polewa - 11092 przepisów (strona:414/740)

Placki z białych szparagów i bakłażana 121

składniki. Produkty w misce łaczymy wbijając jajka i wlewając jogurt naturalny. Po wymieszaniu łyżką dosypujemy mąkę oraz przyprawy do smaku. Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron do zarumienienia. Polewamy jogurtem i posypujemy pozostałym szczypiorkiem. Smacznego

ChilliJemy
Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem na lekkiej sałatce 134

stopni piekarnika na około 30 minut ( do zarumienienia). Na talerz wykładamy sałatę. Pokrojone w plasterki pomidory i rzodkiewkę oraz dymkę. W kubeczku rozrabiamy oliwę, sól, pieprz oraz bazylię. Polewamy tym sałatę i posypujemy posiekanym drobno szczypiorkiem. Roladę kroimy w grube plastry i wykładamy na sałatę. Smacznego

ChilliJemy
Surówka z kalarepy, rzodkiewki i szczypiorku 205

tarce o grubych oczkach. Szczypior oraz rzodkiewkę myjemy i osuszamy. Szczypiorek drobno siekamy i delikatnie solimy. Rzodkiewki przedzielamy na pół i kroimy w plastry. Warzywa dodajemy do kalarepy i polewamy oliwą. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego

ChilliJemy
Sałatka arbuzowo - owocowa z sosem miętowym 136

kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z arbuzem. Wszystkie owoce wykładamy na talerzyki. Listki mięty odrywamy, myjemy i osuszamy. Jogurt wlewamy do wysokiego pojemnika z miętą i miodem. Blendujemy i polewamy owoce. Smacznego

ChilliJemy
Potrawka gulaszowa 185

podsmażamy z pokrojonym drobno selerem i dorzucamy do garnka., gotujemy jeszcze przez chwilę. Jeśli wolimy sosy bardziej zawiesiste można okrasić go zasmażką. Na placek nakładamy sporą ilość mięsa i polewamy obficie sosem. Nic nie stoi na przeszkodzie, by posypać całość posiekaną (lub, jak ja z lenistwa nawet nie..) natką pietruszki. Można również podawać z dodatkami na oddzielnym talerzu; mnie najlepiej

Kuchenna Kontrrewolucya
Ćevapčići - chorwackie kotleciki z grilla 200

środku były soczyste, ale nie surowe. Na sos czosnek lepiej sprasować, będzie gładszy. Przeciśnięty mieszamy z trzema łyżkami majonezu, trzema jogurtu oraz szczyptą soli i posiekanym koperkiem. Polewamy nim gorące kotleciki i zjadamy ze smakiem! Po tym daniu jeszcze bardziej nie rozumiem ludzi nie jedzących cebuli i czosnku

Kuchenna Kontrrewolucya
Oładki rosyjskie z sosem waniliowo-cynamonowym 162

zawartości torebki budyniu rozpuszczamy w 1/4 szklanki mleka, dosypujemy łyżeczkę mielonego cynamonu. Resztę zagotowujemy, po czym wlewamy doń budyniową miksturę. Sos umyślnie jest nieco rzadszy, niż normalny deser budyniowy. Polewamy placuszki i posypujemy mielonym cynamonem. Pyyyyyycha

Kuchenna Kontrrewolucya
Pierś gęsia pieczona w piwie 139

krócej przyprawiana jest niejadalna). Po upływie 24 godzin, w brytfannie lub żaroodpornym naczyniu rozpościeramy folię aluminiową tak, by dało radę zawinąć mięso od góry. Na folię kładziemy gęsinę i polewamy ją szklanką jasnego piwa, po czym zawijamy górę folią i zamykamy naczynie. Pieczemy około 1,5 godzin w temperaturze 200 stopni, podlewając powstałym sosem. Po tym czasie obniżamy temperaturę

Kuchenna Kontrrewolucya
Prosta zapiekanka ziemniaczana 138

żaroodpornym układamy warstwę mięsną. Następnie znowu plasterki ziemniaków i kolejna warstwa mięsa. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki układane na przemian z pomidorami pokrojonymi w grubsze plastry. Na koniec całość polewamy po wierzchu śmietaną i posypujemy tartym serem. Zapiekamy w piekarniku nagranym do 200 stopni przez około 40 minut, do godziny. Smacznego

Kuchenna Kontrrewolucya
Krowa w Budapeszcie (placek po węgiersku ;) ) 138

jeśli więc płynu jest sporo, próbujemy z zasmażką do skutku. Przed podaniem na talerzu układamy placek, w który wlewamy całkiem dużą ilość sosu, po czym "zamykamy go" i ewentualnie polewamy ostrym keczupem/śmietaną. Żółte pomidory.. moje ulubione

Kuchenna Kontrrewolucya
Kurczak kontrrewolucyjny 132

butelkę od piwa, wstawionego w naczynie żaroodporne wypełnione szklanką wody w 180 stopniach przez około półtorej godziny, co jakiś czas polewając mięso powstałym sosem. Po upieczeniu można swobodne polewać nim również ziemniaki, jest przepyszny

Kuchenna Kontrrewolucya
Spaghetti z sosem polońskim 160

minuty. Dodajemy na patelnię. Wrzucamy również kostkę rosołową, posypujemy sporą ilością ziół i dusimy całość do momentu zgęstnienia sosu. Na koniec, jeśli potrzeba, doprawiamy sos solą oraz pieprzem. Ciepłym polewamy ugotowany makaron, ewentualnie posypując go startym żółtym serem. (ja go nie jadam ;) ) Nazwałam ten sos "polońskim" umyślnie. Przede wszystkim sos boloński w oryginale podaje się z makaronem tagliatelle

Kuchenna Kontrrewolucya
Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami 191

oraz pozostałe morele i cząstki pomarańczy. Mięso zalewamy sokiem, w którym moczyły się morele i bez przykrycia dopiekamy jeszcze około pół godziny. W tym czasie należy pieczeń dość często polewać wytworzonym sosem. Po upieczeniu zdejmujemy sznurek, roladę kroimy na plasterki grubości ok. 1cm. Podajemy na liściach sałaty, jako przekąskę lub polane sosem z marchewkami i morelami, jako danie główne. Szynka

Kuchenna Kontrrewolucya
Serca wieprzowe duszone z boczkiem w sosie z czerwonym winem 282

powyżej godziny, w szybkowarze, około 30 minut na małym ogniu, od momentu pierwszego puszczenia pary. Po ugotowaniu wykładamy mięso i kroimy w plasterki, układamy na nich boczek i polewamy sosem, który można zagęścić zasmażką z mąki i masła. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Najlepiej pasował mi ogórek kiszony, ale może być to również kwaśna surówka z kapusty

Kuchenna Kontrrewolucya
Karkówka wieprzowa w czerwonym winie 217

naczyniu żaroodpornym, jednak ja wolałam ziemniaki ;)) i przekładamy do naczynia, w którym będziemy je piec. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i wstawiamy do niego karkówkę. W trakcie pieczenia polewamy mięso dość często pozostałością marynaty, w której leżakowała. Pieczeń delikatna i miękka powinna być po upływie półtorej godziny. Najlepiej smakuje z borówką lub żurawiną na liściach sałaty. :) Smacznego

Kuchenna Kontrrewolucya

Proponowane wyszukiwania