polewa - 11092 przepisów (strona:414/740)

Tiramisu z malinami 139

tego serek mascarpone i mieszamy. Pianę z białek wyjmujemy z lodówki i dodajemy stopniowo do masy cały czas mieszając do uzyskania jednolitej, pulchnej masy. Pucharki wykładamy biszkoptami i delikatnie polewamy je kawą tak żeby się wchłonęła i nie za bardzo namoczyła biszkopty. Następnie na biszkopty wykładamy część masy, na nią warstwę malinek i znowu masę. Jeżeli mamy większe pucharki

Kuchenne Wariacje
Kurczak w sosie pieczarkowym z brokułami i pieczonymi ziemniakami 347

pieczarki zmiękną a sos zgęstnieje. Na końcu dodajemy łyżkę masła i 2 łyżki jogurtu i dokładnie mieszamy. Gdy już mamy wszystko gotowe nakładamy wszystko na talerz – nakładamy kurczaka i polewamy go sosem, wokół rozkładamy brokuły a obok pieczone ziemniaki. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Zapiekanka ziemniaczano-warzywna z kurczakiem 356

cukinie z paprykami a następnie brokuły pokrojone w plasterki. Na koniec kolejna warstwa ziemniaków. Potem kroimy mozzarellę w plasterki a na to jeszcze kawałek startego żółtego sera. Całość zapiekanki polewamy śmietanką wymieszaną z sosem. Gotową zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy ok. 30-40 min jak zapiekanka nam się zrumieni. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Kurczak z młodymi ziemniaczkami i szparagami 156

masła a potem dorzucamy 2 płaskie łyżki bułki tartej i mieszamy do momentu kiedy bułka się zrumieni. Gotowe ziemniaki i szparagi odcedzamy i przekładamy na talerz, dodajemy kurczaka. Szparagi polewamy bułką tartą a jeżeli ktoś lubi można i ziemniaki. Dodatkowo ziemniaki posypujemy pociętym koperkiem jak ktoś lubi. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Szparagi pieczone z wędzonym boczkiem podane z jajkiem sadzonym 137

cukru. Po 5 minutach wyciągamy szparagi i studzimy. Następnie bierzemy po 2 szparagi mniej więcej tej samej długości i owijamy w boczek. Gotowe szparagi przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą i śmietanką, przyprawiamy pieprzem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i pieczemy ok.15-20 minut. Pod koniec pieczenia zabieramy się za jajka. Rozgrzewamy patelnię z łyżką masła

Kuchenne Wariacje
Zupa krem z cukini z grzankami 125

jeszcze trochę doprawiliśmy. Krem z cukini mamy gotowy ale dla smaczku możemy podać krem razem z grzankami własnej roboty. Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią pokrojony chleb w kostkę, polewamy oliwą i delikatnie solimy i pieprzymy. Grzanki cały czas mieszamy żeby się nie przypaliły. Gotowe grzanki kładziemy na krem. Smacznego Przepis wykonany dzięki ręcznemu blenderowi marki Braun

Kuchenne Wariacje
Domowy popcorn z solonym karmelem 138

zostawiamy do momentu aż przestanie „strzelać” nasza kukurydza, a gar wypełni się białymi „ząbkami” :) Zdejmujemy z gazu i przesypujemy popcorn do miski, który z kolei polewamy wcześniej przygotowanym karmelem   Szybki i smaczny choć nie powiem żeby był dietetyczny – no cóż… raz na jakiś czas nie zaszkodzi Do tak przygotowanego popcornu możemy jedynie polecić

Kuchenne Wariacje
Sałatka z dynią i pomidorkami 178

prażymy na gorącej patelni i dodajemy do sałatki. Na koniec robimy dressing. Do garnuszka dajemy oliwę, wodę, miód, musztardę oraz melasę i dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Gotową sałatkę polewamy dressingiem, mieszamy i zjadamy. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Sałatka Cezar ze schabem 218

dodać kilka anchois ale my za nimi nie przepadamy więc w tej opcji nie będzie Targamy sałatę (wcześniej ją myjąc), którą przekładamy do miseczki, dodajemy schab, grzanki i wszystko polewamy sosem. Na koniec posypujemy startym parmezanem i możemy brać się za pałaszowanie Smacznego

Kuchenne Wariacje
Włoska sałata z orzechowym dressingiem 142

orzechy oraz czosnek i skórkę z cytryny. Wyciskamy sok z cytryny i wszystko razem ucieramy. Dodajemy oliwę, parmezan i przyprawy. Jeżeli dressing będzie zbyt gesty to dolewamy wodę. Dresingiem polewamy sałatę i mieszamy. Gotowe. Ważna uwaga: radicchio jest gorzka dlatego należy mieć to na uwadze jeżeli ktoś nie przepada za takimi smakami

Kuchenne Wariacje
Sałatka z pomelo, pomarańczą i granatem 165

każdego kawałka. Ostatnim z owoców jest granat, który obieramy i wyciągamy z niego czerwone nasiona. Obie sałaty rozdzielamy na kawałeczki, targamy na małe części i mieszamy z owocami. Całość polewamy dresingiem, który powstał z połączenia miodu i wyciśniętego soku z cytryny Smacznego

Kuchenne Wariacje
Sernik taksówkarza 147

przekładamy do tortownicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy 45 minut . Gdy sernik mamy upieczony i wystudzony rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy nią sernik. Dekorujemy płatkami migdałów i kandyzowaną skórką z pomarańczy. Sernik jest bardzo szybki w przygotowaniu jak i nie zawiera jakiś nieznanych składników tak więc polecamy bo smaczny, z aromatem

Kuchenne Wariacje
Zupa gambas z sufletem czosnkowym 178

dodajemy do masy czosnkowej. Foremki smarujemy oliwą i napełniamy do połowy wysokości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 7 minut. Gotowe suflety nakładamy na talerz, polewamy zupę i ozdabiamy krewetkami. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Pomarańczowe pączki hiszpańskie 127

góry. Po ok. minucie zdejmujemy papier (powinien sam odchodzić od ciasta). Pączki smażymy po ok. 4 minuty z każdej strony – do momentu aż nabiorą złocistego koloru. Gotowe pączki polewamy lukrem i dekorujemy startą skórką z pomarańczy (ok. 4-5 łyżek cukru pudru + łyżeczkę/dwie zimnej wody przegotowanej). Z tej ilości składników wychodzi ok 12 pączków Smacznego

Kuchenne Wariacje
Makaron z suszonymi pomidorami i prosciutto w sosie serowo-śmietanowym 165

dodajemy pocięte w paski prosciutto. Solą doprawiamy sos delikatnie ponieważ sama szynka jest już słona. W między czasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie. Gotowy makaron przekładamy na talerze, polewamy sosem i ozdabiamy listkami rukoli. Smacznego

Kuchenne Wariacje

Proponowane wyszukiwania