polewa - 11092 przepisów (strona:438/740)

lekka i pyszna sałatka grecka – idealna na przyjęcia 559

albo w większą kostkę . Oliwki odsączamy z zalewy. Cebulę kroimy w piórka. Wszystkie warzywa przekładamy do miski i delikatnie mieszamy. Ser kroimy w kostkę i dodajemy do sałaty. Całość polewamy wcześniej przygotowanym sosem. składniki na sos: 5 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka cukru sól, pieprz wykonanie

Domowy Smak Jedzenia
Rabarbar z jabłkami pod wegańską migdałową kruszonką 212

piecz przez 40 minut, aż kruszonka nabierze złocistego koloru, a przy brzegach zacznie bulgotać różowy sos. Wyjmij, odstaw na 15 minut do przestygnięcia. Przełóż do miseczek i koniecznie polewaj migdałową śmietanką osłodzoną syropem klonowym. Smacznego! 6 porcji

Roślinna - blog wegański
Makaron z brokułami, sosem czosnkowym i słonecznikiem. 149

odstawiamy na czas prażenia ziaren słonecznika. Na suchą rozgrzaną patelnię wrzucamy ziarna słonecznika i prażymy je na niewielkim ogniu.  Na talerz wykładamy makaron, układamy różyczki brokuła i polewamy sosem. Całość obficie posypujemy ziarnami słonecznika. Gotowe! Smacznego! Skomentuj

MamaOskarka
Guacamole - czyli co najlepszego zrobić z awokado. 163

miesiącu można, my zaczęliśmy po 7)  1 jajko ugotowane na miękko pokrojone w byle jaką kosteczkę dwie łyżki serka naturalnego bądź jogurtu Miąższ z awokado rozgniatany widelcem i polewamy sokiem z cytryny, mieszamy. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy resztę składników. Dobrze mieszamy. U nas chlebek podpieczony w tosterze i pokrojony na paseczki posmarowany grubo guacamole :) Tutaj w trakcie

MamaOskarka
Sałatka z makaronem włoskim 361

kostkę i smażymy z dodatkiem delikata oraz soli czosnkowej. Ananasa odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Szynkę, ogórki oraz szczypiorek kroimy w kostkę. Wszystkie przygotowane składniki łączymy i polewamy przygotowanym sosem

Zainspirowana w kuchni
Łosoś na parze z płatkami czosnku 144

podłużne porcje. Wyciągamy pęsetą ości, skrobiemy łuski. Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kawałki ryby przyprawiamy solą, słodka papryką, majerankiem i cząbrem. Z cytryny ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok. Polewamy rybę. Ząbki czosnku obieramy i kroimy w cienkie płatki. Seler naciowy myjemy i kroimy w plasterki. Czosnek i seler dodajemy do ryby. Tak zamarynowaną pozostawiamy w lodówce w szczelnym pojemniku

Pyry na Gaz
Halibut niebieski- dzwonko- pieczony z herbatą 174

rozcieramy w dłoniach na mniejsze kawałeczki i posypujemy nią rybę. Kładziemy plastry pomidora, posypujemy solą i kolejną łyżeczką roztartej w dłoniach herbaty. Przykrywamy listkami natki pietruszki. Pieprzymy pieprzem ziołowym. Polewamy oliwą z oliwek i dosmaczamy glassą sojową z octem balsamicznym z Modeny. Kto nie lubi dodaje sok z cytryny.  Podlewamy delikatnie białym winem. Przykrywamy folią i dajemy do piekarnika

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka dietetyczna z szynką 279

paseczki.      Truskawki w ćwiartki. Na wierzch kładziemy ugotowane na twardo jaka pokrojone w ósemki. Wszystkie składniki sosu dobrze ze sobą  mieszamy i przed podaniem polewamy nimi sałatkę. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Szparagi z salsą z grillowanych pomidorków koktajlowych 160

obrócić jednym ruchem dłoni, przez ich przetoczenie ). Pod koniec solimy. Na foli z dodatkiem oleju grillujemy szparaga zielonego pokrojonego w bardzo cienkie paski. Szparagi mieszamy i układamy na talerzu, polewamy salsą, dodajemy listki oregano, grillowane pomidorki i paseczki grillowanego szparaga. Smacznego

Moniki Smakołyki
Sernik z pianką na kruchym spodzie 220

rozpływa się w ustach, a przepis pochodzi z mojego starego zeszytu, jeszcze z okresu licealnego, ma więc ponad 30 lat! Polecam też przepisy na sernik królewski i sernik z polewą i migdałami Przepis jest na dużą blaszkę (25×35 cm), sernik sam w sobie nie jest wysoki, ale z białkową pianką i owszem Sernik z pianką na kruchym spodzie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śmietanowiec – galaretowiec 179

torebkę z kolorowym proszkiem rozpuścić w gorącej wodzie i... i gotowe. Moda na jej podawania zmienia się dość szybko. Moja Mama kostki kolorowej galaretki układała w kryształowej salaterce i polewała słodką śmietaną lub dekorowała bitą śmietaną. Później przyszła moda na „babki” z wylewanej warstwami galaretki. Teraz moja Córka zanurza kostki kolorowej galaretki w galaretce śmietanowej. 3 kolorowe galaretki

królestwo garów
LUXITALYWINE & WHITE TRUFFLE 101

Bolgheri Rosso 2010 DI FILIPPO – Sagrantino di Montefalco DOCG 2009    Filet mignon z kasztanami i płatkami Trufli. oraz deser:  Suflet orzechowy z lodami mlecznymi i polewą z miodu aromatyzowanego Truflą. Z win najbardziej zapadły mi w pamięci:    Mocno skoncentrowane pochodzące w 100% ze szczepu Aglianico TAVERNA – „Aglianico del Velture” DOC 2009 z dominującymi aromatami dojrzałych

królestwo garów
Stek z rekina II 138

około 3 minuty z każdej strony. Przełożyć na półmisek i trzymać w cieple. Na patelnię wlać marynatę, gotować aż odparuje połowa. Przecedzić. Wymieszać z łyżką zimnego masła. Steki polewać sosem. Podałam ze szpinakiem i pieczonymi ziemniakami. polecam również stek z rekina I Do racuchów polecam Rapennhof Riesling Kabinett.   Półwytrawny, reński Riesling o owocowym aromacie i idealnie zrównoważonej kwasowości. Cena

królestwo garów
Szyjki gęsie faszerowane ziemniakami – gęsie pipki 200

tłuszczu, na rumiano ze wszystkich stron. Przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem, podlać niewielką ilością wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Co jakiś czas polewać wytworzonym sosem. Gęsi pipek potrawa z nadziewanej skóry z gęsiej szyi. Farsz można przygotować z ziemniaków, gęsich podrobów, z mięsa wołowego, drobiowego lub cielęcego. Gęsi pipek to również gulasz

królestwo garów
Indyk pieczony 133

wewnątrz piersi osiągnie 71 stopni. Wyłączyć piekarnik, indyka zostawić aż temperatura wewnątrz indyka osiągnie 75 stopni. Wyjąć go i odstawić na około 10 minut aby odpoczął. W trakcie pieczenia polewać wytworzonym sosem. Polecam stosowanie termometru do pieczenia. Jest to naprawdę wygodniejsze i zawsze mamy pewność, że mięso zostało upieczone. Wielokrotnie przekonałam się, że przeliczniki -waga indyka na godziny pieczenia

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania