polewa - 11092 przepisów (strona:430/740)

Pikantny bakłażan z bulgurem i jogurtem 155

migdałów, dymkę, sok z cytryny i szczyptę soli. Wszystko razem mieszamy. B akłażana podajemy na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Połówki bakłażana układamy na półmisku i hojnie obsypujemy bulgurem, polewamy jogurtem, posypujemy kolendrą i skrapiamy oliwą

Smakowity Blog Kulinarny
Policzki wołowe duszone z warzywami 213

Zalewamy winem i gotujemy przez 2-3 minuty. Przekładamy warzywa do mięsa, przykrywamy i pieczemy prze 3 godziny.  Połowę warzyw miksujemy z wytworzonym sosem. Mięso kroimy na plastry, polewamy sosem i podajemy z pieczonymi warzywami. U nas świetnie całość dopełniły smażone kopytka. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Sałatka z arbuzem i kiełkami 164

mniejsze kawałki.  2. Do sałaty dodaję arbuza, pomidorki oraz kiełki. Dokładnie razem wszystko mieszam. 3. Olej Rydzowy mieszam ze sokiem z cytryny, cukrem, solą oraz pieprzem. Przygotowanym dressigiem polewam sałatkę.  Do przygotowania sałatki wykorzystałam Olej Rydzowy , który otrzymałam do testowania od sklepu SEMCO .  Olej jest tłoczony z nasion lnianka (rydza, rydzyka, lnicznika siewnego). Jest tłoczony na zimno

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sałatka z kurczakiem, cukinią i sosem z dodatkiem łuski gryczanej 230

jednak sławę zdobyła dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego - aż 81,5g w 100 g :) Zatem warto pamiętać o niej w kuchni. Wszystkie składniki razem mieszamy i tak powstałym sosem polewamy nasze danie :) Przed podaniem sałatkę możemy posypać świeżym koperkiem lub innymi ulubionymi ziołami

Taste Of My Day
Makaroniki 192

maty silikonowej do makaroników). Makaroniki pieczemy w temperaturze 160 stopni ok. 12 minut.  Ostrym nożem siekamy białą czekoladę, wsypujemy do miski żaroodpornej. Połowę śmietany doprowadzamy do wrzenia. Czekoladę polewamy gorącą śmietaną i pozostawiamy składniki na 1-2 minuty. Następnie szybko mieszamy drewnianą łyżką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Krem z białej czekolady pozostawiamy do schłodzenia, mieszając od czasu

Salonik smaków
Zapiekanka. Klopsiki wieprzowe ze szparagami i makaronem 213

duża szczypta gałki muszkatołowej szczypta pieprzu cayenne Sos przygotowujemy wg opisu na opakowaniu dodajemy też mleko, śmietanę i przyprawy, całość łączymy za pomocą trzepaczki. Tak przygotowanym sosem polewamy klopsiki, pokrojone szparagi i ułożony w naczyniu suchy makaron. Całość zapiekamy w piekarniku w 150 stopniach C z włączonym termoobiegiem ok. 45 minut. W razie potrzeby możemy wydłużyć czas zapiekania. *kremowa baza

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Słodka sałatka z owocami i jarmużem 169

wykładamy jarmuż ( u mnie jarmuż zakupiony w hipermarkecie - myty, pokrojony). Następnie dodajemy borówki i wydrylowane czereśnie. Ilość owoców zależy od waszych upodobań, możecie dodać ich więcej. Tak przygotowaną sałatkę polewamy sosem wiśniowo-jogurtowym (w dowolnej ilości). Podajemy. Sałatka sprawdza się idealnie jako lekka kolacja, danie na przyjęcia itp. Smacznego Jarmuż, podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustne, jest skarbnicą sulforafanu

Słodkie okruszki
MUFFINKI „LEŚNY MECH” Z KREMEM ŚMIETANOWYM I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 212

Zwróćcie proszę uwagę na kilka rzeczy, o których pisałam w poście konkursowym, czyli: – użycie oleju Kujawskiego – który ma być składnikiem ciasta, a nie tylko np. kremu czy polewy – butelka oleju Kujawskiego na zdjęciu – banerek konkursowy, który jednocześnie przekierowuje do wpisu konkursowego – informacja o tym, że przepis bierze udział w zabawie kulinarnej […]… itd. Wypieków

Ostra na Słodko
Qurrito 335

będą dobrze obtoczone w mące, Na patelni rozgrzać olej. Kurczaka smażyć kilka minut aż będzie złocisty. Następnie zabieramy się za tortille. Na połowie tortilli układamy kurczaczki i warzywa, następnie polewamy sosem, posypujemy serem. Przykrywamy pozostałą częścią tortilli i zapiekamy, ja zapiekam na grillu elektrycznym, można to też zrobić w piekarniku. A Wy jakie domowe fast foody lubicie ? :) Smacznego

Ptasia Kuchnia
Muffiny z Rabarbarem i Budyniem 140

ciasto nakładamy łyżeczkę ‚custard’ lub ugotowanego budyniu i przykrywamy ponownie ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy około 30 minut w rozgrzanym do 170 stopniu piekarniku. Posypujemy cukrem i ewentualnie polewamy budyniem. The post Muffiny z Rabarbarem i Budyniem appeared first on Made

Made By Mom And Son
Szaszłyki z kurczaka w cydrowo-miodowej marynacie 195

rozpoczynamy nabijanie składników na patyczki w następujący sposób: kurczak w boczku-szalotka-ananas-kurczak-szalotka-ananas-kurczak w boczku. Kurczaka smażymy 10 minut z każdej strony, podczas smażenia możemy polewać mięso cydrem. Podajemy z ulubionym sosem - u mnie sos barbecue. Smacznego

My Culinary Art
Biszkoptowe placuszki z miodem i truskawkami 165

ciastem. Patelnię teflonową wysmarować olejem i rozgrzać. Smażyć placuszki na wolnym ogniu na złoto z obu stron (przekręcamy, kiedy przy brzegach zaczną pojawiać się bąbelki). Jeszcze ciepłe placki polewamy płynnym miodem i przekładamy plastrami truskawek

Kulinarne Inspiracje
SZPARAGI Z JAJKIEM W KOSZULCE I SOSEM WINEGRET 163

łyżką cedzakową. Na wrzącą wodę zsuwamy delikatnie następne jajko i postępujemy identycznie jak poprzednio. Każde jajko musi się gotować oddzielnie. Na talerzu układamy odsączone szparagi, umieszczamy jajko (jajka), całość polewamy sosem winegret, posypujemy świeżo mielonym pieprzem, szczyptą soli oraz pokrojonym szczypiorem. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Gravlax 133

osuszamy ręcznikiem papierowym. Układamy na dnie naczynia, skórą do dołu. Łososia zasypujemy solą morską oraz cukrem trzcinowym. Ugniatamy całość. Następnie układamy warstwę chrzanu i buraków. Ponownie całość ugniatamy. Polewamy sokiem z cytryny, wódką oraz posypujemy skórką z cytryny. Na końcu posiekanym koprem. Całość zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na dwie doby. Po tym czasie usuwamy z ryby

Mango Papaja
Słodkie środy - Tartaletki z jabłkiem i kajmakiem 154

skrapiamy sokiem z cytryny. Gdy tartaletki lekko ostygną smarujemy je warstwą masy kajmakowej i układamy na niej połówkę jabłka. Jajko rozmącić i wymieszać z cukrem pudrem i śmietanką. Śmietanką polewamy jabłka na babeczkach i pieczemy kolejne 15 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy miętą

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki