polewa - 11092 przepisów (strona:418/740)

Sałatka kalafiorowa z kokosowym kurczakiem. 267

odsączamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka. Pomidora kroimy w cząstki. W misce układamy kolejno - sałatę , cebulę , kalafior , mięso i pomidory. Sładniki sosu dokładnie mieszamy i polewamy nim sałatkę. SMACZNEGO

Bazylia kontra Rozmaryn
Soczyste udka z kurczaka pieczone w sosie 196

pieprz Przygotowanie Udka z kurczaka myjemy i ściągamy z nich skórę. Następnie posypujemy je przyprawami i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Składniki na sos mieszamy ze sobą i polewamy nim udka. Całość przekładamy do rękawa do pieczenia i dokładnie spinamy go z obu stron. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 min. Po tym czasie odcinamy

e-PrzepisyKulinarne
Łosoś z ziemniakami hasselback i duszonym jarmużem 195

masło lub smalec. Wrzucamy ziemniaki i podsmażamy ok. 5 minut, co jakiś czas potrząsając patelnią. Powinny się ładnie zarumienić. Ziemniaki przerzucamy do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią, polewamy resztą tłuszczu z patelni i posypujemy solą oraz posiekanym rozmarynem. Wstawiamy od razu do gorącego piekarnika nagrzanego do 200ºC i pieczemy ok. 45 minut (czas dla małych ziemniaczków, średnie muszą

Poezja smaku
Ciasto jogurtowe z truskawkami i polewą, tzw. 'kubeczkowe' 173

podobnie jak w Wilgotnym cieście na kremowym serku z truskawkami )- bez zbędnego wyrabiania, ubijania czy miksowania- dosłownie w 5 minut! :) Bardzo wilgotne i miękkie, z dodatkiem słodkich truskawek i polewą czekoladową, żeby było jeszcze bardziej rozpustnie ;))) Obłędnie rewelacyjne i jak to się mówi 'must have' w sezonie truskawkowym! ;) Ciasto: * jogurt naturalny- duży kubeczek, 370 g (użyłam firmy Zott) * mąka

Kraina Miodem Płynąca
Makaron ze szparagami 137

pieprzem. Smażymy do zarumienienia. Na koniec dodajemy śmietankę i gotujemy chwilę aż sos zgęstnieje. Do sosu przekładamy pokrojone szparagi, mieszamy. 3. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Polewamy go przygotowanym sosem i posypujemy natką pietruszki

Szefowa kuchni
Zielona sałata z jajkiem 323

Mieszankę sałat opłukujemy, pomidory, paprykę myjemy, pomidory kroimy w ćwiartki, paprykę oczyszczoną z nasion w kosteczkę, natomiast obrane jajka w ósemki.  Majonez mieszamy z chrzanem solą i pieprzem. Polewamy sałatę sosem delikatnie mieszamy. Przepyszną sałatkę przygotowała Czesia Smacznego

kgwjanczewo
Sałatka z wstążkami z cukinii 182

podaję, wybitnie tutaj pasuje.  Na talerzu układamy kolejno: liście szpinaku, wstążki z cukinii, posypujemy całość orzechami, następnie fetą. Kolejno doprawiamy świeżo zmielonym, kolorowym pieprzem. Przed samym podaniem polewamy przygotowanym sosem

Garniec Magalie
Razowa tarta z boczniakami 178

podsmażamy na mieszance oleju i masła, dodajemy pokrojone grzyby, po chwili dodajemy szpinak. Smażymy na dużym ogniu, aż całość dobrze odparuje.  Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Całość polewamy sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Mieszamy, zdejmujemy z ognia, odstawiamy do ostudzenia.  Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni, program góra/dół. Formę do tarty smarujemy olejem, wykładamy ciasto

Garniec Magalie
Grillowane żeberka w kiwi marynowane z cykorią i szparagami 137

kostkami lodu. Szparagi osuszamy i smarujemy olejem. Układamy na ruszcie i grillujemy na złoty kolor (szparagi na samym początku łatwo jest obrócić jednym ruchem dłoni, przez ich przetoczenie ). Cykorię polewamy olejem i w całości grillujemy na rożnie. Żeberka podajemy z warzywami, grillowanym owocem kiwi i ozdabiamy pietruszką. Smacznego

Moniki Smakołyki
Szparagi wg przepisu Andrzeja Polana 147

łyżki wir. Wlewamy jajko. Gotujemy około 2 minuty, aż białko się zetnie, ale żółtko będzie dalej płynne. Wyciągamy cedzakiem na ręcznik papierowy. Czynność powtarzamy z drugim jajkiem. 5. Szparagi polewamy przygotowanym sosem, na nie wykładamy po jednym jajku. Lekko nakłuwamy wykałaczką, żeby żółtko zaczęło wypływać i podajemy. Smacznego

My Culinary Art
Stek ze szparagami 160

każdej strony (stek obracamy tylko raz!). Dodajemy łyżkę masła i od razu zdejmujemy z ognia. Potrząsamy chwilę patelnią, aż masło całkowicie się rozpuści. 4. Na dwóch talerzach rozkładamy szparagi, polewamy je przygotowanym sosem, na wierzch wykładamy po steku. Całość posypujemy solą gruboziarnistą i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego

My Culinary Art
Kwitnący jabłecznik 159

papierem do pieczenia. Na wierzch kładziemy pokrojone w plastry  nie obrane ze skórki jabłka które skrapiamy  sokiem z limonki. Posypujemy cynamonem, płatkami migdałów oraz płatkami owsianymi. Całość polewamy płynnym miodem. Pieczemy w temperaturze 180 C przez 40 minut. Ciasto przygotowane przez Marysię Smacznego

kgwjanczewo
Zapiekanka kalafiorowa na ostro. 1290

solą i pieprzem. Papryczkę chili myjemy , pozbawiamy pestek i drobno kroimy. Szczypiorek myjemy i drobno siekamy. Następnie dobrze odsączamy różyczki kalafiora na sicie i układamy w naczyniu żaroodpornym. Całość polewamy śmietaną . Posypujemy parmezanem , szczypiorkiem i papryczką chili. Zapiekamy w temperaturze 240 stopni przez około 15 minut. SMACZNEGO

Bazylia kontra Rozmaryn
Makaron ze szparagami, kurczakiem i sosem smietananowym 183

odszypułkowujemy. Połowę miksujemy z listkami Bazyli i miodem na gładki mus. Druga połowę kroimy na 2 lub 4 części w zależności od wielkości owoców. Makaron wykładamy na talerze. Polewamy musem truskawkowym. Fetę kroimy w plastry i układamy na środku talerza. Dodajemy pokrojone truskawki. Dekorujemy listkiem bazylii

Pyry na Gaz
Mule z szafranem w białym winie 194

czosnek drobno siekamy. 2. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy szalotkę i czosnek, smażymy do zeszklenia. Wlewamy mleko i szafran wraz z wodą, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia. Gorącym sosem polewamy mule, przykrywamy i wstawiamy do zimnego piekarnika. Piekarnik ustawiamy na 220 stopni Celsjusza. Po 10 minutach naczynie wyjmujemy, a zawartość dokładnie mieszamy. Wkładamy z powrotem do piekarnika na 10 minut

My Culinary Art

Proponowane wyszukiwania