polewa - 11092 przepisów (strona:415/740)

Sałatka z roszponki, awokado i pomidorków 351

sałatki. Pomidorki myjemy, kroimy na połówki i dorzucamy do sałatki. Na koniec robimy dressing. Do garnuszka dajemy olej, musztardę, sok z limonki i przyprawy im dokładnie mieszamy. Gotową sałatkę polewamy dressingiem i mieszamy. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Skrzydełka marynowane w śmietanie z korytkiem ziemniaczanym z bekonem na pierzynce pietruszkowej 148

natkę pietruszki (1/2 pęczka), posiekany szczypiorek oraz roztarty 1 ząbek czosnku i dokładnie mieszamy. Na talerzu robimy ścieżkę z pierzynki pietruszkowej, na niej układamy skrzydełka, obok ziemniaki i wszystko polewamy delikatnie dressingiem. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Nóżki drobiowe w miseczce ryżowej z ciecierzycą 176

tego dodajemy śmietanę i chwilkę gotujemy. Teraz nakładamy danie. Z ryżu robimy miseczki i na nie nakładamy naszą roladkę wyciągniętą z siateczki, przeciętą na pół i polewamy sosem orientalnym. Obok koszyczka kładziemy naszą ciecierzycę i posypujemy pietruszkową pierzynką (przepis już na nią podawaliśmy tu, ale pierzynkę możemy pominąć. Danie można ozdobić np. jabłkiem. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Polędwica z patelni ze świeżym szpinakiem, chutneyem z szalotki i chipsem z szynki parmeńskiej 166

kładziemy na nią polędwicę doprawioną solą i czarnym pieprzem którą podsmażamy z obu stron na rumiano. Potem dodajemy gałązkę rozmarynu i łyżkę masła. Gdy masło się rozpuści to ciągle polewamy nim polędwicę. Następnie wkładamy polędwicę do folii i pozostawiamy na boku aby doszła w środku. W międzyczasie robimy szpinak. Na patelni rozpuszczamy masło (40 g), dodajemy szpinak, i posiekany drobno

Kuchenne Wariacje
Pierś z kaczki z puree z kalafiora, chrustem z palonego pora oraz kurkami 198

zimną i suchą patelnię (skórą do dołu ). Mięso solimy i pieprzymy i smażymy aż skóra będzie mocno brązowa. Pierś przewracamy na drugą stronę i wtedy dodajemy sok z pomarańczy (polewamy sokiem obok mięsa). W międzyczasie na maśle smażymy kurki pod koniec dodając sól, pieprz i syrop różany. Dodatkowo na rozgrzany głęboki olej wrzucamy pora pokrojonego w cienkie paseczki, jak mocno

Kuchenne Wariacje
Pierś z kaczki szpikowana wędzoną słoniną z puree ziemniaczanym i smażonym koperkiem 181

Gotowe danie układamy na talerzu. Najpierw dajemy puree z ziemniaków. Na nim układamy pierś z kaczki pokrojoną w plasterki. Na wierzchu dajemy koperek. Obok układamy segmenty z pomarańczy i polewamy je delikatnie musem z mirabelek. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Łosoś z sosem brokułowym na czarnym makaronie 155

przyprawiamy solą i pieprzem. Łososia obsmażamy z obu stron po kilka minut. W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Ugotowany makaron przekładamy na talerz, dajemy łososia i polewamy sosem. Na sos dajemy cząsteczki brokuła. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami w liściach buraków 123

dodajemy pieczarki drobno pokrojone. Gdy pieczarki się podduszą dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką i jeszcze chwilę dusimy do momentu uzyskani odpowiednio gęstego sosu. Upieczone gołąbki układamy na talerzu i polewamy sosem. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Piersi kaczki w warzywach z pieczonymi ziemniakami 171

pierwszej kolejności robimy marynatę – wszystkie składniki mieszamy razem. Skórę na kaczce nacinamy. Marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę a cebulę w piórka. Do miski dajemy kaczkę oraz warzywa, polewamy wszystko marynatą, dokładnie mieszamy i zostawiamy w lodówce na całą noc. Na drugi dzień kaczkę wraz z warzywami przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni

Kuchenne Wariacje
Szynka wieprzowa ze szparagami na kaszy gryczanej 202

kmin rzymski mielony papryka wędzona świeże listki oregano  świeże listki bazylii tajskiej Szynkę myjemy, odsączamy z wody, po czym kroimy na małe kawałki. Ząbki czosnku drobno kroimy. Polewamy mięso oliwą z oliwek i obtaczamy w niej kawałki szynki. Posypujemy przyprawami: pieprzem, kminem rzymskim, papryką wędzoną oraz drobno posiekanym czosnkiem i odkładamy do lodówki, żeby się zamarynowało. Po wyjęciu mięsa

Parowar Faceta
Zielona fasolka szparagowa na parze 148

Potrawa wolna od glutenu.* Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 3 Składniki: 3 garście zielonej fasolki szparagowej Dodatkowo: Masło (ok 30g) Bułka tarta *Osoby nie jedzące glutenu nie powinny polewać fasolki smażoną bułką tartą. Polecamy samo roztopione masło :) Fasolkę szparagową myjemy i odcinamy końcówki. Umieszczamy w misce parowaru, a ten nastawiamy na 30 minut. Po tym czasie sprawdzamy czy fasolka

Kolizje Smaków
Drożdżówki z serem 93

Najlepsze są oczywiście w dniu wypieku. Słodkie dzięki lukrowej nieco kwaskowatej polewie i niezbyt kaloryczne z uwagi na małą ilość jajek i masła. Doskonałe na śniadanie z kubkiem gorącego kakao". Czytaj więcej

Wiem co jem
Pieczona szynka świąteczna 148

półkę na dwa tygodnie. Co dwa dni należy mięso przekręcić. Więcej na temat peklowania można się dowiedzieć tutaj . Po dwóch tygodniach wyjmujemy szynkę i myjemy. Wkładamy do zlewu i polewamy wrzątkiem z każdej strony, żeby pory się zamknęły (nie będzie nam wówczas pryskać tłuszcz podczas obsmażania). Osuszyć dokładnie papierowym ręcznikiem. Rozgrzać na głębokiej patelni  masło i obsmażyć szynkę

Wiem co jem
Sernik potrójnie czekoladowy 145

Jest modyfikacją sernika z białą czekoladą. Zamiast jednej warstwy sera są trzy, każda z innym rodzajem czekolady. Zrezygnowałam też z mandarynkowej polewy. Czytaj więcej

Wiem co jem
Ciastka truskawkowo-czekoladowe 111

Ciastka są doskonałe. Wszystkie składniki doskonale ze sobą współgrają, począwszy od chrupiącego spodu z ciasteczek, poprzez wilgotne jogurtowe ciasto i śmietanową masę z dodatkiem truskawek, aż do czekoladowo-jogurtowej polewy. Całość dopełnia efektowna dekoracja Jeśli idzie o sam przepis to dokonałam w nim pewnych zmian. Dotyczyły one głównie proporcji składników. W oryginale przepis był na blachę o wym. 30x40cm

Wiem co jem

Proponowane wyszukiwania