papierem do pieczenia, dno posypujemy rozkruszonymi ciastkami owsianymi ,wykładamy delikatnie masę makową. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, jakieś 45-55 minut. Upieczone ciasto możemy ozdobić na wierzchu polewą. Ja rozpuściłam białą czekoladę i zrobiłam kleksy. Posypałam drobno pokruszonymi ciasteczkami owsianymi. Placek po upieczeniu będzie miał super podkład z ciasteczek . Japoniec gotowy! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnitalerzu lub półmisku. Pomidorki kroimy w ćwiartki, ogórka obieramy i kroimy w pół plastry, paprykę oczyszczamy, kroimy w paski, wędzony twaróg kroimy w kostkę. Wszystko układamy na sałacie, całość polewamy sosem, najlepiej przed podaniem
Bajeczna Kuchniakażdy z nich umieszczamy farsz. Pierogi zlepiamy i gotujemy w osolonym wrzątku przez 4 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Przekładamy na blaszkę. Cebulę siekamy, łączymy z roztopionym masłem. Polewamy pierogi i zapiekamy 15 min w piekarniku rozgrzanym
R'n'G Kitchenczasie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego (pozostałą marynatę wylewamy na mięso) podlewamy wodą tak aby poziom wody w naczyniu wynosił około 1 cm. Masło rozpuszczamy na patelni i polewamy nim schab. Tak przygotowane mięso pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 1,5 godziny. Z pozostałej wody z tłuszczem możemy zrobić bardzo pyszny sos - przelewamy zawartość naczynia
Moje-pitraszenieburaczki - rukola Buraczki (małe)pieczemy około godziny , ostudzone, tniemy na plasterki i układamy na wyłożonej wcześniej na talerzu rukoli. Mozzarellę również kroimy na plasterki i układamy na rukoli. Całość polewamy sosem: -1 łyżka soku z cytryny - 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju- - szczypta soli morskiej - świeżo zmielony czarny pieprz - 1 łyżeczka musztardy (dowolnie) SMACZNEGO
WYSPA SZCZĘSLIWAokoło 15 min. w temp 170-180 stopni. Jeśli użyjemy pistacji lekko solonych , rezygnujemy z 1/2 łyżeczki dodawanej do ciasta. Lukier. Sok z limonki podgrzewamy, dodając cukier puder. Polewamy ostudzone ciasteczka. Możemy udekorować je kawałeczkami pistacji lub startą skórką z limonki. Pamiętajmy. Limonkę należy starannie wyszorować i wyparzyć. Smacznego :) Zmodyfikowany przepis pochodzi ze strony http://www.barbarabakes.com
WYSPA SZCZĘSLIWAstopni piekarnika i pieczemy kilka minut do lekkiego zezłocenia kotlecików. Sos: Do jogurtu dodajemy sól, pieprz, musztardę, pokrojony koperek. Upieczone kotleciki układamy na podpieczonym spodzie bułki, polewamy sosem, układamy ulubioną sałatę, przykrywamy drugą częścią bułki. Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWAwyjęciu , wałkujemy na grubość około 2,3 mm i wykrawamy dowolne kształty. Pieczemy około 15 min. w temp 180-200 stopni. Lukier. Sok z limonki podgrzewamy, dodając cukier puder. Polewamy ostudzone ciasteczka. Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWAkostkę i zasypujemy łyżeczką cukru. Prażymy na małym ogniu do momentu aż owoce puszczą sok i zmiękną. Płatki migdałów, orzechy prażymy na suchej patelni. Na ugotowaną kaszę wykładamy owoce, polewamy miodem, posypujemy płatkami lub orzechami. Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWAwolnym ogniu około 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek, tymianek, odrobinę soli (niekoniecznie). Przygotowany buraczek wykładamy na tartę. Pokruszoną fetę układamy na wierzchu.Jajka roztrzepujemy razem ze śmietaną i polewamy tartę.Posypujemy całość posiekanym szczypiorem, odrobinę zostawiając do dekoracji. Tartę pieczemy około 25-30 minut w temp 190 stopni. Bardzo smaczna zarówno na ciepło , jak i na zimno. Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWACzosnek drobno kroimy, skórkę z limonki ścieramy i mieszamy z 3 łyżkami oleju. Filety lekko rozbijamy i smażymy kilka minut. Pod koniec smażenia lekko solimy i pieprzymy. Polewamy olejem z czosnkiem i startą skórką. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Do garnka wlewamy kilka kropel oleju , wrzucamy cebulkę, podsmażamy, dodajemy pokrojone w grubą kostkę pomidory i konfiturę. Gotujemy kilka minut
WYSPA SZCZĘSLIWAsuszone, olej rzepakowy, pestki dyni szklanka ugotowanej kaszy jaglanej przyprawy: sól, pieprz, bazylia i oregano Fetę i pomidory kroimy. Na sałatę wysypujemy kaszę , dodajemy pomidory,układamy fetę. Całość polewamy olejem wymieszanym z przyprawami i pestkami dyni. Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWApieczenia na blasze. Na trójkąty wykładamy po łyżce sera i owoców. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni na termoobiegu. Po wyjęciu z piekarnika i lekkim przestudzeniu polewamy lukrem cytrynowym, przygotowanym z soku cytrynowego i cukru pudru. Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWAmleka wrzucamy nasiona, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Dodajemy kakao , miód i mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po wyjęciu przekładamy do pucharków i polewamy konfiturką. Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWAzwiększa swoją objętość, mieszamy i uzupełniamy płyn mlekiem. Po ugotowaniu dosładzamy (według uznania) miodem. Na suchej patelni prażymy orzechy. Po chwili dodajemy miód, mieszamy i odstawiamy. Ugotowaną kaszę polewamy orzechami w miodzie i dodajemy owoce mandarynki , pokrojone w cząstki. Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWA