polewa - 11092 przepisów (strona:434/740)

Sałatka z liści botwiny i kalarepy ze szparagami, sadzonym jajem, ricottą i chipsem z szynki parmeńskiej oraz olejem z orzechów 103

listkami kalarepy będą bazą naszej sałatki. Następnie na talerzu układamy pokrojoną w słupki kalarepę, na to kładziemy chipsa z szynki parmeńskiej, sadzone jajo, ugotowane szparagi oraz łyżkę ricotty. Całość polewamy olejem z orzechów laskowych do smaku

Mango Papaja
Chłodnik z awokado 169

odstawiam do lodówki na jakieś 30 minut do godziny. Zależy jak chcemy mieć schłodzone.           W tym czasie kroję pomidory w kostkę, doprawiam solą, pietruszką, polewam oliwą i dokładnie mieszam składniki. Gotowe.            Można jeść chłodnik z pieczywem (zależy jak kto lubi).  Zachęcam do wypróbowania

Życie na widelcu
Przepis na… – Insalata pantesca, niesycylijski smak Sycylii 202

sól, pieprz, oregano bazylia Ugotowane osolone ziemniaki kroimy na plasterki. Pomidory kroimy na pół i wyciskamy. Cebulę kroimy w piórka i mieszamy z ziemniakami, pomidorkami, dodajemy kapary, czarne oliwki. Polewamy oliwą oraz octem, dodając do smaku sól, pieprz, oregano i bazylię. Gotowe. Smacznego

Bon Ton Italia
Kopytka z cebulkową okrasą 87

mieszamy, żeby nie przykleiły się do dna i gotujemy aż wypłyną na wierzch. Od momentu wypłynięcia gotujemy jeszcze około 1-2 minuty. Cebulkę obieramy, siekamy, złocimy na rozgrzanym maśle. Polewamy kopytka okrasą. To jest wersja bezmięsna, a można również podsmażyć pokrojony boczek lub słoninę. Ja choć nie lubię boczku, to w takiej postaci zjadam

Kolorowy Przepisownik
Penne ze szpinakiem, fetą i pomidorem 87

pokrojony w kostkę pomidor i razem smażymy około 3-4 minuty. Dorzucamy pokrojony w kosteczkę ser feta i przyprawiamy pieprzem. Makaron odsączamy na sicie, wykładamy na talerze i polewamy sosem (lub mieszamy w garnku wszystko razem). Smacznego

Kolorowy Przepisownik
Sernik z mlekiem i brzoskwiniami 200

cukrem do momentu, aż będą lśniące, a cukier się rozpuści. Wykładamy na upieczony sernik i zapiekamy jeszcze do zrumienienia bezy (około 20 minut). Studzimy. Sernik możemy dodatkowo polać polewą czekoladową zrobioną z 1/2 margaryny, 2 łyżek kakao i 4 łyżek cukru (nie jest to konieczne). Przepis dołączam do akcji Imieniny u cioci

Kolorowy Przepisownik
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą 306

Następnie kładziemy znów 1/3 ziemniaków i postępujemy tak samo. Na wierzch układamy ostatnią porcję ziemniaków i również posypujemy ziołami i przyprawą. Jajko roztrzepujemy, mieszamy ze śmietaną i startym serem. Polewamy zapiekankę. Naczynie przykrywamy i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 25-30 minut ser powinien być rozpuszczony

Kolorowy Przepisownik
Sałatka gyros 351

oleju, a gdy będzie prawie gotowa wsypujemy przyprawę do gyrosa i dokładnie mieszamy - tak aby każdy kawałek był idealnie obtoczony w przyprawie. Studzimy. Podsmażone kąski układamy na dnie salaterki, polewamy sosem słodko-kwaśnym lub keczupem. Następnie układamy posiekane ogórki i odsączoną kukurydzę, Smarujemy majonezem, a wierzch posypujemy drobno poszatkowaną pekinką

Kolorowy Przepisownik
A'la gołąbki z pekinki, ryżu i soczewicy (bez zawijania) 153

pomidorowy: zagotowujemy litr wody z bulionem warzywnym, dodajemy keczup i koncentrat pomidorowy. Zaprawiamy mąką, aby zgęstniał (można zrobić zasmażkę). Na koniec zabielamy śmietaną. Gołąbki wkładamy do sosu lub polewamy nim bezpośrednio na talerzach

Kolorowy Przepisownik
Zapiekanka chlebowa pt. "Nic się nie może zmarnować" 99

skórki oraz przyprawiamy. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem, układamy na całości kromki chleba, wykładamy cały farsz z patelni i przykrywamy chlebem. 2 jajka rozkłócamy, mieszamy ze śmietaną i polewamy dokładnie po całej zapiekance, Rozrzucamy pokrojone w kostkę jajka na twardo i przykrywamy plastrami żółtego sera. Zapiekamy około 20 minut w 180 stopniach

Kolorowy Przepisownik
Bajaderki piernikowe 122

dżem porzeczkowy. Dokładnie wyrabiamy masę rękami. Forujemy kuleczki dowolnej wielkości. Pozostawioną część masy ponownie podgrzewamy wraz z połową gorzkiej czekolady połamanej na kostki - doprowadzamy do rozpuszczenia. W ostudzonej polewie maczamy bajaderki i obsypujemy wiórkami kokosowymi (można też zostawić bez obtaczania

Kolorowy Przepisownik
Zapiekanka z mięsa mielonego 229

dodajemy keczup, dokładnie mieszamy. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: plasterki ugotowanych ziemniaków, połowę farszu, posypujemy połową startego żółtego sera, następnie druga warstwa ziemniaków, pozostały farsz i resztę sera. Całość polewamy rozkłóconym jajkiem wymieszanym ze śmietaną. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach (do rozpuszczenia sera

Kolorowy Przepisownik
Ciasteczka na serku wiejskim - bez cukru 114

ciasteczka można podjadać same, posypane cukrem pudrem lub polane lukrem czy polewą. Jak dla mnie jedzone bez dodatków, pomimo zawartego w nich oleju, są dietetyczne, bo tłuszcz nie jest wyczuwalny, a nie zawierają cukru. Kto chce może sobie posłodzić :) mi smakują same z mlekiem :) Składniki: 200 g serka wiejskiego 2 i 1/2 szkl. mąki 2 łyżki kawy zbożowej 5 łyżek

Kolorowy Przepisownik
Pieczona pierś z indyka (dla dzieci) 147

całe było przykryte. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 3 godziny (najlepiej na noc). Gdy mięso się zamarynuje delikatnie je osuszamy ręcznikiem papierowym i przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy i nacieramy oliwą z oliwek i oprószamy słodką papryką, majerankiem i lubczykiem. Obok mięsa, na brzegach naczynia rozkładamy kawałki obranej cebuli. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy

Kolorowy Przepisownik
Mazurek z bogatym wnętrzem 68

kiedy spróbowałam tego mazurka stał się on moim ulubionym deserem wielkanocnym. Idealnie kruche ciasto wspaniale komponuje się z suszonymi owocami i orzechami zanurzonymi w czekoladowej polewie. Dodatkowo na jego korzyść przemawia brak lukru, za którym nie przepadam oraz dodatek bogatych w substancje odżywcze jagód goji

Milion Smaków

Proponowane wyszukiwania