkę. Listki bazylii odrywamy z gałązek i płuczemy pod bieżąca wodą.  Warzywa mieszamy i przekładam do salaterki. Polewamy oliwa z oliwek wymieszaną z sokiem wyciśniętym z cytryny oraz solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Całość posypujemy czarnuszką.  Najlepiej odłożyć na 30 minut do przegryzienia smaków, ale można

Pyry na Gaz
Naturalny słodzik-domowa alternatywa cukru i odpowiednik aspiryny 101

arabskich owoce te uważane są za afrodyzjak. Syrop daktylowy nadaje się do słodzenia herbaty i kawy, wypieków oraz deserów. Z dodatkiem rumu lub czekolady może być świetną polewą lub pastą kanapkową. Składniki: 1 szklanka daktyli bez pestek 1 szklanka bardzo ciepłej wody 1 laska wanilii  Przygotowanie  (cały proces 25 minut): - daktyle zalewamy bardzo ciepłą wodą

Pora na pora i pomidora
Sałatka kalafiorowa z kokosowym kurczakiem. 174

odsączamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka. Pomidora kroimy w cząstki. W misce układamy kolejno - sałatę , cebulę , kalafior , mięso i pomidory. Sładniki sosu dokładnie mieszamy i polewamy nim sałatkę. SMACZNEGO

Bazylia kontra Rozmaryn
Szaszłyki z keczupem 145

oprószam solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi  oraz skrapiam obficie olejem.  3. Przygotowane szaszłyki układam na rozgrzanym grillu i grilluję po około 10 minut z każdej strony. Gotowe szaszłyki polewam keczupem i podaję. Do przygotowania szaszłyków wykorzystałam Ketchup Extra Kielecki Łagodny, który otrzymałam do testowania od firmy WSP SPOŁEM . Keczup doskonale sprawdza się, jako dodatek do potraw z grilla. Jego

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sałatka „smaki Indii” 219

jest opieczone wlewamy wino i jeszcze chwilę smażymy aby wino odparowało. Tak samo robimy z drugim filetem. Talerz wykładamy potarganą sałatą, posypujemy pokrojoną w paski papryką i cebulą. Polewamy sosem, przykrywamy mięsem, posypujemy orzeszkami

harrisa
Ziołowy sos serowo-oliwkowy z miętą + szybka sałatka z serem i oliwkami 203

Umytą paprykę kroimy w kostkę i posypujemy sałatkę. Na koniec dodajemy pół opakowania sera typu śródziemnomorskiego w kostkach Apetiny Snack Pack, wraz z oliwkami. Sałatkę tuż przed podaniem polewamy zalewą ziołowo-oliwkową z opakowania sera Apetiny i przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Próbujemy, wkładamy na 5-10 minut do lodówki. Podajemy schłodzoną. ... wspaniała zielona sałatka pełna smaku i aromatu

Słodkie okruszki
Kremowy mus z kalafiora z tajskim ziołowym sosem! 165

Przesmażamy 2 minuty, miksujemy blenderem na gładką masę. Wyjmujemy do miseczki. W kubku miksujemy zioła, skórkę z limonki z oliwą z oliwek. Otrzymamy nadający charakteru potrawie sos tajsko-limonkowy! Polewamy danie zielonym sosem. Danie może być spożywane na gorąco lub na zimno jako chłodnik. Przepyszne! 30 minut i gotowe! To co próbujecie

SMYKWKUCHNI
Syrop dyniowy (Pumpkin Spice Syrup) & Pumpkin Spice Coffee 156

jest przeraźliwie słodki. Słodycz jest idealnie zbalansowana z innymi dodatkami. Należy tylko pamiętać, by wstrząsnąć porządnie butelką przed ponownym użyciem.  Syrop można wykorzystać np. do kawy lub jako polewę do deserów. W jogurcie naturalnym także się dobrze sprawdził - próbowałam. Bardzo interesujący dodatek zwłaszcza na jesienną porę roku :) Przepis pochodzi z tej ( klik ) strony. Pumpkin Spice Sirup Składniki

My simple kitchen
Pieczone pigwy 172

przyprawy. Wkładamy pigwy i gotujemy tak długo, aż zmiękną. Formę do zapiekania smarujemy lekko masłem. Przekładamy do niej pigwy. Pozostały sok jeszcze gotujemy parę minut by odparował i polewamy nim owoce (wystarczą 3-4 łyżki). Pigwy posypujemy pozostałymi 50 g cukru i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy tak długo, aż się zezłocą (około 30 minut). Do pieczonych

My simple kitchen
Grzanki z gruszką na słodko 146

ciemny czy najzwyklejszy pszenny) serek o naturalnym smaku gruszka krem toffi ( klik ) Z chleba przyrządzamy grzanki. Następnie smarujemy je serkiem i obkładamy plasterkami gruszek. Na koniec całość polewamy kremem toffi (uprzednio trochę podgrzanym). I zjadamy ze smakiem ;) Grzanki dodaję do akcji

My simple kitchen