polewa - 11092 przepisów (strona:411/740)

Mintaj w kukurydziano-ziołowym cieście 183

mikserem do uzyskania gęstego ciasta-jak na naleśniki. Kostki mintaja-mrożone zanurzamy w cieście. Następnie kładziemy na gorący olej i smażymy na wolnym ogniu na złocisto, w trakcie smażenia polewamy dodatkowo ciastem aby panierka była grubsza . Podajemy z młodymi ziemniakami i dowolną surówką. Zapraszam również do świata aromatycznych i tanich przypraw, warto tam zajrzeć !   Klik

Wanilia i Kardamon
Młoda kapusta z masłem i bułką tartą 164

obieramy z pierwszych liści. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 25-30 minut. Masło roztapiamy w garnuszku i mieszamy z bułką tartą. Kapustę odcedzamy, kroimy w plastry i polewamy bułką tartą z masłem. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
owocowy pucharek 119

mieszamy i układamy w pucharkach. Dekorujemy świeżymi listkami. składniki na sos: 1 łyżeczka miodu płynnego 1 łyżka soku z cytryny wykonanie: Miód mieszamy z sokiem z cytryny. Gotowym sosem polewamy owoce. Podajemy od razu

Domowy Smak Jedzenia
Grillowany filet z piersi kurczaka w maślance z grillowanym bakłażanem 189

kurczaka sos Teriyaki maślanka jarzynka pierz cytrynowy bakłażan sól oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Filet z kurczaka dokładnie myjmy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Posypujemy przyprawami; jarzynka, pieprz cytrynowy. Polewamy sosem Teriyaki, przekładamy do miseczki i zalewamy maślanką na całą dobę lub 2-3 godziny do lodówki. Bakłażana myjemy, osuszamy i kroimy w średniej grubości plastry. Posypujemy solą i odstawiamy

Truskawkowa Fiesta
Egzotycznie i pikantnie 211

pomidora oraz całe piersi kurczaka, posypuję mięso garam masalą, kolendrą, curry i kurkumą. Przykrywam garnek, zmniejszam ogień i duszę ok.15-20 minut przewracając od czasu do czasu.  Następnie polewam mięso sosem sojowym, wrzucam podgotowane ziemniaki i marchewkę i ponownie duszę 10 minut. Na koniec dodaję drugiego pomidora i podduszone plastry cukinii, doprawiam do smaku solą, delikatnie mieszam i zagotowuję. Zdejmuję

Kuchnia Prezydentowej
Sałatka z sosem tajskim 169

tego sosu soli, pieprzu lub wody!                 Cukinię i marchewkę dodaję do sałaty z cebulką, delikatnie mieszam, posypuję kolendrą i  równomiernie polewam sosem, ale dopiero 15 minut przed podaniem, wkładam do lodówki, żeby wszystko się schłodziło i przegryzło

Kuchnia Prezydentowej
Faszerowana paryka z sosem koperkowym 155

przestudzony sos!), jeżeli będzie za rzadki, trzeba przedłużyć gotowanie, pamiętając o wolnym ogniu i mieszaniu!           Wyjmuję papryki, rozkładam na talerze, polewam sosem. Podaję do nich ćwikłę z chrzanem. Troszkę czasochłonne, ale efekt pyszny

Kuchnia Prezydentowej
Włoska sałatka do makaronu 187

mniejsze, układam na dużym, płaskim półmisku, marchewkę małymi kupkami układam na sałacie, podobnie pomidory i paprykę. Posypuję posiekanym porem, ziołami i pieprzem. Ok. 10 minut przed podaniem równomiernie polewam sosem vinaigrette . Smacznego

Kuchnia Prezydentowej
Marynowane oliwki zielone i aioli 134

łyżki oliwy z oliwek Oliwki odsączamy kilka minut na papierowym ręczniku, przekładamy do płaskiej miseczki, najlepiej cazuelo. Szalotkę siekamy w kostkę, posypujemy równomiernie oliwki w miseczce, posypujemy oregano, polewamy oliwą, wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę, a najlepiej na 2-3. Wyjmujemy bezpośrednio przed zjedzeniem. Aioli - bardzo czosnkowy majonez 1 duże żółtko 3 ząbki czosnku 2 łyżki soku cytryny

Kuchnia Prezydentowej
Łosoś marynowany a la gravlax 210

wódki czystej duży pęczek posiekanego koperku biały pieprz 1 . Umytego i osuszonego łososia kładziemy na czystej desce skórą do dołu.  2 . Nacieramy solą, cukrem, chrzanem i skórką cytrynową, polewamy równomiernie wódką, posypujemy lekko białym pieprzem. Na wierzch kładziemy cały posiekany koperek, lekko dociskając.  3 . Deskę z łososiem owijamy kilkakrotnie folią, owijając tylko wszerz krótsze boki i szczelnie dociskając

Kuchnia Prezydentowej
Pierogi z mięsem - przepis podstawowy 4029

ogniu do wypłynięcia (można delikatnie zamieszać trzonkiem drewnianej łyżki), następnie jeszcze 2-3 minuty - uwaga na ogień, nie powinny wrzeć tylko lekko bulgotać. Wyciągać łyżką cedzakową na duży talerz, polewać smażoną cebulą. Można podawać ze śmietaną, surówką z kapusty lub polane sosem grzybowym

Kuchnia Prezydentowej
Kruche księżyce cappuccino 186

całkowitego wystudzenia. Rozpuścić kuwertury lub czekolady osobno (w kąpieli wodnej) i napełnić nimi dwa woreczki śniadaniowe i wyciąć malutkie otworki w jednym rogu, dekorować najpierw jedną, potem drugą polewą. Pozostawić minimum 30 minut do zastygnięcia. Smacznego! ;) P.S. Ach, no zapomniałabym na śmierć, że dekoracje wykonała w większości Zuzia, gdyż  mnie a nawet Asi (:O) średnio to wychodziło! :D natomiast

Kuchnia Prezydentowej
Sałatka wietnamska 169

ścieramy na specjalnej tarce (jak u mnie). Szczypior kroimy na niezbyt cienkie, ukośne plasterki. Mieszamy, robimy sos łącząc ze sobą wszystkie składniki, pamiętając o dodaniu olejów na końcu. Sałatką polewamy dopiero 5 minut przed podaniem.  idealne do ostrych curry lub kurczaka czy wołowiny na wszystkie azjatyckie i indyjskie sposoby

Kuchnia Prezydentowej
Medaliony w sosie z białego wina z serem brie i żurawiną 179

brie, na ser po kilka kulek żurawiny, lekko je dociskając do sera, przykrywamy ser następnym medalionem. Mięso przełożone serem i żurawiną władamy do piekarnika na10-15 minut, wyjmujemy, gorące polewamy gorącym sosem (gdyby sos trochę zgęstniał, wlewamy do niego 2-3 łyżki wina). Podajemy z bagietką lub makaronem

Kuchnia Prezydentowej
Muffinki ajerkoniakowe z cytrynowym lukrem 192

Cukier puder dokładnie rozetrzeć z sokiem cytrynowym, powinien być dość gęsty (będzie bardzo powoli spływał z łyżeczki),  razie potrzeby regulujemy konsystencję dodając po łyżce cukru lub soku. Polewać lukrem jeszcze ciepłe muffinki, pozostawić do zastygnięcia. Najsmaczniejsze były następnego dnia

Kuchnia Prezydentowej